QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Rudenia si afinitatea
RUDENIA SI AFINITATEA1. RUDENIA FIREASCA


Rudenia este legatura de sange si prin reglementarea legala, legatura dintre doua sau mai multe persoane care coboara unele din altele, cum ar fi tatal, fiul, nepotul de fiu, sau care, fara a descinde unele din altele, au un autor comun, cum ar fi de exemplu, fratii intre ei, verii primari intre ei.

Aceasta definitie este prevazuta de art. 45 C. fam. si  defineste rudenia fireasca, bazata pe faptul nasterii. Rudenia poate insa izvori si din actul juridic al adoptiei numindu-se rudenie civila sau rudenie din adoptie. Aceasta consta din legatura izvorata din adoptie intre adoptat si descendentii sai pe de o parte, si adoptator si rudele sale, pe de alta parte.
Sediul materiei privitoare la rudenie il constituie articolele 45 si 46 din Codul familiei si cele ale articolelor 660 – 663 din Codul civil, intre cele doua feluri de dispozitii neexistand  diferenta de continut.

Codul civil reglementeaza doua aspecte ale rudeniei si anume legatura de sange dintre o persoana si ascendentii sai si legatura fireasca dintre doua sau mai multe persoane care au un autor comun.

Pentru ambele cazuri legatura de sange dintre diferite persoane se bazeaza pe faptul nasterii si pe functia de procreere a familiei.
Gradul de rudenie se determina in modul urmator (conform art. 46 din Codul familiei):

in linie dreapta, dupa numarul nasterilor, astfel ca: parintii si copiii sunt rude de gradul I, bunicii si nepotii sunt rude de gradul II etc.

in linie colaterala, dupa numarul de nasteri, pornind de la o ruda, in linie ascendenta pana la autorul comun, si apoi de la aceasta, in linie descendenta, pana la cealalta ruda. Prin urmare: fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul si nepotul de frate de gradul al treilea, verii primari de gradul al patrulea.Dupa cum se vede in linie colaterala nu exista rude de gradul intai.

Rudenia in linie dreapta sau directa poate fi ascendenta (de exemplu: de la fiu spre tata, bunic, strabunic la infinit) sau descendenta (de exemplu: de la bunic spre nepot, de la tata spre fiu).

De asemenea, rudenia ascendenta (sau in linie ascendenta) poate fi:

materna;

paterna, dupa cum punctul de plecare spre stabilirea corecta a rudeniei dintre doua sau mai multe persoane este tatal sau mama.

Fratii si surorile care au parinti comuni sunt frati buni sau germani, iar cand parintii acestora sunt vitregi, intalnim:

frati si surori cu tata comun, care se numesc frati consangeni sau consangvini;

frati si surori care au mama comuna si tati diferiti (vitregi) si se numesc uterini sau materni.

2. DURATA SI DOVADA RUDENIEI


Durata rudeniei


Rudenia fireasca este permanenta, deoarece tot astfel este si legatura de sange pe care ea se bazeaza. In ce priveste rudenia civila, poate fi si aceasta permanenta, dar spre deosebire de rudenia fireasca, datorita faptului ca adoptia se poate desface, rudenia la care i-a dat nastere va inceta si ea de drept pe data desfacerii adoptiei.
Dovada rudeniei

Mijloacele de proba ale rudeniei firesti difera in raport de interesul urmarit prin dovedirea rudeniei. Din acest punct de vedere, deosebim mai multe situatii:

a)         prin dovedirea rudeniei se urmaresc efecte de stare civila. In aceasta situatie, dovedirea rudeniei se poate face, in principiu, cu acte de stare civila.

b)         Prin dovedirea rudeniei se urmaresc interese patrimoniale (de exemplu in materie succesorala). In aceasta situatie dovada rudeniei se poate face si prin alte mijloace de proba decat cu certificatele de stare civila. De exemplu, in cadrul procedurii succesorale stabilirea numarului si calitatii mostenitorilor de catre notar se poate face si prin martori, iar daca exista contestatii, notarul indruma  pe mostenitori la instanta judecatoreasca, pentru ca ea sa decida.

Dovada legaturii de rudenie se poate face si prin orice mijloc de proba pentru aplicarea unor dispozitii legale  intemeiate pe existenta calitatii de ruda.

Astfel pentru a se asigura aplicarea unor dispozitii prohibitive, cum este aceea inscrisa in art. 6 C. fam. Trebuie admis orice mijloc de proba in stabilirea rudeniei, “pentru ca numai astfel se da eficienta deplina legii”.

Dovada rudeniei prin orice mijloc de proba este admisa si pentru urmatoarele situatii:

a)         pentru incredintarea copiilor din casatorie, in cazul divortului, unor rude, conform art. 42 C. fam.;

b)         pentru stabilirea obligatiei de intretinere intre rudele prevazute de art. 86 alin. 1 C. fam;

c)         in vederea instituirii curatelei la cererea celor indrituiti, printre care si a rudelor, conform art. 154 C. fam si alte asemenea situatii reglementate legal.


Efectele rudeniei

Rudenia de sange creeaza variate efecte juridice, concretizate in numeroase si diverse drepturi si obligatii, precum si unele impedimente. Astfel de efecte sunt drepturile parintesti si obligatiile corelative, drepturile succesorale, drepturile si obligatiile de intretinere, dreptul de a fi tutore si altele.

La incheierea casatoriei, rudenia de sange de un anumit grad reglementat in art. 6 C. fam., creeaza rudelor apropiate impedimente la realizarea ei.

Articolul 6 C. fam. prevede in acest sens: “este oprita casatoria intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala, pana la al patrulea grad inclusiv'.

NOTIUNEA DE AFINITATE

Desi se refera in unele cazuri la afinitate, legea nu o defineste. Se admite ca afinitatea sau alianta este legatura dintre sot si rudele celuilalt sot (de exemplu intre ginere si socri, intre cumnati). Afinitatea nu exista intre rudele unui sot si rudele celuilalt sot, de exemplu intre cuscri. De asemenea nu exista afinitate (nici rudenie) intre soti. De aceea, concubinajul nu da, nastere legaturii de afinitate.

Rudenia civila

In afara de rudenia bazata pe legatura de sange exista si rudenia care rezulta din adoptie (rudenia civila). In acest din urma caz, legatura de rudenie nu se mai intemeiaza pe comunitatea de sange.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }