QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul galati

Judetul GALATI

Informatii generale


Asezare:  In partea extrema estica a Romaniei, pe cursurile inferioare ale Dunarii, Siretului (la vest) si Prutului (la est).

Vecini:  La nord: Judetul Vaslui, la vest: Judetul Vrancea, la sud: Judetele Tulcea si Braila, la est: Prutul si Republica Moldova.

Suprafata 4.466 km2 (respectiv 1,9% din teritoriul tarii).

Populatie 643.000 locuitori.


Orase

Galati, resedinta de judet, cu 328.000 locuitori, orasul dintre ape, pe malul stang al Dunarii, port fluvio- maritim, centru industrial, comercial si cultural, ce a luat fiinta ca o asezare a pescarilor si navigatorilor. Alte Orase: Beresti, Targu Bujor, Tecuci.


Relieful

Se caracterizeaza prin unitate de campie (Campia Covurlui, cu inaltimi intre 60 - 200 m, etajata si inclinata spre sud, Campia Tecuciului, Campia Siretului inferior, cu lunca joasa si umeda) si podis (in nord, prelungirea Podisului Moldovei - Podisul Covurlui, culmi deluroase prelungite, paralele, cu altitudini de 600 m, Colinele Tutovei).


Clima

Este temperat continentala de campie in sud si de podis in nord, cu veri foarte calde si ierni geroase, marcate de viscole puternice, cu vanturi dominante din nord, nord-est si est.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de raurile tributare Dunarii: Prutul, cu afluentii Chineja, Covurlui, Geru Suhurlui, la est si Siretul, cu afluentul Barlad, la vest, judetul reprezentand o adevarata „piata de adunare a apelor”.


Obiective turistice

Rezervatii si monumente ale naturii

Dunele fluviale de la Hanu Conachi (la 50 km nord de Galati), rezervatie complexa care se intinde pe nisipurile din Campia Tecuciului, in sudul comunei Liesti. Este importanta pentru ca aici exista un numar mare de elemente de flora si fauna unice in Moldova si extrem de rare in restul tarii. Padurea-parc Garboavele, rezervatie forestiera (la 17 km nord-vest de Galati), cuprinde stejari seculari, salcami. Padurea Breana, rezervatie forestiera de stejari, la adapostul carora cresc bujori salbatici.


Vestigii istorice

Castrul roman Tirighina de la Barbosi, puternica fortareata ridicata in timpul domniei lui Traian care avea scopul de a apara granita. Facea parte din sistemul militar de protectie construit de romani la marginea imperiului unde se reunea flota romana de pe Dunare. Alte vestigii istorice: Asezarea geto-daca Priboridava la Poiana, important centru economic si strategic in sec. IV i.Hr. - I d.Hr., Asezarea geto-daca Brahasesti (sec. IV - III i.Hr.).


Edificii religioase

Biserica-fortareata „Precista” de la Galati, construita in 1647 in timpul domniei lui Vasile Lupu, valorosul monument de arhitectura medievala a constituit veacuri la rand un adapost sigur pentru locuitorii orasului in vremuri de restriste. Biserica „Movromol” la Galati, zidita in 1669 de Gheorghe Duca si refacuta de fiul sau intre 1700 - 1703. In chiliile sale au functionat primele scoli din Galati. Biserica Vovidenia de la Galati, monument de arta care adaposteste mormantul Smarandei Cuza, mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Alte edificii religioase: Biserica „Sfantu Gheorghe” din Galati (1664 - 1665), Biserica „Sfantu Dumitru” din Galati, ridicata de Vasile Lupu in 1649, Catedrala ortodoxa „Sfantu Nicolae” din Galati, in prezent biserica Episcopiei Dunarii de Jos.


Edificii culturale

Casa memoriala „Costache Negri” (in Costache Negri), in vechiul conac al familiei Negri, obiectiv important pentru vizitatori. Documentele expuse redau tumultul revolutionar din 1848 precum si activitatea carturarului si democratului Costache Negri.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }