QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Prezentarea generala a destinatiei “insulele baleare”PREZENTAREA GENERALA A DESTINATIEI “INSULELE BALEARE”


Spania, a doua mare putere turistica a lumii, are o suprafata de 504.782 Km.2 si o populatie de 40.491.052 locuitori. „Din punct de vedere administrativ teritoriul Spaniei este impartit in 17 provincii autonome si doua orase autonome, Ceuta si Melilla fiecare avand guvern propriu, iar din punct de vedere legislativ avand independenta partiala de guvernul de la Madrid”[1]. Densitatea medie a populatiei este de 80 locuitori/Km2 Spania ocupa 85% din Peninsula Iberica, 88% din perimetrul sau fiind inconjurat de apa: coasta mediterana masoara 1.660 Km. lungime, iar cea atlantica 710 Km. lungime. Este situata in extremul sudoccidental al continentului, limitata de Marea Cantabrica si Franta in partea de nord, Marea Mediterana in est si sud, Portugalia si Oceanul Atlantic in partea de vest. Clima este de tip mediteranean, marcata de temperaturi extreme, in general, cu precipitatii insuficiente, exceptand partea de nord care este mult mai umeda.
Regimul politic al Spaniei este acela de monarhie parlamentara, care, desi actualmente simbolica, este o reala forta care unifica natiunea. Parlamentul este bicameral, format din Congres si Senat, iar alegerile au loc la fiecare patru ani. Limba oficiala in stat este limba spaniola, dar pe teritoriul Spaniei se vorbesc inca 4 limbi si numeroase dialecte. Trei dintre acestea deriva din latina, respectiv catalana, valenciana, galiega.

Religia majoritara este cea romano-catolica detinand o pondere de 94%, regasindu-se totusi si minoritati protestante si evangheliste importante Alti indicatori demn de retinut  care denota gradul de dezvoltare socio-economica al spaniolilor sunt: structura pe grupe de varsta( 0-14 ani 14,4%;15–64 ani 67,6%; peste 65 de ani 17,9%); media de varsta 40,7 ani; speranta de viata (79,92 ani).

Nivelul de dezvoltare economica al acestui stat este redat de produsul intern brut (P.I.B), ce reprezinta indicatorul macroeconomic, care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei in interiorul unui stat, in decurs de un an. Astfel la nivelul anului 2005 P.I.B a inregistrat 905.455 mil euro, reprezentand 8,35% din valoarea la nivelul continentului european. Deoarece PIB-ul combina suma tuturor activitatilor care se pot evalua in bani , putem spune ca este un mijloc conditionat de masurare a bunastarii si a calitatii vietii.

Desi pana in 1950 agricultura a fost suportul principal al economiei spaniole, incepand cu aceasta data s-a trecut la industrializarea tarii. In ziua de azi cea mai importanta pondere in PIB o reprezinta serviciile, contribuind cu 67,5%, un loc important detinandu-l turismul si telecomunicatiile.Locul doi este detinut de industrie cu 28,9% si apoi de agricultura cu 3,6%.

Economia Spaniei ocupa locul 8 in lume si 5 in Europa, turismul avand un aport considerabil, reprezentand una dintre ramurile cele mai active, cu pondere importanta in economia nationala. Astfel in anul 2007 numarul de sosiri internationale a fost de 59,2 mil turisti inregistrand o crestere cu 1,7% fata de anul precedent, fiind considerata a doua tara vizitata dupa Franta. Incasarile din turism s-au cifrat la nivelul anului 2007 la 57,8 mililarde de usd, situand Spania pe locul doi dupa Statele Unite.

Dupa Institutul de Studii Turistice din Spania (IET), in 2007 sase provincii autonome (Cataluńa, Baleare, Canare, Andalucía, Comunidad Valenciana si Comunidad de. Madrid)au concentrat 90,5% din fluxul de turisti straini sositi in Spania. Astfel” Insulele Baleare au inregistrat 10,23 mil de turisti anual(17,3%) detinand locul doi dupa Catalonia, in ceea ce priveste numarul de vizitatori sositi”.

Insulele Baleare se afla pe coasta de est a Spaniei, in Marea Mediterana. Cele trei insule principale ale Balearelor sunt Ibiza, Mallorca si Menorca. Celelalte doua insule mai mici, Formentera si Cabrera, sunt mai putin cunoscute pe piata turistica.Acest mic grup de insule din largul coastei spaniole este cel mai vestic arhipelag din Mediterana. Provincie autonoma, Insulele Baleare se afla la 82 km de Peninsula Iberica, la trei ore cu feribotul. Suprafata totala a lor este putin mai mare de 5000 km2 .Mallorca este cea mai mare, avand o suprafata de 3640 km2, Menorca 699 km2, Ibiza 572 km2, Formentera 82 km2 .Populatia insulelor este de aproape 1 milion de locuitori. Moneda folosita este euro iar limba vorbita este limba spaniola si catalana.

Acest arhipelag situat in vestul Mediteranei a supravietuit multa vreme gratie pescuitului, agriculturii si exploatarilor de marmura. In prezent insa, turismul este rege aici, in fiecare vara insulele fiind invadate de turisti care sunt in cautare de soare, mare si petreceri fara sfarsit. Plajele sunt minunate in Baleare, mancarea excelenta, iar viata de noapte salbatica. In mod paradoxal, turismul intens nu a impiedicat cele patru insule majore ale arhipelagului (Mallorca, Menorca, Ibiza si Formentera) sa-si pastreze individualitatea. Pe langa discoteci si cluburi de noapte, acestea adapostesc catedrale gotice, ruine preistorice, sate pitoresti de pescari si livezi intinse de maslini si portocali. Capitala arhipelagului, Palma de Mallorca, este un oras cu o bogata istorie medievala, principala sa atractie fiind catedrala gotica La Seo, construita intre 1230 si 1600, pe locul unei vechi moschei.
Fotea Anca, Spania ghid turistic Editura vremea, Bucuresti, 2006,pg.181


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }