QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Servicii oferite de reteaua internet

SERVICII OFERITE DE RETEAUA INTERNET


Calculatoarele conectate la Internet ar putea folosi unul sau mai multe din urmatoarele servicii:

Electronic mail (e-mail) - permite sa trimiti si sa primesti mesaje. Permite acces la grupuri de discutii adesea numite Listservs dupa numele programului cu care opereaza. Acest serviciu functioneaza prin intermediul urmatoarelor protocoale:

POP3 (Post Office Protocol) - Se refera la calea prin care un client de e-mail ca Eudora sau Outlook Express primeste un mail de la un server de email.IMAP (Internet Message Access Protocol) - Acest protocol incepe sa inlocuiasca protocolul POP ca protocol principal folosit de clienti de e-mail in comunicare cu serverele de e-mail. Folosind IMAP un clinet nu numai ca poate sa primeasca e-mail-uri dar poate de asemenea sa manipuleze mesajele stocate pe server, fara a trebuie sa copieze in calculatoarele personale acele mesaje. Asa ca mesajele pot fi sterse, schimbata starea lor, pot si administra mai multe casute de e-mail.

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) - Un protocol de mutare a fisierelor hypertext de-a lungul Internet-ului. Are nevoie de un client HTTP la un capat si un server HTTP la celalalt capat. Protocolul HTTP este cel mai folosit in World Wide Web.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) - Un protocol pentru transferarea e-mail-urilor de la un server la altul.


Servere pentru retele

FTP sau File Transfer Protocol -  Permite unui calculator sa primeasca rapid, vizioneze si sa salveze fisiere de pe un alt calculator strain.

Telnet - Permite utilizatorului unui calculator sa se autentifice pe un alt calculator si sa foloseasca resursele acelui calculator ca si cum ar fi resursele propriului sau calculator.

Gopher - O metoda de a accesa documentele in format citeste-numai care se afla pe Internet. Gopher a fost aproape in intregime inclus in World Wide Web, dar se mai pot gasi si acum documente gopher care se afla pe pagini web.

WAIS (Wide Area Information Servers) - Dezvoltata la inceputul anilor 1990 WAIS este primul sistem adevarat la scara mare care permite indexarea unor imense cantitati de informatii de pe Web, si de a face acei indici cautabili de-a lungul retelelor cum ar fi Internet. WAIS a fost de asemenea pionera in incercarea de a determina relevanta fiecarei informatii cautate.World Wide Web (www sau "Web-ul") -  Termenul World Wide Web este adesea folosit incorect atunci cand ne referim la Internet. World Wide Web are doua semnificatii majore:

Prima - multimea resurselor care pot si accesate folosind Gopher, FTP, HTTP, Telnet, Usenet, Wais si alte cateva utilitare.

A doua - universul serverelor hypertext (HTTP), tot mai obisnuit denumite "servere web", care sunt serverele care servesc pagini web pentru browserele web.

IRC (Internet Relay Chat) -  Practic un imens chat cu mai multi useri. Sunt cateva server imense de IRC in lume care sunt conectate intre ele. Oricine poate creea un canal si oricine tasteaza ceva pe acel canal poate fi vazut de membrii intregului canal. Canalele private pot (sunt) fi create pentru o conferinta intre mai multe persoane.

SSH (Secure Socket Shell) - este o comanda de baza si un protocol Unix pentru accesul securizat la un calculator aflat la distanta. Este folosit la scara larga de administratorii de retea pentru a controla serverele la distanta.


BIBLIOGRAFIE


Marius Daniel Mares, Bazele Informaticii, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2000

Ilie Tamas, Pavel Nastase, Florentina Berbec, Eden Ali, Bogdan Ionescu, Iuliana Ionescu, Mirela Oancea, Luana Cosacescu , Bazele informaticii, Ed.Info Mega,Bucuresti, 2000
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }