QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Ce se ascunde in PC


      Primul lucru, inainte de a deschide carcasa computerului, trebuie sa va asigurati ca ati descarcat energia statica. Desi in mare masura, multi dintre noi nu observa ori nu considera ca acest fenomen este unul demn de a fi luat in serios, va asigur ca lucrurile nu sint chiar atit de nepericuloase pe cit par. Energia statica este un dezechilibru intre sarcinile pozitive si cele negative. Fenomenul este rezultatul contactului dintre doua materiale ce detin caracateristici electrice diferite, unde unul din materiale tinde sa absoarba o cantitate mai mare de sarcini negative (electroni) decit cantinatea sarcinilor negative detinuta de celelalt material. Astfel primul va incerca sa se echilibreze din punct de vedere electric prin atragerea electronilor din materialul cu care vine in contact. In acelasi timp cel de al doilea material va incerca sa isi pastreze electroni pe care ii detine. In momentul in care cele doua materiale sint scoase din contact direct, se produce o descarcare electrica. In aceste cazuri intensitatea curentului este foarte mica ori zero dar in acelasi timp tensiunea electrica poate lua valori de la 1.000v pina undeva in jurul valori de 50.000v.


      Inainte de a intra mai adinc in subiect o sa prezint cele mai importante componente ale unui sistem de calcul; acestea sint :


placa de baza (Mainboard)
procesorul (CPU, Central Processing Unit)
memoria (RAM, Random Access Memory)
unitati de stocare fixa (HDD, Hard Drive)
unitati de stocare mobile (FDD, CD, DVD)
      Placa de baza, este una dintre cele mai importante componente ale sistemului. Aceasta determina configuratia si capabilitatile computerului (viteza maxima a CPU, viteza magistralei, numarul si calitatea placilor de extensie, tipul de memorie, etc.). Placile de baza se impart in trei mari categorii. Aceasta orinduire este data de factorul de forma (form factor). Notiune de "factor de forma" are la baza dimensiunile si forma placi, tipul soclurilor utilizate, dispunerea suruburilor de fixare in carcasa.
AT pentru modelele ce se bazeaza pe procesoare din gama 286 - 486/586, chiar si pentru primele modele Pentium / AMD-K6. Unde sint din nou diferentiate in "Baby AT" si Full AT".

Aceste placi de baza se recunosc dupa conectorul pentru alimentare (format din doua mufe ce se insereaza in prelungire unul cu celalt) si dupa dispunerea soclului pentru procesor, acesta find asezat chiar in fata sloturilor pentru placile de extensie.
ATX sint disponibile odata cu aparitia procesoarelor Pentium si pina la ultimul model de Pentium IV, aceastea vin cu un nou conector pentru alimentare format dintr-o singura mufa iar soclul procesorului este dispus linga sloturile pentru placile de extensie. Odata cu introducerea acestor placi, calculatoarele capata noi functii in ceea ce priveste regimul de alimentare (PowerOn by Keyboard, StandBy)


NLX este o constructie revolutionara, care doreste sa modularizeze constructia computerelor. Placa de baza este astfel conectata la un slot, ca si celelalte placi de extensie. In acest mod este mult mai usor demontabila. Mai multe detalii la https://www.formfactors.org/developer/specs/nlx/nlxspecs.htm.
      In continuare, trecem in revista structura placi de baza. Conform importantei, startul este dat de soclul procesorului (socket,slot). Dupa cum am amintit, placa de baza este cea care stabileste tipul de procesor suportat, functie de modelul soclului instalat si plaja tensiunilor de alimentare a procesorului. Aceste doua caracteristici primordiale pentru determinarea modelelor de procesoare suportate de placa de baza. Pentru a exemplifica, imaginile de mai jos prezinta diferite modele de socluri si tipul de procesor ce poate fi montat.
Socket 370 a fost conceput pentru a sustine procesoare fabricate de Intel, ca Mendocino, Pentium II.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }