QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Modalitati de fundamentare a strategiilor de marketng in turism

Modalitati de fundamentare a strategiilor de marketng in turism


Finalizarea activitatii de planificare de marketing se concretizeaza prin elaborarea planului sau a programului de marketing in care sunt cuprinse obiectivele strategice ale intreprinderii, modul de verificare a stadiului realizarii lor si masurile de corectie ce se impun a fi luate in vederea realizarii acestora.

Evaluarea performantelor impune standarde de performante, cuantificarea in marimi masurabile a obiectivelor,precum si prevederea expresa a valorilor in momentele de control. Metodele de evaluare si control utilizate depind de tipul, cultura, afacerea pe care o desfasoara, de stilul managerial, si numai dupa compararea rezultatelor se pot stabili atat situatia reala, cat si eventualele actiuni corective.
Nerealizarea stadiilor propuse in anumite perioade a obiectivelor strategice se poate datora fie stabilirii necorespunzatoare a acestora in raport cu posibilitatile intreprinderii, fie evolutiei, contrar asteptarilor, a mediului extern. Actiunile corective fac obiectul programelor tactice. Pentru stabilirea obiectivelor si a strategiilor insa sunt necesare actiuni premergatoare cum sunt analiza situatiei interne (analiza SWOT) si analiza situatiei externe (analiza PEST) ce dau raspunsul la intrebarea “unde suntem acum?”. De altfel,strategiile de marketing in cadrul unei intreprinderi sau a unei afaceri ofera raspunsul la intrebarea “cum ajungem acolo?”. Pentru a pozitiona “acolo”, marketerul trebuie sa stabileasca obiectivele de marketing,respective sa raspunda la intrebarea “unde vrem sa ajungem?”. Asadar, fundamentarea strategiilor de marketing are ca etape precedente analiza situatiei externe, analiza situatiei interne si stabilirea obiectivelor, iar ca etapa ulterioara, controlul relizarii performantelor stabilite prin obiective.

Analiza situatiei interne are ca obiect punctele tari, pnctele slabe, oportunitatile si amenintarile intreprinderii, fiind cunoscuta si sub numele de analiza SWOT.

Analiza SWOT este un acronim compus din: S – “strengths” – punctele tari, W – “weakness” – punctele slabe, O – “opportunities” – oportunitatile si T – “threatments” –amenintarile asupra intreprinderii analizate.

Punctele tari si punctele slabe include avantajele, respective dezavantajele preyente si viitoare ale intreprinderii fata de competitorii ei. Oportunitatile si amenintarile se pot identifica in mediul de operare preyent si viitor al intreprinderii. Analiza SWOT se utilizeaza ca mod de valorificare a potentialului turistic al unei localitati sau zone. Un model de analiza SWOT pentru un turoperator poate arata astfel:

  • Puncte tari – S

-pozitie buna pe piata si marca recunoscuta a produselor fiermei

-companie aeriana si agentie de turism proprie

-imagine buna a clientilor despre intreprindere

-activitate de marketing eficienta si personal bine pregatit  • Puncte slabe – W

-profit acazut

-relatii de munca proaste

-costuri ridicate de productie

-biricratie

  • Oportunitati – O

-extinderea pietei dupa recesiune

-dezvoltarea produselor potentiale pentru a intalni cererea

-intrarea pe alte piete europene

-crearea unei noi marci pentru castigarea unai pozitii avantajoase pe piata

  • Amenintari –T

-intrarea turoperatorilor pe piata in cauza

-scaderea interesului consumatorului pentru pachetele de vacanta traditionala

-potentiala concurenta reprezentata prin relitatea virtuala

-noua legislatie a Comisiei Europene


Cea mai buna intreprindere va fi aceea care reuseste sa transforme amenintarile in oportunitati prin utilizarea efectiva a resurselorde care dispune.

Analiza situatiei externe, analiza PEST, presupune cunoasterea temeinica a macro si a micromediului de marketing in care intreprinderea isi desfasoara activitatea de piata, analiza concurentilor si a consumatorilor sai si pozitionarea intreprinderiisau a unuia sau catorva din produsele sale.

Analiza pietei se refera la analiza cererii si ofertei, respectiv a cumparatorilor si vanzatorilor care tranzactioneaza sau pot tranzactiona produse sau servicii. In timp analiza pietei de catre marketer a trecut prin trei etape, aplicate si in prezent ca strategii de marketing, si anume marketingul de masa, marketigul diferentiat si marketingul-tinta. Marketingul pietelor-tinta se deruleaza in trei etape.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }