QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

NUMA POMPILIUSIn dezvoltarea statului roman acesta a evoluat de la orasul-stat la republica si apoi la imperiu. Traditia considera intemeierea orasului Roma in anul 753 iH; conducerea statului roman apartinea regelui , a carui putere era limitata de autoritatea Senatului si de Adunarea poporului.
Numa Pompilius, al doilea rege legendar al Romei se presupune ca ar fi domnit intre 715 si 673 iH, incepandu-si domnia la 40 de ani. El era un rege sabin care era privit ca un om drept si devotat religiei.Acesta a infiintat colegiile preotilor flamini si salieni in fruntea carora se afla un pontifex maximus (mare preot). Multe din traditiile Romei I-au fost atribuite lui Numa incluzand selectia fecioarelor neprihanite care sa fie preotese ale zeitei Vesta, care reprezenta zeita inimii. El a infiintat un calendar care sa faca difereta intre zilele normale( de munca) si zilele festivitatilor inchinate zeilor in care nu era permisa nici o afacere privind tara.El a avut o domnie linistita, construind multe temple printre care templul lui Ianus si altarul bunei credinte al lui Fides care reprezenta fundamentul vietii civile si al relatiilor internationale.El fiind interesat de misticism a sris 12 carti rituale.


El a avut ca sotie pe Egeria, impreuna cu care se retragea intr-o dumbrava sfanta si cu cae se sfatuia, care in mitologia romana reprezenta zeita fantanilor si a nasterilor.Egeria avea un izvor dedicat ei in afara " Porta Capena"(porti uriase in zidul de aparare care reprezentau inceputul drumului "Appia" care era cel mai celebru si mai utilizat drum al Italiei antice.Legenda spune ca la moartea lui Numa Egeria a fost transformata de zeita Diana intr-un izvor.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }