QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Conflictul in spatiu al normelor conflictuale . retrimiterea.
CONFLICTUL IN SPATIU AL NORMELOR CONFLICTUALE . RETRIMITEREA.


*     Generalitati privind conflictul in spatiu al normelor conflictuale

Vorbim de un conflict in spatiu al normelor conflictuale atunci cand sistemele de drept in prezenta coexista si au puncte de legatura diferite.
Conflictul in spatiu al normelor conflictuale poate fi un conflict pozitiv sau un conflict negativ.

Conflictul este pozitiv apare atunci cand fiecare din norma conflictuala trimite la propriul sistem de drept. De exemplu, atunci cand se pune problema starii civile a unui cetatean roman cu domiciliul in Anglia. Daca problema problema apara in fata instantelor engleze, aceasta va aplica norma sa conflictuala lex domicilii care trimite la dreptul englez; daca insa problema se pune in fata instantelor romane, aceasta, conform normei conflictuale lex patriae (art.12 din legea 105/1992), va aplica dreptul roman.

In cazul conflictului pozitiv de norme conflictuale, retrimiterea este exclusa, conflictul solutionandu-se, in principiu, prin aplicarea de catre instanta a normei conflictuale a forului.

Conflictul este negativ, in situatia in care normele conflictuale din sistemele de drept in prezenta nu declara nici una ca fiind aplicabil propriul sau sistem de drept, ci fie retrimit la sistemul de drept al celuilalt stat, fie retrimiterea se face la dreptul unui stat tert.

Aceasta este prima conditie a retrimiterii, necesara dar nu suficienta.

*     Retrimiterea

1. Notiune

Retrimiterea este definita in literatura de specialitate ca fiind  situatia juridica aparuta in cazul in care norma conflictuala a forului trimite la un sistem de drept strain, in intregul sau (deci inclusiv la normele sale conflictuale), iar acesta din urma, prin norma sa conflictuala in materie, nu primeste trmiterea, ci fie trimite inapoi la dreptul statului forului, fie trimite mai departe, la dreptul unui stat tert [1]

2. Conditii

Pentru a fi in prezenta retrimiterii trebuie a fi intrunite doua conditii:

sa existe un conflict negativ de norme conflictuale din sistemele de drept in prezenta cu privire la un anumit raport juridic;

norma conflictuala a forului sa admita retrimiterea, adica sa trimita la intregul sistem de drept strain, deci inclusiv la normele sale conflictuale

Daca norma conflictuala a forului trimite direct la normele materiale ale sistemului de drept strain, este exclusa retrimiterea, in acest caz urmand a se aplica aceste norme.

Exemplu: speta Forgo

Un cetatean bavarez pe numele sau Forgo, copil din afar casatoriei, se muta la varsta de 5 ani in Franta unde, desi a trait tot restul vietii sale, nu a avut domiciliul de fapt. Cand a murit, la varsta de 68 de ani, a lasat o importanta mostenire mobiliara, pentru care nu a facut testament.

Conform legii franceze, devolutiunea succesiunii mobiliare ab intestat cade sub incidenta legii tarii ultimului domiciliu al defunctului (legea bavareza); aceasta lege prevedea un drept de mostenire in favoarea rudelor colaterale dupa mama, insa tot legea bavareza in normele sale conflictuale, prevedea ca succesiunea mobiliara este supusa legii domiciliului de fapt al defunctului (legea franceza). Legea bavareza, la care trimitea legea forului, facea la randul ei trimitere la legea franceza.

Instanta franceza a admis retrimiterea dispusa de norma conflictuala bavareza si a aplicat legea succesorala franceza, potrivit careia rudele colaterale dupa mama nu aveau nici un drept la mostenire, conditie in care succesiunea fiind vacanta, a fost culeasa de statul francez, pe teritoriul caruia se aflau bunurile mobile respective.

3. Felurile retrimiterii

Exista doua forme ale retrimiterii:

retrimitere de gradul I (retrimitere simpla) atunci cand norma conflictuala straina retrimite la sistemul de drept al forului;

retrimitere de gradul II (retrimitere complexa) atunci cand norma conflictuala straina trimite la sistemul de drept al unui stat tert.Regula, in dreptul international roman este aceea de a admite retrimiterea de gradul I. Concluzia se despinde din art.4 alin.1 din Legea 105/1992 conform caruia  daca legea straina, determinata potrivit dispozitiilor ce urmeaza, retrimite la dreptul roman se aplica legea romana, afara de cazul in care se prevede in mod expres altfel .

* Retrimiterea de gradul I este admisa si potrivit reglementarilor noului Cod Civil, care prevad expres in art.2555 alin. (2)   daca legea straina retrimite la dreptul roman sau la dreptul altui stat, se aplica legea romana, daca nu se prevede in mod expres altfel .


4. Exceptii de la regula

In mod exceptional retrimiterea de gradul I nu este admisa:

- cand partile au ales legea aplicabila contractului potrivit principiului autonomiei lor de vointa (lex voluntatis), se presupune ca ele au dorit sa li se aplice dreptul material strain si nu si normele conflictuale ale acestuia, care le-ar putea supune riscului de a trimite la dreptul altui stat.

- cand se aplica regula locul regit actum nu se aplica retrimiterea pentru ca forma actului este intotdeauna supusa legii locului unde acesta a fost incheiat, fara a se lua in considerare normele conflictuale ale dreptului strain;

- cand se determina cetateania unei persoane, orice referire la legea straina este imposibila, retrimiterea fiind exclusa;


* Noul Cod Civil in art.2555 alin.(3) prevede expres  [.] legea straina nu cuprinde si normele ei conflictuale in cazul in care partile au ales legea straina aplicabila, in cazul legii straine aplicabile formei actelor juridice si obligatiilor extracontractuale, precum si in alte cazuri speciale prevazute de conventiile internationale la care Romania este parte, de dreptul Uniunii Europene sau de lege .Retrimiterea de gradul II

Dreptul international privat roman nu admite retrimiterea de gradul II, astfel cum rezulta si din art.4 alin.2 din Legea 105/1992 care mentioneaza expres  retrimiterea facuta de legea straina la dreptul altui stat este fara efect .

Problema care se ridica in cazul retrimiterii de gradul II este aceea a determina care lege este aplicabila raportului juridic: legea forului sau legea straina la care normele conflictuale ale forului au trimis desi aceasta nu accepta trimiterea?

Din analiza textului art.4 alin.2 din lege rezulta ca in cazul retrimiterii de gradul II, atunci cand norma conflictuala romana trimite la un sistem de drept strain, iar acesta la randul sau trimite mai departe la dreptul unui stat tert, se va aplica dreptul material al statului la care norma conflictuala romana a trimis. In consecinta, nu se va aplica dreptul material al forului.

Argumentul in favoarea refuzului retrimiterii de gradul II in dreptul roman consta in nesiguranta juridica pe care aceasta instituitie o genereaza.
D.Al.Sitaru, op.cit, p.86
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }