QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

TGD

.pag 1
Definitii ale dreptului ..pag 1
Drept public - Drept privat .Criterii de diviziune ..pag 1
Drept intern-Drept international pag 2
Ramuri de drept specifice dreptului privat si ramuri de drept specifice dreptului public ..pag 3
Importanta impartirii dreptului in public si privat. pag 3
Bibilografie selectiva ..pag 6


1. Asa cum grecii au fost considerati un popor de filosofi , tot astfel si romanii au fost considerati un popor de juristi .Este si normal ca primele definitii ale dreptului sa fie de origine romana.Principiile fundamentale ale dreptului sunt transmise de catre Ulpian : « Juris praecepta sunt haec : honeste vivere , alterum non laedere suum cuique trtibuere » ( principiile dreptului sunt acestea : a trai in mod onorabil , a nu vatama pe altul , a da fiecaruia ce este al sau ) . In acest text dreptul se confunda cu morala. Tot astfel si una din primele definitii ale dreptului,transmisa de Celsus, se face referire la morala : « Jus est ars boni et aequi »( dreptul este arta binelui si a echitabilului ) . In acea perioada dreptul avea ca scop realizarea binelui moral, azi insa ne sunt prezentate definitii mai complexe ale notiunii de drept.


2. In conceptia Anitei Naschitz dreptul este privit ca un « complex de reguli de conduita , avand menirea ca , pe calea unor dispozitii generale referitoare la raporturile generale tipice , sa reglementeze intr-un anumit scop conduita previzibila a oamenilor »
Alta definitie ne ofera Eugeniu Sperantia : « Dreptul este un sistem deductiv de norme sociale destinate ca printr-un maximum de justitie realizabila sa asigure un maximum de socialitate intr-un grup social determinat »
O definitie completa a dreptului ar fi aceasta : dreptul este ansamblul regulilor asigurate si garantate de catre stat , care au ca scop organizarea si disciplinarea comportamentului uman in principalele relatii din societate , intr-un climat specific manifestarii coexistentei libertatilor , a apararii drepturilor esentiale ale omului si a statornicirii spiritului de dreptate. ¹


3. In ceea ce priveste structura dreptului o importanta diviziune este aceea in drept public si drept privat.


Cum era de asteptat , romanii au fost cei care au realizat aceasta impartire . Potrivit lui Ulpian : « Publicum ius est quod ad statum rei

¹Nicolae Popa , Teoria generala a dreptului , p. 89
-1-


sromanae spectat privatum quod ad singulorum utilitatem »
( dreptul public este acecla care se refera la organizarea statului roman , iar dreptul privat este acela care se refera la interesele fiecaruia ) .
Desi aceasta definitie este criticabila deoarece in conceptia lui Ulpian exista anumite norme care dau expresie unor interese generale ale societatii alaturi de alte norme care exprima interese ale indivizilor(cand in realitate toate normele exprima interese generale) exista un criteriu pe baza caruia putem distinge intre dreptul public si privat , si anume , sfera de reglementare juridica ( normele dreptului public reglementeaza anumite categorii de relatii sociale , iar normele dreptului privat reglementeaza alte categorii sociale ) . ¹
Din definitia lui Ulpian rezulta unul dintre criteriile impartirii dreptului in public si privat.Acesta este interesul general ( pentru dreptul public) si interesul personal ( in cazul dreptului privat ).
In viziunea lui N.Bobbio diferenta dintre dreptul public si cel privat reiese din faptul ca dreptul privat poate fi atribuit structurii societatii , iar dreptul public poate fi atribuit suprastructurii societatii.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }