QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

NULITATEA ACTULUI JURIDIC2

NULITATE-REZOLUTIUNE.

Delimitarea presupune cunoasterea conceptelor in cauza, semnaland asemanarile si deosebirile de regim juridic dintre ele. Nulitatea reprezinta lipsirea de efecte a unui act juridic incheiat cu nerespectarea normelor privind conditiile de validitate. Rezolutionarea consta in desfiintarea unui contract sinalogmatic, cu executare uno-ictu , dintr-o data, pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre una din parti.

Asemanari :
-ambele sunt cauze de ineficacitate a actului juridic civil
-ambele produc efect retroactiv
-ambele sunt, in principiu, juridiciare, deoarece presupun o hotarare a organului dejurisdictie competentDeosebiri :
-daca nulitatea presupune un act nevalabil, rezolutiunea presupune un act valabil incheiat
-daca nulitatea se aplica oricarui act juridic civil, rezolutiunea priveste doar contractele sinalogmatice cu executare uno-ictu
-daca la nulitate cauzele sunt contemporane momentului incheierii actului, la rezolutiune, cauza ( neexecutarea culpabila de catre una dintre parti ) este ulterioara momentului incheierii
NULITATE-REZILIERE. Rezilierea este incetarea-desfacerea unui contract sinalogmatic, cu executarea succesiva, pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre una din parti. Intre nulitate si reziliere exista ,in esenta, aceleasi asemanari si deosebiri ca in cazul nulitate-rezolutiune, cu mentiunea ca efectele, de data aceasta, nu sunt retroactive, ci numai pentru viitor.
NULITATE-CADUCITETE. Caducitatea este o cauza de ineficacitate constand in faptul ca lipseste actul juridic civil de orice efecte datorita intervenirii unor cauze ulterioare incheierii sale si independent de vointa autorului actului.
Asemanari :
-ambele sunt cazuri de ineficacitate
Deosebiri :
-daca nulitatea presupune un act nevalabil, caducitatea presupune un act valabil
-daca nulitatea retroactiveaza, caducitatea produce efecte numai pentru viitor, deoareca pentru trecut nu s-au mai produs nici un fel de efecte ale actului
-daca nulitatea presupune cauze contemporane incheierii actului, caducitatea presupune o cauza ulterioara incheierii si straina de vointa autorului actului
NULITATE-REVOCARE. Revocarea desemneaza acea sanctiune de drept civil care consta in inlaturarea efectelor actului juridic civil datorita ingratitudinii grafiticatului ori neexecutariiculpabile a sarcinii.
Asemanari :
-ambele sunt cauze de ineficacitate a actului juridic civil
Deosebiri :
-daca nulitatea presupune un act nevalabil, inopozabilitatea presupune un act valabil incheiat


-pentru nulitate- efectele privesc atat partile cat si tertii, iar pentru inopozabilitate- efectele actului se produc fata de parti, dar nu se produc fata de terti
-cauzele care determina nulitatea sunt contemporane incheierii actului, pe cand cauzele care determina inopozabilitatea constau in neindeplinirea unor formalitati ulterioare incheierii lui
-daca nulitatea relativa poate fi “confirmata” , inopozabilitatea poate fi si inlaturata prin “ratificare” (termenii nu sunt sinonimi)

CLASIFICAREA NULITATII ACTULUI JURIDIC CIVIL

Criterii de clasificare :

In functie de natura interesului ocrotit, nulitatea este :
absoluta
relativa
In functie de intinderea efectelor sale, nulitatea poate fi :
partiala
totala
Dupa modul de consacrare legislativa, este :
nulitate expresa ( textuala )
nulitate virtuala ( implicita )
Dupa felul conditiei de validitate, nerespectata, nulitatea poate fi :
nulitate de fond
nulitate de forma
Dupa modul de valorificare, nulitatile se impart in :
nulitate judiciara
nulitate amiabila

Nulitatile presupun darea unei hotarari judecatoresti ( fiind judiciare ). Cauzele de nulitate amabila sunt rare in practica.

1.a) Nulitatea absoluta – este nulitatea care sanctioneaza nerespectarea , la incheierea actului juridic, a unei norme care ocroteste un interes general, obstesc. In legislatie, nulitatea absoluta este desemnata prin formule “nulitatea de drept “ sau “nulitate” sau “nulitate de plin drept “.
1.b) Nulitatea relativa – este nulitatea care sanctioneaza nerespectarea, la incheierea actului juridic civil< a unei norme care ocroteste un interes particular, individual ori personal. Nulitatea relativa este indicata prin formulele : “ actul este anulabil” , “actul este anulat “ .2.a) Nulitatea partiala – desfiinteaza numai o parte dintre efectele actului juridic civil, celelalte efecte ale actului producandu-se deoarece nu contravin legii.
2.b) Nulitatea totala – desfiinteaza actul juridic civil in intregime.
Dintre acestea doua, nulitatea relativa este regula, iar cea absoluta este exceptia.

3.a) Nulitatea expresa – e acea nulitate care este prevazuta ca atare intr-o dispozitie legala ( majoritatea nulitatilor exprese sunt prevazute fie in Codul Civil, fie in alte izvoare ale dreptului civil )
3.b) Nulitatea virtuala – e acea nulitate care nu este prevazuta expres de lege, dar rezulta din modul in care este reglementata o anumita conditie de validitate a actului juridic civil.

4.a) Nulitatea de fond – este aceea care intervine in caz de lipsa ori nevalabilitate a unei conditii de fond a actului juridic civil : consimtamant, capacitate, obiect, cauza.
4.b) Nulitatea de forma – intervine in cazul nerespectarii formei cerute ad validitatem.
Cele mai numeroase sunt nulitatile de fond.

CAUZELE DE NULITATE
Aceasta sanctiune are drept cauza-generica- nerespectarea dispozitivelor legale care reglementeaza conditiile sale de valabilitate.Deci, nevalabilitatea conditiilor sale esentiale ( care sunt conditii de valabilitate ) atrag nulitatea.
CAUZE DE NULITATE ABSOLUTA :
Incalcarea regulilor privind capacitatea civila a persoanelor :
-nerespectarea unor incapacitati speciale pentru ocrotirea unui interes obstesc (art. 1309 din Codul Civil )
-lipsa capacitatii de folosinta a persoanelor juridice si nerespectarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta (art. 34 din Decretul nr. 31/1954 )
Lipsa totala a consimtamantului (in cazul erorii-obstacol)
Nevalabilitatea obiectului actului juridic civil
Cand lipseste cauza ori ea este ilicita sau imorala
Nerespectarea formei ceruta ad validitatem
Lipsa ori nevalbilitatea autorizatiei administrative (art. 58 Legea nr. 17/1996 )
Incalcarea ordinii publice
Fraudarea legii
CAUZE DE NULITATE RELATIVA :
Viciile de consimtamant : eroarea, violenta, legiuirea sau dol
Lipsa discernamantului in momentul incheierii actului juridic civil
Nerespectarea regulilor privind capacitatea de exercitiu.


REGIMUL JURIDIC AL NULITATII

Prin regim juridic al nulitatii se intelege regulile carora este supusa nulitatea absoluta sau relativa. Acest regim juridic al nulitatii priveste trei aspecte :
cine poate invoca nulitatea
cat timp poate fi invocata nulitatea
daca poate fi sau nu acoperita nulitatea prin confitmare
Regimul juridic al nulitatii absolute

nulitatea absoluta poate fi invocata de oricine are interes
-partile actului juridic
-procurorul
-instanta din oficiu
Reprezentativa in acest sens este prevederea din Legea 18/1991, art. 3, alineatul 2 : “nuliatatea poate fi invocata de primar, prefect, procuror si alte persoane care justifica un inteles legitim. “

actiunea in nulitatea absoluta este imprescriptibila, adica ea poate fi invocata oricand, indiferent de timpul scurs de la data incheierii actului juridic. ( Decretul 167/1958 art. 2 : “nulitatea unui act poate fi invocata oricand, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie. “ )

nulitatea absoluta nu poate fi acoperita prin confirmare expresa sau tocita. ( a nu se confunda inadmisibilitatea confirmarii nulitatii absolute cu validarea actului prin indeplinirea ulterioara a cerintei legale.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }