QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul MURES

Judetul MURES

Informatii generale


Asezare:  In partea central nordica a tarii, in bazinul mijlociu al raului cu acelasi nume, in centru Podisului Transilvaniei.

Vecini:  La nord: Judetele Bistrita-Nasaud si Suceava, la est: Judetul Harghita, la sud: Judetele Brasov si Sibiu, la vest: Judetele Alba si Cluj.
Suprafata:  6.714 km2 (respectiv 2,8% din teritoriul tarii).

Populatie:  604.000 locuitori.


Orase

Targu Mures, resedinta de judet, cu 166.000 locuitori, pe stanga Muresului, la intretaierea unor pitoresti dealuri. Alte orase: Iernut, Ludus, Reghin, Sighisoara, Sovata, Tarnaveni.


Relieful

Este variat si armonios, coboara usor in trepte de pe piscurile vulcanice ale Muntilor Calimani (proeminent edificiu cu vf. Pietrosu de 1.102 m) si Gurghiu, in est, separate de defileul Mures - Toplita - Deda, spre sud-vest in Podisul Tarnavelor (culmi de 500 - 600 m, separate de vai adanci, insotite de terase), pana in mijlocul Campiei Transilvaniei (500 m, forme domoale si pante prelungi), in nord-vest.


Clima

Este moderata, cu numarul zilelor de inghet de 127, cu precipitatii variabile, cu vanturi dominante dinspre nord-vest.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de Mures cu afluentii sai, Niraj, Gurghiu, Paraul de Campie, Comlod, Lut, Tarnava Mare, Tarnava Mica, cu vai largi si debite mari, precum si de lacurile sarate de la Sovata, (cu scopuri terapeutice) si Lacul Ursu, (cu o caracteristica unica in Europa - heliotermia).


Obiective turistice


Defilee

Defileul Muresului (intre Toplita si Deda), unde raul strapunge muntii vulcanici (Calimani la nord si Gurghiu la sud), formand un culoar ingust care ofera turistilor peisaje spectaculoase (stanci, creste, o albie incantatoare). Defileul este usor accesibil, cu cabane si posibilitati de campare, precum si atractii pentru pescari.


Rezervatii si monumente ale naturii

Rezervatia de bujori de stepa (in nord-vestul comunei Zau de Campie), unicul loc din interiorul arcului carpatic unde creste aceasta planta. In perioada infloririi (luna mai), frumoasa pajiste atrage numerosi iubitori ai naturii. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Padurea Mociar, rezervatie forestiera, (la 12 km de Gurghiu), cu stejari ce depasesc 400 de ani. Statiuni Sovata (la 15 km de Targu Mures, la poalele Muntilor Curghiului, la 475 - 530 m altitudine), mentionata ca loc de cura inca din 1597. Climatul subalpin are actiune calmanta asupra sistemului nervos, iernile sunt blande, iar verile racoroase. Hotelurile confortabile sunt dotate cu instalatii de tratament moderne (pentru bai calde cu apa minerala sarata, pentru aplicatii calde cu namol, kinetoterapie, electro si hidroterapie). Factorii curativi, de mare eficienta, sunt legati de prezenta lacurilor helioterme din statiune. Cel mai caracteristic este lacul Ursu, care prezinta fenomenul de heliotermie, care consta in stratificarea termica a apei concomitent cu cresterea concentratiei sarurilor spre adancime, pana la un anumit nivel (3 - 3,5 m). La suprafata, temperatura apei este mai mica, fiind in concordanta cu cea atmosferica, apoi creste pana la aproximativ 3 m adancime, dupa care se inregistreaza valori mai reduse si constante. Astfel, la adancimea favorabila, organismul (1,5 - 2 m) vara, temperatura apei oscileaza intre 30 - 400C. Lacul Negru este bogat in namol sapropelic, iar Lacul Alunis in namol argilo-silicios. Lacurile Verde si Rosu, aflate la baza „Muntelui de sare“, formeaza un tablou natural interesant. Statiunea dispune de un lac (posibilitati de pescuit), dotat cu debarcader, barci, precum si de o partie de schi cu babylift. Toate acestea fac din Sovata un loc de sejur si de recreere de prima importanta. Alte statiuni: Sangeorgiu de Mures, la 6 km de Targu Mures.


Vestigii istorice

Cetatea Sighisoarei, considerata a fi „cea mai frumoasa cetate locuita din Europa“ si „cel mai frumos si complet ansamblu de arhitectura medievala din Romania“. A fost construita la inceputul sec. XIII si refacuta in sec. XIV, cand zidurile sale erau strajuite de 14 turnuri ridicate si pazite de breslele din oras (de la care au luat si numele). Astazi mai pot fi admirate: Turnul cu ceas, Turnul Tabacarilor (unul dintre cele mai vechi), Turnul Cositorilor (arhitectura expresiva, 25 m inaltime), Turnul Aurarilor (impreuna cu bastionul Caszaldo de langa el a fost cheia sistemului defensiv al orasului), Turnul Franghierilor (sec. XIII), Turnul Macelarilor (sec. XIV), Turnul Cojocarilor (sec. XIII), Turnul Croitorilor (simplu si masiv, sec. XIV), Turnul Cizmarilor (acoperis zvelt, cu turnulete de observatie), Turnul Fierarilor (1631, impunator). Turnul cu ceas din Sighisoara, cel mai monumental dintre turnurile medievale, un adevarat simbol al orasului. A fost construit in sec. XIV pentru a apara poarta principala. Are ziduri masive si o inaltime de 64 m. Ceasul din varful turnului a fost construit in Elvetia, figurile sale simbolizand zilele saptamanii. Casa Vlad Dracul din Sighisoara, cea mai veche constructie civila de piatra din cetate. Aici a locuit, intre 1431 - 1435, principele Vlad Dracul, (tatal lui Vlad Tepes). Cetatea medievala din Targu Mures, ridicata in sec. XV, extinsa si intarita in sec. XVII cu sapte bastioane. Pasajul Scarilor din Sighisoara, construit in 1662. Astazi se mai pastreaza 175 de trepte. Ruinele castelului Bethlen din Cris, (la 19 km de Sighisoara), ridicat in stilul Renasterii transilvanene, intre 1559 - 1589. Castelul Gornesti (la 17 km de Targu Mures), construit in stil baroc, intre 1770 si 1778. Este situat intr-un frumos parc dendrologic si, numara 52 de camere si 365 de ferestre simbolizand saptamanile si zilele anului. Castel Brancovenesti (1557 - 1558), cladire impunatoare cu 4 turnuri.
Edificii religioase

Biserica din deal de la Sighisoara, una dintre cele mai vechi din Romania, mentionata documentar in 1345. Pastreaza frumoase sculpturi decorative in stil gotic flamboyant si valoroase picturi murale (sec. XV). Domina orasul prin masivitatea zidurilor sale. Biserica Manastirii Dominicane din Sighisoara, mentionata documentar in 1298, sufera de numeroase modificari ulterioare. Detine piese, de mare valoare artistica (covoare orientale). Biserica reformata din Targu Mures, interesant monument de arhitectura in stil gotic. Constructia ei a inceput in 1316 si s-a terminat in 1442, cu sprijinul voievodului Iancu de Hunedoara. Biserica leprosilor din Sighisoara, bisericuta gotica din sec. XV, care a servit ca azil leprosilor in secolele urmatoare. Alte edificii religioase: Biserica romano catolica din Targu Mures, ridicata intre 1728 - 1750 de calugarii iezuiti, Biserica fortificata de la Daia, din 1457, Biserica fortificata din Saschiz, Biserica evanghelica din Reghin, intre 1300 - 1330.


Edificii culturale

Biblioteca Teleki din Targu Mures, una dintre cele mai bogate colectii de carte veche din Transilvania, lacas al culturii europene din secolele trecute. A fost intemeiata de contele Samuel Teleki, fost cancelar al Transilvaniei, (la sfarsitul sec. XVIII). In 1802 a fost prima biblioteca publica din tara noastra. Detine un fond de peste 200.000 volume (dupa asocierea cu Biblioteca Bolyai), numeroase lucrari avand o valoare exceptionala. In aceeasi cladire (monumet istoric, 1799 - 1803) este gazduit si Muzeul memorial Bolyal, care impreuna cu expozitiile bibliotecii sunt vizitate anual de numerosi turisti din tara si strainatate. Palatul culturii din Targu Mures, unul dintre cele mai impozante edificii ale municipiului ridicat intre 1911 - 1913. Fatada este impodobita artistic cu remarcabile statui si basoreliefuri. Celebra „Sala a oglinzilor“ retine atentia prin numarul mare de vitralii (maiestrit lucrate), prin oglinzile venetiene si mobilierul elegant. Cladirea concentreaza in spatiul sau multe institutii culturale, precum Teatrul, Filarmonica de Stat, Muzeul de arta.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }