QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Interceptarea si inregistrarea audio-video. Efectuarea interceptarilor si inregistrarilor, certificarea acestora si valoarea lor probatorie.Interceptarea si inregistrarea audio-video. Efectuarea interceptarilor si inregistrarilor, certificarea acestora si valoarea lor probatorie.


Interceptarile si inregistrarile audio sau video din al caror continut rezulta fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului pot servi ca mijloace de proba in procesul penal, daca nu sunt interzise de lege. Pot fi interceptate si inregistrate convorbirile si comunicarile de orice fel, atat cele directe, cat si cele purtate prin intermediul oricaror mijloace de telecomunicatii ori al sistemelor informatice. Conditiile si modalitatile de efectuare a interceptarilor si inregistrarilor sunt aceleasi pentru toate modurile de comunicare.

Pentru a se putea dispune efectuarea de interceptari si inregistrari audio sau video se cer a fi indeplinite urmatoarele conditii:

sa existe date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni ce se urmareste din oficiu;interceptarea sau inregistrarea sa fie necesara pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru identificarea sau localizarea participantilor la infractiuni;

sa existe o autorizare din partea organelor competente.

Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor poate fi autorizata doar in cazul infractiunilor ce se urmaresc din oficiu care fac parte din urmatoarele categorii de infractiuni:

infractiuni contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal sau de legi speciale;

infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane;

acte de terorism;

infractiunea de spalare a banilor;

infractiuni de falsificare de monede sau alte valori;

infractiuni de coruptie (prevazute de Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie);

Inregistrarea convorbirilor dintre avocat si justitiabil nu poate fi folosita ca mijloc de proba decat daca din cuprinsul acesteia rezulta date sau informatii concludente si utile privitoare la pregatirea sau savarsirea de catre avocat a unei infractiuni din cele prezentate anterior.

Autorizarea interceptarilor si inregistrarilor pe banda magnetica sau pe orice alt tip de suport se dispune, la cererea procurorului, in camera de consiliu, de catre presedintele instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de presedintele instantei corespunzatoare in grad celei competente in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala. In lipsa presedintelui, autorizatia se da de judecatorul desemnat de acesta. Autorizarea se da pentru durata necesara inregistrarii pana la cel mult 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru motive temeinic justificate, fiecare prelungire neputand depasi 30 de zile. Durata maxima a inregistrarilor autorizate pentru aceeasi persoana si aceeasi fapta, este de 120 de zile. Autorizarea interceptarii si a inregistrarii convorbirilor sau comunicarilor se face prin incheiere motivata, care va cuprinde:

indiciile concrete si faptele care justifica masura;

motivele pentru care stabilirea situatiei de fapt sau identificarea ori localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata

persoana, mijlocul de comunicare sau locul supus supravegherii;

perioada pentru care sunt autorizate interceptarea si inregistrarea.

In caz de urgenta, cand intarzierea obtinerii autorizarii instantei ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire, procurorul poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanta motivata, interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor, pe o durata de maxim 48 de ore.

Certificarea inregistrarilor

Dupa efectuarea interceptarilor si inregistrarilor, procurorul sau lucratorul din cadrul politiei judiciare desemnat de procuror, intocmeste un proces-verbal in care se mentioneaza:

autorizatia data de instanta pentru efectuarea acestora;

numarul sau numerele posturilor telefonice intre care s-au purtat convorbirile sau alte date de identificare a legaturilor intre care s-au purtat convorbirile sau comunicarile;

numele persoanelor care le-au purtat, daca sunt cunoscute;

data si ora fiecarei convorbiri in parte;

numarul de ordine al benzii magnetice sau al oricarui alt tip de suport pe care se face imprimarea.

Convorbirile inregistrate sunt redate integral in forma scrisa si se ataseaza la procesul-verbal, cu certificarea pentru autenticitate de catre procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala in cauza. Corespondentele in alta limba decat cea romana sunt transcrise in limba romana, prin intermediul unui interpret.

Conditiile si modalitatile de efectuare a interceptarilor si inregistrarilor sunt aceleasi si in cazul inregistrarilor de convorbiri efectuate prin alte mijloace de telecomunicatie, precum si in cazul inregistrarii de imagini (cu exceptia redarii in forma scrisa). In caz de indoiala asupra autenticitati, inregistrarile si interceptarile efectuate pot fi supuse unei expertize tehnice la cererea procurorului, a partilor sau din oficiu.


Valoarea probatorie.

Interceptarile si inregistrarile audio sau video au o valoare probanta independenta, de sine statatoare. Chiar in conditiile in care redau fidel savarsirea infractiunii, legea nu le acorda o valoare probatorie preferentiala fata de alte mijloace de proba, astfel ca ele se supun aceleasi reguli a liberei aprecieri a probelor. De aceeasi valoare se bucura si inregistrarile audio sau video prezentate de parti, daca nu sunt interzise de lege si daca nu sunt contrafacute, cu toate ca ele nu respecta conditiile de autorizare si certificare prevazute de lege.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }