QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul OLT

Judetul OLT

Informatii generale


Asezare:  In partea de sud a Romaniei, de o parte si de alta a cursului inferior al Oltului.

Vecini:  La est: Judetele Arges si Teleorman, la vest: Judetul Dolj, la nord-vest: Judetul Valcea, la sud: Dunarea si Bulgaria.
Suprafata:  5.498 km2 (respectiv 2,3% din teritoriul tarii).

Populatie:  517.000 locuitori.


Orase

Slatina, resedinta de judet, cu 87.000 locuitori, unul din cele mai vechi orase ale Tarii Romanesti, pe terasele ce domina Valea Oltului. Alte orase: Bals, Caracal, Corabia, Draganesti Olt, Piatra Olt, Scornicesti.


Relieful

Este format din campie si podis (dealuri nu prea inalte), inclinatia tinutului fiind de la nord la sud, altitudinile coborand in panta lina de la Vitomiresti catre Dunare, pana la Corabia. In nord, pana aproape de Slatina sunt ultimele prelungiri ale Piemontului Getic (Podisul Cotmeana, o zona de dealuri), in centru, de la Slatina pana la Dunare, se intinde un fragment al Campiei Romane (Campia Boianului, Caracalului, Burnasului) care se termina in sud cu Lunca Dunarii.


Clima

Este determinata de pozitia geografica si relief, fiind temperat continetala, influentata de valurile de aer uscat din vest, ce se manifesta prin geruri aspre si veri uscate, avand aproape 200 de zile pe an fara inghet, vanturile neregulate fiind: Crivatul, (care iarna aduce viscol si zapada, primavara ploaie si vara seceta), Austrul (secetos), Baltaretu, (ce aduce ploaie).


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de colectorul general Dunarea (47 km in sud), in care ajunge Oltul (batranul Alutus), ce strabate judetul la mijloc, de la nord la sud (160 km), primind ca afluenti Oltetul, Tesluiul, Darjovul, apoi la nord, Vedea, cu afluentul Plapcea, Calmatuiul, Cotmeana, Mamul, Pesceana.


Obiective turistice


Rezervatii si monumente ale naturii

Rezervatia de Dropii „Boianu“ de langa localitatile Nicolae Titulescu, Valeni, Seaca, Pentru ca in trecut dropiile constituiau un vanat deosebit de cautat si apreciat, astazi numarul lor este foarte redus, fiind necesara ocrotirea lor in rezervatii. Principalul teritoriu (din Romania), populat de dropii, este Campia Boianului. Padurea Topana, rezervatie forestiera, langa comuna Topana, unde arborii au dimensiuni impresionante. Padurea Geaca de la Opatsani (la 48 km de Pitesti), rezervatie forestiera in raza comunelor Poboru si Spineni.
Vestigii istorice

Ruinele cetatii Sucidava din Celei - Corabia, straveche asezare geto-dacica, pe vatra uneia apartinand Culturii Cotofeni, (mileniul III i.Hr). Ulterior, asezarea a devenit un important centru militar economic si portuar roman, ajungand la stadiul de oras in 250 d.Hr. A fost un important centru urban si in perioada romano-bizantina. Vestigiile orasului roman „Romula“ de la Resca, (la nord de Caracal), pe vatra vechii asezari getodacicie Malava, a fost ridicat la rang de „municipiu“ (pe vremea lui Adrian) si de „colonia“ (in timpul lui Septimiu Sever). Astazi se pot vedea ruinele cladirilor, templelor, termelor. Ruinele curtii domnesti din Caracal, fosta resedinta domneasca in timpul domnitorilor Mihai Viteazul (sec. XVI), Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Alte vestigii istorice: Ruinele curtii domnesti de la Brancoveni (sec. XVII - XVIII).


Edificii religioase

Manastirea Brancoveni (la 15 km de Piatra Olt), ridicata in sec. XVI, are prima mentiune documentara intre 1582 - 1583. A fost rezidita de Matei Basarab in 1640 si reconstruita de Constantin Brancoveanu in 1699. Pictura interioara a fost realizata in 1702. Manastirea Caluiu din Comuna Oboga, inceputa de boierii Craiovesti la 1516 si terminata de fratii Buzesti in 1588. Turla bisericii reprezinta elementul dominant al edificiului. Retin atentia portretele ctitorilor, pictate pe pereti. Monumentul a fost restaurat de mai multe ori, perzand din infatisarea originala. Manastirea Hotarani din Comuna Farcasele, ctitorie din 1588 a vornicului Mitrea, pictata in 1708, a devenit punct muzeistic. Alte edificii religioase: Manastirea Clocociov, construita de Mihai Viteazul in 1594, Manastirea Streharet, monument reprezentativ al arhitecturii din sec. XVII (1672), Biserica „Sf. Treime“ din Caracal, (1646).


Edificii culturale

Casa memoriala „Iancu Jianu“ din Caracal, organizata in casa in care a trait vestitul haiduc, prezinta diverse obiecte si arme care infatiseaza aspecte din lupta sa impotriva exploatarii boieresti. Casa memoriala „Nicolae Titulescu“ din localitatea ce-i poarta numele, expune diverse documente si obiecte personale ale marelui om politic.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }