QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Actul juridic unilateral ca izvor de obligatiiActul juridic unilateral ca izvor de obligatii

Actul juridic civil reprezinta manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, respectiv, de a naste, modifica ori stinge un raport juridic concret. Termenul de act juridic este folosit in doua sensuri: intr-un prim sens, notiunea de act juridic desemneaza actiunea volitionala - operatie juridica - facuta cu intentia de a produce efecte juridice. Pentru acest sens al notiunii de act juridic se foloseste si "expresia negotium juris" (negotium);  in al doilea sens, notiunea de act juridic desemneaza inscrisul constatator pe care partile care incheie operatiunea juridica il intocmesc pentru a putea dovedi aceasta operatiune (suportul material). Pentru acest sens al notiunii de act juridic se intrebuinteaza expresia "instrumentum probationis" (instrumentum). Din definitia formulata rezulta elementele caracteristice ale actului juridic civil: actul juridic civil reprezinta o manifestare de vointa a subiectelor de drept care pot fi atat persoane fizice, cat si persoane juridice; manifestarea de vointa este exprimata cu intentia de a produce efecte juridice, efecte care se concretizeaza in a crea, modifica sau stinge un raport juridic civil concret. Actul juridic civil unilateral este actul care reprezinta rezultatul vointei unei singure persoane la incheierea actului juridic civil (manifestarea de vointa a unei singure parti este suficienta pentru incheierea actului juridic civil). Fac parte din aceasta categorie: testamentul, acceptarea succesiunii, renuntarea la o mostenire, denuntarea unui contract, confirmarea unui act anulabil. Actele juridice civile unilaterale, la randul lor se clasifica in: acte supuse comunicarii (de exemplu: oferta); acte nesupuse comunicarii (de exemplu: testamentul). Clasificarea actelor juridice civile in unilaterale, bilaterale si multilaterale prezinta importanta juridica pe urmatoarele planuri: pe planul aprecierii valabilitatii actului juridic pentru ca, in fiecare dintre ele, se verifica si apreciaza numarul corespunzator de vointe; si, pe planul regimului juridic diferit pe care il au viciile de consimtamant, in general, actele unilaterale sunt irevocabile, pe cand actele juridice bi sau multilaterale pot fi revocate prin vointa partilor.
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }