QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Obiectul teoriei si metodicii handbalului

OBIECTUL TEORIEI SI METODICII HANDBALULUI


Handbalul este studiat de catre teoria si metodica jocului din mai multe puncte de vedere:

Handbalul ca mijloc al educatiei fizice;

Handbalul ca disciplina sportiva;

Handbalul ca disciplina stiintifica.Handbalul ca mijloc al educatiei fizice. Jocul de handbal corespunde unor imbinari armonioase intre miscarile naturale (alergare, aruncare, saritura) precum si deprinderile motrice simple, accesibile tuturor varstelor si sexelor. Jocul se desfasoara pe un fond de solicitari psihice, care au un pronuntat caracter educativ si formativ. Toate aceste aspecte fac ca jocul de handbal sa fie un foarte important mijloc al educatiei fizice, care poate contribui la dezvoltarea unor calitati motrice, psihice, precum si la insusirea unor deprinderi motrice. Urmare a acestor calitati deosebite ale jocului de handbal, educative si formative, el este cuprins in programele scolare , incepand cu clasa a V-a (el poate cobori si mai jos, chiar din clasele III-IV, lucru este dovedit de catre cadrele didactice care au fost inspectate pentru gradul I in tara).

Handbalul ca disciplina sportiva. Ca disciplina sportiva pe parcursul anilor a cunoscut o evolutie si dezvoltare deosebita, astazi organizandu-se competitii sportive la toate categoriile de copii si pana la cea mai inalta performanta. Nivelul calitativ si spectacular a crescut deosebit, fiecare competitie de nivel national si international vine si aduce imbunatatiri deosebite, ceea ce presupune ca mai exista resurse pentru perfectionare. Conceptia de joc elaborata corespunzator exigentelor mondiale in etapa respectiva trebuie mereu actualizata, tinand pasul cu evolutia pe plan international. Acelasi lucru se presupune si in elaborarea unor noi programe de pregatire. Handbalul se practica pe baza unui regulament, cu reguli precise, in spiritul eticii sportive, spectatorii traind din plin fazele spectaculoase ale jocului, desfasurate in cel mai inalt grad de fair-play.


Handbalul ca disciplina stiintifica.

Jocul de handbal este studiat din punct de vedere tehnic, fizic, teoretic si psihologic, generalizand activitatea celor mai bune echipe. Studiaza aparitia, istoria si evolutia jocului, facand legatura intre celelalte jocuri sportive de la care imprumuta metode si mijloace de pregatire, procedee tehnice si tactice, adaptate specificului. Jocul de handbal face legatura si cu alte discipline, ca: igiena sportiva, fiziologia, anatomia si biomecanica, biochimia, pedagogia si psihologia sportiva. Totodata se studiaza pregatirea, instruirea metodica in handbal, regulamentul si aplicarea lui.Scoala romaneasca de handbal a efectuat si continua cercetarea stiintifica de imbunatatire si perfectionare a metodicii de pregatire sportiva. Exista cercetari care dovedesc ca jocul de handbal poate incepe la o varsta timpurie, stabilindu-se programe pentru toate varstele. Este stabilit modelul jucatorului de performanta, specializat pe un anumit post, precum si modelul echipei participante la CM. sau J.O., la nivel de echipe scolare, divizionare etc. Sunt stabilite criteriile de selectie a copiilor si juniorilor pentru handbalul de inalta performanta.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }