QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Flziologla zboruluiFlZIOLOGlA ZBORULUI


Zborul si mediul specific in care se realizeaza actioneaza asupra organismului uman, fiind declansate mecanisme compensatorii la nivelul aparatelor temelor, capabile de a contracara influenta factorilor de mediu.Dar pana a un punct!
Pentru exemplificare, odata cu cresterea altitudinii, primul factor care actioneaza este scsderea presiunii partiale a oxigenului, la care cel mai sensibile sunt analizatorul vizual si cortexul cerebral. Lipsa aportului suplimentar de oxigen sau presurizarea cabinei ar face imposibila desfaurarea zborului. Practic, nu exista segment al organismului uman
care sa nu fie solicitat in aceasta activitate, asupra fiecaruia actionand factori fizici specifici. De exemplu, sistemul osteo-muscular resimte actiunea vibratiilor, analizatorul auditiv este afectat de nivelul zgomotului, tractul digestiv poate provoca disconfort accentuat prin distensia gazelor etc. Dar cum am mentionat anterior, elementul prim de influenta il reprezinta aerul, prin compusii sai. Acesta patrunde in organism si este eliminat prin procesul respiratiei, schimburile de gaze se petrec la nivelul plamanilor iar transportul se realizaeza prin intermediul sistemului cardiovascular, cu ajutorul sangelui.
Pentru inte1egerea proceselor care au loc sub influenta factorilor de zbor si a mecanismelor care sunt declansate la nivelul organismului,pe parcursul capitoleor se vor face principale referiri.1. RESPIRATIA

Respiratia este un proces ciclic prin care aerul din mediu este adus in plamani, iar aerul pulmonar eliminat.Aerul, si deci oxigenul, odata ajuns in plamani patrunde pama la nivelul alveolelor, formatiuni specializate in realizarea schimburilor de gaze.Peretele acestora vine in contact direct cu peretele unor vase de calibru foarte mic - capilarele pulmonare, complex denumit bariera alveolo-caplara. Presiunea mare a oxigenului din aerul inspirat va forta trecerea acestuia din alveole (printr-un proces de difuziune) in sange de unde, cu ajutorul transportorului denumit hemoglobina (Hb), va putea fi distribuit organelor si tesuturilor. Orice alterare in functionarea plamanilor privind transferul (difuziunea) oxigenului sau incapacitatea sangelui de a-l transporta la utilizatori va determina tulburari ale organismului.
Prin procesele ce au loc la nivelul celulelor se elimina dioxidul de carbon (CO2). Acesta este captat de hemoglobina si transportat inapoi la plamani unde trece prin bariera alveolo-capilara, de data aceasta in sens invers si va fi eliminat in aerul din mediu.
Intregul ciclu inspir-expir se realizeaza de obicei de 12-16 ori pe minut.
In conditii normale, acest ritm este controlat de senzori distribuiti in diferite parti ale corpului care monitorizeaza in special concentratia de dioxid de carbon.


2.Circulatia


Activitatea sistemului circulator asigura,prin miscarea continua a sangelui printr-un sistem tubular inchis, aportul componentelor necesare functiilor celulare preluarea produsilor de metabolism spre a fi eliminati in mediul extern.
Functia de pompa in vederea realizarii acestui circuit se constituie prin intermediul inimii, respectiv prin contractiile celor doi ventriculi.
Sistemul circulator, din punct de vedere functional poate fi imparit in doua segmente: sistemul arterial si sistemul venos. Legatura dintre aceste doua elemente se realizeaza, pe de o parte de catre inima, iar de cealalta parte de reteaua de capilare.
●Sistemul arterial
Arterele asigura transportul sangelui de la inima catre intreg organismul uman.Se realizeaza prin vase de calibru mare, cu pereti elastici (aorta, arterele mari), prin vase cu o bogata retea musculara si care isi adapteaza calibrul la volumul de sange circulant si prin intermediul arterelor cu lumen mic (arteriole), cu o mare capacitate de raspuns la

necesitatile organismului.Prin acest sistem sunt transportate elementele nutritive si oxigenul, necesare functionarii celulelor organismului.

Microcirculatia
Este constituita in principal din capilare.
Important de specificat este faptul ca la nivelul acestora se realizeaza schimburile de gaze, apa si alte substante, in acesta retea regasindu-se permanent un volum de aproximativ 5% din volumul total de sange.
●Sistemul venos
Constituie sistemul prin care sangele este reantors catre inima. Fiind constituit din vase distensibile, el poate cuprinde 60 - 70% din volumul sangelui circulant.
●Inima
Este un organ format dintr-o bogata retea de fibre musculare specifice (fibre musculare cardiace) care alcatuiesc patru cavitati cu functii specifice: doua atrii doi ventriculi.
Atriile sunt situate in planul superior al inimii iar ventriculii in cel inferior. Din punct de vedere functional, inima poate fi delimitata in doua segmente: cordul drept (format din atriul drept si ventricolul drept) si respectiv cel stang (cu o componenta similara).

Intre cavitatile de aceiasi parte sunt localizate valvele atrioventriculare cu rolul de directionare a sensului de scurgere al sangelui, din etajul superior spre cel inferior. In ventriculi se acurnuleaza un volum de sange suficient de mare pentr a intrerupe comunicarea cu atriile si evacuarea lui, prin cortractii, in marea si mica circulatie.
Marea circulatie preia sangele oxigenat de la plamni pe calea venelor pulmonare si prin intermediul inimii stangi a sistemului arterial este redistribuit intregului organism.
Produsii de metabolism, incluzand si dioxidul de carbon legat de hemoglohina, sunt transportati de la nivelul capilarelor, prin intermediul sistemului venos si atriul drept care, pe calea ventricul drept - artere pulmonare ajunge la plamani pentru realizarea schimbuiui de gaze. Acest circuit poarta denumirea de mica circulatie pulmonara.

Pornind de la aceste cateva elemente de baza, pe parcursul capitolelor urmatoare se va incerca ilustrarea interactiunii dintre organismul uman si factori de mediu intalniti in activitatea de zbor si modalitatile de optimizare a acestor relatii, de contracarare a efectelor negative si de crestere a performantelor personalului aeronavigant.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }