QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Destinatia “insulele baleare” in oferta agentiei paralela 45 turism

DESTINATIA “INSULELE BALEARE” IN OFERTA AGENTIEI PARALELA 45 TURISM


PARALELA 45 este agentia de turism tour-operatoare, care realizeaza: programe turistice in tara si strainatate, atat cu mijloace proprii de transport cat si cu mijloace de transport inchiriate (microbuze, autocare, avioane), rezervari la hoteluri (peste 10.000 de hoteluri in intreaga lume), rezervari bilete de avion pentru toate companiile aeriene, turism de afaceri (organizarea de congrese, conferinte, cursuri de pregatire profesionala, alte evenimente).

1 Prezentarea generala a Agentiei Paralela 45
Agentia PARALELA 45 a fost infiintata in anul 1990 sub denumirea de SC PARALELA 45 TRAVEL & TOURS. In 1994, firma si-a modificat denumirea in conformitate cu normele legale in vigoare, devenind SC PARALELA 45 TURISM SRL. Tot in 1994 s-a realizat si prima marire de capital social al firmei, urmata in 1996 si 2005 de alte majorari ale valorii capitalului social.

Activitatea agentiei a cunoscut o evolutie spectaculoasa pe parcursul a 18 ani de activitate, incepand in 1990 cu un numar de 3 angajati si ajungand in 2009 la aproape 200 angajati in cele 24 sedii de care dispune. Sediul central al agentiei se afla in Bucuresti, precum si 2 filiale. De asemenea, PARALELA 45 are filiale in urmatoarele orase: Cluj, Constanta, Neptun, Timisoara, Ploiesti, Alba Iulia, Baia Mare, Focsani, Medias, Galati, Pitesti, Sibiu, Brasov, Targu Mures, Barlad, Piatra Neamt, Baia Mare, Tecuci, Iasi, Sebes.

Structural, activitatea agentiei este impartita in cinci mari departamente:

1. Departament Vanzari–comercializarea pachetelor turistice, incluzand consultanta de specialitate privind diverse destinatii, rezervari la hoteluri in tara si strainatate prin intermediul sistemelor de rezervare on-line, emiterea de documente necesare calatoriei (facturi, vouchere, asigurari medicale);rapoarte de vanzari pe produse turistice si pe agentii.

2. Departament Productie programe externe–conceperea programelor turistice comercializate prin intermediul departamentului vanzari, incheierea contractelor cu partenerii externi si negocierea ofertelor acestora, rezervari la hoteluri in strainatate prin intermediul sistemelor de rezervare on-line si a partenerilor locali, emiterea de documente necesare calatoriei (vouchere, asigurari medicale), evidentierea situatiei finale a proiectelor derulate pe parcursul anului (deconturi), analizarea rezultatelor la sfarsitul fiecarui an si planificarea actiunilor pentru anul viitor;

3. Departament Corporate Travel– specializat in organizarea calatoriilor in interes de serviciu, precum si a evenimentelor moderne in viata unei companii: conferinte, seminarii, cursuri de pregatire, team-building-uri.

Departament Incoming –conceperea programelor turistice pentru turistii straini sau romani care viziteaza Romania, rezervari de hoteluri si alte servicii pe teritoriul tarii noastre, incheierea contractelor cu parteneri (hoteluri, companii transportatoare, inchiriere masini);

5. Departament Ticketing–rezervari si emiteri de bilete de avion

6. Departamentul de Transport –dispune de mijloace proprii de transport pentru efectuarea de transferuri, sau inchirieri in scop turistic ( tur de oras , etc)

7. Investitii in turism- determinarea si derularea unor proiecte investitionale, functie de resursele si obiectivele proprii agentiei.

8. Departament Marketing-Dezvoltare-asigurarea cresterii vanzarilor, promovarea imaginii agentiei si a programelor turistice prin diverse mijloace promotionale, actualizarea in permanenta a site-ului agentiei, urmareste redactarea si tiparirea de brosuri turistice, pliante, afise,etc;

Produsele si serviciile oferite

Considerata in perioada 1990-1991 ca fiind o agentie cu servicii turistice standard, Paralela 45 a ajuns astazi o agentie “de elita” datorita calitatii, diversitatii si complexitatii serviciilor oferite.

Pe langa programele de grup tip circuit, avand ca destinatie tari din Europa (Spania, Franta, Anglia, Germania, Belgia, Austria, Portugalia, Grecia, Italia, Cehia etc.), Asia (Thailanda, China, Japonia), America (Statele Unite, Mexic), Africa (Egipt, Tunisia, Maroc), Paralela 45 organizeaza si sejururi pentru turisti individuali oriunde in lume, onorand astfel sloganul, devenit intre timp bine cunoscut, “Paralela 45 - O lume intr-o singura agentie”.

Produsele oferite de PARALELA 45 se adreseaza persoanelor cu venit mediu si mare, cu varste cuprinse intre 2 si 80 de ani, din intreaga tara, precum si persoanelor cu venituri mici, medii si mari din intreaga lume care calatoresc in Romania in interes turistic, personal, de afaceri.

Produsele turistice ale agentiei PARALELA 45 sunt distribuite prin intermediul departamentelor proprii de vanzare, precum si printr-o retea de aproximativ 800 de agentii de turism revanzatoare din intreaga tara.

Prin eterogenitatea produselor turistice oferite pietei, agentia de turism Paralela 45 incearca satisfacerea a cat mai multor segmente ale consumatorilor, adaptandu-si oferta la cerintele crescande ale diferitelor categorii de clienti efectivi si mai ales a celor potentiali. In acest sens un rol foarte important revine departamentului de dezvoltare, care prin activitatea sa trebuie sa asigure cresterea vanzarilor, pornind in primul rand de la o cunoastere aprofundata a pietei turistice, a particularitatilor si a nevoilor reale ale acesteia.

In vederea realizarii acestui obiectiv, firma recurge la o strategie judicioasa de cercetare a tuturor variabilelor pietei prin metode moderne si diverse (anchete, chestionare, interviuri etc.). Caracterul sezonier al cererii determina agentia sa recurga la o formulare corespunzatoare a mixulului de marketing. Cea mai mare parte a ofertei agentiei se concentreaza pe doua sezoane (de iarna si de vara) in restul anului cererea manifestata fiind mai slaba, pentru atenuarea sezonalitatii, agentia realizeaza programe turistice axate in primul rand pe turismul balnear, de odihna, pe cel de agrement in cele mai variate forme ale sale si intensifica actvitatea de ticketing. In perioada de iarna activitatea se concentreaza in special pe statiunile montane unde se pot practica sporturi de iarna, dar si in alte statiuni care ofera posibilitatea petrecerii unei vacante placute, active O perioada importanta o reprezinta sarbatorile de iarna cand populatia dispune de timp liber si cauta sa-si petreaca vacanta in mod placut in afara resedintei, agentia speculand intens situatia.

Perioada cea mai intensa in activitatea agentiei o reprezinta sezonul estival, al concediilor si vacantelor, cand cererea manifestata atinge cea mai mare cota din cursul anului.

In categoria bussines- travel, agentia realizeaza rezervari de camere de hoteluri de 2, 3,4 si 5 stele in toate tarile lumii. In paleta serviciilor turismului intern sunt cuprinse: cazari in hoteluri si vile, masa, transport, excursii si circuite inscrise in programele agentiei sau la cerere, tratament balnear, vacante turistice rurale, programe speciale de Anul Nou, Paste, Martisor etc, organizari de banchete, mese festive, aniversari.

Departamentul de turism extern al firmei ofera: programe turistice pentru turisti individuali si grupuri organizate, excursii si pelerinaje, pachete turistice incluzand zboruri operate pe curse charter in sezonul estival, tururi cu date fixe de plecare, sejururi in tot timpul anului in destinatii exotice, rezervari de camere in hoteluri de 2, 3, 4, si 5 stele la cele mai mici preturi, transfer aeroport-hotel-aeroport. Pentru tineret, firma organizeaza: tabere, programe de weekend, trasee turistice, programe educative si distractive. Astfel, pe plan intern firma are contracte incheiate cu hoteluri de 2, 3, si 4 stele din statiuni precum : Busteni, Predeal, Poiana Brasov, Sinaia, Paltinis, Cheia . De asemenea, agentia promoveaza agroturismul avand o serie de contracte cu pensiuni agroturistice de pe valea Prahovei, a Oltului si din zona Maramuresului.

Pe plan extern agentia organizeaza: croaziere pe Nil, circuite, in Spania, Italia, Elvetia, Anglia-Scotia, Maroc, India, precum si week-end-uri in orasele de interes istoric si cultural, ca Paris, Roma, Londra, Barcelona, Madrid,Lisabona etc .Agentia ofera sejururi in tari dintre cele mai exotice, oferind cazare in hoteluri de trei stele si pana la cinci stele, in cadrul unor sejururi cu o durata cuprinsa intre 5 si 14 zile in: Republica Dominicana, Mauritius, Seychelles, Maldive. In oferta agentiei se includ si sejururi in renumitele: 1. Statiuni si oarse grecesti: Paralia-Katerini, Halkidiki, Salonic, Atena, Creta, Rodos, Cofu 2. Statiuni turcesti: Antalya, Bodrum, Kusadasi, Marmaris. Oferta agentiei este asa cum se poate observa, bogata si variata avand „remediul” oricarui are nevoie.


Evolutia circulatiei turistice in perioada 2006 – 2008, pe tip de produs turistic, la nivelul agentiei Paralela 45

Din statisticile facute de companiile abilitate, rezulta ca agentia PARALELA 45 detine pozitia de top pe piata turistica romaneasca in ceea ce priveste programele turistice tip circuit pentru diverse destinatii ale lumii, din care putem enumera: India & Nepal, Australia & Noua Zeelanda, China & Tibet, China & Hong Kong, Israel & Iordania, Egipt, Africa de Sud, Spania, Italia, Anglia & Scotia, Benelux, Elvetia, Scandinavia, Londra, Paris, Franta & Provence si nu in ultimul rand New York, destinatie de grup realizata in anul 2007 in premiera pe piata turistica din Romania, care a avut la acel moment si are in continuare un real succes .

In urma analizei datelor din tabelul nr. 7, s-a ajuns la urmatoarele concluzii principale:

 • in 2007, agentia a inregistrat o crestere fata de 2006 cu 38,48% in ceea ce priveste numarul turistilor care si-au petrecut concediul in strainatate participand la programe turistice de circuit; insa in 2008 cresterea numarului de turisti a fost fata de anul precedent de numai 15,30%, aceasta putand fi explicata prin reorientarea preferintelor turistilor catre destinatii de sejur, odihna si recreere;
 • atat in 2006, cat si in 2007 destinatia cu cea mai mare pondere de turisti a fost Spania; ritmul de crestere relativ scazut (6,77%) demonstreaza un interes constant al turistilor agentiei pentru vizitarea acestei destinatii;
 • intrarea in Uniunea Europeana a reprezentat si o importanta deschidere turistica pentru romani, deoarece tari din intreaga lume au ameliorat conditiile de obtinere a vizelor sau chiar le-au anulat. In prima categorie se inscrie destinatia Israel, in 2007 numarul de turisti crescand cu 58,10% fata de 2006;
 • ridicarea vizelor pentru Marea Britanie a avut ca efect cresterea cu 116,39% in 2007 a numarului de turisti in Angla-Scotia. Desi interesul era mare si inainte de 1 Ianurie 2007, vizele si modalitatea dificila de obtinere a acestora reprezentau un impediment major pentru cei interesati de aceasta destinatie;

 • de asemenea, ridicarea vizelor pentru Marea Britanie a dat posibilitatea conceperii unui alt produs (sejur la Londra), numarul de turisti crescand semnificativ de la un an la altul; ajungand la un numar de 140 de turisti in 2008, cresterea fiind de 100% fata de anul precedent.

Tabel nr. 7 Evolutia numarului de turisti in perioada 2006-2008

Sursa interna Paralela 45


 • 2007 a insemnat si deschiderea unor noi destinatii, cererea de pe piata turistica fiind intr-o continua dezvoltare;
 • au aparut destinatii noi, cele mai importante fiind SUA, Thailanda, Australia, India, care ulterior au inregistrat cresteri ale numarului de turisti la nivelul lui 2008;
 • cresterea nivelului de trai si a veniturilor a determinat o scadere cu 50,72%(2007/2006) a circuitelor cu autocarul. Avionul nu mai este un lux pentru marea majoritate a celor cu venituri medii si mari, iar calitatea vacantei devine din ce in ce mai importanta, numarul celor dispusi sa petreaca peste 12 ore in autocar pentru a ajunge la destinatie fiind intr-o continua scadere.(figura nr. 1)


Figura nr 1. Comparatii destinatii vandute de Paralela 45 in perioada 2006-2008

Sursa interna Paralela 45


Pe langa acest tip de programe, Paralela 45 Turism a pregatit pentru sezonul estival 2007, sejururi la plaja deservite de curse charter pentru 7 destinatii atractive: Spania – Costa Brava & Costa Dourada, Ibiza, Franta - Coasta de Azur, Grecia – Creta, Corfu, Rhodos si Turcia – Antalya. Noutatile anului 2007 la capitolul produs tip charter fiind destinatiile Ibiza si Coasta de Azur, care pentru primul an de operare au adus o crestere a numarului de pasageri (tabel nr .8) )si implicit a incasarilor la nivelul agentiei.

Se observa o crestere a numarului total de turisti in 2008 fata de 2007 de 61,3%. Numarul celor care au ales Barcelona detine cea mai mare pondere in cei trei ani, fapt ce demonstreaza din nou interesul ridicat al turistilor romani pentru Spania. Numarul mare al celor care au optat pentru Barcelona se datoreaza si capacitatii mari a aeronavei cu care s-a operat aceasta destinatie(186 locuri fata de 99 locuri – capacitate aeronava la cursele de Antalya, Corfu, Creta, Rodos).

Numarul turistilor care au calatorit pe produse tip charter (transport cu avion) a crescut in 2007 fata de 2006 cu 25%, in special datorita noilor destinatii promovate de agentia PARALELA 45: Ibiza si Coasta de Azur.

Aceste destinatii au fost promovate pentru a raspunde cererii extrem de variate de pe piata turistica. Se mai poate observa o scadere a interesului romanilor pentru insulele grecesti (Creta, Rodos, Corfu)la nivelul anului 2007, acestea fiind printre primele destinatii promovate cu charterul de agentiile de turism din Romania. In acest moment, multi turisti le-au vizitat si se orienteaza spre noutatile aparute pe piata sau pefera sa mearga cu masina proprie pe o destinatie relativ apropiata si accesibila cum este Corfu.


Tabel nr 8 Evolutia numarului de turisti pe cursele charter in perioada 2006-2008

Sursa Paralela 45

Turcia, mai exact Antalya, este o destinatie demult consacrata, constant ceruta de romani, in special datorita renumitelor cluburi de 5* cu all inclusive.

Portugalia(zona Faro),noutatea absoluta a pietei romanesti, s-a remarcat si ea cu un numar impresionat de 1242 de turisti in 2008.

Gradul de umplere al curselor charter la nivelul anului 2008, asa cum reiese din tabelul nr 9, este un indicator foarte important al activitatii turistice, deoarece exprima capacitatea valorificata la fiecare charter in parte in comparatie cu cea contractata de agentie, astfel putand face previziuni pentru anul urmator privind tipul de avion ce va fi contractat, numar de locuri garantate la cazare, astfel incat sa acopere cererea mare pe acea destinatie mai ales in varfurile de sezon.
Destinatiile consacrate precum Rodos si Barcelona sunt cele care au avut cel mai mare grad de umplere, situatie care poate fi explicata, de tariful accesibil al pachetelor si de calitatea serviciilor la destinatie.

Tabel nr 9 .Gradul de umplere al curselor charter in 2008

sursa interna Paralela 45


Destinatia Faro a avut un grad de ocupare de 100% asa cum reiese din figura nr. 2, situatie imbucurataore pentru agentia Paralela pentru primul an de operare .

Figura nr.2 Curse charter 2008


In afara de programele proprii (circuite si chartere), PARALELA 45 colaboreaza, in calitate de revanzator si cu alte agentii tour-operatoare din Romania. Aceste servicii se regasesc in oferta agentiei sub numele de „chartere in partaj” si sunt reprezentate de urmatoarele destinatii: Tenerife, Cipru, Hurghada, Mallorca, Bodrum, Faro.

Serviciile oferite de PARALELA 45 la nivelul anului 2008 sunt sintetizate in figura nr. 3

Figura nr. 3 Pondere pe tip de produs prefabricat

Sursa interna Paralela 45


Se poate observa ca cea mai mare pondere este detinuta de charterele proprii 67,24%.( Barcelona, Creta, Rodos, Coasta de Azur, Ibiza si Antalya) concluzionand astfel ca cererea pentru acest tip de produs este intr-o continua crestere la nivelul pietei romanesti, fapt datorat motivatiei turistilor pentru odihna si recreere, coroborat cu activitatile specifice turismului de litoral . Un loc aparte il ocupa pachetele pentru turism individual in Bulgaria, Paralia-Katerini si Kusadasi, care detin impreuna o pondere de 19,21% din totalul numarului de turisti in 2008. Locul trei in clasamentul pe produs il ocupa programele de circuit, care detin un procent de 11,63%.
2 Oferta agentiei Paralela 45 pe destinatia “Insulele Baleare”

Spania este o destinatie consacrata a agentiei PARALELA 45, acest fapt fiind evidentiat atat de numarul celor care opteaza pentru circuite, cat si al celor ce au calatorit cu charterul propriu in Barcelona .Desi agentia de turism Paralela 45 actioneaza de cativa ani pe piata romaneasca, fiind una dintre cele mai cunoscute agentii din domeniu, pentru a ajunge si pentru a reusi sa se mentina printre cei mai buni de pe piata, ea a fost in permanenta preocupata de modul in care isi satisface clientii, de cerintele acestora, de imaginea pe care si-o creeaza in randul consumatorilor de servicii turistice, de promovarea unor noi destinatii turistice in concordanta cu cerintele pietei, tinand insa cont si de concurenta existenta. Astfel in anul 2007 profitand de imaginea detinuta de insula IBIZA pe piata turistica internationala, Paralela 45 a inceput sa promoveze aceasta destinatie si pe piata romaneasca, organizand un produs tip sejur, destinat atat celor care doresc odihna, cat si iubitorilor de sport, distractie si shopping.

Produsul IBIZA avea sa fie la nivelul anului 2007 o rampa de lansare, neexistand la momentul acela o alta agentie de turism romaneasca, care sa organizeze acest sejur folosind o cursa charter pe destinatia mai sus mentionata .Succesul acestui charter a venit o data cu anul 2008 cand cererea pentru aceasta destinatie a crescut

Descrierea produsului turistic “Charter Ibiza”

Produsul turistic Charter Ibiza este un produs de litoral ce se desfasoara sub forma unui sejur cu o durata de 7 nopti, avand ca destinatie statiunile: Playa d`en Bossa, Sant Antonio, Talamanca, Figueretes, Santa Eulalia si Es Cana .

Piata tinta

Exista mai multe fatete ale insulei Ibiza .Astfel cea mai mediatizata este cea a clubbing-ului, a petrecerilor pe plaja, a distractiilor in general, dar si o Ibiza mai putin mediatizata, pentru cei care doresc liniste, relaxare in locuri retrase, o Ibiza pentru familiile cu copii, o Ibiza de descoperit pe cont propriu, cu locuri salbatice care isi pastreaza frumusetea naturala intacta.

Astfel produsul charter Ibiza este destinat deopotriva tinerilor dornici de distractie familiilor cu copii, celor care aleg sa-si petreaca vacanta beneficiind de mare, soare , plaja, iubitorilor de sport si shopping.

Principalele servicii turistice ce intra in componenta ofertei charter Ibiza :

a)Transpotul se realizeaza cu avionul cursa charter , Bucuresti (otp)–Ibiza si retur, cu compania Tarom,perioada de operare a charter+ului fiind din 24 iunie –16 septembrie, plecari saptamanale, in fiecare zi de Marti.Este asigurat si transferul aeroport–hotel-aeroport.

b)Cazarea se face in hoteluri de 2*,3*,4*,5* in functie de preferintele turistilor

Cazarea se poate face in camere single, duble, triple in functie de cerintele turistului, pentru un sejur minim de 7 nopti. Toate camerele au grup sanitar propriu, tv satelit , telefon si aer conditionat .

c)Serviciul de alimentatie

In ceea ce priveste serviciul de alimentatie, acesta se realizeaza cu preponderenta in restaurantele din incinta hotelurilor. Prospetimea preparatelor este trasatura de baza a bucatariei locale..

Toate hotelurile din oferta au micul dejun inclus in pret. Sunt insa cateva hoteluri din oferta care pun la dispozitie turistilor prin restaurantele proprii, sistemul de masa demipensiune si chiar “all inclusive”.

d)Agrementul

Ibiza este mult mai mult decat mare si nisip.In afara de plajele minunate, merita explorate si alte valori autentice ale insulei. Cultura, siturile arheologice, peisajele fermecatoare, sunt doar cateva dintre acestea . Insula insumeaza peste 50 de plaje (una mai frumoasa decat alta), printre cele mai renumite numarandu-se: Talamanca (o plaja nisipoasa de circa 1 km situata in jurul unui golf natural; aici se afla cluburile Pacha si El Divino), Figueretes (o suburbie a orasului principal, intesata de cafenele, baruri, restaurante si cluburi), Playa d'en Bossa, supranumita si „Rolex Beach” (cu 3 km de nisip fin; aici se afla parcul acvatic Aguamar si discoteca Space), Santa Eulalia (o statiune linistita, perfecta pentru familisti), Es Cana (o frumoasa plaja de nisip, faimoasa pentru saptamanalele Piete Hippy), Sant Antonio Bay (una din cele mai frumoase plaje mediteraneene, paradisul distractiilor si al sporturilor nautice). Ibiza este si un paradis al iubitorilor de sport: tenis, golf, calarie, karting, ciclism montan, windsurfing, sporturi de apa, scufundari, croaziere cu vaporasul. Dar Ibiza este, in primul rand, visul suprem de clubbing pentru orice fan al muzicii electronice. si asta o spun toti cei care au avut norocul sa se perinde prin cluburile sale, deopotriva turisti sau DJ.

Local se pot organiza contracost excursii cu asistenta turistica(anexa1):

turul insulei Ibiza

croaziera in insula Formentera

croaziera Es Vedra –atractia principala este minunata stanca Es Vedra,situata in sudul insulei Ibiza

Ibiza by night-un tur pietonal al orasului fortificat Dalt Vila, coborand apoi pe stradutele inguste si admrand privelistea pe care o ofera Ibiza noaptea

apus de soare la Cafe del Mar

Promovarea produsului Charter Ibiza

In cadrul agentiei PARALELA 45 distributia produselor turistice este un proces complex care implica decizii referitoare la locul, timpul si modalitatea de livrare a acestora. Din acest punct de vedere, agentia este constienta de impactul pe care il are distributia produselor turistice asupra consumatorului si de rolul pe care il au intermediarii in acest proces.

In ceea ce priveste produsul turistic charter Ibiza acesta a fost distribuit prin intermediul departamentelor proprii de vanzare, precum ‚si printr-o retea de aproximativ 800 de agentii de turism revanzatoare din intreaga tara. In cazul unor vanzari directe (fara intermediari) catre consumatorii finali, agentia si-a folosit propriile puncte de lucru, astfel concentrandu-si atentia asupra mediului ambiant si a pregatirii personalului vanzator, deoarece au un rol deciziv in construirea imaginii firmei , avand un control asupra relatiei cu consumatorul.

Formele de publicitate la care a recurs agentia Paralela 45 pentru promovarea produsului charter Ibiza :

 • tipariturile, afisele expuse in agentiile de turism distribuitoare;
 • anunturi in presa de specialitate (Saptamana turistica, Infovoiaj);
 • spoturi publicitare, cu descrierea zonei, excursiilor optionale in imprejurimi, fotografii;
 • work-shop-uri organizate de catre agentie pentru cunoasterea in detaliu a produsului turistic
 • infotrip-uri organizate pentru agentii de turism si jurnalisti;-asigura informarea completa despre produs dar si „testarea” acestuia-este o forma de promovare a vanzarilor
 • participarea la targuri de turism, avand ca suport brosura „charter Ibiza „(anexa 2)
 • agentia a recurs la promovarea vanzarilor de pachete turistice, folosindu-se de stimulente precum: reducerile de tarife practicate in extrasezon, incuranjandu-i astfel pe consumatori sa incerce pachetele respective. De asemenea, pentru clientii fideli agentiei s-au acordat reduceri substantiale la pachetele promovate pe aceasta destinatie.
 • informarea potentialilor clienti prin intermediul internetului (propria pagina de web si alte site-uri cu profil turistic), dar si prin intermediul mailing-ului
 • newsletter-ul reprezinta o alta forma de promovare a produsului turistic ( are rol de informare a clientilor fideli din baza de date a agentiei –avantajul trimiterii inclusiv a ofertelor speciale , cele de „last minute“ in timp real
 • promovarea prin radio ( spot publicitar in emisiunile muzicale ) avand impact asupra tinerilor

Analiza produsului „charter Ibiza” la nivelul anului 2008

Din analiza facuta la nivelul agentie Paralela45 putem trage urmatoarele concluzii:

 • produsul charter Ibiza a inregistrat un numar total de turisti in perioada de operare 206-16.09, de 1245 persoane , detinand astfel o pondere de 7,96% in totalul turistilor care au mers in destinatii de litoral folosind cursele charter promovate de agentie
 • incasarile din vanzarea acestui produs s-au cifrat la aprox 690 mii euro.

Tabel nr 10 Analiza numarului de turisti pe fiecare plecare pentru charterul Ibiza

Plecare

Nr. turisti

TOTAL


Sursa interna Paralela 45


 • se poate observa cu usurinta ca romanii calatoresc cu preponderenta in lunile iulie si august, acestea fiind principalele luni solicitate pentru concedii. De asemenea, prima plecare (206) inregistreaza un numar destul de mare de turisti 99 persoane , cu 25 de persoane mai putin fata de maximul capacitatii aeronavei (124 locuri), numar datorat in principal preturilor scazute si a ofertelor speciale din acea perioada. Dupa prima plecare, se observa o usoara scadere datorata in principal cresterii preturilor prestatorilor de servicii turistice (costuri autocar pentru transferuri, tarife cazare).
 • Ibiza ocupa locul 6 (dupa numai 2 ani de operare ) in topul destinatiilor charter pe agentie dupa gradul de umplere, lasand in urma Antalya .Cea mai buna cursa cu un grad de ocupare de 95,58% fiind in 22.07.
 • se remarca preferinta turistilor pentru hoteluri de 4* chiar daca preturile la cazare sunt mai mari, facilitatile camerelor, confortul primeaza.Evident acest lucru se datoreaza si cresterii nivelului de trai precum si a veniturilor pe cap de locuitor

Tabel nr.11 Date statistice privind operarea charter Ibiza 2008

Analizand acest produs, agentia intentioneaza sa mentina aceasta cursa, dar sa contracteze in sistem garantie mai multe camere la hoteluri de 4*,in special pentru iulie si august.

3. Proiecte ale Agentiei Paralela 45 pentru 2009

Avand in vedere cele analizate si tinand seama de rezultatele avute pana in prezent, agentia Paralela 45 isi planifica pentru anul viitor activitatea din cadrul tuturor departamentelor existente si in special a departamentului Outgoing.

Paralela 45 isi propune pentru anul 2009 urmatoarele :

reluarea curselor charter operate in vara anului 2008: Spania – Costa Brava & Costa Dourada, Ibiza, Franta - Coasta de Azur, Grecia – Creta, Corfu, Rhodos si Turcia – Antalya;

operarea de noi curse charter din Bucuresti.;

lansarea de noi curse charter din alte orase si anume(Sibiu, Bacau, Iasi, Timisoara, Cluj, Targu Mures);

contractarea unei capacitati de cazare mai mari pe destinatii care s-au cerut preponderent in anul in curs (Bulgaria, Paralia, Halkidiki, Kusadasi);

diversificarea destinatiilor pentru programele turistice tip circuit;

dezvoltarea activitatii prin deschiderea de noi agentii in tara

lansarea unei campanii pentru a promova mai intens activitatea desfasurata in cadrul departamentului Corporate;

conceperea unei brosuri pentru turismul individual

promovarea destinatiei Mallorca in cadrul unui program de grup (anexa 3).

crearea unor carduri de fidelitate pentru clientii agentiei cu ajutorul carora acestia sa obtina reduceri la achizitionarea unor programe turistice promovate de agentie

crearea unui sistem de supracomisionare la volum vanzari realizat in decurs de un an de agentiile detailiste, stimulandu-le astfel sa promoveze oferta agentiei Paralela 45

orientarea intregii activitati catre satisfacerea cerintelor explicite si implicite ale clientilor prin oferirea unei game diversificate de produse turistice la preturi concurentiale;

tratarea cu seriozitate a tuturor relatiilor de colaborare cu toate partile interesate in vederea castigarii si mentinerii pietelor de desfacere;

obtinerea unei imagini excelente dovedite prin profesionalism si relatii optime de comunicare cu agentiile colaboratoare si cu clientii.Program de promovare a destinatiei Mallorca

Mallorca se bucura de un potential turistic capabil sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de turisti. Mallorca ofera pe langa relaxare intr-una din minunatele ei statiuni turstice Playa de Palma si posibilitatea practicarii unor drumetii sau vizitarii unor obiective culturale importante .Avand in vedere acest lucru agentia Paralela45 propune un program turistic promovand astfel destinatia Mallorca .

Produsul turistic : „Mallorca –Regina insulelor Baleare

a) Descrierea produsuluiProdusul turistic vizeaza – un sejur de 7 nopti in statiunea Playa de Palma cu vizitarea in mod optional a unor obiective turistice precum: orasul Inca, Castelul Bellver, catedrala gotica La Seu, pesterile calcaroase din Porto Christo , Santuari de San Salvador. Iar in completare sunt introduse drumetii, trasee turistice montane

b) Segmentul de adresabilitate

Programul Mallorca Regina Insulelor Baleare va fi promovat pe piata romaneasca adresandu-se in mod sepecial atat celor tineri iubitori de drumetii cat si celor de varsta a doua iubitori de cunoastere , cultura

c) Elemente de prezentare generala

-perioada de desfasurare : 7 nopti si 8 zile , 29 martie-5 aprilie

-numar de turisti minim 25 persoane

-insotitor de grup 1

-in functie de marimea grupului se vor stabili si preturile pentru serviciile optionale

-cazarea se face pe toata perioada sejurului in hotelul Timor 3* din statiunea Playa de Palma,   sistemul de masa inclus in pret este demipensiune ( mic dejun si cina bufet)

-transferul aeroport –hotel –aeroport este inclus in pretul hotelului fiind asigurat de un shuttle bus

d) Descrierea programului

Ziua 1 Intalnire cu insotitorul de grup la aeroportul Otopeni, ora 13:45. pentru imbarcare pe cursa operata de compania Iberia, cu destinatia Palma de Mallorca.Schimbarea cursei la Madrid .Sosire in Palma la ora 23:50. Transfer si cazare la hotel.

Ziua 2-7 In aceste zile se pot face cateva excursii optionale pentru a putea descoperi frumusetile acestei insule:

turul insulei (ziua 2) pe traseul Palma-Soller-Santuarii de Luc-Inca-Palma

turul orasului Palma (ziua 3),cu vizitarea Castelului Bellver,a catedralei gotice La Seu

atractiile estului (ziua 4),vizitarea conacului Els Calderes, a fabricii de perle,a pesterilor calcaroase din Porto Christo si Santuari de San Salvador

drumetie montana in doua zone: satul Petra si manastirea Luc, in zilele 5 si 6
Ziua 8 Transfer la aeroportul din Palma de Mallorca pentru imbarcare cursa Palma- Madrid. Sosire in Madrid la ora 09:15 si imbarcare cursa Madrid – Bucuresti. Sosire in Bucuresti la ora 15:00

e) Analiza de pret

 • Program :Mallorca 2009– 8 zile/ 7nopti- Hotel Timor
 • Grup minim: 25 Platitori
 • Perioada: 29 martie-5 aprilie

Cheltuieli servicii sol(cazare, transferuri si demipensiune )45,5 eur x 7nopti =318,5 EUR

Bilet de avion cu compania Iberia (taxe aeroport incluse)                               = .350 EUR

Cheltuieli ghid (350avion+245diurna+80diverse) = 675 EUR : 25 persoane   = 27 EUR


Total cheltuieli / persoana                  = 695 EUR

Comision agentie (10%)                                                                                   = 70 EUR

Tarif Vanzare : 765 EUR/ persoana


f) Promovarea produsului “Mallorca –Regina Insulelor Baleare “

– se va face in cadrul agentiei de turism tour operatoare Paralela 45 Turism, in reteaua proprie de agentii cat si in agentiile detailiste

Publicitatea se realizeaza prin:

publicitate prin 'mass-media , respectiv prin:

 • distribuirea gratuita de pliante, afise, scrisori publicitare, presa, radio;
 • amplasarea de anunturi publicitare in diferite medii de comunicare ;
 • productia unui spot video care sa fie folosit in scopuri publicitare la targuri, expozitii ;
 • realizarea unui site, care sa promoveze acest produs turistic alaturi de alte oferte

- participarea la diferite targuri  nationale;

- publicitatea directa, prin intermediul personalului agentiilor de voiaj, al birourilor de turism al punctelor de vanzare
CONCLUZII


Turismul european devine un complex fenomen de masa la sfarsitul secolului al XIX-lea fiind puternic articulat in mediul inconjurator.Privit ca un fenomen social-economic creator de beneficii, turismul a fost defint in variante dintre cele mai felurite: “arta de a calatori pentru propria placere” (M. Peyromarre Debord); “activitate din timpul liber care consta in a voiaja sau a locui departe de resedinta, pentru distractie, odihna, imbogatirea experientei si culturii,” (Jan Medecin); “fenomen al timpurilor noastre, bazat pe cresterea necesitati de refacere a sanatati si de schimbare a mediului inconjurator, de cultivare a sentimentului pentru frumusetile naturii ” (Guy Freuler). Activitatea turistica este bine sustinuta de un valoros potential turistic – natural antropic – diferentiat de la tara la tara, in functie de care sunt organizate diferite tipuri de turism.

Turismul in Baleare are multe de oferit. Din punct de vedere cultural, zona este extrem de diversificata - se pot vizita fortarete medievale, manastiri bizantine, castele si case taranesti decorate dupa specificul regional. Mai mult decat atat, pentru cei ce vor sa evadeze in locuri neatinse de mana omului, se poate opta pentru drumetii pe traseele turistice.Toate elementele de patrimoniu natural dar si elementele antropice, constituie de fapt 'forta motrice' a oricarei activitati turistice. Luate impreuna, ele alcatuiesc ceea ce se numeste mediul destinatiei respective: natural, economic, cultural, social. Numarul de vizitatori pe care destinatia il poate primi intr-o perioada de timp fara riscul deteriorarii mediului si fara diminuarea atractivitatii sale, reprezinta capacitatea destinatiei.

Rolul agentiei de turism este de a cunoaste tiplogia clientelei si a particularitatilor cererii deoarece reprezinta o conditie de baza pentru conceperea unor produse turistice competitive. Aceasta rezulta din necesitatea abordarii diferite a fiecaruia dintre segmente astfel incat oferta de servicii sa vina in intampinare si chiar sa contribuie la stimularea lor.

Evaluarea patrimoniului unei destinatii turistice , analiza fluxurilor de turisti in zona, imaginea promovata de autoritatile locale, sunt cateva elemente de care trebuie sa tina cont o agentie de turism in conceperea unor produse turistice variate si originale capabile sa satisfaca diversitatea nevoilor, dorintelor turistilor. Activitatea oricarei unitati economice care se doreste profitabila trebuie sa porneasca cu o actiune intensa si bine elaborata de marketing. In acest sens componentele mixului de marketing trebuie astfel imbinate incat rezultatul obtinut sa fie cel scontat. Agentia trebuie sa puna baza pe calitatea serviciilor oferite, stiut fiind faptul ca aceasta este un elemant definitoriu, particular al produsului turistic. Ea exprima masura in care serviciul prestat satisface cerintele consumatorilor


BIBLIOGRAFIE


Abholte Dieter , Ibiza magica- una isla con muchas caras Edition Ibiza Hoy, 2007

Adascalitei V.,Tehnici promotionale Universitatea Transilvania , Brasov, 1994

Fotea Anca, Spania ghid turistic Editura vremea, Bucuresti, 2006

Grzegorz M., Mallorca, Menorca si Ibiza-ghid turistic, Enciclopedia Rao, Bucuresti, 2008

Israte L, F. Bran, A. G. Rosu, Economia turismului si mediului inconjurator Ed Economica, Bucuresti, 1996

Montoya Jose Luis, Guia de Turismo de Ibiza y Formentera ,Edition especial Fitur, 2007

Partington Helen, Insight Spain Aquila

Robinson, Marketing for Tourism, London, 1992

Stancioiu Felicia, Strategii de marketing in Turism Editura Economica , Bucuresti, 2004, editia a doua revizuita

Stanciulescu G,Stan.S., Milcu M.,Tehnica operatiunilor de turism Editura All, Bucuresti, 1995

Tigu G.,Tala M., Talpes A.,Lungu C., Smaranda J, Resurse si Destinatii turistice pe plan mondial ,Editura Uranus , 2005

*** “Formentera something more than “,revista Ayuntament de Formentera y Ibatur, edition 2007

***”Ibiza todas las islas en una” , revista de la Federacion Hotelera de Ibiza y Formentera, Edition , 2007

*** Rutas en Ibiza y Formentera; revista realizada de Turespana , Edition 2007


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }