QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Delimitari conceptuale in legatura cu notiunea de produs
Delimitari conceptuale in legatura cu notiunea de produs


Desi unii specialisti sunt de parere ca bunurile au specific faptul ca sunt produse (deci au forma materiala) in timp ce serviciile sunt prestate (neavand o astfel de forma), expresia «bunuri si servicii» fiind foarte frecvent utilizata, totusi prin bun vom intelege tot ceea ce ofera omului satisfactie in urma consumului, utilizarii sau doar posesiei, indiferent daca imbraca forma materiala sau nemateriala. Sustinem acest lucru in baza teoriei utilitatii, deoarece daca un produs nu ofera satisfactie inseamna ca el nu este 'bun' (fiind rau), insasi expresia de 'bun material', care se foloseste la fel de frecvent, lasa de inteles faptul ca bunurile pot imbraca si forma nemateriala. Prin urmare, termenul de bun are un continut foarte larg, referindu-se la ceea ce in limbajul curent inseamna atat produse, cat si servicii.
Pe de alta parte, prin produs se intelege, de regula, un bun material capabil sa satisfaca o anumita nevoie. Totusi, in marketing acestei notiuni i se atribuie un sens mult mai larg, ea desemnand un ansamblu de atribute sau de caracteristici fizice, chimice si de alta natura tangibile, reunite intr-o forma identificabila. Prin urmare, produsul poate fi: un obiect, un serviciu, o activitate, o fiinta umana, un loc, o organizatie, o idee etc., respectiv rezultatul unui proces (inclusiv natural).

De retinut deci ca notiunea de produs o inglobeaza si pe cea de serviciu.

Bunurile materiale sunt produse care se prezinta sub forma corpurilor materiale avand anumite forme si dimensiuni concrete, putand fi consumate sau utilizate la alegerea detinatorului in ceea ce priveste spatiul si timpul. Serviciile se definesc ca fiind produse care, neimbracand forma materiala, nu dau posibilitatea sa fie detinute de catre consumatori sau utilizatori, putandu-se consuma numai intr-un anumit loc si la un moment dat.Comparativ cu bunurile materiale, serviciile (inclusiv cele de turism) prezinta cateva particularitati.

Forma nemateriala este prima caracteristica a serviciilor, din aceasta
derivand toate celelalte.

Imposibilitatea stocarii este cea de-a doua caracteristica.

Neavand forma materiala, serviciile nu se pot constitui in stocuri atunci cand cererea este mica, pentru a se pune in vanzare atunci cand piata este favorabila. De aceea, locul stocurilor de produse este luat in acest caz de stocurile de capacitati de productie (menite a face fata fluctuatiilor cererii).

Inelasticitatea partiala a ofertei comparativ cu cererea este o particularitate care decurge nemijlocit din celelalte doua. Aceasta inseamna ca, pe termen scurt, oferta de servicii turistice nu poate fi marita fara a se periclita calitatea lor.


Simultaneitatea productiei si consumului este o alta particularitate cu profunde implicatii asupra politicilor de marketing ale firmelor prestatoare de servicii (neexistand posibilitatea realizarii unor decalaje temporale intre momentul producerii si cel al consumului). Ca urmare, producatorul si consumatorul de servicii se afla in permanenta impreuna, consumul avand loc in fata producatorului, in perimetrul de actiune (de regula chiar in 'echipamentul») al acestuia (si foarte rar in mediul casnic al consumatorului). Ca sa beneficiezi de utilitatea unui serviciu de transport trebuie sa te urci in vehiculul transportatorului, ca sa consumi un spectacol de teatru trebuie sa te afli intr-o sala de teatru etc.Imposibilitatea separarii productiei de consum nu trebuie sa ne duca la concluzia ca si schimbul ar fi inseparabil de cele doua procese. Cazarea pe timp de o noapte la un hotel, de pilda, este un serviciu care se poate vinde cu mult timp inainte ca prestarea si consumul acestuia sa aiba loc.

Inseparabilitatea productiei de consum conduce la o alta particularitate a serviciilor : in cazul lor, deficientele de ordin calitativ nu pot fi inlaturate dupa ce ele au fost prestate. Prevenirea (si nicidecum repararea) defectelor trebuie sa fie deci principala grija pentru pastrarea clientelei.

Perisabilitatea este, de asemenea, o caracteristica generala a serviciilor (in cazul bunurilor materiale ea fiind intalnita doar uneori). Productia de servicii se interpreteaza ca fiind de fapt capacitatea de a produce, care poate fi sau nu utilizata. De aceea, daca ea nu este utilizata integral, pierderea inregistrata este definitiva. Asa de pilda, daca un autobuz avand 100 de locuri se deplaseaza doar cu 10 calatori, daca un spectacol prezentat intr-o sala cu l 000 de locuri se joaca pentru numai 200 de spectatori etc.5 serviciile respective se presteaza'in totalitate, dar cu pierderi de venituri irecuperabile, utilitatea lor incetand chiar in momentul finalizarii proceselor care le produc (ceea ce nu se intampla in cazul unei camasi, sa zicem, care daca nu s-a vandut azi, se va putea vinde altadata,pastrandu si utilitatea si posibilitatea de valorificare in viitor).
loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }