QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Analiza economica a serviciilor oferite de „fansib romania”

UNIVERSITATEA ROMANO-AMERICANA

FACULTATEA DE ECONOMIA TURISMULUI INTERN SI INTERNATIONAL
ANALIZA ECONOMICA A SERVICIILOR OFERITE DE

„FANSIB ROMANIA”


IntroducereCuvantul „turism” provine din termenul englezesc „to tour” – a calatori, a colinda; in alte dictionare se precizeaza ca termenul provine din limba franceza „tour” – calatorie , drumetie, circuit, si nu in ultimul rand anumiti cercetatori localizeaza provenienta termenului ca fiind din limba greaca ”turnus” (cu aceeasi semnificatie). Indiferent de provenienta sa, se poate concluziona ca termenul a fost preluat treptat de majoritatea tarilor lumii, pentru a explica formele calatoriilor ce au ca scop agrementul si recreerea.

Turismul reprezinta un fenomen economico – social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat in viata societatii si influentat de evolutia acesteia. Adresandu-se unor segmente largi si raspunzand pe deplin nevoilor acestora, turismul se detaseaza printr-un inalt dinamism, atat la nivel national cat si international.

Domeniul serviciilor permite o diversitate de puncte de vedere de abordare a acestora. Daca Asociatia Americana de Marketing a definit serviciile prin prisma materialitatii, Dictionarul Academiei de Stiinte Comerciale din Franta defineste serviciile ca „un ansamblu de avantaje sau satisfactii procurate fie direct, fie prin folosirea unui bun pe care l-a achizitionat beneficiarul serviciului sau al dreptului de a-l utiliza” [1].

Criteriile de aderare la UE, concurenta crescanda cu pietele turistice din vecinatate sau din alte parti ale lumii, cresterea asteptarilor clientilor - straini si romani - pentru servicii turistice de calitate ne obliga la o abordare complet diferita de obisnuintele tour-operatorilor din Romania.

Complexitatea fenomenului turistic plaseaza intr-o pozitie centrala prestatorul de servicii turistice, obligat sa se implice intr-un fel sau altul in toate celelalte activitati care au atingere cu turismul. Odata cu dezvoltarea turismului, serviciile turistice sunt mai numeroase, astazi ajungand sa fie cu mult divesificate. Firmele ofera servicii de inalta calitate, astfel incat si cei mai exigenti clienti sa poata fi pe deplin multumiti.

Lucrarea de fata isi propune sa faca o analiza economica a serviciilor de transport persoane oferite de firma „FANSIB Romania”, una dintre cele mai importante si de prestigiu firme de transport din tara noastra din acest domeniu.

Lucrarea contine 4 capitole, fiecare capitol fiind structurat astfel: in primul capitol se va expune prezentarea generala a firmei „FANSIB Romania”, tipul serviciilor oferite de firma, statusul juridic al acesteia, cateva informatii despre personalul angajat in cadrul firmei, structura departamentelor, detalii privind firmele concurente dar si diferitele oferte de pret de care dispune. Capitolul al doilea va scoate in evidenta fluxul turistic din cadrul Agentiei FANSIB, pe diferite destinatii si scopul calatoriilor. Capitolul al treilea va expune comparatia circulatiei turistice de la nivelul FANSIB cu cea de la nivelul Romaniei. Capitolul patru va cuprinde previziuni legate de circulatia turistica a FANSIB-ului. Utilizand diferite metode de previzionare cum ar fi: indicele mediu, sporul mediu si Lanturile lui Markov.CAPITOLUL I

PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI „FANSIB”Scurt istoric al firmei „FANSIB”


Infiintata acum 15 ani, mai exact la data de 22 iulie 1993, „FANSIB” s-a vrut a fi cea mai cunoscuta si mai cunoscuta si apreciata firma destinata transportului intern si international de calatori. Previziunile celor doi asociati, Ilie Carabulea si Corneliu Tanase, nu au fost departe de adevar. Cifrele vorbesc de la sine: in anul 2007, profitul net al companiei a fost de nu mai putin de 8 milioane de euro, crescand semnificativ fata de anul 2006 cu aproape 2 milioane de euro. Cat priveste cifra de afaceri a holdingului FANSIB pe 2007, aceasta s-a situat in jurul valorii de 270 de milioane de euro. Asadar, de la infiinsare si pana in prezent, aceste cifre au crescut de la an la an. Rezultatele obtinute, a atras increderea oamenilor, astfel ajungand sa fie in topul preferintelor populatiei pentru transportul intern si international.

Filosofia firmei este: „siguranta, confort, rapiditate”. Acestea sunt dezideratele FANSIB. Fiecare calator urcat in autocarele FANSIB este un oaspete, caruia firma cauta sa-i ofere cat mai multe servicii si un confort la standarde europene.

Firma isi are sediul central in Sibiu, Strada Tractorului, numarul 14, iar in Romania s-au dezvoltat seucursale ale firmei in nu mai putin de 69 de orase, printre care: Bucuresti, Iasi, Galati, Constanta, Timisoara, Craiova, Oradea, Cluj-Napoca, Alexandria, Satu-Mare, Brasov, Resita, Bistrita, etc. Au fost infiintate sedii ale FANSIB-ului si in afara granitelor tarii, in statele spre care se fac curse regulate. S-au deschis sedii in: Italia, Spania, Franta, Grecia, Germania si mai nou in Suedia, Belgia si Olanda, Elvetia.

Ca urmare a eforturilor depuse continuu de aproape cei 1000 de angajati ai firmei si dorintei celor doi asociati sa fie cei mai buni dintre cei buni, FANSIB este astazi, cel mai mare si mai important transportator international de calatori din Romania.Domeniul de activitate si statul juridic


Domeniul de activitate al firmei „FANSIB” il constituie, in general, transportul intern si international de calatori. La solicitarea pietei, s-a dezvoltat Posta – Curier Rapid. Deservita de 25 microbuze Iveco, Mercedes si de peste 70 de autoutilitare Renault si Peugeot, firma ofera posibilitatea transportului coletelor in aproape toate colturile Europei. A fost dezvoltat serviciul de expedieri urgente, denumit Express, care face posibila transmiterea unor colete sau plicuri spre Austria, Franta, Germania, Italia in maxim 48 de ore, iar spre Spania sau Suedia, in 72 de ore. Recent au fost deschise noi linii catre Anglia, Grecia si Republica Moldova.

In ultima perioada a fost dezvoltat un serviciu de curierat rapid intern - ATLAS Pak - prin care firma isi propune sa transporte colete si plicuri in sistem door to door, oriunde in Romania.

Potrivit datelor din registrul comertului computerizat tinut de ORC de pe langa Tribunalul Bucuresti, nu exista inmatriculata o societate comerciala cu denumirea „FANSIB Romania”. In baza de date a ORC-TB exista inregistrate urmatoarele societati care au in denumire cuvantul „FANSIB”: FANSIB Leasing IFN S.A Sibiu, FANSIB Societate de asigurari S.A.Organizarea firmei FANSIB


In cadrul firmei activeaza 4 mari departamente, precum: Departamentul de transport intern, Departamentul de transport international, Departamentul de curierat si Departamentul de resurse umane.

Departamentul de transport intern asigura buna desfasurare a activitatii de transport intern pentru calatori, pe rute bine stabilite, cu orare stiute de publicul larg, microbuzele si autocarele avand plecari din autogarile special amenajate.

Departamentul de transport international se ocupa cu tot ce inseamna transportul public de pasageri catre alte tari din Europa. Autocarele fac deplasari pe rute stabilite si stiute de catre pasageri, acestia ajungand la destinatie in cateva zile.

Departamentul de curierat se ocupa cu transportul de colete atat pe teritoriul Romaniei, dar si in afara granitelor tarii. Coletele ajung in conditii de maxima siguranta si intr-un timp cat mai scurt.

In cadrul Departamentului de resurse umane, personalul calificat se ocupa de selectarea si intervieverea candidatilor pentru posturile vacante din cadrul firmei.

Alaturat anexez si organigrama acestor departamente. (vezi Anexa 1)Oferta, firmele partenere si tarifele practicate


Oferta variata pe care o are la dispozitie FANSIB, cu servicii de calitate la standardele europene, este usor accesibila de catre clienti, ei putandu-si alege oricand si foarte simplu destinatia unde vor sa calatoreasca. Modalitatile de plata fiind, fie on-line, cu cardul bancar, fie la una din agentiile din tara si de peste hotare. Prin promptitudinea si inalta calitate a serviciilor, FANSIB-ul si-a castigat increderea clientilor sai. Toate acestea la un pret fara egal pe piata concurenta. Firma ofera servicii de transport intern, cat si international, prin curse regulate, plecarile fiind din toate orasele tarii.

Parcul auto cuprinde 120 de autoturisme de tip Volkswagen, BMW, Peugeot, Renault, Skoda si Dacia LOGAN. FANSIB ofera o flota de 180 de autocare marca Volvo, Mercedes, Neoplan, Mago, cu capacitati de transport cuprinse intre 32 si 75 de locuri, dotate cu instalatie audio - video, minibar, toaleta, telefon, frigider, instalatie de climatizare. Toate autocarele firmei dispun de sistem ABS si ARS (pentru controlul stabilitatii). Pentru a le cunoaste in orice moment pozitia, pe toate autovehiculele a fost montat sistemul GPS (de urmarire prin satelit). In paralel, a fost dezvoltat un sistem de interventie rapida, astfel incat orice autocar defect aflat pe traseu poate fi inlocuit in maxim 4 ore. In plus, societatea pune la dispozitia clientilor 160 de agentii, in tara si strainatate, pentru detalii referitoare la produsele firmei. FANSIB pune la dispozitie peste 70 de microbuze confortabile, care asigura transportul calatorilor din localitatile mici pana la autocar. Recent s-a dezvoltat o retea de calculatoare, care permite agentiilor obtinerea unei rezervari in cel mai scurt timp.


Dotari tehnice

Hala moderna de intretinere si diagnosticare, cu patru canale, stand de probe pentru testarea instalatei de franare, cu aparatura de verificare si reglare a directiei si farurilor, testere pentru emisia de noxe, aparatura pentru verificarea si repararea tahografelor si a sistemului de injectie. Incinta este incalzita cu ajutorul unei centrale termice proprii, iar iluminatul pe timp de zi este natural.

Spalatorie ecologica acoperita, la care alimentarea cu apa se face din puturi proprii. La evacuarea apei reziduale, instalatia dispune de un separator apa-grasimi.

Unul dintre cele mai moderne ateliere de vopsitorie din Romania, dotat cu hala de pregatire, hala de vopsire (iluminarea acesteia fiind asigurata cu 180 de becuri de neon), instalatie computerizata pentru amestecul pigmentilor de culoare, instalatie de ventilatie cu filtre ce impiedica emisia de noxe in atmosfera. Cuptorul cu reglare digitala a temperaturii permite uscarea unui autocar in cel mult 40 de minute. De asemenea, firma dispune si de o statie de alimentare cu carburanti (motorina si benzina) proprie.

„FANSIB” si-a atras de-a lungul timpului, cateva firme de incredere cu care colaboreaza foarte bine, si se afla in relatii profesionale exceptionale. S-au dezvoltat contracte de colaborare cu firme pentru transport intern de persoane, cu societati din domeniul financiar-bancar, firme transportatoare de marfa, comisionar vamal.

„FANSIB” colaboreaza foarte mult cu firmele de transport intern de persoane, dupa cum urmeaza:

S.C. Transmixt S.A. este o societate comerciala ce are ca obiect de activitate transportul international, interjudetean si judetean de persoane, inchirieri de autocare si microbuze spre orice destinatie, sub sloganul IEFTIN, RAPID, CONFORTABIL. In paralel cu privatizarea societatii si integrarea in HOLDINGUL FANSIB, s-a dezvoltat si o activitate conexa celei de transport - activitatea de autogara. Astfel, pe parcursul anului 2004 a fost cumparata de la Consiliul Local Sibiu suprafata de teren necesara modernizarii vechii autogari din zona Garii Sibiu. Lucrarile au vizat refacerea in totalitate a spatiului destinat clientilor (de la sala de asteptare, care acum are un aspect european, la spatiul destinat cumpararii de bilete si pana la peroane sau la sistemul electronic de dirijare a circulatiei autobuzelor, care sunt aproape finalizate. Pe zi ce trece, utilizatorii serviciilor Transmixt se conving tot mai mult ca grija fata de acestia ocupa un loc esential in politica firmei.

S.C. Transdara S.A. este o societate comerciala ce are ca obiect de activitate transportul international, interjudetean si judetean de persoane, inchirieri de autocare si microbuze spre orice destinatie. In paralel cu privatizarea societatii si integrarea in HOLDINGUL FANSIB, s-a dezvoltat si o activitate conexa celei de transport - activitatea de autogara.

S.C. Autotim S.A este o societate comerciala ce are ca obiect de activitate transportul international, interjudetean si judetean de persoane, transport de marfuri generale, inchirieri de autocare si microbuze spre orice destinatie. Infiintata pe structura fostei autobaze de calatori, S.C. AUTOTIM a continuat traditia transportului judetean si interjudetean de pasageri, extinzandu-si sfera de activitate si la transportul international de pasageri. Pentru transportul calatorilor societatea dispune de 87 autobuze, microbuze si autocare de 3***. Sunt deservite zilnic 41 trasee judetene si interjudetene si se asigura o legatura permanenta cu Bucuresti, Baia Mare, Sibiu, Craiova.

S.C. Tasa Suceava S.A este o societate comerciala ce are ca obiect de activitate transportul international, interjudetean si judetean de persoane, transport de marfuri generale, inchirieri de autocare si microbuze spre orice destinatie.

S.C. Autogara Internationala Rahova S.A. este o societate comerciala ce are ca obiect de activitate transportul international, interjudetean si judetean de persoane, transport de marfuri generale, inchirieri de autocare si microbuze spre orice destinatie, sub sloganul IEFTIN, RAPID, CONFORTABIL. Adresa : Romania , Bucuresti - sector 5 Sos. Alexandriei nr. 164 Tel. 021/4208671, 4204795; Fax: 021/4204795. . In paralel cu privatizarea societatii si integrarea in HOLDINGUL FANSIB, s-a dinamizat si activitatea de autogara. Astfel, pe parcursul anului 2002 au fost alocate fondurile necesare modernizarii vechii autogari din zona Rahova, ce a inclus o refacere integrala a zonei peroanelor.In ramura transporturilor de marfuri, s-au incheiat contracte de colaborare cu firme precum: Transcar, Comtram si Transcom.

Comisionarul vamal, colaborator cu “FANSIB”, este firma S.C. Transcar International S.A.

In domeniul financiar, Banca Comerciala Carpatica, este cea care se ocupa de tot ce inseamna finante din cadrul firmei “FANSIB”. Asigurarile autocarelor, microbuzelor si tuturor vehiculelor sunt incheiate la Banca Comerciala Carpatica. Banca isi are sediul central in Sibiu, Strada Autogarii, nr. 1.


Planul tarifar este stabilit in functie de destinatie si de distanta. Preturile biletelor pentru calarori, sunt in asa fel incat sa nu depaseasca preturile firmelor concurente. Tarifele sunt avantajoase atat pentru client, cat si pentru firma transportatoare, astfel incat ambele parti sa fie pe deplin multumite. Preturile biletelor sunt variate, ele situandu-se intre 115 € si ajungand chiar pana la 180 €, pentru clientii care au optat pentru un bilet doar dus. Ca sa exemplific, am ales ruta Romania – Spania. Un bilet numai pentru dus costa 135 €, iar biletul dus – intors costa 200 €. Preturi mai ridicate sunt, de exemplu, pentru ruta Romania – Suedia, unde un bilet numai dus costa 180 €, iar pentru dus – intors costa aproximativ 300 €. (Anexa 2)

Se poate constata o fluctuatie a preturilor la biletele de autocar, asta din cauza distantelor dintre tara de plecare si cea de destinatie.


1.5 Clientii


FANSIB transporta, zilnic, intre 800 si 1200 de pasageri catre Italia, Spania, Germania, Grecia, Anglia si Franta. Anul trecut, cea mai mare pondere in vanzari au avut-o cursele spre Italia (50%) si Spania (20%), urmate de Germania (10%) si Grecia (5%). Restul de 15 procente a fost acoperit de cursele spre Republica Moldova, Anglia si Belgia.1.6 Concurenta


Ca orice lider de pe piata, trebuie sa existe si competitori, iar acesti competitori nu se lasa cu nimic mai prejos. Principala firma concurenta a FANSIB-ului este Eurolines Romania.

Eurolines Romania reprezinta un grup puternic ce include un numar mare de companii importante, care au ales sa isi ofere serviciile sub aceasta marca recunoscuta. Grupul Eurolines Romania, o companie cu capital 100% romanesc, detine in prezent o mare retea de agentii de turism in Romania, dintre care 5 agentii in Bucuresti, 35 de agentii in orasele mari din tara si 6 agentii in Germania. Din cele 40 de agentii din Romania, 17 sunt acreditate IATA. La acestea se adauga peste 300 de agentii revanzatoare raspandite pe tot cuprinsul tarii. Activitatea Grupulului Eurolines Romania s-a extins in permanenta si in prezent ofera clientilor sai o gama larga de servicii.

Al doilea mare competitor de pe piata transportatorilor din Romania, este C&I Romania.

C&I se numara printre marile companii de transport persoane din Romania, acoperind, in prezent, cele mai importante trasee interjudetene pe rute cu plecare din Bucuresti, Bistrita si Oradea, catre orase importante din tara. Secretul succesului sta in strategia de dezvoltare a companiei, precum si in munca depusa de echipa C&I pentru a asigura ritmicitatea curselor, respectarea orelor de program, fidelizarea calatorilor. Pe viitor, compania intentioneaza asigurarea unor servicii complete clientilor sai, precum si dezvoltarea de activitati conexe transportului de persoane, care sa contribuie la sporirea eficientei, dar si la reducerea costurilor operationale si cresterea continua a nivelului serviciilor.

CAPITOLUL II

ANALIZA CIRCULATIEI TURISTICE IN PERIOADA 2005-2007Cresterea timpului liber, a salariilor, a dorintei de cunoastere a locurilor noi, dar si scopul desfasurarii activitatii profesionale in alte tari, sunt cateva motive pentru care numarul de plecari ale cetatenilor romani „a explodat” in ultimii ani, acest numar dublandu-se aproape in fiecare an. Firmele de transport international de persoane, au cereri foarte mari pentru biletele de calatorie, ele fiind nevoite de a suplimenta numarul de autocare pe rutele principale de destinatie alese de clienti. Bineinteles, profitul acestor firme, este unul consistent, chiar unul din managerii firmei FANSIB, Ilie Carabulea, afirmand: “Sunt foarte mutumit de ceea ce am realizat la FANSIB. Profitul nostru creste de la an la an, acesta fiind de ordinul milioanelor de euro. Multumesc tuturor clientilor care au incredere in serviciile noastre.”2.1 Evolutia totalului vizitatorilor romani in strainatate


Fie ca este vorba de Spania, Italia, Germania sau chiar Republica Moldova, numarul de persoane care au calatorit in anii trecuti cu firma FANSIB, a crescut nesperat de mult, totalul acestora ajungand in anul 2007 la aproape 1 milion. O cifra record pana acum in cadrul unei firme de transport international de persoane, insa o cifra care creste an de an cu cateva sute de mii. Oamenii calatoresc in diverse scopuri: de la calatorii de afaceri, pana la desfasurarea activitatii profesionale in alta tara, decat in cea de resedinta.

Fata de anul 2005, in anul 2007, numarul calatoriilor s-a dublat, ajungand foarte aproape de pragul de 1 milion. Reprezentantii firmei FANSIB sunt increzatori in sansele ca aceasta cifra impresionanta, sa se dubleze si ea. Unul din motto-urile FANSIB-ului pare a fi: „Transportul este esential pentru dezvoltarea turismului. Una fara cealalta nu se poate. Si intr-adevar, asa este. Inceperea unei vacante, incepe cu transportul pina la destinatie.

In tabelul de mai jos, se va evidentia cel mai bine evolutia totalului calatoriilor din cadrul firmei FANSIB, in perioada anilor 2005-2007.


Tabelul 2.1. Evolutia totalului vizitatorilor romani in strainatate (mii de plecari)

Anul

PlecariSursa: FANSIB Romania


Dupa cum se poate observa din tabelul de mai sus, numarul plecarilor in aceasta perioada a fost mereu in crestere. In anul 2005, numarul de calatorii a fost de 408 mii, iar an de an aceasta cifra, a crescut cu aproximativ 200 de mii. In anul urmator, 2006, firma FANSIB a inregistrat un numar de 680 de mii de plecari, cu 40% mai multe decat in anul precedent.

Iata ca un important numar de persoane a ales drumul peste hotarele tarii, acest procent de 40% in plus fata de anul anterior, insemnand o reala crestere pe piata transportatorilor din Romania. Anul 2007 a fost cel mai „productiv” din acest punct de vedere, inregistrandu-se cu pana la 25% mai multe plecari fata de perioada similara din 2006. In acest an au ales „FANSIB”-ul ca modalitate de transport, 850 de mii de cetateni romani.

Principalele destinatii care au fost alese de populatia romana, au fost tari precum: Italia – intr-o proportie majoritara, Spania – tara aflata pe locul secund in preferintele vizitatorilor, Franta, Germania, Portugalia, Belgia, Olanda, Cehia, Suedia, Ucraina si Republica Moldova.

Topul destinatiilor este detinut de Italia, insa reprezentantii firmei FANSIB, dau asigurari ca vor introduce rute si catre alte tari, precum Regatul Marii Britanii, mai precis Tara Galilor, Irlanda de Nord, mai multe plecari vor fi si spre tarile din Peninsula Scandinaviei: Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda.


In tabelul urmator se vor reliefa aceste date, cu plecarile si cu procentele aferente fiecarei tari de destinatie, perioada fiind a anilor 2005-2007.Tabelul 2.2 Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, pe tari de destinatie

Tari de

destinatie
Val. abs

Val. rel

Val.abs

Val.rel

Val.abs

Val.rel

ItaliaSpaniaGermaniaFrantaPortugalia, Belgia, Olanda, Cehia, MoldovaTotalSursa: FANSIB Romania


Se observa cu usurinta cresterea numarului de calatorii, pe perioada anilor 2005-2007. Daca in primul an (2005) s-au inregistrat 408 mii de plecari, urmatorul an au fost 680 mii de plecari, urmand ca anul in anul 2007 sa se asiste la dublarea plecarilor inregistrate in anul 2005, adica 850 mii de plecari. Italia este, dupa cum reiese din tabel, principala destinatie a vizitatorilor romani, pe perioada acestor ani constatandu-se o oarecare constanta a numarului de plecari. In anul 2005 au fost 183600 de calatorii spre aceasta tara, cu o pondere de 45% din totalul de 408 mii de plecari din acel an. Urmatorul an, in 2006, se constata o crestere cu 3 procente a calatoriilor spre aceasta tara, inregistrandu-se 48% dintr-un total de 680 de mii de plecari din acel an. Fata de precedentul an, cand au fost 183 de mii de plecari spre Italia, in 2006 numarul acesta a crescut cu aproape 140 de mii, ajungand la o cifra de 326400 de plecari. Fenomenul se repeta si in 2007, cand plecarile au crescut, dar cu foarte putin fata de anul precedent, inregistrandu-se 340 de mii, cu aproape 20 de mii in plus fata de 2006. Procentul in care se gasesc calatoriile spre Italia in 2007, este de 40%, in scadere fata de anii precedenti, cu 8%. De mentionat la acest an 2007, cand plecarile nu au crescut cu foarte mult fata de anii trecuti, este faptul ca plecarile au fost cauzate de crizele prin care au trecut cetatenii romani aflati in Italia. Scandalurile legate de oribile crime, violuri, talharii, furturi si alte infractiuni savarsite de cetateni de origine romana, au condus la aceasta scadere a plecarilor romanilor spre Italia. Din pacate, aceste infractiuni au determinat autoritatile italiene sa repatrieze cetatenilor romani, existand posibilitatea sa fie reintrodusa viza de intrare in Italia.

Spania, a doua tara preferata pentru calatorii ale cetatenilor romani, ocupa si ea o pondere considerabila. In anul 2005, au fost inregistrate aproximativ 163 de mii de plecari spre Spania, cu o pondere de 40% din totalul de 408 mii de plecari din acest an. Urmatorul an, in 2006, acest numar a crescut cu 100 de mii, in acest an au fost nu mai putin de 272 de mii de plecari, ponderea fiind aceeasi ca cea din anul precedent, de 40% din totalul de 680 de mii de plecari din anul 2006. In schimb, anul 2007, s-a aflat in topul preferintelor vizitatorilor romani, inregistrandu-se 391 de mii de plecari din totalul de 850 de mii din acest an. Ponderea plecarilor catre Spania, in 2007, a fost de 46%, devansand Italia care a avut o pondere de 40% in acest an. Acest procent a crescut cu 6% fata de anul 2006, cand procentul a fost de 40%. Cresterea numarului de plecari din 2007 catre Spania, a fost cauzat si de criza prin care au trecut cetatenii romani din Italia legate de acele infractiuni savarsite, iar romanii s-au reorientat catre o alta tara, aceasta fiind Spania.

Germania este a treia tara principala de destinatie, numarul de plecari ale vizitatorilor romani in aceasta tara in anul 2005 fiind de 20400, cu o pondere de 5% din totalul de 408 mii de plecari din acel an. In 2006 acest numar a crescut cu aproape 7000 de plecari,atingand pragul de 27 de mii, insa procentul nu mai este de 5%, ca in 2005, ci este de 4%, in scadere cu 1%. In anul urmator, numarul de calatorii spre Germania s-a dublat fata de anul precedent, ajungand la aproape 60 de mii, cu mult peste media anilor 2005 si 2006. In acest an, ponderea plecarilor vizitatorilor romani spre Germania a fost de 7% din totalul de 680 de mii de plecari din acest an, insa trebuie precizat ca aceste majorari ale cifrelor se datoreaza in mod special crizi din Italia prin care au trecut cetatenii romani, un an 2007 in care acestia s-au “ferit” de aceasta tara.

Plecarile catre Franta, o alta tara preferata de vizitatorii romani, in anul 2005 au inregistrat un numar de 28 de mii, ponderea fiind de 7% dintr-un total de 408 mii de plecari din acest an 2005. Urmatorul an s-a inregistrat o scadere de pana la 4 procente, numarul de plecari ale vizitatorilor romani fiind de doar 20 de mii. Nu acelasi lucru se intampla si in anul imediat urmator, in 2007, cand FANSIB a avut cereri de bilete pentru aceasta tara dublu fata de anii precedenti. In acest an au fost peste 40 de mii de calatorii spre Franta, ponderea fiind de 5% din totalul de 850 de mii de plecari din acest an 2007.

Tari precum Portugalia, Belgia si Olanda, Cehia si chiar Republica Moldova au avut o foarte mare oscilatie in ceea ce priveste calatoriile. Anul 2005, cu un procentaj de doar 3% din totalul de 408 mii de plecari, nu a inregistrat decat putin peste 12 mii de calatorii. In 2006 a avut loc explozia calatoriilor spre aceste tari, in acest an ajungandu-se la peste 30 de mii de plecari, cu o pondere de 5% din totalul de 680 de mii de plecari din 2006. In 2007 se remarca o scadere drastica a plecarilor vizitatorilor romani catre aceste tari, ajungand la un procentaj de doar 2%, fata de anul precedent, numarul de calatorii injumatatindu-se fata de anul 2006.

Procentele vor fi expuse in graficul ce urmeaza pentru a se observa mai usor evolutiile acestora pe parcursul anilor.

Graficul 2.1 Evolutia procentelor plecarilor vizitatorilor romani, pe tari de destinatie


De departe cele mai vizitate tari, si cele mai solicitate, au fost Italia si Spania, ale caror ponderi domina fundalul acestui grafic. Procentajul plecarilor catre Italia a atins cota maxima in anul 2006, urmand ca anul 2007 sa cunoasca o scadere. Nu acelasi lucru se poate spune si despre Spania, cand, in 2007, a avut ponderea cea mai mare de plecari, iar in anii precedenti procentele au fost identice, de 40%. Alte tari, precum Germania, Franta, Belgia, Olanda, Portugalia se observa din grafic ca au avut un foarte mic procentaj, in comparatie cu cele doua aflate in top, Italia si Spania.2.2 Evolutia calatoriilor in functie de scopul acestora


De obicei o calatorie inseamna relaxare, odihna si recreere. Nu pentru toata lumea este asa. Persoanele calatoresc in diferite locuri ale Pamantului, pentru diverse scopuri. Ele pot fi calatorii de afaceri, vizitarea unor rude sau a unor prieteni aflati in strainatate, calatorii pentru pelerinaj, calatorii in vederea petrecerii timpului liber, vacantelor si a concediilor de odihna. Migratia fortei de munca poate fi un alt motiv bine intemeiat pentru a pleca peste hotare.2.2.1 Migratia fortei de munca


Acest fenomen a luat amploare in ultimul deceniu, dar mai ales dupa ce Romania a fost invitata sa se alature Comunitatii Europene. Tari precum Spania sau Italia sunt cele mai solicitate pentru a desfasura activitati profesionale. Numai in Spania sunt inregistrati peste 2 milioane de cetateni romani care lucreaza acolo. Au format adevarate comunitati locale de romani, cu drepturi depline in cadrul societatii spaniole. Italia se situeaza la acelati nivel cu cel din Spania. Fie ca lucreaza ca manageri de succes, fie ca functionari publici, sau chiar in domeniul agriculturii (culesul capsunilor, portocalelor etc), romanii s-au integrat perfect. Anual economia tarii noastre este ajutata de cetatenii romani, care vin cu sume importante de valuta, sume vehiculate a fi de ordinul miliardelor. Oficiul Roman pentru Migratia Fortei de Munca organizeaza periodic selectii pentru ocuparea unui loc de munca in strainatate. Majoritatea posturilor libere sunt pentru domeniul agriculturii, constructii, dar numarul domeniilor de activitate se diversifica an de an.

Migratia fortei de munca reprezinta principalul scop al calatoriilor cetatenilor romani in strainatate. Se va evidentia mai bine in tabelul de mai jos procentele ocupate de scopul migratiei fortei de munca pe perioada anilor 2005-2007.


Tabelul 2.3 Ponderea ocupata de migratia fortei de munca din totalul plecarilor(mii plecari)


ScopMigratia Fortei de Munca
TotalSursa: FANSIB Romania


Din totalul plecarilor inregistrate de FANSIB in acesti ani, se observa, ca scopul migratiei fortei de munca are un parcurs oscilant, insa nesemnificativ din punct de vedere al procentajului. Daca in primul an, in 2005, romanii au calatorit cu scopul de a lucra in strainatate, aproximativ 70% din totalul de 408 mii de plecari, in anul urmator, acest trend a avut de suferit cu aproape 4%. In acest an 2006, 66% din cetatenii romani au ales sa calatoreasca in scopul inceperii activitatii profesionale in alte tari. In schimb, anul 2007 a cunoscut o crestere de 2 procente fata de anul precedent, ajungand la 68% din totalul de 850 de mii de plecari din acest an.

Iata ca migratia fortei de munca ocupa de departe primul loc in topul scopurilor cu care pleaca romanii in afara granitelor tarii.

Procentele plecarilor cu scopul migratiei fortei de munca, vor fi asezate in graficul de mai jos. Perioada fiind a anilor 2005-2007.

Graficul 2.2 Ponderea ocupata de plecarile cu scopul migratiei fortei de munca


Dupa cum se observa foarte clar pe grafic, anul 2005 pare a fi cel mai important an in care s-au inregistrat 70 de procente de plecari cu scopul migratiei fortei de munca. Anul 2006 a cunoscut o scadere, cu aproape 4 procente, urmand ca anul urmator sa aiba o noua urcare, de data aceasta cu 2 procente fata de anul anterior.


2.2.2 Vacante, concedii de odihna, vizite la rude sau prieteni


Vacantele reprezinta in ansamblu cea mai importanta „afacere” din industria turismului. Acestea se caracterizeaza prin: libertatea de alegere a destinatiei de catre fiecare turist; modul de calatorie (organizat, neorganizat, semiorganizat); concurenta stransa intre diferite segmente ale industriei turismului.

Unii dintre turisti prefera sa calatoreasca doar pentru a-si vizita rudele sau prietenii aflati departe de tara de origine.

Din tabelul de mai jos se vor evidentia procentele plecarilor cu scopul de petrecere a vacantelor, concediilor de odihna si vizitele la rude sau prieteni din totalul de plecari inregistrate de firma FANSIB, perioada fiind a anilor 2005-2007.


Tabelul 2.4 Ponderea ocupata de vacante, concedii de odihna si vizite la rude sau prieteni din totalul plecarilor (mii plecari)


Scop

Vacante

Concedii
Vizite la rude sau prieteniTotal

Total
Sursa: FANSIB Romania

Se observa ca procentele vacantelor, aici incluzand si vizitele la rude sau prieteni si concediile de odihna, au avut o linie oscilanta pe parcursul anilor 2005-2007. In primul an, ponderea vacantelor a fost de 20% din totalul de 408 mii de plecari inregistrate, anul urmator a cunoscut o crestere de 2 procente, atingand cota de 10% din 25 de procente cat au avut vacantele in 2006 dintr-un total de 680 de mii de plecari inregistrate de FANSIB. In anul urmator procentele ocupate de vacante au scazut drastic, ajungand la 19, cu 6% mai putin decat in anul 2006, acest fenomen datorandu-se in mod special acelor crize prin care au trecut cetatenii romani mai ales in Italia. Daca in anul 2005, ponderea concediilor de odihna a fost de 12%, anul urmator a crescut cu 3 procente, ajungand la 15%. In schimb, anul 2007 s-a dovedit a fi unul in care romanii nu s-au prea inghesuit sa isi petreaca binemeritatele concedii de odihna in strainatate. In acest an ponderea concediilor de odihna a fost de doar 10%, in scadere cu 5 procente fata de anul precedent.

Vizitele la rude sau prieteni au avut aceeasi evolutie de-a lungul acestor ani, insa oscilatia este aproape insignifianta. In 2005 s-au inregistrat 8% din totalul de 20 de procente cat au ocupat vacantele in acest an. Anul urmator, vizitele la rude sau prieteni ai cunoscut o crestere de 2 procente, atingand cota de 10% dintr-un total de 25 al vacantelor. In 2007, au cunoscut o scadere, insa nesemnificativa, cu doar 1 procent, inregistrandu-se anul acesta doar 9% din totalul de 19 procente ale vacantelor din acest an.Procentele exprimate mai sus in tabel, vor fi scoase in relief in graficul de mai jos.

Graficul 2.3 Ponderea ocupata de vacante, concedii de odihna si vizite la rude sau prieteni


Se vede foarte usor ce evolutie constanta au avut vizitele la rude sau prieteni in toti acesti ani. De la 8 %, in 2005, a continuat cu 10% in 2006, urmand ca anul 2007 sa fie inregistrat un procent de 9%. Concediile de odihna au avut o pondere mult mai mare fata de vizitele la rude sau prieteni. Cota maxima a acestora fiind inregistrata in anul 2006, 15%. Anul 2007 scade cu aproape 5 procente, ajungand la o cota de 10%.


2.2.3 Calatoriile de afaceri


Calatoriile de afaceri au devenit in zilele noastre un sector din ce in ce mai important, in special pentru anumite zone ale lumii, chiar daca detin numai un procent de 20% din totalul calatoriilor internationale si Ľ din incasari (se alatura si calatoriile oamenilor de afaceri de mai multe ori pe an). Plecarile inregistrate de firma FANSIB, cu acest scop, au fost destul de putine, stiindu-se faptul ca importantii oameni de afaceri prefera calatoria cu avionul, un mijloc de transport mult mai rapid si mai confortabil. In acest caz timpul inseamna foarte mult, iar durata unei calatorii este foarte mica, in comparatie cu autocarul. Tabelul de mai jos vor reliefa cifrele care s-au inregistrat in perioada 2005-2007, a calatoriilor facute cu scopul de afaceri.


Tabelul 2.5 Ponderea ocupata de calatoriile de afaceri din totalul plecarilor (mii plecari)

Scop

Calatorii de afaceri
Total
Sursa: FANSIB Romania


De mentionat este faptul ca oamenii de afaceri au calatorit cu FANSIB pe distante mici, cu o durata a calatoriei de pana in 24 de ore, tarile vizate fiind in mod special tarile invecinate Romaniei, cum ar fi: Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria si spatiul fostei Iugoslavii.

Dupa cum reiese din tabelul de mai sus, in anul 2005, calatoriile de afaceri au avut o pondere de 10% dintr-un total de 408 mii de plecari inregistrate de firma FANSIB. Anul 2006, a cunoscut o scadere a acestor calatorii, in acest an atingand o cota de 9%, cu 1 procent mai putin fata de anul precedent, din totalul de 680 de mii de plecari cate au fost in anul 2006. In schimb, in anul 2007 calatoriile de afaceri au crescut cu 4 procente fata de anul 2006, si cu 3 procente fata de anul 2005, inregistrandu-se nu mai putin de 13% din totalul de 850 de mii de plecari cate au fost in acest an 2007. Este un procent destul de ridicat pentru o firma de trasport rutier, tinand cont de faptul ca oamenii de afaceri prefera ca mijloc de trasport avionul.

Procentele calatoriilor in scop de afaceri vor fi evidentiate mult mai bine in graficul ce urmaza.Graficul 2.4 Ponderea ocupata de calatoriile de afaceri


Calatoriile de afaceri au avut o forma convexa, procentul cel mai mic fiind in anul de mijloc, 2006. Cota maxima a fost inregistrata in anul 2007, de 13%, in crestere cu 4 procente fata de anul precedent. 2005 a inregistrat o pondere mult mai buna decat in 2006, in acest an fiind circa 10%.


CAPITOLUL III

ANALIZA CIRCULATIEI TURISTICE LA NIVELUL AGENTIEI FANSIB, COMPARATIV CU CEA LA NIVEL MACROECONOMIC3.1 Ponderea calatoriilor inregistrate de Agentia FANSIB din totalul calatoriilor


Transporturile in turism contribuie in mod direct la deplasarea persoanelor spre localitatile de destinatie. Locul transporturilor in contextul sistemului turistic a reprezentat un subiect de discutii in literatura de specialitate Inca din anii 1970. Fie ca este vorba de transport aerian sau terestru, de transport naval sau non-motorizat, acesta si-a demonstrat legatura in dublu sens cu turismul. Este greu de imaginat o vacanta petrecuta in orasul invecinat celui de resedinta sau in cel mai indepartat colt al lumii fara a include deplasarea pana acolo.

Preturile extrem de convenabile si ofertele de nerefuzat, ii indeamna pe cetatenii romani sa accepte noi provocari si noi destinatii. Astfel, deplasarile turistilor au crescut simtitor in ultimii ani, acestia avand foarte multe variante de deplasare. De la transportul cu autocarul, cu avionul sau pur si simplu cu masina personala, mii de persoane au plecat in diferite tari pentru o binemeritata vacanta.

Companiile de transport, fie ele aeriene, rutiere sau chiar navale, au inregistrat cereri foarte mari pentru biletele de calatorie spre destinatii europene, si nu numai. Fie ca sunt calatorii in scopuri de afaceri, fie ca sunt calatorii pentru vacante, romanii au simtit nevoia de nou, marea majoritate a lor alegand tarmurile Marii Mediterane, dar si frumusetile naturii din Alpii austrieci.

In tabelul urmator se vor evidentia valorile absolute ale calatoriilor inregistrate in perioada anilor 2005-2007 de Agentia FANSIB, comparativ cu numarul calatoriilor inregistrate in aceeasi perioada, la nivel macroeconomic.


Tabelul 3.1 Numarul calatoriilor inregistrate de Agentia FANSIB din totalul de calatorii (mii de plecari)

Calatorii

Anii
Calatorii

Agentia FANSIBTotal calatorii
Sursa: Agentia FANSIB, Anuar statistic


Dupa cum reiese din tabelul de mai sus, numarul total al calatoriilor, in perioada anilor 2005-2007, a avut o evolutie fluctuanta. Daca in anul 2005, s-au inregistrat 5584 de mii de plecari, anul 2006 a cunoscut o crestere de aproape 500 de mii de plecari, atingand o cota de 6010 mii in acest an. In anul 2007, insa miile de plecari au avut o mica scadere, dar foarte nesemnificativa, numarul acestora fiind de 6001 mii. Din aceste totaluri ale calatoriilor, Agentia FANSIB a avut o contributie importanta, in anul 2005 numarul plecarilor fiind de 408 mii, dintr-un total de 5584. Anul 2006, cresterea a fost de aproape 200 de mii de plecari, ajungand la 680 mii, totalul calatoriilor, conform Anuarului statistic, fiind de de 6010 mii de plecari. Daca in 2005, in cadrul Agentiei FANSIB, plecarile au fost de 480 de mii, anul 2007 acest numar s-a dublat, cifra situandu-se la 850 de mii, din totalul de 6001 de mii de calatorii din acel an.

In tabelul ce urmeaza se vor reliefa procentele calatoriilor din cadrul Agentiei FANSIB pe perioada 2005-2007, din totalul calatoriilor.


Tabelul 3.2 Ponderea calatoriilor inregistrate de Agentia FANSIB din totalul de calatorii

Calatorii

Anii
Calatorii

Agentia FANSIB
Total calatorii
Sursa: Agentia FANSIB, Anuar statistic


Procentele au avut o linie ascendenta de la an la an, cota maxima atingand-o in anul 2007, cand au fost 14,16% din totalul calatoriilor. In anul anul 2005, procentele au fost sub 10%, inregistrandu-se numai 7,3 din total.Urmatorul an ponderea a crescut cu 4%, ajungand la 11,31%. Daca in 2005, procentul a fost de 7,3%, anul 2007 aceasta pondere s-a dublat, inregistrandu-se 14,16%.

Aceste procente vor fi scoase in evidenta mai bine in graficul de mai jos.


Graficul 3.1 Ponderea calatoriilor inregistrate de Agentia FANSIB din totalul de calatorii


Se observa foarte bine ascensiunea calatoriilor in strainatate pe perioada anilor 2005-2007, cota maxima fiind inregistrata in anul 2007, cand s-a atins 14,16% din totalul calatoriilor. Acest procent din 2007 este dublu fata de cel inregistrat de Agentia FANSIB in anul 2005, cand au fost doar 7,3 din totalul calatoriilor in strainatate.3.2 Calatorii in strainatate pe diferite scopuri pe tari de destinatie


La nivel macroeconomic, in definirea termenului „turist” sunt vizati calatorii care au o serie de scopuri, iar in functie de acestea se pot identifica in principal urmatoarele categorii: vacante (aproximativ 68% din totalul calatoriilor), calatorii de afaceri (aproximativ 20%) si vizite la rude si la prieteni si diverse alte scopuri (12%).

Fie ca sunt calatorii in scop de afaceri, vacante, concedii sau pur si simplu vizite la rude sau prieteni, cetatenii romani aleg cu predilectie tarile europene pentru deplasare. Spania, Italia, Turcia, Grecia, Austria sau chiar Ungaria, sunt tarile preferate de majoritatea romanilor pentru a-si petrece vacantele sau concediile sau pentru deplasarile pentru intalnirile de afaceri. Celelalte continente, precum: America de Nord, America de Sud, Africa sau Asia deocamdata nu se afla in vederile populatiei Romaniei pentru astfel de deplasari, decat intr-o foarte mica masura.


3.2.1 Calatorii pentru vacante


Pe piata turistica internationala s-au conturat de-a lungul timpului diverse tipuri de vacante. De exemplu, tarile cu litoral la Marea Mediterana ofera vacante de „Soare, Mare, Nisip”, in timp ce Austria, Elvetia, ofera ca principale puncte de atractie „Morile si Muntii”, existand de altfel atractia reliefului vara si cea a partiilor de schi, iarna.

In prezent s-au dezvoltat ti integrat in circuitul turistic multe zone exotice in America de Sud si Asia de Sud-Est, unde se pune un accent deosebit pe experimentarea unor momente diferite, inedite.

Exista, de asemenea, numeroase vacante cu scopuri speciale de genul: agroturismul si turismul rural, ciclismul, plimbari cu yahtul, croaziere pe diverse fluvii si canale pentru a observa fauna si flora din zona etc.

Nu trebuie omise in acest context nici calatoriile cu scop cultural, religios, care au devenit din ce in ce mai solicitate in optiunile de vacanta ale turistilor.

Fie ca sunt calatorii pentru petrecerea vacantelor, concediilor sau pur si simplu vizite la rude sau prieteni, cetatenii romani aleg cu predilectie tarile europene pentru deplasare. Spania, Italia, Turcia, Grecia, Austria sau chiar Ungaria, sunt tarile preferate de majoritatea romanilor pentru a-si petrece vacantele sau concediile sau pentru deplasarile pentru intalnirile de afaceri.

Celelalte continente, precum: America de Nord, America de Sud, Africa sau Asia deocamdata nu se afla in vederile populatiei Romaniei pentru astfel de deplasari, decat intr-o foarte mica masura


In tabelul de mai jos se vor scoate in evidenta principalele destinatii alese de cetatenii romani pentru vacante in perioada anilor 2005-2007.Tabelul 3.3 Calatorii in strainatate pentru vacante, pe tari de destinatie

Tari

de

destinatie

Anii
Ag. FANSIB*

Tot. Calatorii**

Ag. FANSIB*

Tot. Calatorii**

Ag. FANSIB*

Tot. Calatorii**

ItaliaSpaniaGermaniaFrantaAlte tariSursa: FANSIB Romania, Anuar statistic


*Numar de pasageri

**Mii de plecari


Pe aceasa perioada de ani, 2005-2007, se poate observa evolutia cifrelor din tabelul de mai sus, cifre ce reprezinta numarul de turisti inregistrat in cadrul Agentiei FANSIB, dar si numarul miilor de plecari inregistrate la Institutul National de Statistica. In anul 2005, ca de altfel si in restul anilor, Italia pare a fi cea mai dorita destinatie pentru petrecerea vacantelor, a turistilor romani. In acest an, la Agentia FANSIB s-au inregistrat 183600 de pasageri ce au calatorit spre aceasta tara, la nivel national aceasta cifra s-a situat in jur de 168 de mii de mii de plecari. Anul urmator s-a petrecut o inversare ale proportiilor. Daca la Agentia FANSIB numarul persoanelor care au calatorit spre Italia a crescut la valoarea de 326400, la nivel national, s-a inregistrat o scadere de aproape 50000 de mii de plecari, anul acesta cota ajungand la 114003 de mii de plecari. Anul 2007, dupa cum se stie, datorita scandalurilor ce au avut loc, in care au fost implicati cetatenii de origine romana, cresterea numarului de turisti nu a fost atat de mare, la Agentia FANSIB, acest numar situandu-se in jurul valorii de de 340000. La nivel national numarul miilor de plecari a cunoscut o linie ascendenta fata de anul precedent, cresterea fiind de aproximativ 40000 de mii de plecari, in acest an inregistrandu-se 142067 de mii de plecari cu destinatia Italia.

Spania este a doua mare tara preferata pentru petrecerea vacantelor, concediilor de odihna si pentru recreere, a populatiei romane. In 2005, numarul de pasageri inregistrat la Agentia FANSIB, a fost de 163200, la nivel national, valoarea miilor de plecari a turistilor cu destinatia Spania, fiind de 41984 de mii de plecari. Anul urmator, 2006, s-a constatat o crestere importanta in cadrul Agentiei FANSIB, cu mai mult de 100000 de pasageri, fata de anul precedent. In acest an numarul turistilor care au calatorit cu FANSIB, a fost de 272000. Si miile de plecari, conform Institutului National de Statistica, a avut o scara ascendenta, crescand cu aproape 20 de mii de mii de plecari in acest an. Cifra miilor de plecari situandu-se in 2006 in jurul valorii de 63960 de mii de plecari. Anul 2007 s-a inregistrat o crestere de aproape 120000 de pasageri, in cadrul Agentiei FANSIB, numarul turistilor ce au calatorit spre Spania in 2007 fiind de 391000. La nivel national, plecarile turistilor romani catre destinatia Spania, conform anuarului statistic, a crescut cu aproape 30000 de mii de mii de plecari, cifra fiind de 89870 mii de mii de plecari.

O alta preferinta a cetatenilor romani pentru petrecerea vacantelor, este Germania. Pe perioada anilor 2005-2007, se poate observa din tabel, o linie crescatoare a pasagerilor, respectiv a miilor de plecari ale populatiei romane catre aceasta tara. Ascensiunea incepe cu anul 2005, cand la nivelul Agentiei FANSIB s-a inregistrat un numar de 20400 de pasageri ce au calatorit spre Germania. La nivel national, cota plecarilor a fost de 31232 mii de mii de plecari. Anul ce a urmat, a continuat cu ascensiunea pasagerilor, FANSIB-ul inregistrand cu 7 mii de persoane in plus fata de anul precedent, cifra oficiala fiind de 27200 de persoane. La nivel national cresterea a fost aproape exploziva, fiind inregistrate 58481 mii de mii de plecari catre Germania, numarul acestora din 2005, aproape dublandu-se in acest an. In 2007, numarul pasagerilor care au preferat FANSIB, ca si companie de transport, cu destinatia Germania, a fost dublu fata de anul anterior, inregistrandu-se 59500 de calatori, cu putin peste 30 de mii de calatori in plus fata de anul precedent. Conform Institutului National de Statistica, numarul plecarilor cetatenilor romani peste hotare inregistrate la granita, a fost de 50771 mii de mii de plecari. Aceasta cifra este in scadere fata de 2006 cu aproape 8 mii de mii de plecari.

Destinatia Franta a avut o evolutie mai mult decat oscilanta, atat la nivelul Agentiei FANSIB, cat mai ales la nivelul national. Daca in 2005 pasagerii ce au calatorit inspre Franta cu FANSIB, au fost intr-un numar de 28560, la nivel national fiind de 31556 mii de mii de plecari, in anul imediat urmator, in 2006, cifrele au cunoscut o adevarata prabusire: FANSIB-ul inregistrand putin peste 20 de mii de pasageri, cu aproape 8 mii de pasageri in minus fata de anul precedent, iar la nivel national, miile de plecari au fost si ele in cadere libera, cota din acest an ajungand la putin peste 20 mii de mii de plecari, cu peste 10 mii de mii de plecari mai putine fata de anul anterior. Anul 2007, s-a produs un fenomen invers proportional fata de 2006, cifrele au crescut semnificativ. La nivelul companiei FANSIB, numarul pasagerilor a fost de 42500 care au ales ca destinatie Franta, cu peste 20 de mii de calatori fata de anul 2006, iar la nivel national, plecarile catre aceasta tara au fost in numar de 27217 mii de mii de plecari, cu mai mult de 7 mii de mii de plecari fata de anul precedent.

Alte destinatii precum Portugalia, Belgia, Olanda, Cehia sunt pe ultimul loc in preferintele populatiei romane pentru a petrece vacanta. Numarul pasagerilor autocarelor ce apartin Agentiei FANSIB, pe anul 2005, a fost de doar 12440, iar la nivel national, de 17885 mii de mii de plecari. Anul 2006 a avut o linie crescanda, FANSIB Romania inregistrand un numar de 34000 de pasageri care au calatorit spre aceste tari, cu peste 22000 mai multi pasageri decat anul 2005. conform anuarului statistic, in 2007 au fost 27769 mii de mii de plecari catre tari precum Portugalia, Olanda, Belgia si Cehia, in plus cu aproape 10 mii de mii de plecari fata de cate au fost in anul anterior. In 2007, la nivelul Agentiei FANSIB, s-a constatat injumatatirea numarului de pasageri, inregistrand numai 17000 de calatori care au ales destinatiile amintite. Daca la nivelul FANSIB, aceasta scadere a fost drastica, la nivelul national, aceasa scadere nu a fost atat de mare, in acest an inregistrandu-se 21 mii de mii de plecari, in minus cu 6 mii de mii de plecari fata de anul 2006.

In ceea ce priveste procentul calatoriilor la nivelul Companiei FANSIB din totalul calatoriilor catre diferite destinatii precum Italia, Spania, Germania, Franta, Olanda, Belgia, Portugalia si Cehia, tabelul de mai jos va scoate in evidenta aceste date.


Tabelul 3.4 Procentele calatoriilor in strainatate pentru vacante, pe tari de destinatie

Tari

de

destinatie

Anii
Ag. FANSIB

Tot. Calatorii

Ag. FANSIB

Tot. Calatorii

Ag. FANSIB

Tot. Calatorii

ItaliaSpaniaGermaniaFrantaAlte tariSursa: FANSIB Romania, Anuar statistic


Se observa ca procentajul calatoriilor inregistrate de Agentia FANSIB din totalul de calatorii catre diferite tari sunt sub 1%. Ponderea detinuta de FANSIB Romania este foarte mica din totalurile plecarilor populatiei romane. Plecarile spre Italia, una din preferatele cetatenilor romani pentru petrecerea vacantelor, detin o pondere foarte mica, pe perioada anilor 2005-2007. Daca in primul an procentajul a fost infim, doar de 0,1%, anul urmator a crescut usor spre 0,28%, urmand ca in 2007 sa scada din nou catre un procent de 0,23% din totalul plecarilor catre aceasta tara. In schimb, plecarile catre Spania stau un pic mai bine la capitolul procente. In primul an au fost 0,38 de procente, urmand ca anul 2006 sa cunoasca un trend ascendent, urcand la 0,42 de procente. Anul 2007, inregistrand o crestere cu doar o sutime fata de anul 2006. O alta tara care a avut o linie crescanda al procentajelor, este Franta. An de an ponderile calatoriilor din cadrul Companiei FANSIB, catre aceasta tara, au crescut. Daca in 2005, au fost 0,09 procente, anul 2006 au crescut la 0,1, urmand ca in anul urmator sa isi continue dezvoltarea, cota fiind aici de 0,15% din totalul calatoriilor inregistrate la nivel national.

Aceste procente se vor evidentia in graficul realizat mai jos.


Graficul 3.2 Procentele calatoriilor in strainatate pentru vacante,

pe tari de destinatie la nivelul Agentiei FANSIB


Din grafic se observa cel mai bine evolutia procentelor calatoriilor la nivelul Agentiei FANSIB, pe perioada anilor 2005-2007. Se remarca linia ascendenta a calatoriilor catre Spania, care detine cel mai mare procentaj dintre toate calatoriile catre diferitele tari. Pe locul secund se situeaza Italia, evolutie ce a fost insa oscilanta pe parcursul anilor, cota maxima situandu-se in anul 2006, cand stau inregistrat 0,28%, urmand ca in 2007 sa scada cu 5 sutimi. De asemenea este vizibila si evolutia plecarilor catre Franta, cand an de an, ponderile au crescut. Anul 2007 a fost anul in care au fost cele mai multe plecari catre aceasta tara, valoarea fiind estimata la 0,15%.

3.2.2 Calatorii de afaceri


Aceste calatorii devin din ce in ce mai importante pentru industria turismului si din punct de vedere al incasarilor care sunt in cele mai multe cazuri cu mult mai mari decat cele din timpul unei vacante, aducand astfel importante benficii tuturor agentilor implicati in prestarea serviciilor speciale pentru aceasta categorie. Mai mult decat atat, in ceea ce priveste transportul, oamenii de afaceri calatoresc in marea majoritate a situatiilor cu avionul, fiind in acelasi timp si clienti de baza ai hotelurilor de patru si cinci stele (acestea sunt ocupate in proportie de ~60% de catre oameni de afaceri).

Tabelul realizat mai jos vor expune valorile absolute ale calatoriilor pe diferite tari de destinatie, scopul acestora fiind al afacerilor.


Tabelul 3.5 Calatorii in strainatate pentru afaceri, pe tari de destinatie

Tari

de

destinatie

Anii
Ag. FANSIB*

Tot. Calatorii**

Ag. FANSIB*

Tot. Calatorii**

Ag. FANSIB*

Tot. Calatorii**

MoldovaUcraina

BulgariaUngariaTotalSursa: FANSIB Romania, Anuar statistic


*Numar de pasageri

**Mii de plecari


Majoritatea calatoriilor in scop de afaceri au fost catre tarile invecinate Romaniei. Astfel, cele mai multe plecari au fost in tari precum: Ungaria, Bulgaria, Ucraina si Republica Moldova. In anul 2005, oamenii de afaceri au fost intr-un numar de 16320 care au plecat catre Moldova, aceasta cifra inregistrandu-se in cadrul Agentiei FANSIB. In schimb, la nivel national au fost 7996 mii de mii de plecari catre aceasta tara. Anul urmator cifrele au crescut considerabil. La nivelul Companiei FANSIB, au fost 21420 de pasageri catre Moldova, in crestere cu aproape 5 mii de calatori, iar la nivel national, au fost cu 3 mii de mii de plecari in plus fata de anul 2005, inregistrandu-se 10933 mii de mii de calatorii catre Moldova, scopul fiind al afacerilor. Anul 2007 FANSIB a cunoscut o explozie a cererilor pentru Moldova, dublandu-se numarul pasagerilor fata de anul precedent, anul acesta fiind de 49725. Si la nivel national s-au petrecut majorari de cifra, anul acesta atingand o cota de 14410 mii de mii de plecari, cu 4 mii de mii de plecari mai multe decat anul anterior.

A doua tara preferata pentru calatorii in scopuri de afaceri a fost Bulgaria. An de an cresterile pasagerilor, respectiv a miilor de plecari, a avut o line ascendenta. La FANSIB, in 2005, au fost 16320 de pasageri ce au plecat catre Bulgaria, iar la nivel national au fost inregistrate 2633 mii de mii de plecari.

Anul 2006, cifrele au crescut. La Atlasib cu aproape 8000 de pasageri, numarul fiind de 24480, iar la nivel national cresterea a fost de aproape 600 mii de mii de plecari catre Bulgaria, cota, anul acesta, fiind de 3200. Si in 2007, ascensiunea a continuat. La Agentia FANSIB, fata de anul 2006, s-a inregitrat o crestere de pana la 20 mii de pasageri, numarul acestora fiind de 44200, iar la nivel national cresterea a fost de 1300 mii de mii de plecari, cota fiind de 4500 mii de mii de plecari catre Bulgaria.

Calatoriile in scop de afaceri cu destinatia Ungaria, au avut o evolutie oscilanta de-a lungul anilor 2005-2007. In primul an au fost 4080 de pasageri ce au plecat cu Agentia FANSIB catre Ungaria, iar la nivel national au fost 8684 mii de mii de plecari. Anul urmator numarul de calatori inregitrat la FANSIB a scazut cu aproape 1000, ajungand la putin peste 3000 de pasageri.

In schimb, Institutul National de Statistica a contorizat in acest an, circa 8000 mii de mii de plecari, scaderea nefiind foarte semnificativa fata de anul anterior. Anul 2007, calatoriile de afaceri catre Ungaria au explodat pur si simplu, FANSIB Romania inregistrand un numar de peste 11000 de pasageri, cu 8000 de pasageri mai mult decat anul anterior. La nivel national s-a petrecut aceelasi fenomen de crestere, aici cota plecarilor a fost de 9060 mii de mii de plecari.


In tabelul de mai jos vor fi expuse ponderile, din cadrul Agentiei FANSIB, calatoriilor in scop de afaceri, pe diferite tari.Tabelul 3.6 Ponderea calatoriilor in strainatate pentru afaceri, pe tari de destinatie

Tari

de

destinatie

Anii
Moldova
Ucraina
Bulgaria
Ungaria
Total
Sursa: FANSIB Romania


Ponderile cele mai mari, dupa cum se observa si din tabel, o detin tari precum: Moldova si Bulgaria. Procentele calatoriilor catre Moldova sunt constante pe parcursul anilor. In 2005, 40%, al doilea in scadere cu 5 procente, iar in 2007 au fost 45% de calatorii din totalul din acel an. Bulgaria a inregistrat aceeasi pondere in toti acesti ani, cota fiind de 40%. Calatoriile catre Ucraina au avut, in 2005, un procent de 10%, in 2006 cunoscand o crestere de 10 procente, atingand cota de 20% din totalul calatoriilor din acel an. In 2007 procentele au scazut, ajungand la o cota de 5%. Calatoriile de afaceri catre Ungaria au avut o evolutie constanta: in primul an au fost 10%, al doilea 5%, iar in 2007, la fel ca in 2005, adica 10% din totalul calatoriilor din acest an.

Graficul care urmeaza vor reliefa aceste ponderi pe parcursul anilor 2005-2007.

Graficul 3.3 Ponderea calatoriilor in strainatate pentru afaceri, pe tari de destinatie


Se observa cu usurinta constanta pe care au avut-o calatoriile catre Moldova, 40%, dar si evolutia oscilanta a calatoriilor in scop de afaceri catre tari precum Ungaria sau Moldova. Ucraina se diferentiaza din acest tabel cu acea crestere din 2006 cu 10 procente fata de anul precedent, anul acesta inregistrandu-se 20% din totalul calatoriilor catre aceasta tara.


CAPITOLUL IV

PREVIZIUNEA EVOLUTIEI INDICATORILOR CIRCULATIEI TURISTICE


Previziunea implica prognoza prealabila a operatiunilor. Ea are menirea ca prin instrumente proprii sa asigure acoperirea programelor, cat ti o influenta pozitiva asupra derularii proceselor unei organizatii.

In principalele metode de previziune se numara: metoda lanturilor Markov, metoda sporului mediu si metoda indicelui mediu, metoda extrapolarii analitice.4.1 Previziunea evolutiei numarului total de vizitatori


Pentru determinarea trendului se folosesc metode simple (mecanice) si sunt metode analitice. Dintre metodele simple, cele mai importante sunt: metoda modificarii medii absolute (sporului mediu) si metoda indicelui mediu al dinamicii. Metodele analitice de trend se bazeaza pe functii matematice si sunt trendul liniar si trendul neliniar (exponential, parabolic, hiperbolic, logaritmic, etc.).


4.1.1 Sporul mediu


Metoda modificarii medii absolute reprezinta o modalitate de determinare a tendintei, recomandata indeosebi in cazul in care modificarile anuale in marime absoluta sunt aproximativ contante. Sporul mediu este folosit pentru determinarea valorilor yt.

Ecuatia de ajustare se bazeaza pe relatia dintre ultimul termen (yn), primul termen (y1) si modificarile absolute, astfel:

ỹ∆ y1 + ∆ ∙ ti

(yi – y1) / i – 1

unde:

y1 – primul termen al seriei de date

modificarea medie absoluta

ti timpul, ia valori de la 1 la n


Cunoscand datele referitoare la plecarile vizitatorilor romani in strainatate prin Agentia FANSIB, inregistrate pe perioada anilor 2005-2007, se vor extrapola datele pe urmatorii ani, utilizand metoda sporului mediu.


Anii

Numar plecari

(yi – y1) / i – 1 => ∆ = (850 – 408) / 3-1 =>

ỹ∆ y1 + ∆ ∙ ti => ỹ∆ ti


Anii

Numar plecari

tiPentru perioada anilor 2005-2007, i ia valori de la 0 la 2 si avem urmatoarele date:

i 0 => ỹ∆ = 408 + 221 ∙ 0 => ỹ∆ = 408

i = 1 => ỹ∆ = 408 + 221 ∙ 1 => ỹ∆ = 629

i = 2 => ỹ∆ = 408 + 221 ∙ 2 => ỹ∆ = 850


Pentru perioada in care se face previziunea, i ia valori de la 3 la 5, si avem:

i = 3 => ỹ∆ = 408 + 221∙ 3 => ỹ∆ = 1071

i = 4 => ỹ∆ = 408 + 221 ∙ 4 => ỹ∆ = 1292

i = 5 => ỹ∆ = 408 + 221 ∙ 5 => ỹ∆ = 1513


Pe baza ajustarii cu metoda sporului mediu, previziunile evolutiei numarului de plecari ale vizitatorilor romani in strainatate in perioada 2008-2010 sunt urmatoarele: in anul 2008 numarul plecarilor va fi de 1071 mii de plecari, anul 2009 acest numar va creste cu aproape 200 de mii de plecari, atingand cota de 1292, iar in anul 2010 cifra va fi de 1513, cu putin peste 200 de mii de plecari fata de anul precedent.


Verificarea ajustarii

Pentru verificarea ajustarii se foloseste coeficientul de variatie:

y = 1938 / 3


ν = (29,44 ∙ 100 ) / 646 => ν = 4.55

Metoda ajusteaza bine seria de date pentru ca ν <


4.2.2 Indicele mediu


Metoda indicelui mediu, ca si metoda sporului mediu, prezinta avantajul determinarii operative simple a tendintei generale, cat si cel de a inlocui valorile absente dintr-o serie prin valori „ajustate”. Aceasta operatiune este denumita interpolare si este facilitata de faptul ca sporul mediu si indicele mediu pot fi obtinuti pe baza termenilor extremi ai unei serii (y1 si yn).

Ecuatia de ajustare se bazeaza pe relatia dintre ultimul termen (yn ), primul termen (y1 ) si indicii dinamicii cu baza in lant (I t/t-1 ), astfel:

y1 – primul trmen al seriei de date

yi – ultimul termen al seriei de date

I – indicele mediu dinamic

ti – timpul, ia valori de la 1 la n

Pentru aceleasi valori ale numarului de plecari din perioada 2005-2007, se vor extrapola datele pe urmatorii ani, utilizand metoda indicelui mediu.


Anii

Numar plecari

Pentru ajustarea pe baza metodei indicelui mediu se foloseste relatia:Anii

Numarul plecarilor

In perioada anilor 2005-2007, pentru i care ia valori de la 0 la 2, avem:

i 0 => = 408 ∙ (4.32) 0 => = 408

i = 1 => = 408 ∙ (4.32) 1 => = 1762.56

i = 2 => = 408 ∙ (4.32) 2 => = 7614.25

Pentru perioada in care se face previziunea, i ia valori de la 3 la 5, si avem:

i = 3 => = 408 ∙ (4.32) 3 => = 32892.96

i = 4 => = 408 ∙ (4.32) 4 => = 142094.16

i = 5 => = 408 ∙ (4.32) 5 => = 613846.77


In urma previziunilor realizate cu algoritmul de calcul pentru ajustarea prin metoda indicelui mediu, s-au constatat urmatoarele valori in ceea ce priveste evolutia numarului de plecari ale romanilor in strainatate: in anul 2008 vor fi 32892.96 plecari, in 2009 142094,16, iar in 2010 se vor inregistra aproximativ 613846,77.

Verificarea ajustarii

Pentru verificarea ajustarii se foloseste coeficientul de variatie:


y = 646

ν = (51.14 ∙ 100) / 646 => ν = 7.91

Metoda nu ajusteaza bine seria pentru ca ν >5%.4.2 Previziunea evolutiei calatoriilor in functie de scopul acestora


Metoda Lanturilor lui Markov permite analiza si previziunea in evolutia structurii serviciilor pe termen scurt. In teoria Lanturilor lui Markov se considera ca rezultatul oricarei determinari depinde de rezultatul care o precede direct si numai de acesta.

Utilizand metoda Lanturilor lui Markov, se vor previziona evolutiile calatoriilor pentru anul 2008, in functie de scopul acestora: migratia fortei de munca, vacante si concedii de odihna si calatorii in scop de afaceri.
Anii

Vacante

Vizite la rude si prieteni

Calatorii de afaceri

Migratia

fortei de munca

TOTAL


Pasul 1

Aceste valori absolute, se vor transforma in valori relative. Ele vor fi expuse in tabelul ce urmeaza.


Anii

Vacante

Vizite la rude si prieteni

Calatorii de

afaceri

Migratia

Fortei de munca

TOTAL
Pasul 2 - Determinarea matricilor de tranzitie de la un an la altulVacante

Vizite la rude si prieteni

Calatorii de

afaceri

Migratia

Fortei de muncaVacanteVizite la rude si pr.Calatorii de afaceriMigratia fortei de munca

s-a obtinut

Se constata o crestere, in anul 2006 fata de 2005, a vacantelor cu 3%, iar a vizitelor la rude si prieteni cu 2%. De asemenea ponderile calatoriilor cu scopul migratiei fortei de munca au scazut in 2006 fata de anul precedent cu 4%. Calatoriile de afaceri au cunoscut si ele o scadere de 1% in 2006.


Procedand analog, pentru anul 2006 ca an de baza si anul 2007 an curent, obtinem:Vacante

Vizite la rude si prieteni

Calatorii de

afaceri

Migratia

Fortei de muncaVacanteVizite la rude si pr.


9

Calatorii de afaceriMigratia fortei de munca

s-a obtinut


Se constata o scadere a ponderilor vacantelor in anul 2007 fata de 2006, cu 5%, iar a vizitelor la rude si prieteni cu 1%. Calatoriile de afaceri au crescut in acest an 2007 fata de cel anterior, cu 4 procente, iar calatoriile in scopul migratiei fortei de munca au cunoscut o majorare de procentaj de 2% fata de anul 2006.


Pasul 3 - Se determina matricea totala de tranzitie (W), prin insumarea matricilor de tranzitie determinate anterior.Vacante

Vizite la rude si prieteni

Calatorii de

afaceri

Migratia

fortei de munca

TOTAL

Vacante


Vizite la rude si prieteni


Calatorii de afaceri


Migratia fortei de muncaPasul 4 - Se determina matricea probabilitatilor de tranzitie QIMm m, prin impartirea fiecarui element de pe linie la totalul de pe linie, in cadrul matricei totale de tranzitie. Se obtine:
Pasul 5 - Structura previzionata se afla prin inmultirea transpusei matricei probabile de tranzitie QT cu vectorul structurii din ultimul an pentru care avem informatii.Cum ann = anul2007 (10; 9; 13 ; 68), atunci:
Conform metodei Lanturilor lui Markov, in anul 2008, evolutia calatoriilor in functie de scopul acestora, se va prezenta, in valori absolute, astfel:Scopul calatoriilor


Numar calatorii

Vacante


Vizite la rude si prieteni


Calatorii de afaceri


Migratia fortei de munca
S-a inregistrat aceasta situatie deoarece, conform calculelor efectuate, in 2008 fata de 2007, s-a constatat faptul ca in 2008 numarul vacantelor va scadea cu aproximativ 1.3 procente, la fel ca si calatoriile cu scopul vizitarii rudelor sau prietenilor, care vor scadea cu 0,45% fata de anul 2007. Nu acelasi lucru se poate spune despre calatoriile de afaceri si calatoriile cu scopul migratiei fortei de munca. Aceastea vor cunoaste un trend ascendent cu 1,3%, respectiv 2,72%.CONCLUZIIDe la anul infiintarii, 1993, si pana in prezent, FANSIB Romania s-a dovedit a fi cel mai de incredere transportator international de persoane de la noi din tara. Cu cifre de afaceri ce uluiesc pe toata lumea, de aproximativ 270 milioane de euro, Holding-ul FANSIB si-a format un renume pe piata transportatirilor din Romania. Cu oferta de preturi foarte atractiva, cu oameni de incredere, profesionalismul de care da dovada agentia si pana la autocarele din dotare, fiecare pasager regaseste motto-ul agentiei : „confort, rapiditate, siguranta”.

Numarul pasagerilor a crescut simtitor de la an la an, cifrele fiind deloc de neglijat. De la 480 de mii de pasageri in 2005, iata ca in 2007, au fost nu mai putin de 850 de mii de pasageri. Tarile de destinatie fiind din toate colturile continentului european. Plecari catre Republica Moldova, Austria, Olanda, Spania, Franta, Spania si chiar tarile din Peninsula Scandinavica, sunt destinatii alese de cetatenii romani care au ales sa calatoreasca cu FANSIB Romania. Scopurile calatoriilor au fost diverse, dar cu precadere migratia fortei de munca ocupa un loc important in numarul mare de pasageri. Printre alte scopuri au fost: calatorii de vacanta, recreere si odihna – aici preferate au fost tari precum Italia, Spania sau Franta - , vizite la rude sau prieteni – tarile dominante sunt de asemenea Spania si Italia - , si bineinteles calatorii in scop de afaceri. In cazul acestora din urma, situatia sta un pic diferit privind tarile de destinatie. Au fost preferate tarile invecinate Romaniei, precum: Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria sau tarile din fosta Iugoslavie.

In ceea ce priveste procentele calatoriilor din cadrul Agentiei FANSIB, acestea au avut un trend ascendent de la an la an. De la 7.3% cat s-au inregistrat in 2005 din totalul de calatorii la nivel national, anul imediat urmator au crescut la 11.31 procente, iar anul 2007 a cunoscut aceeasi linie de crestere ajungand la o cota de 14.16% din totalul de calatorii. Numarul de calatorii din cadrul FANSIB Romania au avut o oarecare importanta in ceea ce priveste procentele din totalul calatoriilor din toti acesti ani inregistrate la nivelul Romaniei. Contributia adusa de FANSIB la cresterea nivelului de transport persoane nu este deloc de neglijat pentru anii ce vor urma.

O atentie sporita trebuie acordata calatoriilor de afaceri. Acestea au luat foarte mare amploare, cifrele ridicandu-se in mod simtitor anual. Cel mai bun exemplu este Bulgaria. Daca in 2005 au fost aproximativ 16 mii de calatorii, anul 2006 aceasta categorie de calatorii a inregistrat o crestere de 8 mii, cifra oficiala fiind de 24 mii de calatorii. In anul 2007, acest numar aproape ca s-a dublat, inregistrandu-se nu mai putin de 44 mii de calatorii cu scopul afacerilor catre Bulgaria. Aceasta nu este singura tara care a avut acest parcurs crescator. In aceeasi pozitie favorabila sunt si Ungaria, Ucraina sau chiar Republica Moldova.

Majoritatea vacantelor au fost petrecute de cetatenii romani in tari precum Spania sau Italia, insa vin tare din urma Franta (Coasta de Azur), Germania sau Portugalia (avand iesire la Oceanul Atlantic). Numarul acestor calatorii cu scopul petrecerii vacantelor sau concediilor de odihna sunt in continua crestere, lucru imbucurator pentru Agentia FANSIB, profitul fiind pe masura.

Previziunile pentru anii urmatori nu stau deloc rau pentru FANSIB. Potrivit calculelor facute in cadrul capitolului 4 al acestei lucrari, numarul plecarilor catre diferite destinatii europene, va creste cu aproape 200 de mii in fiecare an. Astfel, in 2008, cifra estimata va fi de putin peste 1000 de mii de plecari, anul 2009 va creste si va fi inregistrata o cifra de 1300 de mii de plecari, iar anul 2010 va atinge pragul de 1500 de mii de calatorii inregistrate in cadrul Agentiei FANSIB. Metoda de calcul care a fost folosita si a dus la aceste rezultate a fost metoda sporului mediu. O alta metoda de previzionare utilizata a fost metoda indicelui mediu. Si aici cifrele au fost, de asemenea, in continua crestere. Astfel, in anul 2008 vor fi 32892.96 plecari, in 2009 142094,16, iar in 2010 se vor inregistra aproximativ 613846,77.

Cu metoda Lanturilor lui Markov s-a putut previziona, pentru anul 2008, numarul de calatorii in functie de scopul acestora. Vacantele se estimeaza a fi intr-un numar de 4845, vizitele la rude sau prieteni 7994, calatoriile de afaceri 254150, iar plecarile avand drept scop migratia fortei de munca vor exploda practic atingand cifra record de 2150160.

Asadar, privind in ansamblu intregul continut al lucrarii de fata, se poate constata o analiza a ceea ce inseamna FANSIB pe piata transportatorilor de persoane din Romania, cu date privind numarul de calatorii, scopul acestora, si mai ales previziunile pentru anii ce vor urma.


BIBLIOGRAFIE1. Firoiu Daniela            

Industria turismului si a calatoriilor, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2006

2. Zaharia Marian

Economia serviciilor, Editura Universitara, Bucuresti, 2005

3. FANSIB Romania


4. Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti

5. www.FANSIB.ro


6. www.business-standard.ro

7. www.carpatica.ro


8. www.eurolines.ro


9. www.insse.ro


10. www.onrc.ro


11. www.zf.ro

ANEXE


Organization Chart

Tabelul 1.1. Grafic de circulatie pe ruta Romania-Spania si planul tarifar

Sursa: www.FANSIB.ro
Tordjman A., Strategies de concurrence dans le commerce: les services aux consumateur, Les Editions d Organisation, Paris, 1987, pag. 184.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }