QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Instructiunea de citireIn mod obisnuit, tastatura este desemnata ca dispozitiv-standard de intrare.
Citirea datelor de la tastatura se realizeaza prin apelul procedurilor predefinite read sau readln. Aceste doua proceduri apartin unit-ului System care este deasemenea predefinit(nu trebuie de declarat). Lista parametrilor actuali a unui apel read sau readln poate sa includa variabile de tip integer, real, char si string.
Astfel apelul read(x) are urmatorul efect. Daca variabila x este de tip integer sau real, atunci este citit intregul sir de caractere care reprezinta valoarea intreaga sau reala. Daca x este de tip char, procedura citeste un singur caracter.


Apelul read(x1 , x2, . ,xn) este echivalent cu read(x1); read(x2); . ;read(xn).
Datele numerice introduse de la tastatura trebuie separate prin spatii sau caractere sfarsit de linie. Spatiile dinaintea unei valori numerice sunt ignorate. Sirul de caractere care reprezinta o valoare numerica se conformeaza sintaxei constantelor numerice de tipul respectiv. In caz contrar, este semnalata o eroare de intrare-iesire.
De exemplu, fie programul:

Program exemplu;{Citirea datelor numerice de la tastatura}
Var i, j : integer;
x,y:real;
begin
read(i, j, x, y);
writeln( 'Ati introdus: ');
writeln( 'i= ', i);
writeln( 'j= ', j);
writeln( 'x= ', x);
writeln( 'y= ', y);
end.

In care sunt citite de la tastatura valorile variabilelor i, j, x, y. Dupa lansarea programului in executie, utilizatorul tasteaza:
1
2
3.0
4.0
Pe ecran se va afisa:
Ati introdus:
i=1
j=2
x=3.0000000000E+00
y=4.0000000000E+00
Acelasi efect se va obtine si la tastarea numerelor intr-o singura linie:
1 2 3.0 4.0
Procedura readln citeste datele in acelasi mod ca si procedura read. Insa, dupa citirea ultimei valori, restul caracterelor din linia curenta se ignora. Pentru exemplificare, prezentam programul urmator:

Program exemplu1; {Apelul procedurii readln}
Var i, j :integer;
x,y : real;
begin
writeln( 'Apelul procedurii read ');
read(i, j);
read(x, y);
writeln( 'Ati introdus: ');
writeln( 'i= ', i, 'j= ', j, 'x= ', x, 'y= ', y);
writeln( 'Apelul procedurii readln ');
readln(i,j);
readln(x, y);
writeln( 'Ati introdus: ');
writeln( 'i= ', i, 'j= ', j, 'x= ', x, 'y= ', y);
end.

La executia instructiunilor read(i, j);read(x, y); valorile numerice din linia introdusa de utilizator
1 2 3 4
vor fi atribuite variabilelor respectiv i, j, x, y. La executia instructiunii readln(i, j); valorile numerice 1si 2 din linia 1 2 3 4 vor fi atribuite variabilelor i si j. In continuare calculatorul executa instructiunea readln(x, y); adica va astepta introducerea unor valori pentru x si y.
Mentionam faptul ca apelul procedurii readln fara parametri va forta calculatorul sa astepte actionarea tastei . Acest apel se utilizeaza pentru a suspenda derularea programului, oferindu-i utilizatorului posibilitatea sa analizeze rezultatele afisate anterior pe ecran. In programul de mai jos observam ca acesta se termina cu instructiunea readln. Ce rol are ea? Dupa ce un program isi incheie executia, se revine in mod automat in mediul in care se gaseste textul sursa. Rezultatele se pot vizualiza tastand ALT+F5. Pentru ca revenirea sa nu se faca automat (sa avem timp sa vedem rezultatul), vom utiliza instructiunea readln fara parametri. Efectul? Se va astepta sa se tasteze . In acest timp, avem posibilitatea sa vedem ce s-a tiparit.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }