QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Principalele activitati si dimensionarea lor - turismPrincipalele activitati si dimensionarea lor - turism


Principalele grupe de activitati ale unei agentii de turism se refera la:

Vanzarea de bilete de transport (ticketing)

Servicii turistice
Servicii complementare acestora

In lume putem aprecia ca ticketingul ocupa locul principal in cadrul activitatilor agentiilor de turism, detinand peste 60 % din cifra lor de afaceri. Pentru ca activitatea de ticketing sa se poata desfasura este nevoie ca agentia sa incheie contracte de colaborare cu principalii transportatori aerieni, feroviari, din intreaga lume.

Serviciile turistice se pot presta individual sau in grup, in conditiile pe care agentia le prezinta potentialilor clienti cu maxima transparenta. Si pentru aceste servicii trebuie incheiate contracte intre agentie si prestatorul direct de servicii turistice-structura de primire turistica.

Aici se includ orice alte servicii care pot insoti serviciul turistic de baza de transport, cazare sau masa. Este un element care poate determina un avantaj competitiv datorita potentialului mare de diversificare.

Putem aprecia ca, desi create premisele legislative pentru dezvoltarea corespunzatoare a intermedierii serviciilor turistice, in tara noastra aceste unitati nu sunt nici pe departe atat de diversificate in comparatie cu alte parti ale lumii sau Europei.

In cadrul structurii organizatorice a unei unitati de cazare – structura de primire turistica trebuie incluse mai multe tipuri de activitati, care, in functie de marimea structurii turistice, de tipul sau apartenenta/nonapartenenta la o retea de hotelarie au ponderi diferite. Acestea sunt, in principal, urmatoarele:

Receptie ( include Front Office)

Intretinerea spatiilor de cazare (Front Office)

Alimentatie publica (seviciu vizibil de prestare partial)

Compartimentul comercial, productie, aprovizionare (Front Office)

Compartimentul financiar contabil (Back Office)

Receptia cuprinde la randul ei mai multe grupe de activitati, intre care cea mai importanta este activitatea de Front Office. Aceasta este primul contact pe care il are turistul cu personalul unitatii de cazare si de acest impact depinde revenirea lui in acelasi loc cu un alt prilej. De asemenea orice informatii pe care acesta le doreste, se pot afla prin acelasi birou, astfel ca activitatea acestuia are un impact direct asupra aprecierii calitatii serviciilor turistice oferite.

Activitatea de Front Office cuprinde mai multe activitati obligatorii, intre care:

 • Completarea de catre client a fisei de check-in
 • Definitivarea aspectelor legate de plata
 • Inmanarea cheii camerei sau a cardului magnetic de acces
 • Trecerea in evidentele unitatii a datelor din check-in completate de turist
 • La plecarea turistului din unitatea de cazare se face un document similar, respectiv fisa de check-out
 • In mod normal, intrarea in unitate se face dupa ora amiezei, maxim ora 18, iar iesirea se face pana in ora amiezei, respectiv ora 12
 • In spatiul destinat receptiei trebuie afisate toate informatiile impuse a fi prezentate turistilor

Compartimentul Rezervari face parte tot din receptie, dar are un rol din ce in ce mai important pentru multe unitati de cazare. Exista situatii in care personalul de la Front Office se ocupa si de rezervari, dar pentru acele unitati la care sistemul rezervarilor este dezvoltat se recomanda o grupare distincta a acestei activitati si atribuirea unui personal desemnat special in acest sens.

Caseria poate fi integrata in cadrul compartimentului Front Office, sau poate functiona distinct.

Compartimentul Concierge este prezent in majoritatea hotelurilor din lume, dar in tara noastra se intalneste doar la unele hoteluri de renume, cum ar fi Intercontinental, din Bucuresti. Rolul principal al acestuia este de a oferi turistilor, la cerere, prin intermediul angajatilor acestui departament, diferite informatii pe care acesta le solicita legate de anumite servicii prestate fie de catre hotel, fie de alti prestatori de servicii.

Intretinerea spatiilor de cazare cuprinde procesele operative care asigura intretinerea camerelor unitatii de cazare prin intermediul cameristelor. Acestea au atributii legate de:

 • Verificarea evidentelor privind ocuparea camerelor pentru a verifica stadiul individual al fiecarui spatiu
 • Asigurarea curateniei in camere
 • Intrarea in camere pentru a realiza operatiile de rutina cum sunt  schimbarea/ aranjarea asternuturilor, verificarea din spatiile de baie - obiecte de inventar, prosoape, halate, etc., umplerea minibarului
 • Preluarea unor comenzi pentru alte servicii din cadrul unitatii cum ar fi curatatorie, spalatorie sau calcatorie
 • Elaborarea documentatiei care atesta stadiul in care se afla fiecare spatiu: liber, ocupat, in curs de curatenie, etc. si transmiterea informatiilor catre compartimentul Receptie

Alimentatia publica poate cuprinde un restaurant cu o sala de mese a carui organizare se realizeaza similar cu orice unitate de alimentatie publica ce nu este integrata in structura de primire turistica. Aici se include room service-ul, minibarul si organizarea unor mese faestive sau banchete.Departamentul Comercial Aprovizionare Productie este cel care are responsabilitatea incheierii contractelor prin care se asigura derularea zilnica a tuturor serviciilor hoteliere.

Compartimentul financiar contabil asigura supervizarea decontarilor intre unitatea de cazare si furnizorii ei, avand evidente legate de partea financiara a contractelor. In cadrul acestui compartiment poate fi integrata o casa de schimb valutar care sa deserveasca clientii unitatii, dar nu numai.

In concluzie, remarcam ca in cadrul organizarii si a conducerii activitatilor din cadrul unei structuri de primire turistica exista, pe de o parte, procese specifice, care au un impact direct asupra clientilor si, pe de cealalta, procese operative care sunt caracteristice si altor activitati, a caror organizare si desfasurare se realizeaza in tiparele clasice cunoscute.

Nivelul actual de dezvoltare a informaticii si a mijloacelor ei, in speta Internetul, creeaza oportunitati de dezvoltare diferita pentru structurile de primire turistica ce se decid sa le implementeze si sa le utilizeze. Evidentele informatizate si integrarea activitatilor intr-un sistem informatizat complex ofera premisele pentru circulatia rapida si operativa a informatiei, pentru transmiterea instantanee a unor modificari de stare prin simpla introducere a datelor in sistem.

Primii care vor aprecia acest nou tip de „cheie” vor fi chiar clientii, care vor fi scutiti de griji suplimentare legate de lasarea cheii la receptie, sau de pierderea ei si utilizarea ei de catre o alta persoana. Avantajele utilizarii unui asemenea sistem de acces sunt multiple si, pentru unitate, se refera la:

 • Cresterea gradului de securitate
 • Utilizarea simpla a cardurilor
 • Flexibilitate in utilizare
 • Utilizarea unor carduri generale de catre personalul angajat
 • Furnizeaza informatii precise cu privire la frecventa utilizarii cardului
 • Cartelele se personalizeaza si sunt imposibil de reutilizat
 • Inregistrarea pe suport magnetic a tuturor serviciilor prestate catre un client

Pornind de la totalitatea proceselor operative prezentate putem aprecia ca in cadrul unei structuri de primire turistica exista mai multe categorii de spatii, astfel:

 • Spatii de cazare, in care includem camerele propriu-zise, holuri de acces, coridoare, scari, dar si spatii complementare in care isi desfasoara parte din activitate personalul de la intretinere spatii de cazare
 • Spatii necesare pentru servicii de alimentatie publica, in care includem si cele pentru bucatarie sau alte spatii de productie/preparare, sau de sortare / transare a carnii, de exemplu.
 • Spatii destinate altor servicii care se presteaza in interiorul unitatii: coafura, sala de fitness, salon de infrumusetare, sali de receptie/ conferinte, etc.
 • Spatii administrative, destinate activitatilor din spatele prestarii de servicii turistice: aprovizionare, financiar-contabil, etc.
 • Spatii tehnice, care furnizeaza diferite utilitati necesare apa calda, instalatie de climatizare,etc.

2.5.5. Sumar

In cadrul acestu modul studentii s-au familiarizat cu tipologia unitatilor din turism, cu principalele aspecte de diferentiere dintre ele precum si cu modalitatile de asigurare a eficintei economice in cadrul unitatilor turistice.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }