QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Tendinte turistice mondialeTendinte turistice mondiale

Pentru a intelege mai bine schimbarile aduse de criza economica in acest domeniu, este potrivit sa avem o privire de ansamblu asupra https://www.hrbexpert.ro/uploads/media/EXCLUSIV_ONLINE/euromonitor_logo_max.jpgimpactului pe care recesiunea l-a avut asupra jucatorilor din turism in lume si tendintele care au inceput sa apara odata cu extinderea recesiunii globale. Un instrument exceptional in acest sens este raportul international al companiei de cercetare de piata, Euromonitor International, numit 2009 World Travel Market Global Trends, care a fost lansat la un an de la inceperea crizei economice care a lovit si industria turistica.
https://www.hrbexpert.ro/uploads/media/EXCLUSIV_ONLINE/WorldMap.jpg Conform acestui raport, tendintele mondiale in turism difera in functie de zonele geografice, sau de schimbarile economice si politice. Astfel, in America de Nord se poarta “funemployment”, ceea ce inseamna ca somerii isi folosesc timpul liber pe care il au la dispozitie pentru a gasi variante ieftine de turism, iar in Marea Britanie se semnaleaza aparitia hotelurilor de tip “pup up”, un soi de hoteluri temporare, care ofera cazare la preturi speciale. In Orientul Mijlociu au inceput sa apara locuri de cazare doar pentru femei,desi in unele tari musulmane este considerat nepotrivit ca o femeie sa calatoreasca neinsotita. Africa este reinsufletita odata cu venirea lui Barak Obama la Casa Alba, a carui origini se trag de pe acest continent. Asiaticii sunt in continuare foarte atrasi de golf, iar America Latina investeste din ce in ce mai mult in infrastructura, incercand sa atraga clientii cu venituri mari. Si, nu in ultimul rand, in Europa, serviciile de tip “concierge travel” atrag in prezent calatorii cu venituri mari, oferind vacante “la cheie”, in concordanta cu gusturile personale. Majoritatea turistilor insa, cer la randul lor, servicii din ce in ce mai https://www.hrbexpert.ro/uploads/media/EXCLUSIV_ONLINE/exclusiv_online_euromonitor_2.jpgpersonalizate, fiind obisnuiti sa gaseasca optiuni diverse online si deschizand astfel o piata noua, vasta. In consecinta, conform studiului Euromonitor, ofertele turistice ale viitorului vor contine servicii personalizate, destinate oricarui buzunar, iar ofertele de concierge travel adresate pietei cu venituri medii vor permite jucatorilor din industrie sa-si diferentieze produsele prin preturi mai mici.

Detalii privitoare la tendintele mondiale, pe zone :

America de Nord: Funemployment

Pe masura ce rata somajului atinge cote record, multi americani sunt din ce in ce mai interesati de turismul „funemployment” – cu alte cuvinte somerii isi folosesc timpul liber pe care il au la dispozitie pentru a gasi variante ieftine de turism. Majoritatea dintre acestia primesc la momentul concedierii pachete salariale compensatorii, multi dintre ei avand sub 35 de ani, fiind in principal necasatoriti, fara copii sau ipoteci. Funemployment-ul ii atrage prin oferte de calatorie pe termen lung, croaziere in jurul lumii sau bilete de avion pentru destinatii indepartate, in special in afara sezonului de varf.

Marea Britanie: hotelurile temporare

Avand in vedere declinul pietei imobiliare, in aceasta regiune au aparut din ce in ce mai multe hoteluri de tip „pop-up”, care ofera cazare foarte avantajoasa si o experienta de calitate, unica. Concret, un hotel pop-up este o cladire preconstruita, incorporata intr-o constructie de otel, care poate fi usor demolata, perioada de timp necesara ridicarii acestei cladiri fiind redusa cu 50%, comparativ cu metodele traditionale. Aceste hoteluri temporare ar putea schimba fata experientelor turistice din Marea Britanie, atragand o baza de clienti mare, prin oferta extrem de buna de pret si conceptul unic.

Europa: Concierge travel

Serviciile de tip concierge travel din Europa atrag in prezent calatorii cu venituri mari, oferind vacante „la cheie”, in concordanta cu gusturile personale. Majoritatea turistilor insa, cer la randul lor servicii din ce in ce mai personalizate, fiind obisnuiti sa gaseasca optiuni diverse online si deschizand astfel o piata noua, vasta. In consecinta, ofertele turistice ale viitorului vor contine servicii personalizate destinate oricarui buzunar, iar ofertele de concierge travel adresate pietei cu venituri medii vor permite jucatorilor din industrie sa isi diferentieze produsele prin preturi mai mici.

Orientul Mijlociu – Cazare doar pentru femei

Din ce in ce mai multe tinere din Orientul Mijlociu sunt interesate de calatorii, desi in anumite tari musulmane, acest lucru este considerat nepotrivit de catre societatea araba. Astfel, au inceput sa apara locuri de cazare doar pentru femei, ceea ce inlesneste posibilitatea deplasarilor turistelor fara a fi insotite de o escorta masculina. Aceasta tendinta va fi si pe placul femeilor din Vest, avand in vedere perceptiile negative privitoare la femeile care calatoresc singure in Orientul Mijlociu.

Africa – Efectul Obama incurajeaza „intoarcerea turistica la origini”

Vizita recenta a presedintelul american Barack Obama in Ghana a adus Africa in atentia iubitorilor de calatorii din toata lumea, deschizand astfel drumul catre reinsufletirea potentialului turismului african, in special printre afro-americani. Africa se va bucura astfel de acest tip de turism, inca insuficient cunoscut multor potentiale piete, lucru care va duce la incurajarea prosperitatii economice in comunitatile africane.

Asia – Turismul de golf

Asiaticii sunt foarte atrasi de golf, iar recesiunea nu a descurajat entuziasmul acestora. Astfel, exista destinatii care incearca sa atraga din ce in ce mai multi turisti regionali si internationali, pentru acest segment. Cresterea economic rapida din China a creat o noua „elita”, innebunita dupa golf. De altfel, China se afla pe locul cinci in lume ca piata turistica pentru iubitorii golfului, aceasta tara avand 310 terenuri de golf si sute altele in curs de amenajare.America Latina: Noua destinatie de lux

America Latina investeste din ce in ce mai mult in infrastructura, incercand sa atraga clientii cu venituri mari. Aceasta regiune a raportat cel mai mic declin din punct de vedere financiar in 2008, avand un potential imens pe segmentul turistilor de lux. Deoarece se bucura de parcuri vaste si curate, precum si de o biodiversitate impresionanta, regiunea ar putea beneficia de o crestere a afluxului de turisti „eco-lux”. Trebuie de asemenea mentionat faptul ca Brazilia va fi gazda Cupei Mondiale de Fotbal in 2014 si a Jocurilor Olimpice in 2016, lucru care va incuraja cu siguranta o crestere a turismului in regiune.[3]

Compania de consultanta in domeniul hotelier, Trend Hospitality Consulting & Management a realizat de curand un studiu in care sunt expuse performantele hotelurilor din Europa in anul 2009. Potrivit acestuia, recesiunea a afectat sever atat gradul de ocupare (Occ), cat si rata medie de ocupare (ADR) si venitul pe camera disponibila (RevPAR) a hotelurilor din intreaga Europa, cea mai afectata fiind insa Europa de Est. De asemenea, cu foarte putine exceptii (Turcia, de exemplu), criza economica a determinat o scadere a sosirilor si a cazarilor, Romania si Bulgaria fiind printre cele mai afectate tari in acest sens.


Fig. 1 - Performanta hoteliera in Europa

(Sursa: Studiu realizat de Trend Hospitality Consulting&Management, preluat de revista HRB expert, Nr. 103, dec. 2009, p. 10)


In ceea ce priveste capitalele Europei, gradul de ocupare a hotelurilor a scazut aproape fara exceptie, insa nu acelasi lucru se poate spune despre rata medie de ocupare (ADR). Bucurestiul spre exemplu, inregistreaza o scadere moderata a gradului de ocupare si o scadere foarte mare a ratei medii de ocupare.

Orehov, Dan, Tendinte turistice mondiale post recesiune”, articol publicat in revista HRB expert, Nr. 102, Nov. 2009

Orehov, Dan, Tendinte turistice mondiale post recesiune”, articol publicat in revista HRB expert, Nr. 102, Nov. 2009

Orehov, Dan, Tendinte turistice mondiale post recesiune”, articol publicat in revista HRB expert, Nr. 102, Nov. 2009


Matei, Catalina, „O trecere in revista a industriei ospitalitatii”, articol publicat in revista HRB expert, Nr. 103, dec. 2009, p. 10 - 12

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }