QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Organizarea agentiei de turismORGANIZAREA AGENTIEI DE TURISM


Organizarea agentiei de turism este un element de mare importanta in cadrul desfasurarii activitatii in conditii de eficienta ridicata si pentru a se putea adapta la dinamica pietei, avand in vedere schimbarile semnificative care au avut loc in ultimii ani.

Text Box: Organizarea reprezinta procesul de grupare a resurselor si activitatilor astfel incat intreprinderea sa obtina rezultate economice si sociale in conditii de eficienta.


Astfel, organizarea nu constitue un scop in sine, ci mijlocul prin care agentia de turism isi poate indeplini obiectivele.

Desfasurarea activitatii unei agentii de turism sub multiplele ei aspecte (tehnice, economice, sociale etc.) care, de fapt, coincide cu exercitarea functiunilor sale (cercetare dezzvoltare, productie, comerciala, de marketing, financiar contabila, de personal, de protectie a mediului inconjurator), presupune conceperea si realizarea unei structuri organizationale care sa favorizeze atingerea obiectivelor pe care si le-a fixat si, implicit, a scopurilor urmarite de componentii sai. Este vorba de constituirea unor elemente structurale ale unitatii economice cu caracter de executie si functionale care sa contribuie, dupa caz, la obtinerea productiei, servirea acesteia si la exercitarea functiilor managementului.


1 Factorii de care se tine seama la organizarea unei agentii


Pentru a putea proiecta strucutura organizatorica a unei agentii de turism trebuie mai intai sa intelegem ce este o agentie de turism, in ce conditii se infiinteaza, cu ce se ocupa etc.

Agentia de turism reprezinta un intermediar intre prestatorii activitatilor de turism si clientii agentiei de turism.


Text Box: Agentia de turism reprezinta unitatea specializata care organizeaza, ofera si vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora.


1.1 Clasificarea agentiilor de turism


In tarile Uniunii Europene, conform recomandarilor OMT, exista, de asemenea doua tipuri de agentii de turism:

detailista, care vinde sau ofera spre vanzare in contul unei agentii tour operatoare, furnizeaza publicului informatii asupra posibilitatilor de voiaj, cazare si asigurare a serviciilor suplimentare, informatii despre tarife si conditiile de acordare a serviciilor. De asemenea, ele sunt autorizate de catre furnizorii lor sa vanda respectivele servicii la tarifele precizate. In contractul de vanzare a produsului turistic (bilet, voucher) se si precizeaza, de altfel, ca agentia actioneaza ca intermediar;

angrosista (tour-operatoare), avand ca obiect de activitate conceperea, pregatirea si comercializarea produselor turistice forfetare destinate a fi vandute fie direct, prin propriile oficii, fie prin agentiile detailiste.

In functie de diferite criterii se mai pot clasifica :


a) Dupa destinatia programelor turistice

b.Dupa numarul de angajati 

Oval: mari cu peste 49 de angajati


c.dupa natura serviciilor turistice

Oval: AGENTII DE TURISM

d) dupa produsele oferite
Din analiza schemelor de clasificare realizam cit de complexa poate fi proiectarea structurii organizatorice, pentru fiecare din tipurile de agentii din scheme putandu-se realiza un model de sructura oragnizatorica numai daca se tine seama de natura si complexitatea activitatii, de obiectul de activitatea al agentiei, de dimensiunile gamei de servicii, de numarul de angajati, de competenta manageriala a conducerii de factorii exogeni si endogeni ai intreprinderii.


1.2 Factorii endogenisunt factorii care actioneaza in interiorul agentiei, si asupra carora agentia are influenta absoluta.


 
1.3 Factorii exogeni


sunt factorii care actioneaza din exteriorul agentiei, si asupra carora agentia are influenta.


 Factorii exogeni care actioneaza asupra unei agentii de turism, alcatuiesc mediul extern al agentiei de turism, adica micromediul si macromediul.


Micromediul cuprinde factorii care actioneaza direct asupra agentiei de turism si ai influenteaza activitatea, asupra acestor factori agentia poate avea influenta sau control.

Macromediul cuprinde factorii care nu pot fi controlati de agentia de turism, dar care constituie climatul general in care agentia de turism isi desfasoara activitatea.


Right Arrow: FURNIZORII 1.3.1 MicromediulRight Arrow: CONCURENTARight Arrow: PRESCRIPTORIRight Arrow: INTERMEDIARII,Right Arrow: CONCURENTA,Right Arrow: PRESCRIPTORI
Furnizorii sunt persoane fizice sau juridice care pun la dispozitia agentiei de turism bunuri, servicii, lucrari contra plata in baza unei intelegeri prealabile.


Clientii agentiei de turism sunt persoanele fizice sau juridice care cumpara produse turistice.


Intermediarii sunt persoane fizice sau juridice care fac legatura intre vanzatorul si cumparatorul unui produs sau serviciu, cu acordul partilor implicate.


Prescriptorii sunt persoanele care gratuit, sua in schimbul unui comision, recomanda un anumit produs turistic, sfatuind potentiali clienti sa-l cumpere (Medici recomanda pacientilor, profesori indruma elevii, clienti satisfacuti recomanda prietenilor etc.).


Concurenta este reprezentata de intreprinderile care ofera aceleasi produse turistice, sau produse similare consumatorilor de pe actualele piete, sau de pe cele potentiale.

1.3.2 Macromediul


Wave: MEDIUL DEMOGRAFIC
Wave: MEDIUL TEHNOLOGICWave: MEDIUL  LEGISLATIVWave: MEDIUL CULTURALWave: MEDIUL NATURALWave: MEDIUL ECONOMICHexagon: MACROMEDIU


Mediul economic

Mediul natural
Mediul tehnologic

Mediul legislativ

Mediul cultural


In organizarea agentiei trebuie sa tinem cont de toti factorii mentionati, deoarece fiecare poate influenta activitatea, dar in special la intocmirea structurii prganizatorice se va tine seama de:Wave: RETINETI:Luand in considerarea interactiunea acestor factori organizarea activitatii agentiei de turism trebuie sa rezolve urmatoarele aspecte:Curved Down Ribbon: Ø O dimensionare corecta a fiecarui compartiment;
Ø Personalul incadrat sa fie calificat pentru postul respectiv;
Ø Existenta relatiilor de autoritate, coordonare, cooperare si control intre compartimentele agentiei de turism;
Ø Dezvoltarea legaturilor directe cu piata interna ti internationala in cadrul careia activeza2 Birourile importante ale agentiei de turism


Bevel: BIROUL TRANSPORTURI In cadrul unei agentii exista o serie de birouri fara de care aceasta nu ar putea functiona, le numim importante, si o serie de birouri, pe care le intalnim in general in structura organizatorica a marilor tour operatori, numite optionale.Text Box: Sectia programare generalaText Box: Sectia operativa generalaText Box: Sectia operativa congrese si pelerinajeText Box: Sectia operativa generala

Text Box: Sectia receptie generalaText Box: Sectia contracte pentru servicii de primire
Prelucrare dupa: Gabriela Stanciulescu, Managementul agentiei de turism, Editura ALL Back, Bucuresti 2002

I.        Biroul secretariat :


Personalul angajat in cadrul acestui birou are urmatoarele atributii:v    Sa execute lucrari de secretariat pentru directorul tehnic al agentiei ;

v    Sa inregistreze, sa repartizeze si sa expedieze corespondenta;

v    Sa organizeze sistemul informational, sa tina la zi evidenta, sa claseze si sa arhiveze documentele purtatoare de informatii, astfel incat sa poata furniza operativ orice informatie ceruta de directorul tehnic;

v    Sa instruiasca si sa coordoneze paznicii, curieri si comisionarii daca acestia exista in structura organizatorica a agentiei.II.     Biroul dezvoltare


Obiectivul principal al biroului de dezvoltare este cresterea vanzarilor, pentru aceasta este necesar ca persoana care conduce acest birou sa fie un expert in relatiile publice, cu relatii in mediul oamenilor de afaceri, sa cunoasca mediul economic.


Personalul angajat in cadrul acestui birou va trebui sa aiba o serie de competente personale cum ar fi:

Curved Down Ribbon:  Sa inspire incredere si simpatie;
 Sa fie un bun cunoscator al psihologiei clientului;
 Sa cunoasca foarte bine produsele si serviciile oferite de agenta de turism;
 Sa cunoasca cel putin o limba straina de circulatie internationala.In cadrul compartimentului personalul va avea urmatoarele atributii:

v    Sa intocmeasca un fisier general al intreprinderilor si persoanelor cu care agentia are relatii de afaceri;

v    Sa actualizeze periodic fisierul;

v    Sa expedieze periodic programe, oferte, invitatii persoanelor din fisier pentru a pastra un contact permanent cu acestia;

v    Sa participe la diverse intalniri, tirguri, expozitii, pentru a mari numarul persoanelor de contact.
III.   Biroul transporturi


Este organizat pe doua sectii cu atributii specifice:


  1. Sectia contracte, unde personalul angajat are urmatoarele atributii:

v    Sa incheie contracte cu furnizorii de servicii de transport;

v    Sa stabileasca cu furnizorii clauzele contractuale si urmareste respectarea lor;

v    Sa stabileasca conditiile si tarifele de vanzare a biletelor, precum si comisioanele agentiei;


  1. Sectia materiala, unde personalul angajat va avea urmatoarele atributii:

v    Sa intocmeasca biletele si le distribuie filialelor si sucursalelor;

v    Sa expedieze informatiile privind validitatea si vanzarea biletelor (tarife, orare, manuale, breviare etc.), cand nu este stabilit altfel in contract;

v    Sa intocmeasca registrele de stoc de bilete si raspunde de gestionarea biletelor, de la emitere pana la arhivare.
IV.           Biroul turism


Este organizat in doua compartimente:


Compartimentul productie are urmatoarele trei sectii:


Sectia programare generala care se ocupa cu elaborarea programelor de voiaj (exceptand congresele), in cadrul acestei sectii personalul va avea urmatoarele atributii:

v    Sa formeze itinerariului;

v    Sa alcatuiasca un deviz estimativ pe baza tarifelor negociate cu furnizorii, cu agentiile corespondente;

v    Sa se ocupe de constituirea contingentelor (sa rezerve anticipat un numar de camere la hoteluri in limitle contractuale, sau sa reserve un numar de lucuri la mijloacele de transport);

v    Sa efectueze eventuale plati anticipate pentru contingente;

v    Sa stabileasca modalitatile de vanzare a voiajelor;

v    Sa intocmeasca si sa tipareasca programul provizoriu al voiajului.Sectia operativa generala se ocupa, in acord cu sectia programare generala, de corelarea ofertei de voiaj in grup cu cererea.


Sectia operativa congrese si pelerinaje se ocupa de organizarea voiajelor colective cu caracter profesional si religios.  1. Compartimentul receptie se ocupa de organizarea serviciilor de primire si de acces si este

organizat in trei sectii:


Sectia contracte pentru servicii de primire, unde personalul va avea urmatoarele atributii:


v    Sa incheie contracte cu hoteluri si restaurante;

v    Sa incheie contracte cu furnizorii de diferite sevicii (localuri, organizatori de spectacole, etc.)

v    Sa incheie contracte cu agentiile corespondente, adica acele agentiile care opereaza in localitati in care nu exista birouri ale agentiei.


Sectia receptiva generala unde personalul va avea urmatoarele atributii:


v    Sa intocmeasca devizele estimative cerute de turistii individuali pentru voiajele cu itinerarii stabilite de acestia;

v    Sa inventarieze serviciile de primire din diverse localitati turistice oferite de agentie, precum si personalul specializat in insotire.Sectia operativa generala, unde personalul angajat va avea urmatoarele atributii:


v    Sa realizeze operatiuni de rezervari si de prestari de servicii catre turistii sositi in diversele localitati vizitate, prin intermediul informatiilor transmise filialelor, sucursalelor si agentiilor corespondente.Birourile optionale ale agentiei de turismText Box: Sectia contracteText Box: Sectia redactionalaText Box: Sectia documentare neagentialaText Box: Sectia documentare agentialaText Box: Sectia tarifeText Box: Sectia servicii bancareText Box: Sectia servicii diverseText Box: Sectia asigurari diverse si expedieri bagaje


Prelucrare dupa: Gabriela Stanciulescu, Managementul agentiei de turism, Editura ALL Back, Bucuresti 2002

V.      Biroul trafic accesoriuEste compus din trei sectii:


Sectia servicii bancare in cadrul carei personalul va trebui


v    Sa efectueze schimburi valutare;

v    Sa emita carti de credit;

v    Sa repartizeze valuta externa rezidentilor care calatoresc in strainatate.Sectia asigurari diverse si expedieri bagaje in cadrul carei personalul va indeplini urmatoarele atributii


v    Sa emita si sa vanda polite de asigurare (bagaje, avion);

v    Se ocupa de serviciul de expediere a bagajelor.Sectia servicii diverse incheie acorduri cu firmele comerciale pentru vanzarea de bilete la spectacole, manifestari sportive, articole de librarie, suveniruri.
VI.           Biroul tarife si documentare


Este format din trei sectii:


Sectia tarife se va ocupa de intocmirea, tiparirea si difuzarea de pliante, breviare si liste de tarife pentru servicii turistice de orice tip, pentru uzul diverselor filiale si sucursale ale agentiei.


Sectia documentare agentiala se va ocupa de intocmirea, tiparirea si difuzarea pentru fiecare localitate de interes turistic pliante cuprinzand toate informatiile necesare pentru organizarea optima a serviciilor si pentru informarea corecta a clientelei.


Sectia documentare neagentiala se va ocupa de procurarea tutror orarelelor, anuarelelor, publicatiilor editate de furnizorii de servicii si de difuzarea lor periodica catre filiale si sucursale.VII.      Biroul publicitateEste format din doua sectii:


Sectia contracte in cadrul carei personalul va avea urmatoarele atributii:


v    Sa incheie contracte si elaboreaze planuri de promovare publicitara;

v    Sa intocmeasca devizele si comenzile pentru publicitatea activa si pasiva

v    Sa transmita devizele serviciului contabilitate pentru emiterea facturilor si incasarea lor.


Sectia redactionala in cadrul carei personalul va avea urmatoarele atributii:


v    Sa pregateasca textele pentru publicitatea pasiva;

v    Sa introduca textele publicitatii active in publicatiile agentiei;

v    Sa urmareasca redactarea si tiparirea publicatiilor proprii cum ar fi: reviste, rubrici de stiri, brosuri etc.
VIII.      Biroul difuzare si fisier general


Personalul va avea urmatoarele atributii:


v    Sa se ocupe de expedierea documentatiei, a materialului publicitar si a corespondentei care-i parvine de la diverse sectii si birouri;

v    Sa intocmeasca si actualizeze fisierul general al clientilor.
Schema recapitulativa

Organizarea unei agentii de turism mari

Prelucrare dupa: Gabriela Stanciulescu, Managementul agentiei de turism, Editura ALL Back, Bucuresti 2002Oficiul receptiv


 

Oficiul productiv

 
BIROURILE IMPORTANTE ALE AGENTIEI Text Box: Oficiul receptiv

Text Box: Oficiul productivBIROURILE OPTIONALE ALE AGENTIEI

Text Box: Sectia contracteText Box: Sectia contracte Text Box: Sectia redactionala Text Box: Sectia tarifeText Box: Sectia documentare neagentialaText Box: Sectia documentare agentialaText Box: Sectia materialeText Box: Sectia programe Text Box: Sectia operativaText Box: Sectia receptiva generalaText Box: Sectia contracteText Box: Sectia operativaText Box: Sectia congreseText Box: Sectia servicii diverseText Box: Sectia servicii bancare Text Box: Sectia asigurari


Text Box: Birou trafic accesoriuText Box: Birou transporturi

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


Cauta referat