QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Succesul scolar – Delimitari conceptuale
Succesul scolar – Delimitari conceptuale


Notiunea de succes scolar

Succesul si esecul scolar sunt doua laturi opuse. Pornind de la explicarea lor din Dictionarul limbii romane contemporane:

- succes –

1)rezultat bun, reusita, izbanda;

2)primire buna pe care o face publicul unei opere literare, unui spectacol.
Succes inseamna un 'rezultat favorabil al unei actiuni cu singura conditie ca actiunea sa comporte oarecare dificultati, sa reclame un efort si sa-si atinga scopul integral'[1]. Se spune deci despre cineva ca a avut succes (respectiv insucces) intr-o activitate atunci cand actiunea pe care trebuia s-o realizeze a fost (respectiv nu a fost) dusa la bun sfarsit, la un anumit nivel de cerinte, aceasta realizare fiind recunoscuta si apreciata ca atare de catre colectivitate. In acest sens, reusita apare ca efect al actiunii, ca rezultat de o anumita valoare, de un anumit nivel calitativ.

Ramanerea in urma la invatatura este deci o forma a insuccesului scolar; care se manifesta fie printr-o 'pierdere a ritmului' de munca, printr-o intarziere in raport cu altii in actiunea de insusire a cunostintelor si de indeplinire a obligatiilor scolare, fie printr-o realizare a acestora sub nivelul cerintelor scolii.

'Succesul scolar consta in obtinerea unui randament superior in activitatea instructiv-educativa, la nivelul cerintelor programelor si al finalitatilor invatamantului '[2].

Succesul scolar nu poate fi conceput unidimensional, numai prin notele sau calificativele superioare obtinute la invatatura, el are un evantai larg de componente, cum sunt; dezvoltarea motivatiei, aptitudinilor inteligentei si creativitatii, pregatirea pentru munca si dezvoltarea spiritului practic, aplicativ si experimental; integrand invatatura in intreg continutul activitatilor si pentru intreaga durata a vietii.

Succesul scolar este: multilinear, polifunctional, multideterminat si strict individualizat[3].

Insuccesul scolar - se refera la neindeplinirea de catre elevi a cerintelor obligatorii din cadrul procesului instructiv - educativ, fiind efectul discrepantei dintre exigente, posibilitati si rezultate.

O alta definire a succesului ar fi prin prezentarea factorilor care-1 determina:

- primul factor este: profesorul, impreuna cu metodele si mijloacele de activitate ale acestuia. Rezultatele muncii profesorului depind de pregatirea sa pedagogica, care poate fi buna sau mai putin buna, de capacitatile sale intelectuale, de trasaturile de caracter, de atitudinea sa fata de viata, de dragostea sau aversiunea fata de activitatea pedagogica .In afara de aceste particularitati interne, asupra rezultatelor activitatii desfasurate in invatamant au numerosi factori cu caracter exterior: - pozitia sociala a cadrului didactic, conditiile materiale, conditiile de viata personala.

Metodele si mijloacele de munca ale profesorului sunt incomparabil mai bogate decat ale celorlalti specialisti din alte domenii de activitate. 'Profesorul trebuie sa valorifice intregul arsenal de metode de actiune asupra elevilor si totodata sa tina seama de toate elementele importante care alcatuiesc aceasta experienta”

Al doilea factor de care se leaga rezultatele activitatii didactice este elevul insusi.

Elevul nu poate fi tratat ca: obiect al educatiei si poate fi tratat totodata ca: subiect al procesului educatiei.
I.  Slavina, Tratarea individuala a elevilor ramasi in urma la invatatura, p. 12

Ibidem, p. 28

Creu Carmen, Psihopedagogia succesului, Polirom, Iasi,1997, p.245

Ion T. Radu ,Teorie si practica in evaluarea eficientei invatamantului, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti ,1981, p. 71

Vincenty Okon, Didactica Generala, Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, 1974, cap. X, p. 331


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }