QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Prezentarea generala a companiei coca-cola
PREZENTAREA GENERALA A COMPANIEI COCA-COLA


Istoria Coca-Cola


Intre 1886 si 1899, Coca-Cola a fost distribuita si vanduta numai la dozatoare sau in farmaciile locale pe teritoriul tarii, mai ales in Statele Estice. In acei ani de inceput, afacerea decurgea bine datorita managementului inteligent si a practicilor promotionale ale lui Asa G. Candler, care, in cooperare cu imbuteliatorii de Coca-Cola, au reusit sa faca produsul cunoscut.


Un inceput modest pentru industria de imbuteliere a Coca-Cola a avut loc in 1894 cand Joseph A. Biedenharn din Vicksburg, Mississippi, proprietarul Biedenharn Candy Company, a imbuteliat pentru prima data produsul finit Coca-Cola. Se pare ca Coca-Cola devenea atat de populara in regiunea Mississippi Delta incat clientii lui pana la fluviul Mississippi vociferau pentru aceasta. Singura metoda pentru a pune Coca-Cola la dispozitia acestor clienti era imbutelierea ei. Si acest Joseph Biedenharn chiar a facut acest lucru. El si fratii sai aveau sa devina membrii acelei unice si distinse prime generatii de imbuteliatori ai Coca-Cola, care si-au adus contributia pentru a face produsul sa devina ceea ce este el astazi in intreaga lume.

Sticla verde tip Hutchinson a companiei Biedenharn Candy a fost folosita pentru imbutelierea de Coca-Cola intre anii 1894 si 1900. Este extrem de rara si poate atinge un pret substantial printre colectionari. Totusi, nu avem nici o dovada a faptului ca acest tip de sticla a continut Coca-Cola la un moment dat, in acea perioada de timp, cu exceptia faptului ca Joseph Biedenharn a spus ca a folosit sticla Hutchinson pentru Coca-Cola in perioada anilor 1894-1900. Marca inregistrata 'Coca-Cola,' in masura in care se stie, nu a fost niciodata stantata pe aceasta sticla.


De asemenea, in 1897, Valdosta Bottling Works, proprietarii Holmes si Barber, au inceput sa puna Coca-Cola in sticle, pentru distributia acesteia la nivel local. Din informatiile noastre, o sticla autentica Valdosta, care este posibil sa fi fost folosita drept recipient pentru Coca-Cola, nu poate fi identificata astazi. Credem totusi, ca un tip de sticla Hutchinson trebuie sa fi fost folosita, intrucat sticla cu capacul ondulat nu a fost introdusa inainte de 1895.


Primele doua fabrici din Statele Unite ale Americii erau in Chattanooga, Tennessee, si in Atlanta. In timpul primei perioade de dezvoltare a industriei de imbuteliere a Coca-Cola, au fost folosite trei tipuri de sticle pentru distributia produsului:


In 1901, a fost introdusa sticla cu pereti drepti pentru Coca-Cola, dupa principiul capacului ondulat brevetat pentru prima oara in 1895. O eticheta in forma de diamant a fost atasata. Aceste etichete originale sunt, de asemenea, destul de rare.


Sticla autentica Coca-Cola cu pereti drepti, poate fi descrisa ca fiind facuta din sticla transparenta de cremene sau din sticla cu chihlimbar maro. Sticla purta marca inregistrata 'Coca-Cola' stantata cu scris de mana pe marginea inferioara sau in jurul gatului. Uneori, orasul si statul apareau scrise pe lateral sau pe fundul sticlei. Daca o sticla are marca inregistrata 'Coca-Cola' scrisa cu majuscula ca parte a numelui de marca al sticlei, sau prezinta textul 'Proprietatea Companiei de Imbuteliere Coca-Cola?, atunci exista posibilitatea ca aceasta sa nu poata fi identificata drept o sticla Coca-Cola. Astfel de sticle erau folosite pentru distributia de apa minerala si /sau arome de catre o companie de imbuteliere Coca -Cola.


Design-ul sticlei cu contur, pe care o cunoastem astazi, se bazeaza pe un concept original sugerat de catre un sticlar suedez, Alexander Samuelson, angajat al Root Glass Company din Terre Haute, Indiana. Acest concept al lui Samuelson pentru design-ul de sticla a fost propus in anul 1913 si acceptat mai tarziu, in principiu, de catre un comitet special compus, printre altii, dintr-un numar de imbuteliatori Coca-Cola. Design-ul pentru aceasta sticla a fost brevetat de catre Oficiul American de Brevete la data de 16 Noiembrie 1915. Aceasta sticla care a suferit modificari ulterioare a fost pusa efectiv in uz in 1916.


Sticla de aur

Industria de imbuteliere a Coca-Cola a ajuns la cea de 50-a aniversare in 1949, anul in care prima fabrica (Chattanooga, Tennessee) a inceput activitatea de imbuteliere. In acel moment, producatorii de sticle care au primit licenta de a produce sticle Coca-Cola au inceput, ca un gest de admiratie, sa trimita aniversar imbuteliatorilor, un numar limitat de sticle standard turnate in aur cu coroane aurite. Acest lucru a semnificat o recunoastere a imbuteliatorilor, pentru aniversarea unei jumatati de secol. Imbuteliatorii comandau frecvent pentru ocazii speciale sticlele de aur pentru a le face cadou distribuitorilor si prietenilor lor. Acest lucru se practica de multi ani, incepand cu 1949.

Dupa 1955, la cerere, diferitelor sticle in format mare li se aplica tratarea cu aur. Aceste sticle de aur nu sunt cunoscute pe teritorul unei companii de imbuteliere mai tanara de 50 de ani. Cand Eticheta Color Aplicata a marcii a fost pentru prima oara introdusa pe o sticla, a aparut de asemenea si pe sticla de aur.

Diferentierea de culoare intre sticlele nationale si cele de export

Cand a fost introdusa sticla cu design-ul clasic de contur, sticla folosita continea un nisip care dadea o culoare denumita 'Georgia green.' (verde de Georgia). Bineinteles, pe masura ce tehnologia s-a dezvoltat, producatorii de sticle au reusit sa imbunatateasca culoarea verde si chiar sa faca anumite combinatii in formula sticlei.


In perioada dintre 1915 si 1940, de fiecare data cand Coca-Cola la sticla a fost lansata in Europa si in alte tari, a fost folosita sticla transparenta. Acest lucru se aplica si pentru Mexic si Canada intrucat imbutelierea in Mexic si Canada a inceput inainte de 1916.

Sticla nereturnabila

La inceputul anilor 1960, am inceput sa testam pe piata ambalajul de unica folosinta, sau nereturnabil, de sticla pentru Coca-Cola. Putin mai tarziu am introdus pe majoritatea pietelor ambalajul de sticla nereturnabil.

Sticle aniversare

La inceputul anilor 1970, multe fabrici de imbuteliere din SUA au inceput sa isi sarbatoreasca cea de-a 75 aniversare in acest domeniu prin lansarea unor sticle-editie limitata care foloseau vechile design-uri si logo-uri.

Aceste sticle au devenit repede obiecte de colectie dorite si au stimulat dezvoltarea altor sticle aniversare care sa celebreze evenimente sportive, festivaluri sau aniversari si evenimente importante pentru clienti.

La inceputul anilor 1990, sticlele contur au inlocuit sticlele obisnuite cu pereti drepti, drept ambalaj standard pentru a marca aceste evenimente.

Sticlele aniversare au devenit foarte populare pentru colectionarii de Coca-Cola, multi dintre acestia avand sute din aceste sticle expuse in casele lor. 


Compania Coca-Cola pe plan mondial


Coca-Cola HBC (CCHBC)

Compania de imbuteliere Coca-Cola HBC este a doua companie de imbuteliere a produselor Coca-Cola din lume, operand in 28 de tari, din Irlanda pana in Rusia, si din Estonia pana in Nigeria,  avand 41.000 de angajati si deservind peste 540 de milioane de consumatori. Compania Coca-Cola HBC a fost infiintata in 2000, ca urmare a fuziunii dintre Athena-Bottling Company S.A. si Coca-Cola Beverages plc.


Coca-Cola HBC este listata la bursele din Atena, New York, Londra si Sydney. In plus,  grupul Coca-Cola HBC este listat la FTSE4GOOD, indexul global al investitiilor ce respecta principiile responsabilitatii sociale.


Coca-Cola este bautura racoritoare care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. Forma familiara a sticlei de Coca-Cola si sigla, care sunt marci inregistrate, sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din „istoria Coca-Cola” ce reprezinta povestea produsului cu cel mai mare succes din istoria comertului si a oamenilor carora li se datoreaza atractia sa unica.


Promotiile de vara derulate de companie au avut un aer aparte, bazandu-se pe un sistem diferit de promovare a produselor, cel al implicarii intr-o masura cat mai mare a consumatorului in derularea promotiei.


Sistemul unic in lume a facut din compania Coca-Cola prima intreprindere de bauturi racoritoare din lume. Compania vinde aproape jumatate din toate bauturile racoritoare ce se consuma in intreaga lume. Compania a introdus, de asemenea, si noi bauturi racoritoare pentru a satisface un spectru tot mai larg de gusturi. Nascuta in 1960 in Germania, familia de bauturi racoritoare Fanta a devenit cel de-al treilea sortiment din lume ca cifra de vanzari. Sprite, o bautura pe baza de suc de lamaie, a urmat in anul 1961.
Coca-Cola si-a castigat puterea, reputatia si valorile unice pastrand mereu deschisa legatura cu consumatorii, produsele sale regasindu-se in cele mai frumoase momente din viata sutelor de milioane de oameni pe care ii racoreste.


2.3 Compania Coca-Cola in Romania

Statut juridic

Nume sau denumire: COCA-COLA HBC ROMANIA S.R.L.

Statut juridic: companie

Cod unic de inregistrare: 474152

Nr.inmatriculare: J40/12179/1991

Descriere Coca-Cola HBC Romania: compania este specializata in imbutelierea si distributia bauturilor racoritoare din aceasta gama.


Din anul 1991, de cand si-a inceput activitatea in Romania, Coca-Cola a introdus pe piata majoritatea bauturilor racoritoare cu recunoastere internationala, dar a si creat, special pentru consumatorii romani, marci dedicate conform preferintelor locale.


Incepand cu cele mai inalte standarde de calitate a produselor si pana la normele etice aplicate cu strictete in afaceri, sistemul Coca-Cola construieste incredere si intareste relatia cu toti partenerii sai.


Sistemul Coca-Cola este format din Compania Coca-Cola si imbuteliatorii sai. Fiecare componenta adauga valoare procesului si contribuie la succesul sau.Furnizorii contribuie cu materiale cum sunt ingredientele, ambalajele si mijloacele de transport.

Compania Coca-Cola realizeaza concentratul de bauturi racoritoare, formuleaza standarde de calitate si marketing si aduce experienta strategica.

Imbuteliatorul produce si distribuie produsele.

Clienti ofera accesul la consumatori.

Consumatorii isi manifesta dorinta lor de a cumpara produsul, alaturi de aprecieri privind gradul in care produsele noastre satisfac sau nu nevoile lor.

Legatura stransa cu piata romaneasca se traduce in principal prin parteneriatele comerciale dezvoltate in Romania. Peste doua treimi din materiile prime necesare procesului de productie, precum si o importanta parte din servicii (publicitate, relatii publice, transport sau distributie) sunt achizitionate de la furnizori romani. Printr-una dintre cele mai extinse retele de desfacere din tara, produsele Coca-Cola sunt disponibile in present in peste 70.000 de puncte de vanzare din Romania.


In cei 18 ani de cand Sistemul Coca-Cola este prezent pe piata din Romania, investitiile facute in economia romaneasca se ridica la 400 de milioane de euro, platind in fiecare an taxe in valoare de 40 milioane Euro, peste 70% din materiile prime necesarului de productie (sticle, etichete, frigidere etc), precum si servicii (agentii de media, relatii publice, transport), ce sunt achizitionate din Romania, de la furnizori romani.


Romania are o contributie majora, constanta pe parcursul anilor trecuti la mentinerea si imbunatatirea rezultatelor financiare ale grupului Coca-Cola HBC, fapt confirmat si de raportarile facute investitorilor


Ca parte a politicii sale de dezvoltare, Coca-Cola isi promoveaza consecvent principiile si valorile pe piata romaneasca, oferind permanent partenerilor de afaceri si consumatorilor romani produse si servicii de cea mai buna calitate, respectand in acelasi timp obiceiurile si cultura comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.


Succesul avut de Coca-Cola in Romania se datoreaza, intr-o buna masura, popularitatii de care marca se bucura inca inainte de a intra oficial pe piata si capacitatii companiei de a implementa, dupa lansarea in tara, un sistem de imbuteliere si distributie bine pus la punct. Dupa ce au facut cunostinta cu aceasta bautura, romanii au fost cuceriti de gustul unic al bauturii. Nimic nu se aseamana la gust cu Coca-Cola. Insa gustul nu este totul. Conteaza foarte mult legatura care se creeaza intre aceasta marca si consumator. De aceea, Coca-Cola a incercat sa intre in viata fiecaruia intr-un mod cat mai placut. Unul dintre pasii facuti de Coca-Cola, in Romania, pentru a se apropia de consumatori a fost facut in 1996, cand compania s-a asociat pentru prima data cu sarbatorile de pasti. Compania este considerata de foarte mult timp o marca dedicata intregii familii, iar Pastele este una dintre ocaziile in care familiile se reunesc pentru a celebra acest eveniment.


Intreaga istorie a Coca-Cola in Romania poate fi urmarita, in mod original, prin promotiile si campanile publicitare care ii puncteaza evolutia. Mesajele lor au vorbit despre Coca-Cola si valorile cu care se identifica: momente de neuitat in compania celor dragi, sarbatorite cu o racoritoare delicioasa si plina de savoare, rece ca gheata, care aminteste intotdeauna ca viata are gust. Coca-Cola se regaseste in aventurile celor tineri, in implinirile maturilor, in amintirile celor care calatoresc si in prieteniile care se leaga pentru totdeauna, pentru ca face parte din povestea tuturor si a fiecaruia in parte.


2.4 Structura organizatorica si personalul  Companiei Coca-Cola HBC Romania


Sistemul Coca Cola are peste 650.000 de angajati in intreaga lume reprezentand salarii in valoare de peste 7 miliarde dolari si circa 2300 de angajati in Romania.


Persoanele aflate in posturi de conducere in cadrul Companiei Coca-Cola sunt cetateni romani, care au ocupat functii mai mici in cadrul Companiei, dar profesionalismul de care au dat dovada i-a propulsat in functii cu raspundere mai mare.


Managerii aflati in fruntea departamentelor: vanzari, productie, depozit, personal sunt de asemenea persoane care au avansat pe scara ierarhica datorita profesionalismului de care au dat dovada.


Structura si organizarea firmei este foarte flexibila, pentru a fi eficienta in situatii diferite. Fiecare manager isi pregateste si sustine inlocuitorii. Cu cat structura devine mai complexa, iar personalul mai experimentat, tot mai multe decizii, tinand de activitatile zilnice, sunt luate la baza piramidei.
Compartimentul marketing al Companiei Coca-Cola Bucuresti este direct subordonat diviziei marketing pentru Romania al The Coca-Cola Company.

Personalul departamentului de marketing are o medie de varsta de 26 ani.


Directorul de marketing coordoneaza activitatea intregului departament tinand legatura cu Coca-Cola Molino si celelalte fabrici. De asemenea, tine legatura cu toti furnizorii si clientii importanti.


Coordonatorul promotiilor si activitatilor Trade urmareste parcurgerea tuturor pasilor in organizarea campaniilor promotionale, precum si de implementare a programelor:

- RSP (respectarea preturilor recomandate) - preturi stabilite pentru          maximizarea profiturilor clientilor;

- PBS (sectii permanete de bauturi racoritoare);

- VIP (clubul celor mai importanti clienti ai Companiei);

- Global Score (programul de monitorizare a executiei in piata)


Coordonatorul pentru evenimete speciale, sponsorizari si sampling organizeaza si urmareste desfasurarea in bune conditii a evenimentelor speciale si sponsorizari efectuate de Coca-Cola, precum, si de actiunile de sampling (oferirea gratuita a produselor Coca-Cola pentru a creste increderea clientilor in aceste produse). Are in subordine 3 merchandiseri.


Coordonatorul pentru mujloace fixe monitorizeaza distributia mijloacelor fixe in piata: frigidere, lazi, rafturi, semne luminoase, coordonand: 2 frigotehnisti care se ocupa de repararea echipamentelor frigorifice si a semnelor luminoase si distributia echitabila (in functie de vanzari) a mijloacelor fixe.


Merchandiserii participa la toate actiunile organizate ale departamentului marketing: sponsorizari, sampling-uri, pregatirea vizitelor, survey-uri (verificarea activitatii in piata), precum si la merchantizarea produselor in piata.


2.5 Portofoliul de produse

Portofoliul de produse reprezinta intreaga varietate de  oferte propuse pietei de catre o intreprindere, indiferent de faptul ca aceasta este fabricant sau distribuitor. Portofoliul de produse poate fi caracterizat printr-o anumita latime, adancime si coerenta.


Latimea sau amploarea este data de numarul de linii de produse care intra in compunerea ofertei unei intreprinderi.


Adancimea este data de numarul mediu de articole distincte oferite in cadrul unei linii de produse. Linii de produse diferite vor avea adancimi diferite, iar adancimea intregului mix de produse apare ca o medie a acestora.


Coerenta se refera la omogenitatea ofertei, adica la asemanarile si legaturile intre diferitele linii de produse, privite in raport cu diverse criterii precum: utilizarea si destinatia finala a produselor, specificul tehnologiei si fabricatiei, cerintele lanturilor de distributie.


Portofoliul Coca-Cola Romania cuprinde bauturile racoritoare Coca-Cola, Sprite, Fanta , sucurile Cappy, ceaiurile Nestea sau bautura energizanta Burn.


Pe piata locala, ca si pe cea internationala, principalul concurent al companiei Coca-Cola este PepsiCo, care detine bauturile racoritoare Pepsi, Mirinda, 7UP, Mountain Dew, pe segmentul carbonatatelor. 


PepsiCo detinea la finele anului trecut o cota de 24% din volumul pietei de bauturi racoritoare carbonatate, care la randul sau reprezinta aproximativ 45% din piata soft drinks in Romania, potrivit datelor comunicate de reprezentantii PepsiCo.
Pe segmentul bauturilor de tip Cola, cei doi competitori se afla in prezent la mica distanta unul fata de celalalt.

Piata bauturilor racoritoare (care include apa minerala) va ajunge la 817 mil. euro in acest an, in crestere cu aproape 12% fata de anul trecut, arata datele Euromonitor. In volum, cresterea prognozata a consumului de soft drinks in acest an este de 6%. 


Bauturile racoritoare carbonatate reprezinta cel mai dezvoltat segment al pietei locale de soft drinks, cu o pondere de 45% in volumul total, fiind urmate de apa minerala, care detine aproximativ 42% din piata, si de bauturile racoritoare necarbonatate, potrivit unor studii pe anul 2008 citate de PepsiCo.


La nivel de grup, volumul vanzarilor Coca-Cola HBC a crescut anul trecut cu 13%, la 1,788 miliarde de navete, peste previziunile companiei privind un avans de 11%. In aceeasi perioada, profitul net al Coca-Cola HBC a urcat cu 8% fata de anul 2007, la 333,7 mil. euro.


In Romania, dar si in Bulgaria si Ucraina, compania Coca-Cola HBC, al doilea mare imbuteliator al bauturilor Coca-Cola la nivel mondial, a inregistrat o crestere de peste 10% a volumului pentru toate produsele, se arata in raportul financiar anual al companiei


2.6 Indicatori economico-financiari


Veniturile nete ale celui mai mare producator de bauturi racoritoare din lume, Coca-Cola, au scazut in ultimele trei luni ale anului 2007 cu 28 de procente. Aceasta scadere este un efect al vanzarilor slabe din Franta si Marea Britanie in special, dar si costurilor de marketing ridicate.

Compania americana cu sediul in Atlanta, a inregistrat in trimestrul patru al anului 2007 720,15 milioane de euro profit, ceea ce se transpune printr-o scadere de 28 % fata de 1 miliard de euro cat a reprezentat profitul Coca-Cola in perioada similara din 2006, scrie Bloomberg. Desi in Franta si Marea Britanie incasarile au inregistrat o scadere, veniturile din vanzari ale companiei americane au crescut in 2007, la nivel global, cu 6,7 procente, ajungand la nivelul de 4,66 miliarde de euro.


Investitii masive in produse noi si in promovare


Coca-Cola a investit in 2007 inca 333,4 milioane de euro in strategia de marketing a companiei, in plus fata de bugetul departamentului, pentru a promova brand-urile Coke si Sprite, ale caror vanzari reprezinta 80 % din incasarile companiei.
Profitul inregistrat de Coca-Cola in primul trimestru al 2007 a fost de 1,26 miliarde dolari, sau 54 de centi pe actiune, fata de ce cele 1,11 miliarde dolari, sau 47 de centi pe actiune, inregistrate in aceeasi perioada a anului 2008.


Atat Grupul Coca-Cola cat si PepsiCo Inc. au fost afectate de scaderea vanzarilor in pietele dezvoltate, precum cele din America de Nord din cauza ca in ultima perioada consumatorii prefera sa consume produse naturale, precum apa sau ceaiul.


Cifra de afaceri inregistrata in anul 2008 de Coca-Cola Romania a fost de 53,3 milioane lei in crestere cu peste 16% fata de 2007, cand compania a raportat afaceri de 45,79 milioane lei, potrivit datelor furnizate de companie. Coca-Cola Romania a avut anul trecut aproximativ 30 de angajati.


Venitul operational net al companiei a urcat in trimestrul al doilea al anului 2007 la 7,73 miliarde dolari, de la suma de 6,48 miliarde dolari inregistrata in aceeasi perioada din 2006.


In ultimii ani, Coca-Cola a ramas in urma companiei rivale PepsiCo in ceea ce priveste oferta de produse alternative la bauturile racoritoare ce contin zahar pe care consumatorii nord-americani incep sa le evite. Achizitia recenta de catre Coca-Cola a producatorului de sucuri si ceaiuri Fuze Beverages si a producatorului de apa vitaminizata Glaceau arata, insa, ca producatorul de bauturi racoritoare Coca-Cola vrea sa recupereze distanta, sustin unii analisti.


Coca-Cola HBC Romania, imbuteliatorul bauturilor Coca-Cola pentru piata romaneasca, a inregistrat in anul 2008 o crestere de 18% a volumului de vanzari, ajungand la un total de aproximativ 873,6 milioane de litri, fata de 741 milioane de litri in perioada precedenta.

Spre comparatie, piata romaneasca a bauturilor racoritoare a crescut anul trecut in volum cu aproximativ 7% fata de 2007, pana la 2,23 mld. litri, potrivit unui studiu Euromonitor.


Compania nu a dat publicitatii rezultatele financiare aferente anului 2008.Potrivit unor estimari ZF bazate pe ritmul anual de crestere al subsidiarei din Romania, anul trecut vanzarile Coca-Cola pe piata locala au depasit 350 mil.euro.

Anul

Cifra de afaceri

Profit

Numar angajati

2004

17.890.670

872.388


2005

24.654.065

2.335.417


2006

24.044.661

1.515.365


2007

45.799.571

18.401.746

loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }