QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Etape de dezvoltare a activitatilor turistice in bazinul hidrografic al neamtuluiETAPE DE DEZVOLTARE A ACTIVITATILOR TURISTICE IN BAZINUL HIDROGRAFIC AL NEAMTULUIPrimele forme de turism din zona bazinului hidrografic Neamt au aparut inca din secolul al XIX-lea si se desfasurau intr-un mod neorganizat, fiind forme incipiente ale unui turism religios si de tratament. Ele au fost generate in principal de prezenta manastirilor si a izvoarelor minerale cu caractere teraprutice.

Inca din primele decenii ale secolului al XIX-lea izvoarele minerale din zona erau valorificate mai mult sau mai putin organizat. Astfel de izvoare minerale au existat si la Vanatori Neamt, izvoare a caror ape minerale se bucurau de bune aprecieri fiind folosite in tratarea bolilor de piele, circulatorii, reumatismale si ginecologice. Amenajarile facute la jumatatea secolului al XIX-lea au fost distruse de calugarii de la Manastirea Neamt iar izvoarele au fost astupate de mai multe ori. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, la interventia organelor de stat, se construiesc bazine acoperite, intens folosite dupa 1890, insa, opozitia conducerii Manastirii Neamt a determinat abandonarea acestor izvoare.
Aparitia si evolutia activitatii turistice organizate din bazinul hidrografic al Neamtului s-a realizat in stransa concordanta cu cea a intregului judet.

Unul dintre initiatorii si promotorii turismului de pe meleagurile nemtene a fost Constantin Matasa, cel care, in aprilie 1931 a pus bazele unui cerc turistic la Piatra Neamt ce a editat numeroase publicatii de popularizare si a mobilizat autoritatile pentu a crea o baza materiala si pentru a asigura servicii de stricta necesitate vizitatorilor acestei regiuni.

Orasul Targu Neamt s-a remarcat ca unic centru coordonator din intreaga regiune subcarpatica a Neamtului inca de la conturarea primelor forme ale turismului. Dupa Primul Razboi Mondial orasul isi dezvolta functia turistica prin imbunatatirea cailor de comunicatie rutiera si introducerea transportului auto.


Insa, abia din a doua parte a secolului XX activitatea turistica a inregistrat o reala dezvoltare, astfel ca, incepand din a doua jumatate a secolului XX s-au evidentiat cateva etape mai importante in acest domeniu :

perioada 1950-1970 marcheaza o prima etapa in inceputurile unui proces destul de lent de creare de conditii adecvate care sa permita desfasurarea de activitati turistice. Se remarca indeosebi lucrari de amenajare si restaurare a a unor obiective cultural-istorice pentru a putea fi valorificate ca obiective turistice. Astfel, in 1951 este amenajata ca muzeu memorial casa natala din Humulesti a marelui povestitor roman Ion Creanga; in 1957, la initiativa lui D.Constantinescu, a fost infiintat Muzeul de Istorie si Etnografie din Targu-Neamt; dupa 1960, intre 1962-1970, Cetatea Neamtului este restaurata partial pentru a fi introdusa in circuitul turistic al zonei; in 1966 este inaugurat Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu in casa de vara a povestitorului din Vanatori Neamt. 


perioada cuprinsa intre anii 1970-1980, reprezinta cea mai importanta perioada in crearea bazei tehnico-materiale din zona: au fost costruite importante structuri de cazare si alimentatie publica, precum: motelurile “Casa Arcasului” si “Plesului” din Targu Neamt, popasul turistic si campingul de la Branistea si a fost infiintata rezervatia de zimbri si fauna carpatina “Dragos Voda” din apropierea Manastirii Neamt.


intre anii 1980-1989 se contureaza o noua etapa in dezvoltarea turismului in zona, etapa in care s-au modernizat caile de acces si vechile dotari si au fost create noi puncte de interes turistic, ca de exemplu Casa Memoriala “Veronica Micle” din Targu Neamt, si structuri noi de cazare: hotelul “Baile Oglinzi” si motelul “La Rascruce de Vanturi” din Targu Neamt si popasul turistic “Ozana” din Vanatori-Neamt.
dupa 1990, activitatea turistica din zona, precum si cea de la nivelul intregii tari, a intrat intr-un amplu proces de tranzitie ce inregistreaza o desfasurare foarte lenta, continuadu-se si in prezent. Se urmareste revigorarea si intensificarea activitatii turisice din zona printr-o dotare tehnico-materiala adecvata si o promovare eficienta, precum si conservarea resurselor turistice naturale si antropice cu sprijin european: in 1992 s-au desfasurat ample lucrari de consolidare a Cetatii Neamt printr-un program UNESCO; in 1999 a fost infiintat Parcului forestier “Vanatori-Neamt”


In ultimii ani a inceput renovarea mai multor unitati de primire a turistilor: Motel “Plaiesu” din Targu Neamt a fost transformat in hotel “Doina”- 2 stele, renovat in perioada aprilie-iunie 2002- si crearea altora noi, in special unitati de tip “pensiune”: pensiunile particulare agroturistice “Hanul Ursilor” si “Anghelina” din comuna Vanatori-Neamt, pensiunea “Buburuza”, categoria 1 margareta, fondata in 2001, ulterior a fost desfiintata si pensiunea “Belvedere”, categoria 1 margareta, din Targu Neamt.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }