QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente transporturi

Pamantul. Coordonate geografice.Pamantul. Coordonate geografice.


Forma Pamantului


Din motive de ordin practic in multe aplicatii Pamantul este considerat de forma sferica. Stiintele care necesitau calcule riguroase au facut necesara asimilarea formei Pamantului cu  o forma geometrica mult mai apropiata de forma reala.Acesta forma este elipsoidul de revolutie, care se obtine prin rotirea unei elipse in jurul unei axe. Elipsoidul de revolutie care se apropie cel mai mult de forma reala a Pamantului poarta numele de elipsoid terestru.Elementele elipsoidului terestru


Elementele ce definesc elipsoidul terestru sunt urmatoarele:

semiaxa mare (a)

semiaxa mica (b)

turtireaexcentricitateaElementele ce definesc elipsoidul terestru au fost calculate de numerosi oameni de stiinta (Everest, Bessel, Hayford, Krasovski).

Pentru o lunga perioada de timp dimensiunile agreate ca fiind ale elipsoidului international au fost cele ale elipsoidului Hayford (Conferinta internationala de geodezie si geofizica de la Madrid, 1924). In prezent drept elipsoid international este acceptat World Geodetic System 1984 (WGS84), ce are urmatoarele elemente:

a = 6.378.137 m

b = 6.356.752,314 m

Elementele elipsoidului terestru ce sunt folosite pentru orientarea pe mare sunt (Fig. 2.1.1):

axa polilor (PP')

meridianele jumatati de elipsa ce trec prin poli

meridianul Greenwich, meridianul ce trece prin observatorul astronomic de la Greenwich (langa Londra) numit si meridian de referinta

ecuatorul, elipsa al carei plan ce trece prin centrul Pamantului este perpendicular pe axa polilor

paralelele, elipse ale caror planuri sunt perpendiculare pe axa polilor


Fig. 2.1.1


Atunci cand nu este necesara o precizie foarte mare, forma Pamantului va fi considerata aceea de sfera, fiind numita sfera terestra.

Pe sfera terestra meridianele sunt semicercuri. Ecuatorul este un cerc numit cerc mare (are raza egala cu raza Pamantului), iar paralele sunt de asemenea cercuri, fiind numite cercuri mici, intrucat au razele mai mici decat cea a Pamantului.Coordonate geografice


Pozitia unui punct pe sfera terestra se determina in functie de ecuatorul terestru si meridianul Greenwich.

Fiecare punct se gaseste la intersectia unui paralel cu un meridian numite paralelul locului si meridianul locului.

Pozitia oricarui punct este definita de doua coordonate geografice date de paralelul locului si meridianul locului: latitudinea  si longitudinea.


Latitudinea

Latitudinea este arcul de meridian masurat de la ecuator pana la paralelul locului.

Se noteaza cu j si se masoara in grade, minute si secunde. In functie de acuratetea necesara ori de scara hartii, aceasta poate fi data in grade, minute si zecimi de minut, ori grade si minute.

Latitudinea ia valori intre 00 (la ecuator) si 900 (la poli).

Se considera a fi nordica sau pozitiva cand punctul se afla in emisfera nordica si respectiv sudica sau negativa cand punctul este in emisfera sudica.


Longitudinea

Longitudinea este arcul de ecuator masurat spre est sau vest de la meridianul Greenwich pana la meridianul locului.

Se noteaza cu l si se masoara in grade, minute si secunde. In functie de acuratetea necesara ori de scara hartii, aceasta poate fi data in grade, minute si zecimi de minut, ori grade si minute.

Longitudinea ia valori intre 00 (meridianul Greenwich) si 1800 (meridianul de schimbare a datei).

Se considera a fi estica sau pozitiva cand punctul se afla in emisfera estica si respectiv vestica sau negativa cand punctul este in emisfera vestica.

Exemplu:

jA = 44017'34" N   sau jA

lA = 029034'17" E  sau lA


Diferente de coordonate


Pozitiile reciproce a doua puncte se determina folosind diferentele de coordonate: diferenta de latitudine  si diferenta de longitudine


Diferenta de latitudine

Diferenta de latitudine este arcul de meridian masurat de la paralelul punctului de plecare pana la paralelul punctului de sosire (Fig. 2.1.2).

Se noteaza cu Dj si se masoara in grade, minute si secunde.

Diferenta de latitudine ia valori intre 00  si 1800.

Se considera a fi nordica sau pozitiva cand nava se deplaseaza spre nord si respectiv sudica sau negativa cand nava se deplaseaza spre sud.

Dj j j


Diferenta de longitudine

Diferenta de longitudine este arcul de ecuator masurat de la medirianul punctului de plecare pana la meridianul punctului de sosire (Fig. 2-2).

Se noteaza cu Dl si se masoara in grade, minute si secunde.

Diferenta de latitudine ia valori intre 00  si 1800.

Se considera a fi estica sau pozitiva cand nava se deplaseaza spre est si respectiv vestica sau negativa cand nava se deplaseaza spre vest.

Dl l lFig. 2.1.2Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }