QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul ILFOV

Judetul ILFOV

Informatii generale


Asezare:  Se poate spune ca este asezat in partea de sud a Romaniei, avand o suprafata de 1.593 km2 si o populatie de 276.000 locuitori, fiind cel mai tanar judet al tarii (24 septembrie1996).

Vecini:  La Nord: Judetul Prahova, la sud-est: Judetul Calarasi, la sud-vest: Judetul Giurgiu, la est: Judetul Ialomita, la nord-vest: Judetul Dambovita.

Relief

Se suprapune in intregime pe subunitatile Campiei Vlasiei, ca unitate a Campiei Romane.


Cursurile de apa

Principalele rauri care dreneaza teritoriul judetului isi au obarsia in zone mai inalte: Ialomita, Dambovita, Sabarul. Un interes deosebit il prezinta numeroasele lacuri din cuprinsul sau: Buftea, Buciumeni, Mogosoaia, Chitila, Straulesti, Baneasa, Herastrau, Floreasca, Tei, Plumbuita, Pantelimon, Cernica.


Clima

Este temperat-continentala, temperatura medie a lunii ianuarie fiind de -2,5C, iar cea a lunii iulie de 23C.


Neolitic

Cele mai vechi materiale dateaza din paleoliticul mijlociu (descoperirile de la Magurele). La Cernica - Caldararu s-a descoperit una dintre cele mai mari necropole din sud-estul Europei. Cuprinzand principalele localitati din jurul capitalei ofera amatorilor de excursii variate posibilitati de recreere, punand la dispozitie paduri, campuri pentru vanatoare, lacuri si rauri pentru pescuit si diferite sporturi nautice, obiective de mare valoare artistica de interes turistic pentru a fi vizitate.


Obiective turistice


Zone de agrement

Padurea si Lacul Snagov (la 40 de km de Bucuresti), deosebit de atractive pentru locuitorii capitalei. Lacul este considerat unul dintre cele mai mari limane fluviatile din Campia Romana (576 ha, 18 km lungime, 9 m adancime), pe el putandu-se practica diferite sporturi nautice, face plimbari de agrement, pescui (biban, platica, guvid, crap). Padurea (rest al vechilor codri ai Vlasiei ce acopereau odinioara intreaga Campie Romana), este amenajata ca un imens parc in care se gasesc plaje, restaurante, fiind declarata rezervatie naturala. Vegetatia sa lemnoasa este reprezentata de stejar, carpen, tei. Lacul si Padurea Caldarusani (la 45 km de Bucuresti), zona turistica mult cautata, in special de amatorii de pescuit si vanatoare. Lacul este un vechi liman fluvial (6 m lungime, 5 m adancime), iar padurea din jurul lui este propice vanatorii de iepuri si fazani, o parte din ea formand o rezervatie forestiera ce adaposteste stejar, plop, salcii. Padurea Baneasa (la 10 km de Bucuresti), un frumos loc de recreere din imprejurimile capitalei, un punct special de atractie fiind coltul zoologic ce dispune de cateva sute de exemplare de animale. Padurea si Lacul Cernica. Lacul are 311 ha, pe malul sau drept amenajandu-se un strand cu cabine, debarcader, restaurant, cabinet medical, terenuri sportive, iar padurea ofera numeroase posibilitati de vanatoare. Padurea Raioasa (la 6 km de Mogosoaia), rezervatie forestiera si floristica, denumirea explicandu- se prin aspectul copacilor care au pe scoarta foarte multi licheni si muschi. Alte zone de agreement: Lacul Mogosoaia (la 15 km de Bucuresti), are 66 ha, pe malul sau stang fiind amenajat un strand, Lacul Pantelimon are 260 ha, pe malul sau drept fiind amenajate terenuri sportive si stranduri.
Vestigii istorice

Palatul Mogosoaia (la 14 km de Bucuresti), construit ca resedinta princiara de Constantin Brancoveanu in 1702. Este un splendid monument de arhitectura ce imbina elementele autohtone cu arta italiana. Profilul sau armonios se oglindeste in apele lacului Mogosoaia spre care coboara printr-un sir de terase succesive. Parcul in care se afla palatul este impodobit cu coloane, statui, garduri vii, arbusti, ce sporesc pitorescul locului. Gazduieste un valoros muzeu de arta feudala brancoveneasca.


Edificii religioase

Manastirea Snagov (la 40 de km de Bucuresti), amintita in documente inca de la sfarsitul sec. XIV, cand se presupune ca a fost ridicata de Vlad Tepes (1456 - 1462). Biserica actuala dateaza din sec. XVI si este un monument reprezentativ pentru arhitectura evului mediu. Picturile reprezinta cel mai mare ansamblu mural medieval pastrat intr-o biserica in Romania. A jucat un rol cultural important deoarece a adapostit unul dintre primele centre tipografice ale tarii Romanesti (la sfarsitul sec. XVII). Manastirea Cernica (la 25 de km de Bucuresti), din sec. XIX, detine un muzeu cu valoroase si vechi obiecte de arta si cult. Manastirea Caldarusani (la 40 de km de Bucuresti), ctitorie a lui Neagoe Basarab, intre 1637 - 1638, detine o colectie muzeala de opere de arta veche si picturi de N. Grigorescu.


Edificii culturale

Muzeul de arta brancoveneasca (Palatul Mogosoaia) cuprinde obiecte reprezentative care completeaza cadrul arhitectonic si atmosfera medievala caracteristica acestui pretios monument. Sunt expuse piese de argintarie, sculptura, tesaturi vechi si broderii in fir de aur si argint, hrisoave, tiparituri rare, cu miniaturi originale foarte valoroase.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }