QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Altimetrie

ALTIMETRIE

QFE = Presiunea masurata la pragul pistei

QNH = Presiunea masurata la nivelul marii
STD = Presiunea STANDARD = 10 13,2 mb
QNH - QFE = COTA
I.T.         se masoara fata de QFE

ALT.T.  se masoara fata de QNH
FL.T. se masoara fata de STD
S.T. = 300m
V Aerodrome Control Service


pict1.jpg

pict2.jpg

Fig. V-1. Critical positions of aircraft from an aerodrome control tower viewpoint (see 4.2)pict3.jpg


Fig. V-2. Typical elements of trafic Circuit (see 4.2)
ENR 1.2 REGULI DE ZBOR LA VEDERE

1. Generalitati

Frontiera de stat a Romaniei poate fi traversata prin punctele semnificative desemnate pentru acest scop. Aceste puncte sunt listate in partea ENR 3 si sunt reprezentate pe harta ENR 6-2.


2.1 Conditiile meteorologice pentru zborul la vedere
Zborurile VFR trebuie executate astfel incat aeronava sa zboare in conditii de vizibilitate si distanta fata de nori cel putin egale cu cele specificate in ENR 1.4.
Exceptie fac zborurile VFR speciale (vezi 1.2.9)
Aeronavele care efectueaza zboruri VFR nu trebuie sa decoleze sau sa aterizeze de la/ pe un aerodrom sau a intre in zona de trafic de aerodrom:
a) cand plafonul este mai mic de 1500FT (450M) GND, sau
b) cand vizibilitatea a sol este mai mica de 5KM.
Exceptie fac cazurile cand s-a obtinut autorizarea ATC de la o unitate ATC corespunzatoare.
2.2 Zborurile /FR operate intre rasaritul si apusul soarelui trebuie planificate si incepute intr-un timp adecvat astfel incat la sosirea la aerodromul de destinatie intensitatea luminoasa in timpul zilei sa permita aterizarea in conditii de siguranta.
2.3 Proceduri de calaj altimetric
Nu exista diferente fata de priricipalele reguli ICAO.
2.4 Zborurile VFR nu trebuie operate peste FL 200 decat cu aprobarea autoritatii ATS corespunzatoare.
2.4.1. Conform specificatiilor Anexei 2 ICAO, Capitolul 4, paragraful 4.5, autorizarea pentru operarea zborurilor VFR peste FL 290 nu va fi acordata in zonele unde peste FL 290 se aplica esalonarea verticala minima 1000FT (300M).
2.4.2. Ca urmare, zborurile VFR ale aeronavelor operand ca Trafic Aerian General (GAT) nu vor fi autorizate in FIR Bucuresti, asa cum este descris in ENR 2.1, peste FL290.
2.5 Un zbor VFR nu trebuie efectuat :
a) deasupra zonelor dens populate, oraselor sau altor asezari sau peste o adunare de persoane in aer liber la o inaltime mai mica decat 1000FT(300M) peste cel mai inalt obstacol aflat intr-o suprafata cu raza de 600M masurat de la aeronava.
b) in alte locuri decat cele specificate in 2.5 a) la o inaltime mai mica decat 500FT (15CM) deasupra solului sau apei.
Exceptie fac cazurile cand este necesar sa se decoleze sau sa se aterizeze, sau atunci cand s-a obtinut permisiunea din partea autoritatii corespunzatoare.
2.6 Zborurile VFR la nivelurile de croaziera care opereaza peste 4000FT (120CM) MSL sau peste 1000FT (3COM) GND trebuie sa fie efectuate la un nivel de zbor corespunzator drumului, asa cum este specificat in tabelele cu nivelunile de zbor (vezi ENR 1.7 —1).
Exceptie fac cazurile in care exista alte dispozitii cuprinse intr-o autorizare ATC sau instructiuni specificate de unitatea ATS corespunzatoare.
2.7 Zborurile VFR trebuie sa se conformeze cu prevederile paragrafului 3.6 ale Anexei 2 OACI sau RACR-RA Regulile Aerului:
a) cand sunt operate in spatiile aeriene de clasa C si D;
b) cand fac parte din traficul de aerodrom al unul aerodrom controlat; sau
c) cand sunt operate ca zboruri VFR speciale;
2.8 O aeronava care opereaza in conformitate cu regulile de zbor a vedere si care doreste sa treaca a aplicarea regulilor de zbor instrumental trebuie:
a) sa comunice modificarile necesare a fi facute a planul de zbor in vigoare daca a depus un plan de zbor, sau
b) daca zborul corespunde conditiilor cerute de paragraful 3.3 a Anexei 2 OACI sau RACR-RA “Reguile aerului”, sa depuna un pran de zbor la o unitate ATS corespunzatoare si sa obtina o autorizare ATC inainte de a trece la zborul IFR, cand este in spatiul controlat
2.9 Zborurlle VFR speciale
Zboruri VFR autorizate de unitatea ATC sa fie operate intr-o zona de control de aerodrom, in conditii meteorologice sub cele necesare VMC.
a) zborurile VFR speciale sunt permise numai ca zboruri controlate intr-o zona de aerodrom:

a1) intre rasaritul si apusul soarelui, si;

a2) daca vizibilitatea de zbor este de cel putin 1,5 km, atunci cand nu sunt prescrise valori minime de vizibilitate din zbor mai mari din motive de siguranta.

b) in orice situatie autorizarea pentru zbor VFR special va fi acordata dear daca conditiile de trafic si de sigurana zborului permit aceasta, in particular daca:
b1) vizibilitatea la sol este de cel putin 15KM si
b2) plafonul este mal mare de 660FT (200M) GND
c) zborunile VFR speciale cu elicoptere vor fi permise daca conditiile de vizibilitate sunt mai mici de 1,5KM, dar nu sub 800M, cu conditia ca viteza aeronavei sa-i permita pilotulul sa recunoasc alte aeronave sau obstacole din timp astfel incat acesta sa poat evita coliziunea.
2.10 Zborurlle VFR de noapte
b) Cu exceptia color prevazute a punctul a), zborurile VFR de noapte sunt permise exclusiv in urmatoarele conditii:
- sub FL100;
- vizibilitate din zbor minim 5KM;
- vizibilitate la sol 5KM atat timp cat aceasta distanta este raportata de catre un observator autorizat de catre A.A.C.R.
c) Zborurile VFR de noapte cu aeronave civile desfaurate in conditiile acestor prevederi trebuie executate exclusiv de catre detinatorul unei autorizatii de zbor VFR de noapte sau IFR valide, sau doar in scop de antrenament sub controlul direct al unul instructor de zbor calificat corespunzator.
d) Autorizarile pentru zborurile VFR de noapte trebuie solicitate doar pentru zborurile care nu pot fi desfasurate in conditi IFR. Exceptie fac zborurile VFR de noapte executate exclusiv in zona de trafic de aerodrom, zborurile de antrenamenit pentru scolile de aviatie civila si zborurile de examinare.
e) Operatiunile VFR de noapte cu elicoptere pentru desfaurarea de zboruri ambulanta sau cautare-salvare (in special zborurile de intoarcere de la operatiuni) sunt permise cu aprobarea autoritatii corespunzatoare in afara spatiului controlat, ca zboruri necontrolate si in conditii meteorologice care sunt sub minimele prevazute cu conditia ca viteza aeronavei sa-i permita pilotutul sa recunoasca alte aeronave sau obstacole din timp astfel incat acesta sa poata evita coliziunea.
f) Operatiunile VFR de noapte cu avioane se desfoara numai ca operatiuni de aviatle generala si numai de pe si pe aerodromuri cu serviciu de informare aeronautica.
g) Daca un zbor este inceput ca zbor VFR de noapte si nu este in intregime desfasurat in zona aerodromului sau este executat cu elicoptere si se incadreaza in prevederile de la punctul e), este necesara depunerea unui plan de zbor cu 30 de minute inainte de plecare. Daca un zbor VFR este inceput intre rasaritul si apusul soarelui si continua ca zbor VFR de noapte, este necesara completarea si depunerea unui plan de zbor cu cel putin 30 minute inainte de timpul prevazut pentru trecerea la zbor VFR de noapte precum si obtinerea unei autorizari pentru continuarea zborului.
2.11 Inaltimea minima de siguranta
Exceptand decolarea si aterizarea, aeronavele nu vor zbura -sub inaltimea minima de siguranta. Inaltimea minima de sigurana este acea inaltime la care nu exista riscul de a pune in pericol persoane sau proprietati in eventualitatea unei aterizari de urgenta.
Inaltimile de trecere a obstacolelor pentru prevenirea ciocnirilor cu obstacole de pe sol in zborurile VFR de deplasare sunt:
a) pentru avioane:
- 300FT (100M) in regiunile plane (ses sau mare);
- 1 000FT (300M) in regiunile deluroase;
- 2 000FT (600M) in regiunile muntoase;
b) pentru elicoptere:
- 300FT (l00M) in regiunile plane (ses sau mare);
- 500FT (150M) in regiunile deluroase;
- 1 500FT (500M) in regiunile muntoase.
Aceste inaltimi de trecera a obstacolelor se stabilesc peste cel mai inalt obstacol (natural sau artificial) de pe o fasie de teren de 2 NM (4 KM) stanga si 2 NM (4 KM) dreapta fata de traiectul de zbor.
Inaltimile de siguranta pentru efectuarea misiunilor agro-silvice sau sanitare in zbor VFR sunt stabilite in Regulamentul de Zbor al Aviatiei Civile.
Aeronavele nu vor zbura pe sub poduri sau constructii similare si nici sub linii de tensiune sau antene.

ENR CLASIFICAREA SPATIULUI AERIAN ATS

1. Clasificarea spatiului aerian

Spatiul aerian din FIR BUCURESTI este clasificat in conformitate cu prevederile Anexei 11 OACI. Prevederile fiecarei clase de spatiu aerian sunt descrise in paragrafele urmatoare:
Clasa A. Sunt permise numai zborurile IFR, toate zborurile sunt supuse serviciului de control al traficului aerian si Isi se asigura separarea. Spatiul aerian Clasa A contirie:
- toate rutele ATS din FIR BUCURETI sub FL195;
- TMA BUCURESTI.
Clasa B. Sunt permise atat zborurile IFR cat si VFR, toate zborurile sunt supuse serviciului de control al traficului aerian si Ii se asigura separarea. In FIR BUCURESTI nu exista spatiu aerian desemnat cu clasa 8.
Clasa C. Sunt permise atat zborurile IFR cat si VFR, toate zborurite sunt supuse serviciului de control al traficulul aerian, se asigura separarea zborurilor IFR de alte zboruri IFR si de zborurile VFR. Zborurilor VFR li se asigura separarea de zborurile IFR si primesc informatii de trafic despre alte zboruri VFR.
Spatiul aerian Clasa C contine:
- toate Zonele de Control de Aerodrom (CTR) specificate in FIR BUCURESTI;
- tot spatiul aerian din FIR BUCURESTI la si peste FL195.
Clasa D. Sunt permise atat zborurile IFR cat si VFR, toate zborurile sunt supuse serviciului de control al traficului aerian, se asigura separarea zborurilor IFR de alte zboruri IFR si primesc informatii de trafic despre zborurile VFR. Zborurile VFR primesc informatii de trafic despre toate celelalte zboruri.
Spatiul aerian Clasa D contine:
- toate zonele de Control de Aerodrom ale aviaiei utilitare si sportive care nu sunt incluse in TMA BUCURESTI.
Clasa E. Sunt permise atat zborurile IFR cat si VFR, zborurile IFR sunt supuse serviciului de control al traficulul aerian si i se asigura separarea de alte zboruri IFR. Toate zborurile primesc informatii de trafic in masura in care acest lucru este posibil. In FIR BUCURESTI nu exista spatiu aerian desemnat cu clasa E.
Clasa F. Sunt permise zboruri IFR si VFR, zborurilor IFR li se asigura serviciul de trafic aerian consultativ si tuturor zborurilor li se asigura la cerere serviciul de informarea zborurilor. In FIR BUCURESTI nu exista spatiu aerian desemnat cu clasa F
Clasa G. Sunt permise zboruri IFR si VFR, tuturor zborurilor li se asigura a cerere serviciul de informare a zborurilor
Spatiul aerian Clasa G contine intregul spatiu aerian din FIR BUCURE5TI care nu este desemnat ca avand o alta clasa. In acest spatiu se includ si Zonele Restrictionate.
Prevederile fiecarei clase de spatiu aerian sunt aratate in tabelul urmator:


Clasa


Tipul zborului

Separarea asigurata

Serviciul furnizat

Vizibilitatea VMC si distanta fata de nori*

Viteza limita*

Cerintele de radio-comunicatie

Necesitatea unei autorizari ATC

A

numai IFR

toate zborurile

Serviciul de control al traficului aerian

Neaplicabila

Nu se aplica

Continua in ambele sensuri

Da

B**


IFR


toate zborurileServiciul de control al traficului aerian

Neaplicabila

Nu se aplica

Continua in ambele sensuri

Da


VFR

toate zborurile

Serviciul de control al traficului aerian

4 NM (8 KM) la si deasupra 10000 FT (3050 M) AMSL 2,5 NM (5 KM) sub 10000 FT (3050 M) AMSL fara nori

Nu se aplica

Continua in ambele sensuri

Da

C

IFR

IFR de IFR

IFR de VFR

Serviciul de control al traficului aerian

Neaplicabila

Nu se aplica

Continua in ambele sensuri

Da


VFR


VFR de IFR

1) Serviciul de control al traficului aerian pentru separarea de IFR


2) VFR/VFR serviciul de informarea traficului aerian (si serviciul de trafic consultativ la cerere)

4 NM (8 KM) la si deasupra 10000 FT (3050 M) AMSL 2,5 NM (5 KM) sub 10000 FT (3050 M) AMSL fara nori

5000 FT (1500 M) orizontal; 1000 FT (300 M) vertical distanta fata de nori

250 KT IAS sub 10000 FT (3050 M) AMSL

Continua in ambele sensuri


Da

D

IFR

IFR de IFR

Serviciul de control al traficului aerian incluzand informatii de trafic despre zborurile VFR (si serviciul de trafic consultativ la cerere)

Nu se aplica

250 KT IAS sub 10000 FT (3050 M) AMSL

Continua in ambele sensuri

Da

VFR

Nil

Informatii de trafic intre zborurile VFR si IFR (si serviciul de trafic consultativ la cerere)

4 NM (8 KM) la si deasupra 10000 FT (3050 M) AMSL 

2,5 NM (5 KM) sub 10000 FT (3050 M) AMSL

5000 FT (1500 M) orizontal si 1000 FT (300 M) vertical distanta fata de nori

250 KT IAS sub 10000 FT (3050 M) AMSL

Continua in ambele sensuri

Da

E**

IFR

IFR de IFR

Serviciul de control al traficului aerian si informatii de trafic despre zborurile VFR in masura posibilitatilorNu se aplica

250 KT IAS sub 10000 FT (3050 M) AMSL

Continua in ambele sensuri

Da

VFR

Informatii de trafic in masura posibilitatilor

4 NM (8 KM) la si deasupra 10000 FT (3050 M) AMSL 

2,5 NM (5 KM) sub 10000 FT (3050 M) AMSL

5000 FT (1500 M) orizontal si 1000 FT (300 M) vertical distanta fata de nori

250 KT IAS sub 10000 FT (3050 M) AMSL

nu

nu


F**

IFR

IFR de IFR in masura posibilitatilor

Serviciul de trafic aerian consultativ; serviciul de informare a zborurilor

Nu se aplica

250 KT IAS sub 10000 FT (3050 M) AMSL

Continua in ambele sensuri

Nu

VFR

Nil

Serviciul de informare a zborurilor

4 NM (8 KM) la si deasupra 10000 FT (3050 M) AMSL 

2,5 NM (5 KM) sub 10000 FT (3050 M) AMSL

La si sub 3000 FT (900 M) AMSL sau 1000 FT (300 M) deasupra terenului, oricare este mai mare, 5 KM***, fara nori si avand terenul sau suprafata apei la vedere

250 KT IAS sub 10000 FT (3050 M) AMSL

nu

NuG

IFR

Nil

Serviciul de informare a zborurilor


Nu se aplica

250 KT IAS sub 10000 FT (3050 M) AMSL

Continua in ambele sensuri

nu


VFR

Nil

Serviciul de informare a zborurilor

4 NM (8 KM) la si deasupra 10000 FT (3050 M) AMSL 

2,5 NM (5 KM) sub 10000 FT (3050 M) AMSL

5000 FT (1500 M) orizontal si 1000 FT (300 M) vertical distanta fata de nori.

La si sub 3000 FT (900 M) AMSL sau 1000 FT (300 M) deasupra terenului, oricare este mai mare, 5 KM***, fara nori si avand terenul sau suprafata apei la vedere


250 KT IAS sub 10000 FT (3050 M) AMSL

nu

Nu

* Cand inaltimea de tranzitie este mai mica de 10 000 FT M) AMSL, se va folosi FL 100 in locul inaltimii de 10 000 FT.
** Clasele de spatiu aerian B, E si F nu sunt folosite in FIR BUCURETI.
*** Organele ATS pot autoriza:
a) zboruri in conditii de vizibilitate scazuta pana la de 5 000 FT (1 500 M) cand acestea opereaza
1) la viteze care dau posibilitatea observarii la timp a altui trafic sau a obstacolelor si evitarii coliziunilor cu acestea; sau
2) in
circumstante in care probabilitatea intalnirii cu alt trafic este in mod normal scazuta, aceasta insemnand in zone cu volum de trafic scazut si pentru lucru aerian la mica inaltime;
b) zborul elicopterelor in conditii de vizibilitate mai mica de 5 000 FT (1 500 M), daca acestea sunt manevrate la viteze care dar posibilitatea observarii la timp a altui trafic sau a obstacolelor si evitarii coliziunilor cu acestea.


Fig. Reprezentarea spatiului aerian in regiunea terminala de control.pict4.jpg

pict5.jpg


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }