QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Managementul agentiei de turism s.c. ultramarine travel international s.r.l

MANAGEMENTUL AGENTIEI DE TURISM S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L

Analizand capitolul anterior putem stabili concret ca agentia de turism este un intermediar intre multiplii prestatori de servicii care actioneaza pe piata turistica (companiile de transport, hotelurile, restaurantele, agenti comerciali care evolueaza in domeniul agrementului), dar si intre acestia si consumatori (turisti).

Activitatea unei agentii de turism este reprezentata de producerea, comercializarea si promovarea activitatii agentiei dar si a pachetelor turistice. In ultima perioada, a aparut un concept nou in cadrul activitatii unei agentii de turism si anume: consultanta turistica.

Prezentarea agentiei de turism S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L


S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L este o societate comerciala cu raspundere limitata infiintata in aprilie 200 Aceasta a activat sub palaria societatii S.C. CLUB TRAVELescu. S.R.L, detinuta de 3 asociati, iar in prezent se afla sub palaria societatii S.C DESTINIA PLACE S.R.L.

S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L este o agentie de turism dinamica, cu o activitate intensa, care a contribuit la modernizarea pietei turistice romanesti inca de la lansarea acesteia pe piata. Prin introducerea unor pachete turistice unice la acel moment. Agentia se adreseaza unui anumit segment de piata si anume persoanelor cu venituri peste medie. In continuare sunt evidentiate succint cele mai importante realizari ale agentiei si totodata a resursei umane prezenta in aceasta:Primul charter cu destinatia Egipt, Sharm el Sheikh: a fost un pionerat de promovare al unei destinatii necunoscute in Romania.

Primul catalog Luna de miere - prima oferta compacta, specializata pe oferte de „Luna de miere”, lansat pe piata romaneasca de turism.


Primul documentar despre scuba diving la Marea Rosie,  proiect propus de agentie si realizat impreuna cu B1 TV

Primul catalog specializat pe destinatii exotice


Destinatii noi: Portugalia – proiect nefinalizat pentru charter in zona Algarve (sudul Portugaliei), Kenya safari.


Deschidrea primului Club de turism

Realizari in cadrul clubului

Expozitie de fotografie cu tema: Romania vazuta de turisti straini.”

„Zilele Latino” mini targ de turism pentru promovarea destinatiilor latine”.

Expozitie de caricatura „Ion Barbu”

Expozitie de fotografie „Egiptul de sus”


Primul charter cu destinatia Cipru, program realizat impreuna cu alte 2 agentii de turim

Destinatii noi: croaziere saptamanale in Marea Adriatica cu plecare din Croatia; croaziere in Mediterana si Marea Egee

Croaziere in Antartica


Destinatii noi:  Argentina si Oman


Destinatii noi: Tanzania safari si plaja in Zanzibar, Venezuela- Insula Margarita

Obiectul de activitate al socitatii consta in producerea si comercializare aranjamentelor turistice pe plan intern (intr-o masura mai mica) si international, dar si comercializarea produselor turistice individuale.

Astfel agentia de turism desfasoara urmatoarele activitati:

Outgoing: organizarea de excursii externe pentru turistii romani, avand la baza contracte cu agentii de turism existente pe piata internationala, dar si cu alti prestatori externi de servicii turistice.

Turism intern: organizarea de pachete turistice pentru turistii romani, avand la baza contracte cu prestatorii de servicii care activeaza pe piata turistica nationala.

Vanzarea biletelor de avion: pe curse interne si internationale ale companiilor aviatice nationale si straine.

Obtinerea de vize turistice

S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L este o agentie de turism tour-operatoare care organizeaza si comercializeaza programele proprii atat turistilor propriu-zisi, cat si altor agentii de turism cu care colaboreaza.

Primul scop al agentiei este oferirea de produse turistice de calitate, prin intermediul carora turisti vor trai clipe de neuitat, unice. Acestea sunt completate de serviciul de consultanta ireprosabil acordat de personalul agentiei.

Din primul tel al agentiei deriva cel de-al doilea, si anume fidelizarea clientelei. Acest lucru se poate obtine prin crearea si dezvoltarea unor relatii de incredere reciproca, de sinceritate si intelegere cu clientii, bazate pe experienta si competetele profesionale ale personalului, dar si printr-un mod de lucru care are drept trasaturi transparenta si corectitudinea.


Structura organizatorica a agentiei de turism S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L


Structura organizatorica a agentiei este una de tip ierarhic functional, alcatuita din compatimente operationale si functionale, fiecare avand ca sarcini realizarea unei activitatii sau grup de activitati relativ asemanatoare. Intre compartimente exista o relatie de colaborare, dar si de control intre cele doua compartimente si Directorul de agentie, iar intre Directorul General si celelalte compartimente exista o relatie de control.DIRECTOR GENERALDIRECTOR DE AGENTIECompartiment programe
Compartiment vanzari


Figura nr. 1 Organigrama S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L[1]


Din punct de vedere organizatoric, agentia S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L. reuseste ca numai prin cativa lucratori sa acopere o arie larga de servicii turistice. Astfel un angajat se ocupa cu stabilirea programelor turistice si crearea acestora, un salariat cu vanzarea acestora, iar un directorul de agentie ii indruma si ii orieteaza pe baza experientei sale mai indelungate. Cum a mentionat anterior fiecare realizeaza activitati relativ asemanatoare, respectiv toti cei trei angajati se ocupa cu crearea produselor turistice, vanzarea si promovarea acestora in anumite proportii. Toate acestea se afla sub supravegherea directorului general.

De-a lungul perioadei analizate situatia se prezinta astfel:


Figura nr. 2 Evolutia numarului de angajati [2]


Conform informatiilor oferite de agentia de turism, S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L., numarul mediu de angajati a fost unul constant, din anul 2006 pana in anul 2009, in anul 2010 acest numar inregistrand o scadere, pana la 3 angajati.


Operatiuni tehnice ale agentiei de turism S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L


Agentia de turism S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L efectueaza atat operatiuni de outgoing (plecari in strainatate), cat si de turism intern.

Avand in vedere ca segmentul de piata vizat de agentie este cel detinut de persoanele cu venituri peste medie, operatiunile de turism intern sunt reduse ca numar. Acestea consta, doar intr-un numar relativ mic, in sejururi pe litoralul romanesc, sejururi cu ocazia anumitor sarbatori/ evenimente importante, de exemplu: Pasti, Craciun, Valentine’ s Day. Aceste sejururi au un tarif peste medie, chair daca se desfasoara pe teritoriul Romaniei.

Operatiunile de outgoing sunt cele care reprezinta aproape intreaga activitate a agentiei. Cum am mentionat anterior in acest capitol, agentia are la activ anumite realizari importante pentru piata turistica romanesca.

Programele si destinatiile au fost alese din pasiune pentru frumos, nou, unic si exclusivist.

In cadrul agentiei de turism principalele produse turistice care sunt oferite catre vanzare sunt: luna de miere, destinatii exotice, turism de aventura (safari si scuba diving- in principal), dar si alte produse cum ar fi: croaziere, circute, charter.

S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L a fost prima agentie de turism care a comercializat pentru prima data pachetul turistic „Luna de miere”, introducand astfel pe piata acest tip de produs, dar si destinatiile exotice care au fost stabilite pentru realizarea acestui tip de aranjament turistic. Toate ofertele agentiei pentru cuplurile din luna de miere sunt oferte la hoteluri specializate pentru cupluri. Cateva destinatii pentru luna de miere sunt: Argentina, Azore, Bora Bora, Dubai, Egipt, India, Franta, Jamaica, Singapore, Italia, Seychelles dar si altele.

Produsele turistice „Luna de miere” sunt produse scumpe si foarte scumpe special create pentru propapetii miri, avand la baza ideea conform careia luna de miere este cel mai special moment din viata de cuplu. Aceste produse pot fi personalizate dupa placul clientului, de la anumite servicii pana la crearea unei luni de miere tematica.

Destinatiile exotice reprezinta un alt tip de aranjamente turistice care sunt incluse in operatiunile de outgoing ale agentiei. Si aceste aranjamente sunt scumpe si foarte scumpe , in special datorita costului biletului de avion, care de exemplu pentru a ajunge in Bora Bora, acesta costa cat un sejur complet in Europa. S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L este prima agentie de turism care a lansat primul catalog specializat pe destinatii exotice.

Turismul de aventura reprezinta al treilea tip de produs turistic prezent in oferta agentiei. Aceste produse turistice au fost concepute pentru persoanele care doresc sa-si petreaca vacantele intr-un mod mai activ, pentru cei carora le place sa traiasca momente intense si pline de adrenalina dar si pentru cei care iubesc natura cu tot ceea ce cupriunde aceasta. Produsele turistice de tip aventura prezentate de agentie sunt: scuba diving, safari, jeep safari, rafting (care se organizeaza si pe teritoriu romanesc), inot cu delfinii, parasailing si pescuit.

Croazierele si circuitele fac parte din oferta agentiei S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L. Acestea au tematica turismului de aventura, dar si vacante pentru indragostiti.

Vanzarea biletelor de avion si obtinerea vizelor completeaza activitatea desfasurata in cadrul agentiei. Vizele pe care agentia le poate obtine sunt pentru doua- trei tari; de exemplu pentru Bora Bora, clientul nu poate obtine viza de la agentie, ci trebuie sa colaboreze cu ambasada SUA.

Una din operatiunile care lipsesc din gama de activitati intreprinse de agentie sunt cele de incoming. Luand in considerare programele turistice pentru activitatile de outgoing si destinatiile vizate, conducerea agentiei considera ca Romania nu dispune de o infrastructura minima si nici de o baza materiala turistica pentru a intreprinde operatiuni de incoming, deoarece turistii straini nu pot beneficia de conditii de lux in tara noastra.

Concluzionand actiunile de dezvoltare a turismului romanesc, inclusiv de incurajarea economiei spre o etapa de crestere, conducerea agentiei considera ca atuurile tarii nu sunt valorificate nici macar la un nivel mediu, iar altele chiar deloc. „Un vis de turism” este o propunere care vine in sprijinul acestor actiuni si descrie Romania ca fiind „Regina apelor termale”.

Din punct de vedere al modalitatilor de plata agentia foloseste ca document voucher-ul. Plata serviciilor se poate face prin virament bancar, cash, dar si in rate.


Mediul extern al agentiei de turism S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L.


Mediul extern, ca si mediul intern, presupune existenta mai multor factor de influienta pe care agentia de turism ii poate preveni intr-o masura mai mare sau mai mica.

Mediul extern existenta oportunitatilor si amenintarilor unei agentii de turism. In functie de cum agentia actioneaza asupra amenintarilor si reuseste sa profite de oportunitatile ivite, aceasta poate avea succes sau nu.Clientii si concurenta


Scopul principal al agentiei este fidelizarea clientelei, fapt ce nu poate deveni realitate daca nu se pot dezvolta relatii de incredere, onestitate si transparenta cu potentialii clienti. Tot odata acest scop nu poate fi indeplinit daca nu se bazeaza pe competenta, experienta si profesionalism. Agentia mentine o stransa legatura cu clientii fideli prin diverse mijloace de comunicare.

Pentru a creea cea mai buna comunicare, personalul agentiei preia cererile clientilor pentru a putea oferi satisfactia maxima in conformitate cu cerintele acestora. Foarte dificil in aceasta directie este determinarea clientelei sa nu renunte din cauza tarifului ridicat care exprima luxul.

De-a lungul timpului, dobandind experinta, agentia a oberservat fluctuatii ale preturilor concurentei, in special in sens negativ, adica reduceri de pret. Prin exprimarea unor pareri, se afirma ca reducerea de pret este o capcana pentru clienti, deoarece un sejur, un voiaj ieftin, fara un program turistic, devine un voiaj simplu, plictisitor si nu permite turistului sa se bucure de ceea ce il inconjoara.

Acesta este motivul pierderii agentiei pe termen lung. Agentia de turism S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L nu comercializeaza programe turistice ieftine.

Din punct de vedere al promovarii, pe langa cea realizata in fata clientului se face prin: fly-ere, cataloage, site, utilizarea publicitatii pe retele de socializare gen Facebook, participarea la targurile de turism, dar si la cele de nunti.

Principala modalitate de promovare este site-ul. La tastarea unor cuvinte cheie, „destinatii exotice”, pe un motor de cautare (Google), pe prima pagina apare si site-ul agentiei de turism. Acesta contine informatiile necesare pentru orice client. Acest lucru reprezinta si un dezavantaj, deoarece internetul este principala amenintare a agentiei. Turisti isi pot lua toate detaliile si isi pot organiza vacanta pe cont propriu, iar acest aspect reprezinta o pierdere pentru agentie. Pe de alta parte si competitorii pot lua aceste resurse informationale pretioase deoarece documentatia este cea mai dificila parte in crearea unui produs turistic, mai ales ca personalul agentiei ofera consultanta de calitate.

Principalii competitori ai agentiei sunt: Perfect Tour si Eturia.

Eturia: este o agentie de turism care s-a infiintat in anul 2007. [3]Este un competitor direct ale agentiei analizate deoarece se adreseaza aceluiasi segment de piata si comercializeaza acelasi gen de produse turistice, la preturi relativ mai reduse. Pe parcusul interviului, cand s-a mentionat relatia agentiei cu concurenta, s-a putut observa atmosfera tensionata. Din pacate la aparitia pe piata, agentia de turism Eturia, copiase integral mai multe produse turistice ale agentiei. Dupa strangerea dovezilor s-a inaintat o scrisoare de informare, prin care Eturia risca sa fie somata la tribunal pentru un proces intentat de S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L in cazul in care nu elimina din oferta sa produsele agentiei, sau se incepea o relatie de colaborare, in care S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L devine frunizor de servicii turistice pentru Eturia.

Perfect Tour: este o agentie de turism infiintata in anul 2004. Este un competitor direct al agentiei S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L, deoarece se adreseaza aceluiasi segment de turisti, respective celor care doresc o luna de miere sau sa practice turismul de aventura in destinatii exotice, de lux.Agentia de turism Perfect Tour ofera o gama mai larga de produse, detine filiale 13 filiale in Romania, dar si peste granita in Republica Moldova, Ucraina si SUA . Toate acestea reprezinta un avantaj fata de S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L.

Acest competitor al agentiei analizate este o agentie detailsta, care are ca obiect principal de activitate comercializarea produselor turistice. Principalii furnizori sunt cei mai importanti turoperatori europeni: Dertour, TUI, Thomas Cook, Neckermann, etc.

Un alt element pozitiv pe care Perfect Tour il detine este acreditarea IATA. Desi una din activitatile agentiei S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L. este vanzarea biletelor de avion, aceasta apeleaza la alti intermediari.


Analiza situatiei economice si financiare


Evaluarea unei firme prin analize economice si finaciare arata adevarata situatie cu care firma se confrunta. Cifra de afaceri, veniturile, cheltuielile, profitul sau pierderea pe o perioada determinata de timp scot in evidenta succesul sau esecul acelei firme pe piata,

In acest sens, va fi analizata situatia financiara a S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L in intervalul de timp 2006-2010, fiind luate in considerare veniturile, cheltuielile, cifra de afaceri si profitul/pierderea.


Tabelul nr. 1: Situatia economica in perioada 2006-2010                    

An

Cifra de afaceri

(lei)

Venituri

(lei)

Cheltuieli

(lei)

Profit brut

(lei)

Profit net

(lei)

Pierdere bruta

(lei)

Pierdere neta

(lei)

Nr mediu de angajati


Sursa: www.anaf.ro

Figura nr. 3 Evolutia veniturilor si cheltuielilor in perioada 2006- 2010

Analizand datele prezentate in tabelul nr. 3.1 si figura 3.2 se poate observa ca anul 2006 este ultimul an in care agentia S.C. ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L inregistraza profit. Cifra de afaceri din anul 2007 fata de anul 2006 creste cu 38,55%.

Cifra de afaceri inregistreaza cele mai mici valori in anii 2009 si 2010. Acesta scade in 2009 fata de 2008 cu 90.62% si in 2010 fata de 2009 se inregistreaza o diminuare a cifrei de afaceri cu 26, 79%.

Din anul 2006 pana in anul 2007, veniturile agentiei cresc cu 38,75%, urmate de o reducerea a nivelului acestora incepand cu anul 2008 in care se inregistreaza o scadere cu 22,04% fata de anul anterior. Cea mai mare scaderea a veniturilor are loc in anul 2009, cu un procent de 90,18%.

In stransa legatura cu veniturile, cheltuielile inregistreaza o crestere in anul 2007 fata de anul 2006 cu 52,03%. Perioada 2007-2010 este marcata de reduceri ale nivelul cheltuielilor, apogeul fiind atins in intervalul 2008-2009 cu o scadere de 85,74%.

Cum s-a mentionat si anterior, anul 2006 este singurul an din perioada analizata in care agentia inregistreaza profit. In anul 2008 pierderea inregistrata este mai mica cu 3679 lei fata de anul anterior, deci se inregistreaza o pierdere mai mica de 18,47%.

Prin analiza primului an in care firma a inregistrat pierdere, respectiv anul 2007, cu ultimul an din perioada analizata in care situatia este asemanatoare, firma functioneaza pe pierdere, 2010, se poate observa o reducere a nivelului pierderii cu 111.901 lei, deci o scadere de 136,78%.

Toate cele mentionate precedent, sunt efectele, in mare parte, unor factori externi.

Principalul factor care a condus la scaderea veniturilor intr-o masura mai mare decat a cheltuielilor, a influientat si reducerea nivelului profitului, pe termen lung, a fost si continua sa fie criza economica.

Acesta a determinat scaderea veniturilor populatiei, deci reducerea volumului vanzarilor, adoptarea unor solutii finaciar- fiscale prin introducerea unor taxe si impozite suplimentare, cum ar fi impozitul forfetar si majorarea cotei de TVA

Impozitul forfetar a fost introdus prin OUG nr.34/ 2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar- fiscale, care modifica si completeaza Legea bugetului de stat nr. 18/2009. Conform capitolului V, art 18, alin. (3), al prezentei ordonante de urgenta, agentii economici care inregistreaza venituri anuale intre 430.001 lei – 4.300.000 lei, sunt obligati sa plateasca un impozit minim anual de 8.600 lei. Aceasta masura a condus la cresterea cheltielilor, in functie de nivelul veniturilor, dar cu cote relativ mari pentru acestea.

Un alt element de natura fiscala care a influientat negativ situatia economico- financiara a agentiei este majorarea cotei de TVA (taxa pe valoare adaugata) incepand cu 1 iulie 2010, prin OUG 58/ 2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/ 2003 privind Codul fiscal si alte masuri finaciar- fiscale. Majorarea cotei de TVA a determinat cresterea preturilor produselor comercializate de catre agentie, ceea ce a dus la scaderea volumului de vanzari si implicit a profitului.

In ceea ce priveste veniturile populatiei, acestea au scazut si din pricina majorarii cotei de TVA, deoarce preturile bunurilor si serviciilor de pe piata au crescut, dar pe de alta parte o parte a populatiei a suferit si reducerea veniturilor ca o masura luata de Guvernul Romaniei din aceea perioada. Reducerea salariilor bugetarilor cu o cota de 25% a fost aprobata prin legea nr. 118 din 30 iunie 2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

In ceea ce priveste perioada 2007-2008, au avut loc pierderi din cauza slabei organizari interne a agentiei, dar si din pricina aparitiei pe piata a competitorilor cu preturi mai avantajoase.


Table nr.2 Indicii absoluti si relativi ai profitului

Profit S.C Ultramarine Travel International S.R.L

Indicii absoluti

Indicii dinamici

Ritm de crestere

Anul

yi
Table nr.3 Indicii medii ai profitului

Valori absolute

Valori relative

%

%


Pe intreaga perioada s-a inregistrat o valoare medie a veniturilor de -94.368, cu un spor mediu negativ de -18.703,5.

Formulele de calcul aplicate sunt:

Indicatorii absoluti:
Indicatorii relativi:         

Indicatori medii:

Modificarea medie:


Indicele mediu:

Ritmul mediu:

Aceste scaderi se pun pe seama factorilor externi, enumerati si interpretati anterior dar si a factorilor interni. Faptul ca pana la sfarsitul anului 2008 Romania a inregistrat crestere economica, pierderile nu se pot explica din perspectiva macroeconomica. Acestea pot fi determinate de organizarea agentiei cat si de activitatile intreprinse de aceasta.
ANALIZA SWOT SI EVALUAREA PRINCIPALELOR PRODUSE ALE AGENTIEI S.C. ULTRAMARINE S.R.L.

Succesul unei agentii de turism depinde de mai multi factori, printre care planificarea si organizarea activitatii atat in mediul intern cat si in mediul extern al agentiei. Este indicat ca in urma identificarii obiectivelor sa se realizeze o analiza SWOT.

Analiza SWOT va furniza informatii pretioase cu privire la mediul intern al intreprinderii, puncte tari (strenghts- sunt elemente care concura la realizarea obiectivelor), puncte slabe (weaknesses- sunt elemente care impiedica realizarea obiectivelor), dar evidentiaza si elementele care apartin de mediul extern, oportunitati (opportunities- sunt factori care concura la realizarea obiectivelor) si amenintari (threats- sunt factori care impiedica realizarea obiectivelor).

Cercetarea efectuata are rolul de a identifica preferintele, nevoile si cerintele potentialilor consumatori avand in vedere ca agentia de turism nu a realizat o cercetare a cererii pe piata.


Analiza SWOT a agentiei de turism S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L


Pe parcursul interviului cu Directorul de agentie, s-au putut observa o serie de probleme, amenintari si puncte slabe care ameninta buna desfasurare a agentiei. Aceste elemente si analiza economico-financiara au stat la baza deciziei de a efectua o analiza SWOT.

Puncte tari (Strenghts)

Calitatea produselor si pachetelor turistice;

Raport optim calitate- pret

Unicitatea pachetelor turistice;

Diversitatea aranjamentelor turistice din punct de vedere al destinatiilor, al tipurilor de produse turistice, al serviciilor;

Consultanta turistica exceptionala;

Personal calificat si comunicativ, sociabil;

Cunoasterea pietei turistice pe care isi desfasoara activitatea.

Posibilitatea platii esalonat

Puncte slabe (Weaknesses)

Pretul ridicat produselor;

Publicitate redusa

Comercializarea unor destintii care necesita viza de la ambasade

Lipsa colaborarii cu IATA

Lipsa unei game largi de produse economice

Lipsa unui plan de management

Oportunitati (Opportunities)

Internetul

Numarul tot mai mare al romanilor care calatoresc in strainatate

Crestere economica ce va marii bugetul populatiei

Incetarea conflictelor in zonele care fac parte din oferta agentiei

Amenintari (Threats)

Internetul

Concurenta

Continuarea conflictelor existente in destinatiile comercializateConform rezultatelor economico-financiare ale agentiei se poate observa ca din anul 2007 pana in prezent firma a continuat sa functioneze pe pierdere.

Acest lucru a stat la baza deciziei de a intra sub palaria unei alte firme, S.C. Destinia Place S.A, in speranta de a redresa situatia agentiei.

Analiza SWOT ne arata ca punctele slabe ale agentiei „cantaresc” mai mult decat punctele tari.

Din punct de vedere al preturilor de la infiintare si pana in prezent, agentia S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L, a ramas specializata in producerea si comercializarea produselor turistice de lux, in special, „Luna de miere” si „destinatii exotice”. Luand in considerare faptul ca trasatura principala a acestor produse este luxul, preturile sunt peste medie, ceea ce insemana ca acestea pot fi achizitionate de persoanele cu venituri mari dornice sa calatoreasca in strainatate.

Din cauza declansarii crizei economice si a masurilor de austeritate impuse de Guvernul de la Bucuresti, veniturile propulatiei din Romania au scazut drastic. Evident si societatile comerciale care activeaza pe piata au fost afecatate in mod direct, atat de plata unor taxe si impozite mai mari si mai diversificate cat si de reducerea nivelului vanzarilor. Toate aceste elemente au avut impact si asupra agentiei S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L.

Tinand seama de aceste aspecte, de veniturile oamenilor si de posibilitatile acestora, preturile practicate de agentie necesita anumite modificari in scopul reducerii nivelului preturilor, dar pastrand raportul calitate- pret la nivel optim.

Un alt punct slab al agentiei este publicitatea redusa. Cum am mentionat si in capitolul anterior metodele de promovare ale agentiei si a produselor pe care aceasta le are in oferta sunt: pliante, cataloage, participarea la targuri si expozitii de specialitate dar si la cele destinate mireselor sau cele care au ca tema nunta, dar si in spatiu virtual prin intermediul site-ului, in cea mai mare masura.

Pentru a deveni mai cunoscuta si pentru a dobandi un grad de notorietate mai mare agentia S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L ar trebui sa isi faca publicitate si prin alte metode, respectiv publiciatate la radio si TV. Desi acest gen de publicitate implica investitii considerabile, acesta va creste nivelul de notorietate al firmei, numarul clientilor se va mari, deci volumul vanzarilor se va modifica si el in sens pozitiv. Toate aceste aspecte vor ajuta agentia sa iasa din impas si sa obtina profit.

O alta metoda de publicitate ar fi realizarea unor benner-e care sa atraga atentia potetialilor clienti si sa le trezeasca curiozitatea si interesul cu privire la agentia de turism si la oferta acesteia.

Comercializarea unor destinatii care necesita vize de la ambasade si care nu pot fi dobandite prin agentie reprezinta un alt punct slab. De exemplu pentru un client care doreste sa calatoreasca in Bora Bora agentia de turism nu poate sa obtina viza pentru acesta. El trebuie sa o obtina personal de la Ambasada SUA, ceea ce inseamna timp, iar clientul ar putea concluziona ca serviciile agentiei nu sunt complete. Ca o solutie la acesta problema ar fi renegocierea cu ambasada pentru obtinerea vizelor.

Din anul 2011 agentia de turism S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L nu mai este membra IATA ( Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni). Acest lucru reprezinta un dezavantaj deoarece printre activitatile desfasurate de agentie se numara si vanzarea biletelor de avion. In prezent, S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L vinde bilete de avion dar, din cauza acestui punct slab, depinde de altii. Depunerea cererii de acreditare si indeplinirea tuturor conditiilor necesare pentru acreditare reprezinta solutia la acest punct slab.S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L. este o agentie de turism care produce si comercializeaza produse de lux, cu preturi ridicate destinate persoanelor cu venituri peste medie. Pe langa aceste produse, in oferta agentiei exista si produse turistice economice, dar acestea sunt reduse ca numar. Avand in vedere situatia economico- financiara a firmei, acest segment ar trebui modificat in sens pozitiv, adica sa se diversifice oferta si sa se axeze mai mult pe promovarea acesteia.

Cresterea numarului romanilor care calatoresc in strainatate reprezinta prima oportunitate a agentiei, mai ales ca principala operatiune este de outgoing. Acest aspect este un factor pozitiv care poate fi folosit pentru marirea volumului vanzarilor, alaturi de modificarile aduse punctelor slabe pentru reducerea acestora si imbunatatirea situatiei agentiei.

Iesirea Romaniei din recesiune si inceperea perioadei de crestere economica va imbunatati rezultatul activitati agentiei. Daca veniturile oamenilor cresc, numarul potentialilor clienti va creste si dupa imbunatatirea ofertei agentiei aceasta are sansa sa activeze pe piata turistica obtinand profit.

Din oferta agentiei fac parte si destinatii de lux din zone care se afla in conflicte religioase, politice si de natura economica si comerciala in care au avut loc manifestatii si proteste puternic mediatizate. Este absolut normal ca o persoana care doreste sa isi petreaca vacanta intr-un mediu linisit, armonios sa isi indrepte privirea spre alte destinatii care nu se afla in situtii tensionate. Incetarea acestor conflicte ar putea duce la cresterea vanzarilor deoarece aceste destinatii sunt preferate de turisti romani. (exemplu: Egipt).

Cea mai mare amenintare a agentiei o reprezinta Internetul deoarece in prezent, mare parte din publicitatea agentiei se face prin intermediul site-ului. Acest aspect se desfasoara pe doua planuri.

Primul plan este reprezentat de amenintarea din partea potentialilor clienti. Acestia pot lua informatiile prezente pe site aferente anumitor produse de care acestia sunt interesati si isi pot organiza sejurul pe cont propriu, rezultand astefel pierderea clientelei si reducerea nivelului vanzarilor.

Pe al doilea plan se desfasoara amentintarea concurentei. Agentiile concurente pot prelua informatiile aranjamentelor turistice si le pot transforma in produse proprii, cu anumite retusuri, inclusiv la pret pentru a atrage si mai multi clienti.

Dar in acelasi timp Internetul reprezinta si o oportunitate. Pe langa fatul ca in prezent site-ul reprezinta principala metoda de promovare a agentiei si a produselor acesteia, acesta se poate inscrie si pe site-uri cu specific matrimonial , dar si pe alte site-uri specializate cu destinatii de lux sau de aventura.

Concurenta reprezinta o alta amenintare a agentiei din mediul extern al acesteia. Chiar daca agentiile de turism concurente nu au produse turistice la aceeasi calitate ca S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L, acestea pot avea vanzari mai mari deoarece pot avea o baza de clienti mai larga, sau sa ofere spre vanzare produse asemanatoare cu cele ale agentiei analizate la preturi mai reduse.

Continuarea crizei economice presupune mentinerea masurilor de austeritate adoptate de catre guvernul roman. In aceste conditii veniturile populatiei nu vor creste ceea ce pentru agentia de turism analizata reprezinta o adevarata amenintare.

Desi pentru o periada scurta de timp, in anumite zone, in care S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L a conceput produse turistice, se anunta incetarea conflictelor, acestea, in mare, parte au fost reluate. Toate acestea reprezinta a alta amenintare deoarece clientii nu isi doresc sa traiasca clipe traumatizante si nu isi risca viata.


Evaluarea optiunilor si pretentilor clientilor referitoare la produsele turistice „Luna de miere: si „Aventura”


Evaluarea optiunilor si pretentilor clientilor referitoare la produsele turistice „Luna de miere” si „Aventura” este necesara pentru a putea vedea ce masuri urmeaza a fi aplicate activitatii agentiei si produselor turistice din oferta prezenta in scopul imbunatatirii situatiei economico- financiare.

Optiunile clientilor sunt reprezentate de numarul calatoriilor si destinatia dorita pe care le realizeaza si pretentile sunt reprezentate de alegerea serviciilor pe care si-le doresc la un anumit nivel al bugetului.

Pentru realizarea acestui obiectiv am realizat un chestionar cu intrebari reprezentative referitoare la produsele turistice de baza ale agentiei si anume „Luna de miere” si „Aventura”. Aceste intrebari se refereau la pretul, destinatia si serviciile dorite de potentiali clienti ai agentiei.

Din cauza timpului redus si a resurselor financiare, s-a realizat o cercetare- pilot pe un esantion reprezentativ de 43 de respondenti.

Conform tabelului centralizator, Tabel nr 3.1. Centralizarea datelor in urma completarii chestionarelor rezultatele sunt enuntate mai jos.

La prima intrebare a chestionarului care se refera la numarul calatoriilor pe care le realizeaza o persoana in decursul unui an, 16 persoane au raspuns ca acestia calatoresc de mai mult de doua ori pe an, reprezentand 37% dintre respondenti, urmate de persoanele care circula doar de doua ori pe an,28%, sau ocazional, 28%. Restul de 3 persoane,7%, calatoresc odata pe an.

Figura 3.1 evidentiaza preferintele respondentilor cu privire la locul in care acestia ar dori sa isi petreaca luna de miere. Se poate observa ca mare parte din respondenti, respectiv 42%, doresc sa isi petreaca luna de miere in destinatii exotice, o alta parte pentru luna de miere doresc un pachet turistic de tip croaziera.

Figura 3.1 Preferintele pentru locul petrecerii lunii de miere

16 dintre respondenti au afirmat ca ar aloca intre 501 €- 1000€ pentru o luna de miere, in conditiile in care 70% in totalul respondentilor sunt necasatoriti/ necasatorite.

Daca se analizeaza intrebarile referitoare la serviciile preferate intr-un pachet turistic de tip luna de miere si ocupatia respondentilor se poate observa ca 40% dintre respondenti sunt salariati, iar ponderile cele mai mari ale serviciilor preferate sunt: transportul 15%, transferul aeroport- hotel aeroport 14%, serviciul de cazare 17%, un procent de 10% pentru alimentatie in regim pensiune completa si excursii la obiectivele turistice din zona si un procent de 11% pentru optiunea de cine romantice in locatii inedite.

Figura 3.2 Serviciile dorite intr-un pachet turitic de tip „Luna de miere”


Din punct de vedere al serviciilor care au fost preferate sa faca parte din produsul turistic „Luna de miere”, Respondentii au considerat ca cel mai important serviciu este cel de cazare care detine o podere de 17%, urmat de serviciul transport cu o pondere de 15%, si de serviciul de transfer care reprezinta 14%. Se poate observa ca servicul de transport este de preferat sa fie acompaniat de cel de tranfer aeroport- hotel- aeroport. Serviciile de agrement impart cote relativ apropiate, intre 7% – 10%, acesta difera in functie de preferintele si dorintele fiecarui respondent in parte.

Figura 3.3 Bugetul disponibul pentru produsul turistic „Luna de miere”


In corelatie cu bugetul disponibil pentru o luna de miere este destinatia in care clientii doresc sa se desfasoare sejurul, primul mentionat diind in majoritate fiind incadrat intre 501€ - 1000€. 42% dintre respondenti isi doresc o luna de miere in destinatii exotice. Aceste aspecte se contrazic, deoarece destinatiile exotice sunt destinatii de lux care practica tarife peste medie, deci in realitate posibilitatea realizarii unui astfel de produs intr-o destinatie de lux este aproape imposibila, acest lucru fiind sustinut mai ales de tariful unui bilet de avion, care in functie de destinatie, poate ajunge la tariful unui sejur complet intr-o destinatie mai apropiata

Produsul turistic de tip „Aventura” este al doilea produs turistic important al agentiei.

81% dintre respondenti au afirmat ca ar dori desfasurarea activitatilor din acest pachet sa se realizeze in strainatate. Acest lucru se datoreaza faptului ca in Romania acest gen de turim nu este dezvoltat, iar acest aspect poate fi exploatat cu succes de agentie, mai ales pentru ca activitatea dominanta in cadrul acesteia este de outgoing.

Figura 3.4 Serviciile dorite intr-un pachet turistic de tip „Aventura”


Figura 3.3 arata ca inotul cu delfinii a fost cea mai preferata de respondenti, 14 dintre ei optand pentru acesta activitate, reprezentand 32% din totalul respondentilor care este urmata de safarii, 19% si scuba diving 16%. Celalate activitati cum ar fi rafting, parasailing, jeep safari, skydiving si biking impart cote procentuale intre 5% si 9%. Un singur respondent a ales ca alta activitate dorita in acest tip de produs turistic sa fie jocul cu saniutele, reprezentand 2% din totalul celor care au participat la cercetare.

Toate acestea stau la baza preferintelor si exigentelor turistilor, trasaturi ale turistilor care continua sa se contureze.


Figura 3.5 Bugetul disponibil pentru pachet turistic de tip „Aventura

Din punct de vedere al pretului unui astfel de produs 33% dintre respondenti au afimat ca ar plati intre 401€ - 600€, reprezentand majoritatea. 16% au raspuns ca ar fi disponibil sa plateasca mai putin de 200€, 30% ar plati intre 201€ si 400€, 12% sunt dispusi sa acorde din buget intre 601€- 800€, iar 9% dintre cei intervievati ar plati peste 1000€ pentru un astefl de produs.

Analizand aceste raspunsuri si ocupatia intervievatilor se poate observa ca doar 40% dintre cei intervievati sunt salariati. Acestia sunt cei care isi permit sa plateasca un pret mai ridicat pentru un astfel de produs turistic.

Faptul ca aceste activitati de aventura se realizeaza in strainatate, in special in destinatii exotice, pretul pe care ei sunt dispusi sa il plateasca nu este conform cu realitatea.

In urma centralizarii raspunsurilor pentru intrebarile referitoare la ocupatia si veniturile respondentilor, 39% dintre acestia au venituri sub 200 de euro, deoarece 53% dintre respondenti sunt elevi/ studenti.

Un alt aspect care merita atentie este ocupatia si situatia personala a respondentilor. 70% dintre respondenti sunt necasatoriti/ necasatorite, 39% cu un nivel al veniturilor sub 200€, tinand cont ca 53% dintre respondeti sunt elevi/ studenti.

Figura 3.6 Sexul respondentilor


La cercetare au participat 43 de respondenti dintre care 35% sunt barbati, iar 65% este procentajul reprezentat de femei,

Concluziile cercetarii consta in necesitatea modificarii ofertei pe care agentia o face, din punct de vedere al preturilor dar si din punct de vedere al destintiilor comercializate, acestea fiind de lux si se adreseaza persoanelor cu venituri peste medie.

O alta concluzie ar fi micsorarea riscurilor prin combaterea punctelor slabe ale agentiei, si sa incerce sa profite la maxim de oportunitatile si punctele tari pe care le detine.


CONCLUZII SI PROPUNERI


In timp ce turistii devin tot mai exigenti si mai pretentiosi, agentiile de turism trebuie sa se adapteze cererii si sa isi diversifice gama de servicii turistice.

Pentru atingerea acestui obiectiv, agentia de turism trebuie sa cerceteze frecvent piata turistica, pentru a afla ultimele cerinte ale turistilor, ofertele competitorilor, dar si preturile care se ajusteaza fie de la o perioada la alta, fie de la sezon la sezon.

In vederea realizarii unor produse turistice mai atragatoare, mai bogate din punct de vedere al paletei serviciilor incluse in produs, se propune imbunatatirea tehnicilor de negociere a tarifelor fiecarui serviciu, pentru ca pretul de vanzare al produslui final care incorporeaza aceste servicii sa fie unul atractiv. In stransa legatura cu tariful este calitatea serviciilor. Intre aceste doua aspecte ale unui produs trebuie sa existe un raport calitate- pret optim.

Agentia de turism analizata este specializata pe conceperea si comercializarea produselor turistice de lux, care se adreseaza populatiei cu venituri peste medie recomandand prin intermediul unei modalitati de promovare aceste servicii, dar si prin activitatea de consultanta realizata la un nivel calitativ inalt. Din acest punct de vedere calitatea serviciilor nu mai este pusa la indoiala, dar chiar si asa pretul va fi mereu un element care va ridica un semn de intrebare .

Publicitatea la un nivel redus defavorizeaza activitatea agentiei. Aceasta s-a dovedit a fi in urma analizei SWOT si un punct slab. Analizand pe parcursul intregii lucrarii modalitatile de promovare ale agentiei si ale pachetelor turistice care se afla in oferta acesteia vor fi mentionate si in cadrul acestei parti a lucrarii in vederea formularii unor propunri pentru diversificarea modalitatilor de promovare. Promovarea se realizeaza prin intermediul: pliantelor, cataloagelor, participarea la targurile de turism din Romania dar si din strainatate, participarea la targuri si expozitii cu specific matrimonial, dar in principal in spatiul virtual prin intermediul site-ului.

Pentru a deveni mai cunoscuta si pentru a dobandi un grad de notorietate mai mare agentia S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L ar putea sa isi faca publicitate si prin alte metode: publicitate la radio si TV, prin realizarea unor bannere, prin prezenta pe site-uri destinate rochiilor de mireasa, accesorii si servicii pentru nunta

Gama de produse turistice a agentiei analizate este relativ redusa, ceea ce reprezinta un dezavantaj, deoarece turisiti nu au prea multe optiuni in alegerea tipului de produs turistic potrivit pentru acestia si recurg la serviciile altor agentii de turism.

O alta imbunatatire care ar trebui realizata la nivelul agentiei ar fi introducerea activitatilor de incoming. Atragerea turistilor straini pentru a practica turismul in Romania, poate deveni o activitate profitabila atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Incheierea unui parteneriat cu alte agentii de turism care isi desfasoara activitate peste granite ar putea sa ii asigure agentiei prosperitate, cresterea volumului de vanzari si notorietate in spatiul international. Acest lucru este facilitat si de aderarea Romaniei la Uniunea Europena, deoarece anumite bariere au fost ridicate odata cu aceasta actiune.

Referitor la operatiunile de outgoing, si modificarea acestora este necesara. Cateva din destinatiile comercializate se afla in conflicte politice, civile, sau religioase ceea ce implica numeroase riscuri la siguranta turistilor. Aceste destinatii ar trebui retrase temporar din oferta agentiei, pana la momentul incetarii acestor conficte.

Activitatea de ticketing reprezinta o mare problema si totodata un dezavantaj. Agentia S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L nu mai este membra IATA, deci nu poate comercializa bilete de avion individual, doar cu ajutorul altor intermediari. Acreditarea IATA ar aduce un plus agentiei de turism deoarece nu ar mai fi nevoita sa apeleze la acesti intermediari, si nici sa cedeze comision din vanzari.

Un plan de management concret, tehnoredactat nu exista. Analizand situatia agentiei S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L putem observa efectele inexistentei acestuia. Ca in orice societate comerciala, aplicarea unui plan de management este necesara pentru buna functionare a activitatilor acesteia, dar si pentru a atinge obiectivele propuse. Obictivul principal al S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L a fost obtinerea de profit prin comercializarea produselor de inalta calitate realizate din pasiune pentru activitatile incorporate in acestea, acompaniata de un serviciu de consultanta ireprosabil.

Ca o propunere la acest punct slab este realizarea unui plan concret de management prin indeplinire celor patru functii majore ale managementului: planificarea, organizarea, conducerea/ implementarea si controlul

Prin realizarea cercetarii in cadrul agentiei de turism S.C ULTRAMARINE TRAVEL INTERNATIONAL S.R.L s-a dorit a puncta rolul unei agentii de turism pe piata romaneasca, dar si modalitatile in care acestea isi desfasoara activitatea

BIBLIOGRAFIE


Bacanu B., Management strategic in turism- Concepte, Editura Polirom, Bucuresti, 2009

Gherasim T., Gherasim D., Marketing turistic, Editura Economica, Bucuresti, 1999

Mihai S, Capota V., Costea F., Veteanu C. Organizarea agentiei de turism, Editura CD Press, Bucuresti, 2007

Minciu R., Economia turismului, Editura Uranus, Bucuresti, 2001

Nistoreanu P., Managementul in turism servicii, Editura ASE, Bucuresti, 2005

Stanciulescu G., Managementul agentiei de turism Editia a II-a revizuita si adaugita, Editura ASE, Bucuresti, 2005

Stanciulescu G., Tigu G., Tehnica operatiunilor de turism- studii de caz, probleme si intrebari de examn, Editura All Beck, Bucuresti, 1999

Stoica C, Management turistic, Editura Polirom, Iasi, 2009

Tanislav C., Postovei C., Ilie S.C., Ardelean M., Mediul concurential ala afacerilor, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2007

*** DEX, Dictionarul Explicativ al Limbii Romane
Preluat din datele interne ale agentiei

Preluat din datele de bilant conform www.anaf.ro

https://www.eturia.ro/ accesat in data de 26.06.2012

https://www.perfect-tour.ro accesat in data de 26.06.2012

Ibidem

https://discutii.mfinante.ro accesat in data de 26.06.2012

https://static.anaf.ro accesat in data de 26.06.2012

https://www.mmuncii.ro accesat in data de 26.06.2012

Tanislav, c., Postovei, C., Ilie S.C., Ardelean, M., Mediul concurential ala afacerilor, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2007, p.21

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }