QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Componentele patrimoniului turistic antropic

COMPONENTELE PATRIMONIULUI TURISTIC ANTROPIC


Potentialul turistic antropic reuneste creatiile omului de-a lungul timpului, concretizate in elemente de cultura si istorie, arta si civilizatie, tehnico-economice si socio-demografice care, prin caracteristicile lor, atrag atentia turistilor.
1. Vestigii arheologice si monumente de artaVestigiile arheologice si monumentele de arta din Romania, de o mare varietate, datand din diferite perioade istorice, sunt importante atat pentru istoria, cultura, civilizatia poporului roman, cat si pentru cele universale.

Dintre acestea amintim:

  • Cetatile dacice din Muntii Orastiei: Cetatuia (Costesti), Sarmizegetusa Regia (Gradistea de Munte), Blidare (Costesti), Piatra Rosie (Luncani), Cetatea de la Banita, Cetatea de la Capalna, au constituit nucleul cetatilor din Muntii Orastiei in lista patrimoniului mondial, reprezinta unul dintre primii pasi pentru aducerea in atentie a unei civilizatii, cea geto-daca.
  • Cetatile daco - romane : Ulpia Traiana Sarmizegetusa - Capitala Daciei Romane (Hateg), Napoca (Cluj-Napoca), Potaissa (Turda), Apulum (Alba Iulia ), Tibiscum (Jupa) .
  • Cetatile taranesti fortificate : Biertan (Sibiu), Feldioara, Rasnov, Prejmer (Brasov).
  • Cetatile medievale: Brasov, Sibiu, Sighisoara (considerata si astazi a fi cea mai frumoasa cetate locuita din Europa ), Cluj-Napoca, Bistrita, Sebes, Medias, Vauban-Alba Iulia, Calnic, Garbova, Coltesti, Vulpar, Sanmiclaus, Aiud.
  • Castele si palate:

Castelul Bran a fost intotdeauna inclus in ghidurile turistice ale regiunii,deoarece conform legendei, Dracula obisnuia adesea savina aici.

Edificiul a fost construit in 1382 de catre locuitorii Brasovului, fiind amplasat pe o stanca inalta, pentru a permite supravegherea intregii regiuni. In 1395, Mircea cel Batran, printul Valahiei, a incheiat un tratat de alianta cu Sigismund de Luxemburg, luand in posesie Castelul Bran.

Castelul Peles (Sinaia) construit intre anii 1873-1883 (etajul I) si intre 1896-1914 (etajul II), de Carol I de Hohenzollern- primul rege al Romaniei -  in stilul renasterii germane,este compus din 160 de camere si are un turn central de 66 m inaltime, fiind resedinta de vara (pana in 1947), iar astazi adaposteste un muzeu cu colectii de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii etc.

Castelul Corvinilor - situat in apropiere de muntii Poiana Rusca, a fost atestat documentar pentru prima oara de Sigismund de Luxemburg in anul 1409 si, din punct de vedere  arhitectural, combina stilul gotic cu stilurile renasterii si cu cel al barocului.

  • Monumente de arta: Ansamblul sculptural al lui Brancusi de la Targu -Jiu (Masa  tacerii, Poarta sarutului, Coloana infinitului), Monumentul de la Moisei,Monumentul eroilor de la Marasesti, Arcul de triumf (Bucuresti), Turnul Chindiei (Targoviste), Adamclisi Tropaeum Traiani (jud. Constanta), diferite statui ecvestre (Mihai Viteazu, Matei Corvin).

2. Obiective religioase


O parte dintre manastirile si bisericile din nordul tarii sunt cuprinse in patrimoniul UNESCO. Ele sunt unice in lume prin arhitectura lor ce caracterizeaza epoca de glorie a Moldovei si prin frescele exterioare, construite in sec. XV-XVI, in stilul arhitectonic moldovenesc, cu influente bizantine si gotice (Arbore, Sucevita, Moldovita, Humor, Voronet - cunoscuta pentru culoarea predominanta deosebita a frescelor exterioare "albastru de Voronet", Probota, Patrauti).

Tot monumente UNESCO sunt declarate: Manastirea Hurezi din judetul Valcea si Siturile satesti cu biserici fortificate din Transilvania (Calnic, Prejmer, Biertan, etc.). Ansamblul de biserici de lemn din Maramures (Biserica Nicolae-Budesti, Biserica Sfanta Paraschiva - Desesti, Biserica Sfantul Arhanghel - Surdesti), construite in secolul al XVIII - lea in stilul arhitecturii populare specifice zonei.

Exista foarte putine localitati care sa nu aiba cel putin un edificiu sau un monument religios. In continuarea voi enumera doar o mica parte dintre cele mai cunoscute:

Manastiri: Agapia, Bisericani, Durau, Neamt, Secu, Sihastria din judetul Neamt, Bistrita, Cozia, Frasinei, Govora din judetul Valcea, Dervent, Dumbraveni, Hagieni din judetul Constanta, Putna din judetul Suceava. Manastirea Cisterciana - Carta se afla la 17 km de Sibiu, fiind cea mai veche constructie in stil gotic din Romania, intemeiata de calugarii cistercieni (ordin calugaresc originar din Franta) in 1202 etc.

Biserici: Biserica Neagra - unul dintre cele mai importante monumente in stil gotic din Transilvania, Biserica Franciscana -  Brasov, Biserica Evanghelica - Cisnadie, Biserica "Curtea Veche", Biserica "Radu Voda" - Bucuresti.

Catedrale: Catedrala Romano-Catolica - Alba-Iulia, Catedrala Patriarhala, Catedrala "Sfantul Iosif" - Bucuresti, Catedrala Evanghelica - Sibiu, Catedrala Mitropolitana - Timisoara , Catedrala Ortodoxa Romana - Targu Mures.

Etnografie si folclorArta si traditia populara, concretizate prin originalitate, bogatie si varietate, reprezinta o atractie turistica inedita. Printre cele mai importante elemente de acest tip se numara:

- Arhitectura populara, domeniu important al civilizatiei traditionale, se caracterizeaza in regiunea Moldovei prin case construite in general din lemn, dar si din nuiele impletite pe un schelet de ,,furic" sau lut sub forma de chirpici. In Maramures principalul material de constructie folosit este lemnul. Satele maramuresene sunt celebre prin extraordinarele porti ale curtilor ce par adevarate expozitii de sculptura originala. O alta categorie caracteristica Olteniei de Sud este cea a caselor ingropate pe jumatate in pamant, denumite ,,bordeie" (Complex arhitectural Calinesti Berbesti, in jud. Maramures, Gospodariile - atelier de spatar Rasculita, jud. Hunedoara, Complex arhitectural Stolojani Carbunesti, jud. Gorj - se pot vizita la Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului).

- Tehnica populara: mori, pive (Complexul de industrii populare de la Rucar, jud. Arges, Moara de la Curcani, jud. Constanta, Moara cu 6 ciuturi de la Galesoia, jud. Gorj - se pot vizita la Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului), Tiparnita din Ramnic.

- Creatia artistica: productia mestesugareasca si artizanatul - se remarca renumitele centre de ceramica (Horezu-Valcea, Corund-Harghita, Oboga-Olt, Vama-Sibiu) - centre de prelucare a lemnului, impletitul in paie, tesutul artistic, prelucrarea artistica a pietrei, prelucrarea artistica a pielii, prelucrarea artistica a lemnului, crosetare, impletitul cu carligul, confectionarea instrumentelor populare, impletitul in fibre vegetale, incondeiatul oualor (ocupa un loc deosebit in arta populara romaneasca).

- Zone cu port popular si folclor literar, muzical si coregrafic cunoscute: Tara Motilor - Alba, Tara Zarandului - Arad, Tara Dornelor - Suceava, Tinutul Padurenilor - Hunedoara etc.

- Obiceiuri, traditii populare, targuri, festivaluri: Targul de fete de pe Muntele Gaina - manifestare folclorica traditionala ce reuneste locuitorii din zona Muntilor Apuseni in luna iunie in comuna Avram Iancu, jud. Alba; Caluserul transilvanean - festival al formatiilor de caluseri din Transilvania la 21 - 22 decembrie in Orastie, jud. Hunedoara; Sambra oilor, jud. Satu - Mare; Festivalul Narciselor, jud. Covasna; Festivalul de la Poienita Voinii, jud. Hunedoara; Targul Ceramicii Populare ,,Cocosul de Hurez", jud. Valcea.

- Monumente funerare deosebite: Cimitirul vesel de la Sapanta.

- Sate cu traditii folclorice: Camarzana - jud. Satu Mare (comuna in Tara Oasului, renumita pentru pastrarea portului si a obiceiurilor populare osenesti. Remarcabil este costumul de nunta la care mireasa poarta o pieptanatura si podoabe imbinate intr-un ansamblu impresionant), Sibiel - jud. Sibiu, satele situate pe vaile Izei, Marei, Viseului, si Tisei care formeaza un adevarat muzeu in aer liber - jud. Maramures.


4. Institutii si evenimente cultural - artistice


Reflecta viata cultural - artistica, spititualitatea, modernismul in arta si cultura poporului roman.

Cele mai importante obiective de acest tip sunt:

- Edificiile unor institutii culturale: Ateneul Roman, emblema municipiului Bucuresti inca de la inaugurarea lui, in 1888, Opera din Bucuresti, Opera Romana din Cluj a luat fiinta la 19 septembrie 1919, fiind cea mai veche institutie din Romania, Opera Roman din Timisoara, Teatrul National ,,I. L. Caragiale" Bucuresti, Teatrul National ,,Mihai Eminescu" Timisoara. Pe ruinele Curtii Domnesti din Iasi s-a ridicat, intre anii 1906-1925, Palatul Culturii, monument devenit emblema capitalei Moldovei.

- Muzee: Muzeul National de Istorie Naturala ,,Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Taranului Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Satului (Bucuresti), Muzeul de Arheologie si Istorie din Targu Mures, Muzeul National Bruckenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Stiintei si Tehnicii ,,Stefan Procopiu" (Iasi), Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, etc.

- Case memoriale: Casa memoriala ,,Mihai Eminescu" (Ipotesti), Casa memoriala ,,Ion Creanga" (Humulesti), Casa memoriala ,,Vasile Alecsandri" (Micesti), Casa memoriala ,,Al. Vlahuta" (Agapia), Casa memoriala ,, Anton Pann" (Ramnicu Valcea), Casa memoriala ,,Ecaterina Teodoroiu" (Targu - Jiu).

- Biblioteci: Biblioteca Centrala Bucuresti, Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu" Iasi, Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" Cluj.

- Evenimente culturale: festivaluri muzicale (George Enescu, Crizantema de aur, Mamaia, Cerbul de aur), festivaluri de film, festivaluri de teatru (Sibiu, Piatra - Neamt), concerte speciale.

- Alte evenimente: targuri (Targul de carte "Gaudeamus" - Bucuresti ROMEXPO), expozitii (expozitia istorica permanenta - Muzeul de Istorie Nationala a Romaniei, expozitia - Fotografie de Jurnal - Teatrul National din Bucuresti, 1 - 23 decembrie 2005.

5. Obiective socio-demografice


Obiectivele socio-demografice de tipul centrelor urbane constitue atractii prin arhitectura specifica sau pentru valorile de arta, cultura, civilizatie pe care le adapostesc, pentru evenimentele pe care le gazduiesc (expozitii, targuri, festivaluri). In continuare vom prezenta cateva dintre cele mai importante:

- Bucuresti - primul document ce atesta existenta orasului este datat 20 septembrie 1459 si il mentioneaza ca fiind a doua resedinta  domneasca dupa Targoviste. In 1862 orasul a devenit capitala Principatelor Unite, iar in 1918 a devenit capitala Statului Unitar Romania. Datorita influentelor frantuzesti in moda si in stilul arhitectonic, Bucurestiul a fost supranumit ,,Micul Paris". Atractii turistice: Casa Poporului (a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind a doua constructie din lume dupa Pentagon din punctul de vedere al suprafetei, si pe locul al treilea ca volum), Academia Romana, Ateneul Roman- construit intre 1888 si 1896 de arhitectul francez Albert Galleron in stil neo-clasic, Muzeul Satului, Muzeul Etnografic in aer liber (este unul dintre primele din lume de acest gen si cel mai vast din Europa), Arcul de Triumf inalt de 27 m, a fost ridicat in 1922, in memoria victimelor primului razboi mondial, Muzeul Curtea Veche, Muzeul de Arta al Romaniei, Muzeul National Cotroceni, Parcul Herastrau (se afla pe malul lacului Herastrau si este cel mai mare parc din oras, adapostind Muzeul Satului si Teatrul de vara), Parcul Cismigiu (este cea mai veche gradina publica, amenajata in centrul orasului intre 1845 - 1860).

- Brasov - important centru industrial, cultural si de afaceri. Datorita numeroaselor monumente istorice si artistice, el este unul dintre cele mai importante centre turistice ale tarii. Atractii turistice: Biserica Neagra, cea mai mare cladire in stil gotic din sud - estul Europei, Piata veche cu Casa Sfatului, cea mai cunoscuta efigie a Brasovului, Scheii Brasovului - Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Bartolomeu - cea mai veche cladire in stil romanic, Bastioane - turnuri - fortificatii pe laturile de sud - vest ale cetatii.

- Cluj - Napoca - prima atestare documentara: in secolul I sub numele de Napoca, important centru industrial, comercial si cultural. Atractii turistice: Muzeu de Arta gazduit in palatul Banffy, Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, Ruinele cetatii (sec. XVI) si Bastionul Croitorilor (sec. XVII), Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Gradina Botanica, Biserica romano - catolica Sfantul Mihai, Catedrala Ortodoxa, Teatrul National si Opera Romana.

- Iasi - situat in N-E tarii, se intinde pe 7 coline domoale, asemenea orasului Roma. Atractii turistice: Palatul Culturii, Mitropolia Moldovei si Bucovine, Teatrul National, Palatul Roznovanu, Manastirea "Sf. Trei Ierarhi", Casa Dosoftei, Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", Biserica Barboi, Manastirea Golia, Biblioteca Centrala Universitara, Universitatea Al. I. Cuza, Parcul Copou, Gradina Botanica, Manastirea Cetatuia, Bojdeuca Ion Creanga.

- Sibiu - este considerat, pe buna dreptate, ca fiind unul dintre cele mai frumoase si bine conservate orase istorice din Romania si Europa, cu un patrimoniu arhitectural care se intinde pe 80 de hectare. Atractii turistice: Halale macelarilor, Turnul de langa Primaria Veche, Universitatea Saseasca, Turnul archebuzierilor, Biserica franciscanilor, Turnul dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul de pulbere, Turnul pilarilor, Muzeul Bruckenthal.

- Timisoara, Arad, Suceava etc.

Asezarile rurale ofera, pe langa arhitectura si arta specifice, si conditii naturale atractive, propice pentru petrecerea vacantelor (vegetatie abundenta, liniste, aer curat, peisaje originale).


6. Obiective tehnico- economice


Aceste obiective se constitue in atractii turistice care permit practicarea diferitelor forme de turism cum ar fi: turismul de cumparaturi, de cunoastere, etc.

- Amenajari hidroenergetice: baraje, lacuri de acumulare, centrale hidroenergetice, pot fi mentionate: Centralele Portile de Fier I si II - pot turbina un debit instalat de 8700 mc/s. Centrala Portile de Fier I este amplasata la 15 km amonte de orasul Drobeta Turnu - Severin, iar centrala Portile de Fier II la 60 km in aval. Sistemul Portile de Fier I este una din cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare. Lacul sau de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se intinde de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa. Lacul cuprinde in principal zona Defileul Dunarii, cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre localitatile Bazias si Orsova; Vidraru - a fost infiintat in luna martie 1966 si este amplasat pe raul Arges pe un sector de 28 km lungime. Situat intre muntii Fruntii si Ghitu, lacul aduna apele raurilor Capra, Buda si ale catorva afluenti directi. A fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare.

- Canale de navigatie: Canalul Dunare - Marea Neagra este un canal navigabil in judetul Constanta, Romania, ce leaga porturile Cernavoda de pe fluviul Dunarea si Medgidia de la Marea Neagra, scurtand drumul spre portul Constanta cu aproximativ 400 km. Canalul este parte componenta a importantei cai navigabile europene dintre Marea Neagra si Marea Nordului (prin Canalul Rin-Main-Dunare).

- Drumuri transmontane inalte: Transfagaraseanul, cel mai spectaculos culoar montan din Romania.  

- Diverse unitati economice: complexe industriale, complexe comerciale, ferme agricole.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }