QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul ARADJudetul ARAD

Informatii generale


Asezare:  In partea de vest a Romaniei, intre altitudinea de 1.486 m (vf. Gaina) la est si cea de 90 m la vest, de o parte si de alta a Muresului si Crisului Alb.Vecini La sud: Judetul Timis, la est: Judetele Hunedoara si Alba, la nord: Judetul Bihor, la vest: Ungaria.

Suprafata 7.754 km2 (respectiv 3,2% din teritoriul tarii).

Populatie 479.500 locuitori.


Orase

Arad, resedinta de judet, cu 187.000 locuitori, situat pe o principala cale de legatura intre Transilvania si Campia Panonica, "Orasul de pe Mures", se afla la o altitudine de 110 m, intre malurile cursului vestic al domolului rau, la 20 de km de munti. Alte orase: Chisineu Cris, Curtici (punct de trecere in Ungaria), Ineu (nod de cale ferata), Lipova (statiune balneoclimaterica), Nadlac (punct de frontiera cu Ungaria), Pancota, Sebis.


Relieful

Proportionat de la est la vest, cuprinde trei mari trepte de relief: muntii (in nord-vest: Codru Moma, cu vf. Plesu de 1.112 m si vf. Momuta, de 930 m si intre Vaile Crisului Alb si Muresului - Zarand, cu vf. Highis, de 860 m si vf. Drocea, de 836 m, dar si partial culmi din masivul Gaina), dealuri (Dealurile Vestice, intre 200 - 400 m inaltime), campii (Campia de Vest, cu subunitatile Campia Muresului si Campia Crisurilor).


Clima

Este preponderent continental-moderata, cu ierni nu prea friguroase si veri relativ calduroase, cu cele mai multe zile de temperaturi pozitive, cu numarul zilelor fara inghet de 200, in campie, cu precipitatii variabile, dar fara perioade de seceta excesiva vara, cu zapezi putine iarna, cu vanturi dominante din sud si sud-vest. Temperatura medie in ianuarie este de -2 - -80C iar in iulie 12 - 240C.


Cursurile de apa

Brazdeaza judetul de la rasarit la apus: Muresul (bazinul inferior, la sud, pe 200 km), Crisul Alb, Crisul Negru (circa 15 km, la nord), Teuzul, Segreusul, Cigherul.


Obiective turistice


Munti

Muntii Codru-Moma, desi mai putin cunoscuti, pot fi considerati printre cele mai interesante zone turistice din Muntii Apuseni datorita unor peisaje remarcabile prin frumusetea si spectaculozitatea lor: abrupturi de sute de metri, imense paduri de foioase (ce justifica numele de "codru"), platoul carstic Vascau (ce domina numai cu rama sa vestica limita judetului).


Pesteri

Pestera Liliecilor (linga Moneasa), decorata feeric cu stalactite si stalagmite de toate marimile, de aici izvorand paraul ce trece pe langa baza veche de tratament a statiunii Moneasa. Alte pesteri: Pestera Cristalelor, formata din roca de calcar negru, Fantana de la Groapa Ursilor.


Rezervatii si monumente ale naturii

Bezdin (langa Pecica), rezervatie complexa (25 ha), de mare atractivitate fiind nufarul alb ce creste aici. Parcuri dendrologice: Peris (cu stejari batrani de peste 600 de ani), Savarsin, Macea.


Statiuni turistice

Lipova (la 138 m altitudine, la 35 km de Arad), statiune balneoclimaterica in lunca Muresului, inconjurata de paduri de stejar. Apare in documente la 1315, dar izvoarele sale de apa minerala sunt cunoscute abia din sec. XVI. Clima este continental moderata, cu influente mediteraneene. Temperatura medie anuala este de 10,50C (in iunie, media este de 250C, in ianuarie -20C), fiind astfel ferita de vanturi. Ca aparatura de tratament amintim: instalatii pentru bai calde cu apa minerala, buvete pentru cura interna cu apa minerala, instalatii de electro si hidroterapie, solarii pentru aerohelioterapie. Caile de acces pot fi: feroviare - gara Radna, pe linia Bucuresti - Arad, sau pe linia Timisoara - Radna, rutiere - DN 7 de la Arad sau de la Deva pana la Lipova si DJ 691 Timisoara - Lipova. Moneasa (la 280 m altitudine, la 101 km de Arad si la 18 km de Sebis), statiune balneoclimaterica ale carei ape minerale erau apreciate inca de pe vremea romanilor. Statiunea s-a cuibarit la poalele muntilor Codru Moma, in jurul ei etalandu-se un peisaj de basm: culmi impadurite, fenomene carstice, marmura rosie, parauri limpezi. Clima este continental moderata, cu veri racoroase si ierni blande. Ca aparatura de tratament putem aminti: instalatii pentru bai calde cu apa minerala in cazi si bazine, instalatii de electro si fizioterapie, sali de cultura fizica si masaj; impachetari cu parafina, bazine cu apa mezotermala in aer liber, solarii pentru aerohelioterapie. Caile de acces pot fi: rutiere - DN 709 si DJ 762 Arad - Moneasa, DN 76 si DJ 762 Brad - Moneasa, feroviare - gara Sebis, linia Arad - Brad.

Vestigii istorice

Cetatea de piatra de la Siria (1331) cu statut de cetate regala, printre ocupantii ei numarandu-se: Iancu de Hunedoara, regele Sigismund de Luxemburg, despotul sarb George Brancovici, Matei Corvin, familia Bathory. Alte vestigii istorice: Cetatea de piatra Soimus de la Lipova (1278), Cetatea Agris de la Agris (1400), Fortareata Taut de la Taut (sec. XII, astazi ruine), Cetatea Aradului din Arad (sec. XVI), Castelul Bohus din Bohus, construit in stil neoclasic (sec. XIX), gazduieste colectia Ioan Slavici si Emil Montia, Castelul Brazii din Brazii, construit in stil neoclasic (1800), Castelul Bulci din Bulci, sau "Mocioni" (sec. XIX), Castelul Conop din Conop (sec. XVIII), locuit mai multe decenii de Stefan Cicio Pop, Castelul Curtici din Curtici (1769), Castelul Soimos de la Lipova, Castelul Macea de la Macea, insotit de o frumoasa gradina botanica, Castelul Savarsin din Savarsin (1870), fost domeniu regal, Castelul Sira- Galsa de la Siria (sec. XVII), construit in stil baroc.


Edificii religioase

Manastirea Hodos-Bodrog de la Bodrogul Nou (1177), unul dintre cele mai vechi monumente de acest gen din Romania, aici gasindu-se valoroase picturi, numeroase manuscrise si alte piese muzeistice. Alte edificii religioase: Biserica sarbeasca din Arad (1698), construita in stil baroc, Capela "Sfantu Florian" din Arad (1752), Bisericile din lemn de la Buceava, Grosii Noi, Halmagiu, Savarsin, Biserica ortodoxa voievodala de la Halmagiu (sec. XIV), Biserica ortodoxa din Lipova (sec. XIV), Manastirea "Sfantu Simion" de la Arad (1760 - 1762), Manastirea Bezdin (1334), Manastirea franciscana de la Lipova (1756).


Monumente si statui

Monumentul ostasilor romani din Arad, ridicat in memoria celor care si-au dat viata pentru eliberarea de sub dominatia fascista. Monumentul eroilor de la Paulis, unde s-au dat lupte crancene in al doilea razboi mondial intre trupele romane si cele germane.


Etnografie

Una dintre cele mai renumite zone etnografice din tara noastra o reprezinta "Tara Zaradului" de pe aceste meleaguri, unde se conserva piese de mare valoare si originalitate. Cateva localitati marcante in acest domeniu sunt: Batsa (port popular si ceramica), Barzava (centru de ceramica), Birchis-Capalnas (ceramica rosie si laibare), Buteni (port popular: costume in care predomina rosu si negru, sube, cojoace).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }