QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul ARGESJudetul ARGES

Informatii generale


Asezare: In partea central-sudica a Romaniei, in bazinul Argesului superior.

Vecini: La nord: Judetele Sibiu si Brasov, la sud Judetul Teleorman, la est Judetul Dambovita, la vest: Judetele Valcea si Olt.Suprafata: 6.826 km2 (respectiv 2,9% din teritoriul tarii).

Populatie: 678.000 locuitori.


Orase

Pitesti, resedinta de judet, cu 185.000 locuitori, citadela industriala, numele sau devenind sinonim cu autoturismul Dacia, primul de acest fel fabricat in Romania.

Alte orase: Campulung (cu frumuseti istorice si naturale, atestat documentar in 1300, deci cel mai vechi oras din Muntenia, fosta capitala a statului feudal independent Tara Romaneasca, in 1330, si locul unde in 1521 se atesta primul document scris in limba romana-"Scrisoarea lui Neacsu din Campulung" catre Hans Benkner, judele Brasovului), Colibasi (Mioveni), Costesti, Curtea de Arges (capitala a Tarii Romanesti in vremea lui Vlaicu Voda si Mircea cel Batran, pastratoare a manastirii construita de Neagoe Basarab), Topoloveni.


Relieful

Desfasurat divers de la nord la sud, se prezinta ca un amfiteatru natural, cuprinzand o succesiune de trei trepte caracteristice: Campia Gavanu-Burdea (150 m), Podisul (cu inaltimi de 800 m) si Subcarpatii Getici (cu podgorii si livezi, cu muscele ce depasesc 1.000 m altitudine), Muntii Fagaras (cu vf. Moldoveanu de 2.544 m - cea mai mare inaltime din tara si vf. Negoiu de 2.535 m, Masivele Iezer-Papusa, Leaota, Piatra Craiului, Culoarul Rucar-Bran).


Clima

Este temperat-continentala, cu diferente in functie de unitatea de relief, cu temperaturile aerului variabile, cu 170 zile fara inghet, cu precipitatii repartizate neuniform, cu vanturi din vest si nord-vest sau din sud, sud-est.


Cursurile de apa

Reprezentate de principalul colector hidrografic Argesul cu afluentii sai: Valsan, Raul Doamnei, Raul Targului, Bratia, Bughea, Rancaciov, Carcinov, iar in zona deluroasa isi au obarsia si raurile: Vedea, Cotmeana, Teleorman, Neajlov.


Obiective  turistice


Munti

Muntii Piatra Craiului, o inalta si subtire lama de calcare, apartin judetului Arges prin partea lor sudica. Rai al alpinismului, masivul ofera turistilor trasee in  lungul si de-a curmezisul abrupturilor sau pe cunoscuta vegetatie diversa si bogata, detinand unele raritati voinicului. Ca urmare, o parte din acesti munti a Muntii Fagaras, cea mai semeata creasta montana mari inaltimi din tara noastra (vf. Moldoveanu - 2.544 l-a determinat pe geograful francez Em. De Transilvaniei". Apele curgatoare, bogate si sau din lacuri glaciare, ferestruind vai adanci strabatuti de soseaua Transfagarasanului situata la m), strapungand un tunel de 845 m. O mare parte din alpin, oferind o panorama mirifica. lor, cel mai important fiind Iezerul Mare de Campulungului. Prezenta reliefului specific, cu grohotisuri, torenti de pietre, praguri glaciare, fac din turisti. Datorita valoroaselor sale particularitati a fost


Vai si chei

Valea si Cheile Dambovitei determina in parte peisajul pitoresc al zonei Rucar -Dambovicioara, si razbate prin siruri succesive de chei, suvoaiele neastampa rate ale vaii daltuie peretii verticali. Vegetatia bogata, apele sclipitoare si reci, faptul ca o parte din chei (de la Cetateni) au fost declarate rezervatie natural, Pestera Dambovicioarei (la 30 Km de Campulung, usor accesibila) amplifica emotiile unei calatorii pe aceasta vale. Alte vai si chei: Valea Valsanului, rezervatie faunistica, cu cel mai rar peste din tara noastra: aspretele, Cheile Argesului, Valea si Cheile Topologului


Lacuri

Lacul Vidraru, lac de acumulare, zagazuit de impresionantul baraj ce apartine hidrocentralei de pe Arges ("cetatea de lumina"), situat intre zidurile de piatra ale cheilor (166 m inaltime). Aval de Vidraru a fost construita o salba de lacuri, insotite de mici hidrocentrale: Onesti, Cerbureni, Curtea de Arges, Zigoneni, Bascov, Stefanesti


Rezervatii si monumente ale naturii

Albesti (la 9 km nord-vest de Campulung), se afla doua rezervatii geologice: una reprezentata de granitul de Albesti (blocuri de granit de diferite dimensiuni), folosit si la constructia Arcului de Triumf din Bucuresti, sau a manastirii Curtea de Arges, iar cealalta cuprinde calcarele de Albesti. Mihailesti (la 21 km sud de Campulung), rezervatie forestiera cu specii forestiere autohtone si exotice (bradul de Caucaz, Douglas, arborele vietii, ienupar de Virginia, ulmul de Turkestan, arborele cu lalele) care impresioneaza prin inaltimi si diametre. Suslanesti (la 6 km de Campulung), rezervatie paleontologica de renume international unde s-au descoperit pesti fosili mumificati si unele specii de arbori care s-au imprimat pe sisturi bituminoase. Negrasi, rezervatie botanica, cu poiana de narcise inflorite din mai pana in iunie.Statiuni turistice

Badesti (170 m altitudine, la 60 km de Pitesti), statiune balnoeclimaterica permanenta, care se mandreste cu o aparatura de tratament moderna: bai calde cu apa minerala, bazine cu apa minerala termala (cu posibilitati de kinetoterapie), instalatii pentru electroterapie. Caile de acces sunt: feroviare - gara Stolnici, pe linia Bucuresti - Pitesti - Piatra Olt, rutiere - DN 65 (E 94) de la Bucuresti sau Pitesti. Bradetu (628 m altitudine, la 28 km de Curtea de Arges si la 58 km de Pitesti), statiune balneoclimaterica de interes local, cu un climat de depresiune intradeluroasa, vara simtindu-se briza de munte.


Vestigii istorice

Castrul de la Jidava, (la 4 km de Campulung), castru roman puternic din timpul lui Commodus si Septimus Severus (193 - 211), 10.000 m2, unul dintre cele mai bine pastrate din tara noastra. Curtea Domneasca de la Curtea de Arges, monument istoric (sec. XIII), astazi ruine. A fost prima resedinta a domnitorilor Tarii Romanesti si pastreaza traditia arhitecturii populare, fiind construita din pietre de rau. Cetatea Poienari (la 2 km de Capatanenii Pamanteni, pe DN 7C), construita pe muntele Cetatuia de catre Vlad Tepes (sec. XIV). Cetatea geto-dacica Cetateni, (la 26 km de Campulung), a jucat un rol de seama in formarea primului stat dac condus de Burebista (sec. III i.Hr.). Alte vestigii istorice: Cetatea lui Negru Voda de la Cetateni.


Edificii religioase

Manastirea Curtea de Arges (la 150 km de Bucuresti si la 38 km nord-vest de Pitesti), o adevarata bijuterie arheologica, inaltata "Pe Arges in jos, pe un mal frumos", reprezinta cel mai interesant monument pe care l-a lasat veacul XVI in Tara Romaneasca, renumit in toata Romania si in strainatate. Este o ctitorie a lui Neagoe Basarab (1517) care surprinde prin bogatia, fastul, ciudatenia si stralucirile ei. In apropiere se afla Fantana mesterului Manole, pe locul unde se zice ca ar fi cazut cel care a construit manastirea, mesterul Manole. Manastirea Negru Voda de la Campulung, zidita dupa traditie, de Radu Negru Voievod (1215) rezidita de intemeietorul statului independent al Tarii Romanesti, Basarab Voievod si terminata de fiul sau, Nicolae Alexandru Basarab (1352 - 1364) al carui mormant se afla aici. Manastirea Cotmeana de la Cotmeana (la 30 km de Rm. Valcea si la 32 km de Pitesti), inceputa in timpul lui Radu I (1377 - 1383), are o bogata ornamentatie. Alte edificii religioase: Biserica Domneasca din Pitesti, inaltata de Constantin Serban Basarab si sotia sa, Doamna Balasa (1656), Biserica Baratia din Campulung (sec. XIV), Biserica Domneasca din Campulung, inaltata de domnitorul Petru Schiopul si Doamna Chiajna (1567), Biserica Subesti din Campulung (1551), Biserica Olari de la Curtea de Arges (sec. XIV), Biserica Rupestra de la Jgheaburi (sec. XIII - XIV), Biserica Namaiesti, sapata aproape in intregime in gresia dealului (1545), Manastirea Aninoasa de la Aninoasa, ridicata in timpul domniei lui Vlad Tepes, Manastirea Tutana de la Tutana (la 20 km de Curtea de Arges), din 1577, Manastirea Valea de la Valea Manastirii (1508 - 1510), Manastirea Ciocanul de la Bughea de Jos (sec. XVII), Manastirea Vierosi de la Vierosi (la 7 km de Fagetu), din 1573 - 1575, Schitul Trivale din Pitesti (1699).


Edificii culturale

Complexul muzeal Golesti de la Golesti (la 9 km de Pitesti, pe DN 7), are ca nucleu conacul construit in 1640. Boierii Golesti au fosti participanti la revolutia din 1848 si initiatori ai unor actiuni culturale inaintate. In conac s-au amenajat: sectia memoriala a familiei Golescu, sectia istorica cu documente privind miscarea din 1821 organizata si condusa de Tudor Vladimirescu, sectia de etnografie si arta populara. De asemenea, complexul muzeal include o biserica (frumos decorata, construita in 1646 unde sunt inmormantati Golestii) si o "baie turceasca", realizata intre 1748 - 1807 (singura constructie de acest fel din tara, pastrata integral). Muzeul pomiculturii si viticulturii din Golesti, langa complexul muzeal Golesti, amenajat in aer liber, pe 12 ha, prezinta 150 de constructii gospodarii ce constitue o sinteza a indeletnicirilor argesene. Casa memoriala a poetului George Toparceanu de la Namaiesti, la 6 km de Campulung, pe DN 73, expune obiecte si documente ce ilustreaza viata si activitatea scriitorului. Casa memoriala a marelui romancier Liviu Rebreanu de la Valea Mare, (la 4 km de Pitesti pe DN 7).


Monumente si statui

Monumentul eroilor de la Mateias (la 11 km de Campulung pe DN 73), este format dintr-un mausoleu, un muzeu istorico-militar (avand o formula expozitionala unica in Romania, redand in maniera specifica luptele purtate in tara noastra la sfarsitul anului 1916), un basorelief cu o cupa din piatra de Albesti, in care arde o flacara vesnica in amintirea celor care s-au jertfit pentru faurirea unitatii nationale. Alte monumente si statui: Monumentul 1907 de la Pitesti, ridicat in fata Muzeului Judetean, Poarta eroilor argeseni de la Pitesti, ridicat in amintirea celor care si-au dat viata in Razboiul de Independenta din 1877, Statuia lui Nicolae Balcescu de la Pitesti.


Etnografie

Dragoslavele, un adevarat muzeu in aer liber al arhitecturii populare muscelene, caracterizata prin simplitatea formelor, acuratetea volumelor si a unitatii de compozitie; Leresti (la 8 km de Campulung pe DN 734 spre nord), sat turistic, centru de tesaturi populare si case in stil muscelean, frumos ornamentate, cu stalpii pridvoarelor din calcar de Albesti. Musatesti (13 km de Curtea de Arges, pe DN 73 C spre est), centru de ceramica rosie smaltuita si nesmaltuita, centru de etnografie. Topoloveni (la 20 km de pe DN 7 spre est), centru de artizanat de veche traditie (tesaturi, cusaturi, ceramica).Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }