QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente turism

Judetul caras - severinJudetul CARAS - SEVERIN

Informatii generale


Asezare In partea sud-vestica a Romaniei, desfasuranduse spre sud pana la defileul Dunarii, la granita cu Iugoslavia.

Vecini: La est: Judetul Gorj, la sud-est: Judetul Mehedinti, la nord-est: Judetul Hunedoara, la nord-vest: Judetul Timis, la sud-vest: Iugoslavia.Suprafata: 8.520 km2 (respectiv 3, 6% din teritoriul tarii).

Populatie: 360.000 locuitori.


Orase

Resita, resedinta de judet, cu 95.000 locuitori, pe raul Barzava, cu veche traditie industriala. In 1769 sau infiintat uzinele metalurgice iar in 1872 s-a construit prima locomotiva cu aburi din tara.

Alte orase: Anina, Baile Herculane, Bistra, Bocsa, Caransebes, Moldova Noua, Oravita.


Relieful

Este variat, predominand Carpatii Meridionali si Occidentali (inaltimile cele mai mari gasindu-se in Muntii Godeanu, cu vf. Gugu de 2.291 m, in Cerna, Tarcu, Mehedinti), apoi Muntii Banatului cu altitudini sub 1.400 m, reprezentati de Muntii Almajului, Locvei, Semenicului, Aninei, Dognecei, dar si partea sudica a Muntilor Poiana Rusca, cele doua ramuri carpatice fiind separate de ariile depresionare Bistra si Timis-Cerna), iar in mica masura dealurile (Mehadia, Almaj) si campiile (extremitatea sud-estica a Campiei Bantului, intre Resita si Cheile Nerei).


Clima

Este temperat continentala, in sud resimtindu-se nuante de clima submediteraneana, iar dintre vanturile mai frecvente aici se intalnesc austrul cald si uscat, ce bate dinspre sud-vest si Casova, vant violent ce bate dinspre apus. Temperatura medie in luna ianuarie este de -2 - -80C iar in iulie 12 - 220C.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de predominarea Dunarii cu o mare densitate, dar si a Timisului cu Bistra si Hidegul, a Pogonisului, spre nord, a Carasului si Nerei, spre vest, a Cernei spre sud.


Obiective turistice


Munti

Muntii Semenic (cu Vf. Piatra Goznei de 1.447 m), cea mai intinsa si inalta unitate a Muntilor Banatului, formati din culmi netede si domoale care imbie pe drumet la recreere si ofera conditii bune pentru schi (zapada dureaza pana in luna martie). Ascensiunile sunt usoare si se pot face aproape din toate directiile. Alti munti: Muntii Cernei (cu Vf. Dobrii de 1.928 m), culmile lor calcaroase se intind pana langa Baile Herculane, Muntii Aninei (cu inaltimi de 900 - 1.000 m), cu numeroase chei si depresiuni carstice.


Pesteri

Pestera Comarnic, in nordul Muntilor Aninei, pe versantul stang al vaii Comarnic (la 440 m altitudine), fiind cea mai lunga pestera din Banat (4040 m), declarata monument al naturii pentru adevaratele minuni subpamantene. Salile, de dimensiuni uriase, sunt legate printr-o vasta retea de galerii, dispuse pe doua etaje. Pestera Buhui are peste 3.200 m lungime si se afla pe versantul stang al vaii Buhui, in Muntii Aninei, la 600 m altitudine. Include unul dintre cele mai lungi cursuri subterane din Romania, paraul Buhui care formeaza in interiorul pesterii mai multe lacuri si cascade. Alte pesteri: Pestera Popovat, pe versantul drept al Cheilor Carasului, la 421 m altitudine, un monument al naturii, Pestera Liliecilor, Pestera Hotilor, langa Baile Herculane, Pestera Voinii, Pestera Mica, Pestera Mare - in rezervatia Cheile Nerei - Beusnita.


Chei si defilee

Defileul Dunarii (Portile de Fier), cel mai lung defileu din Romania (peste 100 km), se intinde si in judetul Mehedinti. Dunarea, al doilea fluviu al Europei (ca lungime si debit) dupa Volga, strabate peste 2.800 km de la izvoarele lor din Muntii Padurea Neagra si pana la varsarea ei in Marea Neagra. Apele sale duc nenumarate lupte cu stancile, dar nicaieri lupta nu atinge proportia de-a dreptul gigantica din zona salbaticului defileu dintre Bazias si Drobeta Turnu-Severin. Parcurgerea acestui spectaculos defileu lasa turistului impresii de neuitat, mai ales in portiunea cea mai ingusta, la Cazane (sector pe teritoriul judetului Mehedinti; aceasta portiune formeaza o rezervatie complexa). Cheile Nerei (la 35 km de Oravita), cele mai lungi (peste 19 km) si cu siguranta unele dintre cele mai frumoase chei din Romania. Formeaza o rezervatie complexa ce cuprinde comori naturale caracterizate prin salbaticie si pitoresc si ofera turistului o odihnitoare izolare si nenumarate surprise. Cheile Carasului, rezervatie complexa (floristica, geologica si speologica) ce cuprinde numeroase fenomene carstice (pesteri, doline). Cheile au aspect de canion si se situeaza pe locul doi in Romania, ca lungime (19 km). Cheile Corcoaia, la 40 km amonte de Baile Herculane, pe cursul superior al Cernei (200 m lungime), fiind extrem de interesante prin peretii lor verticali (inalti de peste 150 m) si prin multitudinea de forme pe care le cuprind. Formeaza o rezervatie geologica. Alte chei: Cheile Minisului (peste 14 km lungime), Cheile Cernei.


Lacuri

Portile de Fier I, lac de acumulare care, impreuna cu hidrocentrala, formeaza un mare complex hidroenergetic si de navigatie construit intre 1964 si 1971 in colaborare cu ex-Iugoslavia. Zona turistica de pe malul lacului este una dintre cele mai ispititoare destinatii pentru turistii din tara si din straina tate. Soseaua care insoteste lacul, cu zeci de poduri, viaducte (inalte de peste 60 m) si tunel, ofera o priveliste mareata asupra colosului de beton. Alte lacuri: Lacul Dracului, lac natural de origine carstica, in Cheile Nerei, la intrarea unei pesteri, Lacul Buhui, lac subteran, format prin obturarea unor galerii din pestera Buhui, Iezerul Tarcu, lac glaciar la nord de vf. Tarcu.


Rezervatii si monumente ale naturii

"Domogled-Valea Cernei", zona care include mai multe rezervatii si monumente ale naturii (rezervatii floristice, faunistice, peisagistice), pe ambii versanti ai raului Cerna, in apropierea Bailor Herculane. Domogledul este considerat unul din locurile cele mai bogate in specii de plante din Europa (specii submediteraneene, de liliac, alun turcesc). Cerna a taiat in calcarele Domogledului chei prapastioase de o irezistibila atractie. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Schitu - rezervatie botanica pe Valea Ciclovei, Valea Mare - rezervatie botanica la nord-est de Moldova Noua, ce adaposteste specii mediteraneene-atlantice, Zervesti - rezervatie cu narcise salbatice (langa Caransebes), Ruschita - cariera de marmura.


Statiuni turistice

Baile Herculane (in sud-vestul tarii, in valea ingusta a Cernei, la 165 m altitudine, la 19 km de Orsova, 41 km nord-vest de Drobeta Turnu Severn, 72 km de Caransebes si la 106 km sud-est de Resita), este cea mai veche statiune din Romania (si una dintre cele mai vechi din lume), atestata documentar in 153 e.n. Puterea tamaduitoare a izvoarelor termale de aici, descoperita inca de pe vremea cand romanii construiau primele castre in Dacia, este renumita astazi in toata lumea, (inchinata de romani zeului Hercule). Este strajuita la est de Muntii Mehedinti si la vest de Muntii Cernei, si are un climat de tranzitie de la cel continental la cel mediteranean, cu influente ale curentilor din Marea Adriatica si Marea Mediteraneana. O caracteristica a climatului de aici este aeroionizarea negativa ridicata (specifica unei altitudini de 3.000 m) care mareste rezistenta organismului la bolile infectioase si regleaza functionalitatea glandelor endocrine. Instalatiile de tratament de care beneficiaza statiunea sunt: instalatii pentru bai cu ape minerale termale sulfuroase si cu ape minerale termale clorurosodice atat in vane cat si in bazine, cu posibilitati de kinetoterapie, bazine cu ape minerale termale in aer liber; instalatii de aerosoli si inhalatii cu ape minerale, instalatii pentru electro si hidroterapie; sali de gimnastica medicala, cabinete pentru aplicarea de tratament cu Gerovital (cosmetica geriatrica), Pell Amar. Tot aici se pot vizita ruinele statiunii termale romane (apeducte, bai), iar in imprejurimi se pot face plimbari la Pestera Hotilor, platoul Coronini, Grota cu Aburi, Grota Haiducilor, Cascada Cernei, Cheile Domogledului. Caile de acces sunt: feroviare - gara Baile Herculane pe linia Bucuresti - Timisoara, apoi cu autobuzul pana in statiune, rutiere - DN 25 (Drobeta Turnu-Severin - Timisoara), cu abatere pe DN 67D, aeriene - aeroportul Caransebes, apoi cu trenul sau autobuzul pana in statiune. Crivaia, statiune climaterica (la 15 km de Resita si la 650 m altitudine), pe malul lacului de acumulare Valiug (dispune de barci si se practica pescuitul). Semenic, statiune climaterica (la 40 km de Resita, la 1.400 m altitudine), cu zapada abundenta ce dureaza 5 luni pe an, cu numeroase partii de schi si sanius, telescaun, skilift, babyski. Trei Ape (la 37 km de Resita, la 850 m altitudine) langa lacul de acumulare Trei Ape, cu partii de schi, sporturi nautice pe lac.


Vestigii istorice

Ruinele asezarii romane Tibiscum (sec. II - V d.Hr.) langa Jupa, asezare ce a cunoscut o mare dezvoltare in timpul imparatilor Septimiu Sever si Filip Arabul, ridicata la rangul de municipiu. Drumul roman Lederata - Tibiscum, pastrat in bune conditii pe o lungime de 5 km intre Binis si Bocsa. Castrul roman Centum Putei de langa Suruducu Mare, singurul din tara care pastreaza in intregime vechile intarituri. Asezarea romana Ad Pannonios (la 2 km de Teregova), ofera o imagine despre nivelul de dezvoltare a civilizatiei din sec. II - III d.Hr.. Alte vestigii istorice: Urmele castrului roman Lederata (din 101 d.Hr.), langa Bazias, Urmele castrului roman Berzovia (sec. II d.Hr.), langa Berzovia, Ruinele cetatii Carasova, impunatoare cetate construita in 1333.


Edificii culturale

Muzeul locomotivelor cu abur, muzeu in aer liber, are in colectie si prima locomotiva fabricata la Resita in 1872. Casa memoriala "General Dragalina" din Caransebes, a marelui comandant de armata care a murit pe campul de lupta in timpul primului razboi mondial. Alte edificii culturale: Muzeul istoriei teatrului de la Oravita, unde exista cel mai vechi teatru din tara (1787 - 1817), Muzeul Dunarii de la Moldova Noua.
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }