QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Clasificarea structurilor de primire turistie din Romania

Clasificarea structurilor de primire turistie din Romania


Clasificarea structurilor de primire turistice se poate face dupa mai multe criterii, si anume din punct de vedere: al tipologiei, al categoriei de incadrare, al destinatiei, al amplasarii, al fluctuatiei turistice, al dimensiunii, al arhitecturii, etc.

Cele mai frecvente criterii care stau la baza clasificarii unitatilor de primire turistice sunt de ordin tipologic si de incadrare pe categorii de confort.

In Romania, clasificarea structurilor de primire turistice se realizeaza de catre Ministerul Turismului, prin Directia Generala de Autorizare si Control ( DGAC ). Astfel, in conformitate cu OMT nr.636/2008 toate structurile de primire turistica din Romania, indiferent de proprietate si de exploatare, sunt obligate sa respecte criteriile minime de clasificare prevazute in acest ordin.

TIPURI DE STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICE

CU FUNCTIUNI DE CAZARE DIN ROMANIA


In OMT nr.636/2008 privind clasificarea structurilor de primire turistice se stabilesc si definesc urmatoarele tipuri de unitati de cazare:

Hotelul este structura de primire turistica amenajata in cladiri, care pune la dispozitia turistilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzator, asigura prestari de servicii specifice si dispune de receptie si de spatii de alimentatie in incinta.

Hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere, astfel dotate incat sa asigure pastrarea si prepararea alimentelor, precum si servicrea mesei in incinta acestora, sunt considerate hoteluri-apartamente.

Motelul este unitatea hoteliera situata, de regula, in afara localitatilor in imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotat si amenajat atat pentru satisfacerea nevoilor de cazare si de masa a turistilor, precum si pentru parcarea in siguranta a mijloacelor de transport.

Hostelul este structura de primire turistica cu o capacitate maxima de 5 camere sau apartamente dispuse pe un nivel sau mai multe niveluri, in cladiri amenajate, de regula, in cladiri cu alta destinatie initiala decat cea de cazare turistica.

Vila este o structura de primire turistica de capacitate relativ redusa, functionand in cladiri independente, cu arhitectura specifica, situata in statiuni balneoclimaterice sau in alte zone si localitati de interes turistic, care asigura cazarea turistilor si prestarea unor servicii specifice.

Bungaloul este structura de primire turistica de capacitate redusa, realizata, de regula, din lemn sau alte materiale similare. In zonele cu umiditate ridicata (munte, mare) acesta poate fi construit si din zidarie. Bungalourile sunt amplasate in perimetrul campingurilor, satelor de vacanta, ca unitati independente in cadrul unor statiuni sau zone turistice sau ca spatii complementarea pe langa alte structuri de primire turistic. Acestea asigura cazarea turistilor, precum si celelalte servicii prestate de unitatea de baza. Functioneaza, de regula, cu activitate sezoniera.

Cabanele turistice sunt spatii de cazare de dimensiuni reduse, realitate din lemn sau alte materiale similare, compuse, de regula dintr-o camera si un mic antreu sau terasa, uneori dotate si cu grup saniar propriu.Satul de vacanta este un ansamblu de cladiri de regula vile sau bungalouri, amplasate intr-un perimetru bine delimitat, care asigura turistilor servicii de cazare, alimentatie si o gama larga de prestatii turistice suplimentare ( agrement, activitati sportive, servicii culturale etc.).

Campingul este structura de primire turistica destinata sa asigure cazarea turistilor in corturi sau rulote, astfel amenajat incat sa permita acestora sa parcheze mijloacele de transport, sa isi pregateasca masa si sa beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unitati.

Spatiile de campare, organizate in gospodariile populatiei, sunt structuri de primire turistica, constand din una sau mai multe (nu mai multe de 10) parcele de campare, amplasate pe teren bine delimitat, in incinta curtii sau gradinii aferente unei proprietati din mediul rural sau urban.

Popasul turistic reprezinta structura de primire turistica de capacitate redusa, formata din casute si/sau bungalouri amplasate in perimetrul bine delimitat, care asigura servicii de cazare si alimentatie, precum si posibilitati de parcare auto.

Cabana turistica este structura de primire turistica de capacitate relativ redusa, functionand in cladiri independente, cu arhitectura specifica, care asigura cazare, alimentatia si alte servicii specifice, necesare turistilor aflati in drumetie sau la odihna, in zona montana, rezervatii naturale, in apropierea statiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic.

Pensiunea turistica este structura de primire turistica cu o capacitate de cazare de pana la 10 camere, totalizand maximum de 30 de locuri in mediul rural, si pana la 20 de camere in mediul urban, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente, care asigura, in spatii special amenajate, cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei.

Pensiunea agroturistica este pensiunea turistica care poate asigura o parte din alimentatia turistilor, cu produse din propria productie. Amplasarea pensiunilor turistice urbane, a pensiunilor turistice rurale si a pensiunilor agroturistice trebuie realizata in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.

Apartamentul sau camera de inchiriat in locuinte familiale sau in cladiri cu alta destinatie, este structura de primire turistica, constand dintr-un numar limitat de spatii, care ofera servicii de cazare si posibilitatea prepararii hranei in bucataria folosita exclusiv de turisti sau in comun cu locatorul. Se pot organiza si spatii special amenajate pentru prepararea hranei, destinate exclusiv turistilor.

Navele maritime si fluviale, inclusiv pontoanele plutitoare, utilizate pentru cazare turistilor pe durata calatoriei sau ca hoteluri plutitoare ancorate in porturi, se clasifica pe stele (de la 1 la 5), in functie de calitatea dotarilor si a serviciilor pe care le ofera.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }