QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Clasificarea modalitatilor de utilizare a bunurilor domeniului public
Clasificarea modalitatilor de utilizare a bunurilor domeniului public


In literatura de specialitate3, modalitatile de utilizare a bunurilor apartinand domeniului public si de exercitarea atributelor dreptului de proprietate publica au fost clasificate dupa mai multe criterii.

Astfel, dupa modul de implicare a titularului domeniului public, se disting:

A) Utilizarea directa a bunurilor si exercitarea nemijlocita a atributelor dreptului de proprietate publica. Spre exemplu, asa cum am amintit deja, potrivit art.25 din Decretul nr.31/1954, statul participa in raporturile juridice patrimoniale in mod nemijlocit, in nume propriu, fiind reprezentat de Ministerul Finantelor (actualmente Ministerul Economiei si Finantelor).


B) Utilizarea indirecta a bunurilor si exercitarea prin intermediar a dreptului de proprietate publica. Spre exemplu, statul sau unitatile administrative-teritoriale se afla in astfel de situatii atunci cand incredinteaza atribute ale dreptului de proprietate publica unor alte subiecte de drept public sau privat, ca in cazul darii in administrare, in concesiune, ori in folosinta gratuita etc.

Dupa criteriul persoanei utilizatorului, distingem:

a) Utilizari domeniale permise oricarei persoane juridice sau fizice, care se realizeaza in mod direct si colectiv.

b) Utilizari domeniale care cer utilizatorului o anumita calificare juridica.Astfel, bunurile domeniale pot fi date in administrarea doar unor subiecte de drept public, regii autonome sau institutii publice. La fel, darea in folosinta gratuita a bunurilor domeniale se poate face doar catre institutii de utilitate publica, in alte cazuri, precum concesiunile sau inchirierile, bunurile domeniale pot fi date spre exploatare sau, respectiv, folosinta particularilor, persoane fizice si persoane juridice, ca subiecte de drept privat.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }