QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Citarea-not, modalitatile si locul de citareCitarea-not, modalitatile si locul de citare


In vederea asigurarii normalei desfasurari a procesului penal si a asigurarii scopului acestuia este necesara participarea atat a partilor cat si a altor persoane care au calitate de subiecti ocazionali ai procesului penal (martori, experti, interpreti). Pentru a asigura participarea subiectilor la desfasurarea procesului penal, organele judiciare trebuie sa procedeze la chemarea acestora, chemare ce se realizeaza prin intermediul institutiei citarii.Citarea este actul de dispozitie prin care o persoana este chemata in fata unei autoritati judiciare la o anumita data, sub prevederea unei sanctiuni in caz de neprezentare. Sanctiunea este diferita, in caz de neprezentare la citare, in raport de calitatea celui chemat:

partile vor fi judecate in lipsa. Daca prezenta inculpatului este obligatorie acesta poate fi adus cu mandat de aducere. Daca inculpatul lipseste de la mai multe chemari se trage concluzia ca se sustrage de la judecata.

martorilor li se poate aplica o amenda judiciara de la un milion la 10 milioane; si martorii pot fi adusi si cu mandat de aducere.

Citarea se realizeaza de regula prin citatie scrisa, dar se  permite si citarea prin nota telefonica sau telegrafica.

CitatiaCitatia este actul procedural scris si individual prin care o persoana este incunostintata de un organ judiciar ca a dobandit in cadrul procesului penal o anumita calitate procesuala si ca este chemata in fata acestei  autoritati pentru a indeplini sau a lua parte la indeplinirea unui act procesual.

Citatia se prezinta ca un formular cu doua parti: prima parte o constituie citatia propriu-zisa care se inmaneaza sau se afiseaza, iar cea de a doua este dovada de indeplinire a procedurii de citare ce se restituie organului judiciar si se ataseaza la dosar.

Citatia trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni :

- denumirea organului judiciar care a emis citatia, sediul sau, data emiterii si numarul dosarului;- numele, prenumele si calitatea celui citat;- adresa completa a celui citat, anume localitatea, judetul, strada, numarul si apartamentul pentru orase si municipii, respectiv, judetul, comuna si satul pentru comune ; - indicarea obiectului cauzei;- data (ziua, luna, anul), ora si locul unde trebuie sa se infatiseze;  - invitatia de a se prezenta;- indicarea sanctiunii care intervine in caz de neprezentare; indicarea dreptului partii de a se prezenta asistata de aparator la termenul fixat, precum si a cazurilor in care este obligatorie asistenta juridica a inculpatului, precizandu-se ca, daca partea nu isi alege un aparator, i se va desemna un aparator din oficiu;- indicarea dreptului partii de a consulta dosarul aflat la arhiva instantei;

- semnatura celui ce a emis citatia. 3. Locul de citare

Locul unde se trimite citatia prezinta importanta pentru a incunostinta  in mod real partile despre termenul de judecata si de asemenea pentru a se evita sustragerea inculpatului de la judecata. De aceea legea prevede mai multe locuri unde poate fi citat inculpatul in raport de situatiile posibile in care s-ar afla.Citarea celorlalte persoane se face in aceeasi modalitate ca si a inculpatului.Ca regula generala, citarea se face la adresa unde locuieste inculpatul, deci adresa efectiva din momentul citarii care poate fi diferita de domiciliul stabil.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }