QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Intelegerea mecanismelor de functionare a turismului in economie; interconexiunile turismului cu celelalte ramuri ale economiei; contul satelit al turismuluiIntelegerea mecanismelor de functionare a turismului in economie; interconexiunile turismului cu celelalte ramuri ale economiei; contul satelit al turismului


Cercetari intreprinse asupra rolului turismului au evidentiat faptul ca el are "un impact considerabil asupra economiilor, societatilor si culturilor diferitelor tari de referinta'[1]. Actiunea sa se manifesta pe o multitudine de planuri, de la stimularea cresterii economice Ia ameliorarea structurii sociale, de la valorificarea superioara a resurselor natural-materiale la imbunatatirea conditiilor de viata. Evident, aportul turismului la progresul economico-social, intensitatea actiunilor sale difera semnificativ, de la o tara la alta, in functie de nivelul sau de dezvoltare si de politica promovata fata de el.Desi marea majoritate a specialistilor, inclusiv organismele internationale, apreciaza ca turismul exercita influente pozitive si ca el trebuie incurajat, chiar daca uneori are si consecinte nefavorabile, sunt si experti care considera ca acesta - si in mod deosebit, turismul international - produce mai multe efecte sociale si culturale daunatoare decat alte tipuri de dezvoltare economica.

Cu toate acestea, turismul joaca un rol important in viata economica si sociala a statelor lumii, suscitand interesul pentru identificarea incidentelor si evaluarea rezultatelor sale.

La nivelul economiei unei tari sau regiuni, efectele turismului trebuie analizate, in general, plecand de la relatia lor cu obiectivele fundamentale ale intregului sistem economic; "se poate determina astfel contributia turismului la cresterea economica, la stabilitatea preturilor, la echilibrul balantei de plati, la distributia justa si echitabila a venitului national si utilizarea deplina a fortei de munca'[2].

Studiile, realizate de Organizatia Mondiala a Turismului in aceasta directie, identifica si grupeaza efectele turismului in trei categorii:

efecte asupra strategiei globale a dezvoltarii unei tari (zone) sau efecte

globale;

efecte partiale asupra economiei nationale, respectiv asupra agentilor, sectoarelor, variabilelor si macrodimensiunilor fundamentale ale economiei;

efecte externe, in domeniul socio-cultural, fizic si cel al resurselor umane, cu rezultate economice indirecte (vezi tabelul 1.1.)[3].


In acest context, evaluarea consecintelor turismului devine o sarcina dificila si complexa, mai ales in absenta unui instrumentar specific de analiza si a unor informatii pertinente, dar si datorita unor imprecizii in delimitarea si conceptualizarea economica a fenomenului.

Ca urmare, in ultima perioada se constata o intensificare a preocuparilor in directia identificarii unor mijloace cu ajutorul carora sa se cuantifice efectele totale ale turismului - atat cele directe rezultate din variatia sosirilor de turisti si/sau a incasarilor generate de desfasurarea calatoriilor cat si cele indirecte produse prin influentele turismului asupra altor ramuri de activitate. Aceste cautari se dovedesc tot mai necesare in conditiile cresterii ponderii turistilor care calatoresc pe cont propriu, cheltuielile lor ne mai regasindu-se direct si distinct in statisticile agentiilor de voiaj, companiilor de transport etc.

CONTINUT Contabilitate nationala

Ponderea

turismului

in PIB

 
Constructii Agricultura

Transport 

Industria prelucratoare

Comertul cu amanuntul

Hoteluri

Atractii - agrement Agentii de voiaj si TO

In acest sens, OMT/WTO, WTTC si EUROSTAT (Oficiul de Statistica al Uniunii Europene) au propus elaborarea si utilizarea Contului Satelit al Turismului (CST/TSA). Compatibil cu Sistemul Contabilitatii Nationale 1993, adoptat de ONU, Banca Mondiala si alte institutii specializate, CST/TSA isi propune determinarea efectelor turismului asupra PIB, fortei de munca, balantei de plati etc. (vezi fig.1.1) tinand seama de faptul ca orice activitate turistica presupune un consum de resurse si o productie de bunuri si servicii ce antreneaza, in desfasurarea lor, o serie de alte ramuri ale economiei precum agricultura, constructii, transport, comert etc.

REZULTATE

PIB - realizat in turism

Locul turismului

Forta de munca in sector Investitii

Venituri publice (impozite si taxe)

Consum turistic

Balanta de plati


 


Fig. 1.1. Contul satelit al turismului (adaptat dupa OMT, L 'impact economique du tourisme,


De exemplu, turismul cuprinde o parte a agriculturii reprezentata de consumul de produse specifice, o parte a sectorului constructiilor care se ocupa de realizarea infrastructurii turistice, o parte importanta a transporturilor si telecomunicatiilor s.a.m.d.

Raportandu-se acestei realitati, CST/TSA asigura o evaluare riguroasa si corecta a impactului turismului si implicit a locului si rolului sau in economie.

De asemenea, trebuie precizat ca pentru a asigura comparabilitatea informatiilor, OMT/WTO a definit cadrul conceptual al contului satelit si a fixat norme internationale pentru evaluarea contributiei turismului la economia unei tari si bunastarea locuitorilor ei; totodata, OMT/WTO incurajeaza tarile in elaborarea CST/TSA si acorda asistenta de specialitate in acest sens.


Test de evaluare


Enumerati principalele categorii de efecte ale turismului.

Prezentati succint continutul si importanta contului satelit al turismului.


Studiu de caz

Fig. nr. 1.2. Contul Satelit al Turismului

P. Py, Le tourisme. Un phenomene economique, La Documentation francaise, Paris, 1996, p. 108.

R. Baretje, P. Defert, op. cit., p. 11.

OMT, Etude sur Ies effets du tourisme dans l 'economie des pays recepteurs et emetteurs, Madrid, 1980.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }