QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

REFERAT Managementul Agentiei de TurismUNIVERSITATEA CRESTINA „DIMITRIE CANTEMIR”

MASTERAT : MANAGEMENTUL AFACERILOR IN TURISM
3 SEMESTRE – sem. al II lea

REFERAT Managementul Agentiei de TurismAGENTIA DE TURISM

„DANY'S TRAVEL'
CUPRINS


CAP. I PREZENTAREA SOCIETATII SC Travel House International SRL

Scurt istoric, organizare si functionare

CAP. II Managementul agenției de turism

Structura departamentelor functionale, Organizarea interna a agentiei, Furnizorii si

corespondentii, documentatia agentiei de turism, personalul agentiei de turism

CAP. III Modalitati de promovare a produselor turistice

Publicitatea la locul vanzarii,oferta si cererea turistica,vanzarea produselor turistice si

complementare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

CAP. IV Realizarea produsului turistic

CAP V.    Incheierea contractelor cu furnizorii de servicii turistice

a.    ce este o agentie.

b.    contractul intre un hotel si agentia de turism.

obiectul contractului..

durata contractului..

contingentul de cazare..

tarife.

garantia contractuala..

clauze de acces la contingent..

raspunderea contractuala..

CAP VI. Calculatia de pret pentru produsul turistic

CAP VII. Distributie si Promovare

a.    Politica de distributie

b.    Optiuni strategiceI.       Profilul pietei

Notiuni despre turismul cultural

In conditiile unei asemenea varietati de motivatii pentru deplasarile turistice, definitia propusa de O.M.T. a fost permanent completata si adaptata. Astfel, P. Cuvelier (citat de I. Muntele si C. Iatu, 2003) defineste turismul ca fiind un ansamblu de practici asociativ abandonarii temporare a resedintei, avand drept obiectiv destinderea sau motivatii cu caracter socio-cultural. D. Pearce (citat de I. Muntele si C. Iatu, 2003) defineste turismul ca fiind ansamblul de relatii si fenomene rezultate in urma calatoriilor si sejurului temporar al persoanelor, in special pentru a se destinde sau recrea.

Asadar, in definirea fenomenului turistic intervin trei elemente majore: locul turistic, timpul destinat activitatilor turistice si activitatile specifice.

Se observa asadar ca, indiferent de clasificarea la care ne raportam, turismul cultural apare ca un tip de turism clar diferentiat de celelalte forme sau tipuri de turism mai ales prin motivatie. El poate fi definit ca o forma de mobilitate turistica al carei scop principal este largirea orizontului de cunostinte prin descoperirea patrimoniului cultural-artistic sau arhitectural si al teritoriilor in care acesta se insereaza. Conform Micului Dictionar Enciclopedic, cultura reprezinta expresia civilizatiei materiale si spirituale generate a unui popor. In sens larg cuprinde atat cultura materiala (toate bunurile materiale si tehnicile necesare producerii lor), cat si cultura spirituala (creatiile din domeniul stiintei, literaturii, artelor). In acest context turismul cultural reprezinta o forma de valorificare a resurselor antropice si tocmai de aceea in sfera sa de cuprindere se poate include si turismul citadin si turismul rural-etnografic. Turismul cultural trimite obligatoriu la notiunea de patrimoniu, care reprezinta componentele materiale si imateriale ale identitatii oricarei societati, elaborate, apoi transmise si reactualizate in teritoriu. Patrimoniul material cuprinde muzeele, monumentele, ansamblurile arhitectonice, orasele de arta, satele cu traditii bine pastrate, siturile arheologice, gradinile, edificiile de natura religioasa sau militara. Patrimoniul imaterial include sarbatorile si manifestarile culturale, traditiile si aptitudinile creative acumulate in timp.

Tema

Formula turistica

Religioasa

Pelerinaj, intalniri carismatice

Descoperirea de orase, regiuni, tari

Circuit, sejur cu excursii

Istorica

Circuit, vizitarea sitului

Amintire

Circuit si excursie

Etnica

Circuit, sejur

Artistica

Circuit, stagiu

Artizanat / Industrie

Circuit tematic, excursie in situri industrialeParcuri si gradini

Circuit, sejur, excursie

Festivaluri, manifestari culturale

Sejur

Gastronomic

Sejur, circuit, stagiu culinar

Cumparaturi

Sejur in oras

Lingvistica

Sejur in scoala, in familii

Pedagogia culturii

Ore in afara scolii


In ultimii ani formele de practicare a turismului cultural s-au diversificat foarte mult, luand forma sejururilor lingvistice, a turismului gastronomic. Imbogatirea ofertei turismului cultural se realizeaza sub presiunea a doi factori: cererea publicului, tot mai curios si exigent si atitudinea comunitatilor locale care doresc sa obtina beneficii de pe urma activitatilor culturale pe care le finanteaza

Eficienta turismului cultural este cea mai redusa dintre toate tipurile de turism, dar dezvoltarea sa prezinta si o serie de avantaje, ce se refera la faptul ca cererea este stabila, solida si nu tine cont de moda, asa cum a fost cazul turismului balneo - climateric. Potentialul de extindere este imens, mai ales in contextul mondializarii, cand situri exotice precum Insula Pastelui nu mai sunt asa de indepartate.

Turismul cultural este individualizat ca un tip distinct de turism ca urmare a motivatiei care il genereaza, deosebindu-se, prin aceasta, de turismul recreativ sau de cel curativ. Criteriul care a stat la baza individualizarii acestui tip de turism ii confera si o alta caracteristica, si anume aceea ca utilizeaza sau este generat numai de resursele antropice care au suscitat intotdeauna curiozitatea, dorinta de cunoastere si admiratia umana. Faptul ca turismul cultural utilizeaza doar resursele turistice antropice deriva chiar din denumirea sa: prin cultura, indiferent de controversele care insotesc definirea sa, se intelege, in sens larg, totalitatea creatiilor umane, materiale sau spirituale. Din acest punct de vedere este foarte clar faptul ca turismul cultural este tipul de turism care foloseste, prin excelenta, resursele antropice. In forma lor materiala (edificii si elemente cu functie turistica) sau imateriala (activitati antropice cu functie turistica).

Conform acestei clasificari exista astazi in Romania in jur de 22.000 monumente, peste 650 muzee, colectii, case memoriale, peste 450 monumente si ansambluri arhitectonice foarte valoroase, peste 140 monumente si situri arheologice


Geografii P. Cocean, Gh. Vlasceanu si B. Negoescu (2002), definesc resursele turistice antropice ca fiind un ansamblu de elemente cu funtie recreativa, create de om; nu intotdeauna aceste elemente au fost create in scopul valorificarii turistice, ci ele au dobandit aceasta functie dupa ce au indeplinit alte atributii: economice, strategice sau culturale. Aceeasi autori au identificat principalele atribute recreative ale obiectivelor de provenienta antropica care le confera atractivitate turistica. Este vorba despre vechime, unicitate, inedit, dimensiune si functie.

Vechimea unui obiectiv construit de om poate reprezenta uneori singura calitate care atrage vizitatori, chiar daca dimensiunea, fizionomia, estetica sau functia obiectivului respectiv nu-l particularizeaza prin nimic. Cel mai elocvent exemplu este cel al atractiei pe care o exercita uneltele de silex sau os, foarte simple de fapt si fara nimic deosebit din punct de vedere estetic sau dimensional, dar care continua sa uimeasca omul contemporan prin faptul ca reprezinta o marturie a unor vremuri despre care se stie foarte putin. In contextul turismului cultural vechimea este un atribut foarte important, cautat in special de turistii avizati, care pretuiesc, mai mult decat orice, autenticitatea.

Unicitatea anumitor obiective, edificii sau activitati umane constituie, de asemenea, o sursa importanta de atractivitate. Acest atribut provine fie din intentia autorului de a crea ceva unic – exemple in acest sens fiind Turnul din Pisa sau defilarea garzii engleze cu ceremonialul care o insoteste – fie din distrugerea sau disparitia obiectelor de acelasi gen.

Ineditul obiectivelor de provenienta antropica poate fi de natura fizionomica (ca in cazul catedralei din Chartres, celebra prin asocierea celor doua turnuri cu arhitectura si inaltimi diferite), pozitionala (complexul de la Mont Saint Michel, Franta) sau structural-compoztionala (Turnul Eiffel, Centrul George Pompidou).

Dimensiunea se transforma in atribut de atractivitate turistica atunci cand este vorba de una din manifestarile sale extreme: foarte mare sau foarte mic. Versailles ramane cel mai impozant castel francez, turnurile de televiziune din Moscova si Toronto impresioneaza prin inaltime, muzeele Louvre si Ermitage sunt vestite si pentru numarul mare de exponate, iar unele carti sau unelte sunt cunoscute pentru miniaturizarea lor.

Functiile anterioare sau actuale ale unor obiective constituie uneori singurul element de atractivitate, care atrage insa mase imense de turisti. Regasim acest element in motivatia vizitarii Bastiliei, a Casei Albe sau a Palatului Buckingham.

In categoria elementelor si edificiilor cu functie turistica (varianta materiala a resurselor turistice antropice) se includ, conform autorilor mentionati la inceputul acestui capitol, urmatoarele obiective: constructiile megalitice, edificiile istorice, edificiile religioase, edificiile culturale si sportive, o serie de edificii economice si monumentele, statuile si placile comemorative.

Constructiile megalitice atrag turisti prin vechime, inedit si prin aura de mister care le inconjoara. Ele sunt legate de spatiul vest european si dateaza din mileniile III-IV i.Hr. Se prezinta in trei forme distincte: menhiri – blocuri de piatra necioplite infipte vertical in pamant – dolmeni – blocuri sau placi de piatra orizontale sprijinite pe doi menhiri si cromlechiuri – menhiri dispusi in cerc sau semicerc. Ca localizare aceste constructii megalitice se gasesc in numar mare in Bretania, Anglia si Spania, iar cele mai renumite sunt cele de la Camac Menec (Bretania) – complex format din peste 3.000 de menhiri si Stonehenge (Anglia) – care se pare ca a avut si rol de observator astronomic si care cunoaste cea mai complexa valorificare turistica.

Edificiile istorice insumeaza o gama variata de constructii apartinand timpurilor trecute si raspandite cu predilectie in regiunile de afirmare a marilor civilizatii. In aceasta categoric sunt incluse: castrele, forturile, cetatile, castelele si fortificatiile. Castrele romane sunt specifice spatiului european si reprezinta puncte intarite, construite in scopuri militare la granitele Imperiului Roman. Ca urmare a vechimii lor, aceste constructii si-au pastrat in foarte putine cazuri un aspect care se apropie de cel initial. Un exemplu in acest sens este cel al castrului roman de la York, la care zidul si portile de intrare s-au conservat aproape in intregime, imprejmuind centrul orasului actual. Castrele de pe teritoriul Romaniei, desi foarte numeroase, nu mai pastreaza aproape nimic din infatisarea initiala. Cu toate acestea ele constitute inca obiective de atractivitate turistica mai ales pentru o clientela avizata, specializata: elevi, studenti, profesori. In Romania pot fi mentionate castrele de la Micia, Bretcu, Gilau, Bologa, Buciumi, Romanasi, Gherla, Casei, etc.

Forturile se aseamana cu castrele prin functia indeplinita, aceea de aparare. Ele dateaza insa dintr-o perioada mult mai recenta si sunt caracteristice continentului nord-american.

Castelele sunt locuinte fortificate ale seniorilor feudali, raspandite in spatiul euroasiatic si, mai recent, in America. Desi functia de aparare nu lipseste, ea nu mai este dominanta, ca in cazurile anterioare, locul ei fiind luat de functia rezidentiala. Totusi existenta functiei de aparare si-a pus amprenta asupra arhitecturii lor, caracterizata prin prezenta zidurilor, crenelurilor, contraforturilor, a turnurilor si santurilor de aparare. In majoritatea cazurilor si pozitia acestor castele deriva din caracterul lor defensiv, ele fiind amplasate pe promontorii stancoase sau pe falezele surplombate ale unor versanti abrupt. Exemple in acest sens sunt castelele de pe valea Rinului, din Tirol, de la poalele Alpilor sau Pirineilor. In cazul in care castelele au fost constitute in centrul unor domenii de vanatoare, arhitectura lor tine mai mult cont de estetic. Adesea ele sunt inconjurate de parcuri sau gradini care le sporesc atractivitatea turistica actuala. Din aceasta categorie fac parte celebrele castele de pe valea Loirei, risipite intre Angers si Burges pe o distanta de peste 200 km., cele mai cunoscute fiind: Chambord, Chenonceaux, Amboise, Blois, Angers. Aceste castele isi datoreaza faima, nu de putine ori, personalitatilor care le-au trecut pragul, printre care se numara: Leonardo da Vinci, Caterina de Medici, Francois Villon, Ludovic al XIV-lea, Moliere. Aceeasi grija pentru estetic se regaseste si in cazul castelelor construite in perioada moderna, cand functia strategica a fost total inlocuita de cea rezidentiala sau administrativa. Elocvente in acest sens sunt castelele Versailles, Schonbrunn sau Palatui Buckingham. Castelele pot sa atraga turisti si prin aura de mister care le inconjoara, situatie frecventa in Marea Britanie (Warwich), Spania si Elvetia.

Cetatile se detaseaza prin complexitatea constructiilor, prin functiile multiple indeplinite si prin concentrarea unei populatii numeroase. Si cetatile au avut un caracter puternic defensiv, motiv pentru care sunt insotite de ziduri de aparare, santuri periferice si bastioane. Sunt renumite cetatile grecesti ale Antichitatii, prezente in spatiul circummediteranean si circumpontic (Gela, Micene, Histria, Tomis, Callatis), ale caror ruine, deshumate, atrag un numar important de turisti ce fac parte fie din categoria avizatilor, fie din cea a ocazionalilor. Ca si in cazul castelelor, istoria cetatilor este uneori un element de mai mare atractivitate decat cetatea insasi, prin arhitectura ei, iar Troia este poate cel mai elocvent exemplu. Cetatile medievale constituie si ele elemente de atractivitate turistica mai ales atunci cand au si o pozitie defensive si pitoreasca. Este cazul cetatii San Marino, amplasata pe un pisc ocrotit din trei parti de abrupturi de peste 100 m. inaltime. Cetatile medievale intrate in circuitul turistic exista si in Romania: Suceava, Neamt, Prejmer, Feldioara, Rasnov, etc. Unele dintre marile orase ale Europei au avut drept nucleu initial incintele intarite ale cetatilor antice sau medievale. Pot fi mentionate in acest sens Moscova, Kiev, Sankt Petersburg, Venetia sau chiar Parisul, care a evoluat pe Ile de la Cite.

Fortificatiile sunt destul de diverse in functie de regiunea sau de epoca in care au aparut. Se includ in aceasta categoric zidurile si turnurile in masura in care nu sunt elemente constructive ale ansamblurilor arhitecturale analizate deja. Cel putin doua exemple celebre de fortificatii pot fi date in acest context, generatoare de fluxuri turistice importante: Marele Zid Chinezesc si Tumul Londrei. Marele Zid Chinezesc, cu lungimea sa de peste 5.000 km. este singura constructie vizibila de pe Luna si a fost construit ca o stavila in calea barbarilor. Vizitarea sa nu poate lipsi de pe agenda niciunui turist care ajunge in China. Turnul Londrei este de fapt un castel construit in secolul al XI-lea de catre Wilhelm Cuceritorul si fiul sau. Culoarea alba a pietrei de constructie i-a atras si denumirea de White Tower, iar notiunea de turn este improprie fiind atribuita de fapt unui ansamblu arhitectural de tip castel cu mai multe turnuri interioare.

Edificiile religioase

Indiferent de forma sub care se gasesc in teritoriu, fie ca sunt temple, biserici, manastiri sau moschei, edificiile religioase au atras turistii prin doua elemente. In primul rand ele au general si genereaza inca mari pelerinaje, prin ele insele, prin relicvele sfinte pe care le adapostesc sau prin evenimentele pe care le marcheaza prin existenta lor. In al doilea rand edificiile religioase au atras si continua sa atraga vizitatori prin arhitectura si decoratiile lor interioare, cel mai adesea remarcabile si apartinand unor nume mari ale artei mondiale. In ambele cazuri insa importanta edificiilor religioase ca resurse ale turismului cultural este indiscutabila.

Cele mai vechi edificii religioase sunt sanctuarele, care reprezinta incinte delimitate prin pietre de hotar sau ziduri cu semnificatii religioase dedicate zeilor. In interiorul acestor limite sunt amplasate diverse constructii cu destinatie religioasa, mai ales temple.

Templele sunt o alta forma a edificiilor religioase, cu o istorie foarte veche. Desi crestinismul si islamismul au insemnat si renuntarea la temple in favoarea altor lacase de cult, ele nu au disparut cu totul nici in timpurile mai recente.

Bisericile sunt edificii religioase specifice spatiului euro-american si atrag, mai mult decat altele din aceasta categorie, prin stilul arhitectonic si decoratiile interioare.

Catedralele reprezinta edificii religioase de o mare grandoare, in care complexitatea arhitecturii atinge apogeul.

Sinagogile sunt edificii religioase ale lumii semite, prezente cu predilectie in Israel, dar si in alte tari europene care au adapostit comunitati importante de evrei.

Manastirile reprezinta ansambluri arhitectonice centrate in jurul unui edificiu de cult din categoria bisericilor sau catedralelor. Manastirile atrag turisti prin functia lor religioasa, dar si prin functia lor rezidentiala, ele oferind celor dispusi sa le respecte regulile o oaza de liniste. In acelasi timp manastirile sunt si producatoare de bunuri si produse artizanale, de o reala valoare artistica

Edificiile culturale si sportive atrag turisti prin arhitectura lor adesea insolita, prin functia pe care au indeplinit-o la un moment dat, dar si prin exponatele pe care le adapostesc, uneori parte a patrimoniului universal. Din aceasta categorie fac parte: agora sau forumul, teatrele, amfiteatrele, stadioanele, operele, universitatile, muzeele, colectiile si casele memoriale.

Edificiile economice cu functie turistica au dobandit caracterul de obiectiv turistic atunci cand pragmatismul s-a imbinat cu dorinta de estetic si mai ales o data cu trecerea timpului. Nu toate aceste obiective atrag turisti numai prin propria lor valoare, asa cum se intampla in cazul edificiilor religioase sau istorice. Totusi, exista si in aceasta categorie cateva exemple celebre de obiective turistice azi foarte cunoscute si care au avut initial doar o functie economica. Intra in aceasta grupa podurile, viaductele, metrourile, canalele, apeductele, barajele si lacurile de acumulare, turnurile, farurile.

Monumentele, statuile si placile comemorative constituie o alta categoric de edificii ce fac parte din resursele turistice antropice materiale. Din aceasta grupa celebre sunt arcurile de triumf, care dateaza din perioade foarte vechi, dar a caror moda s-a transferat pana in perioada moderna, de cand dateaza cele mai cunoscute.

Piata turismului cultural romanesc cuprinde urmatoarele resurse antropice:

Vestigiile antichitatii: ruinele cetatilor grecesti de la tarmul Marii Negre, infiintate in secolele VII-VI i.H.: Histria, Tomis, Callatis; vestigiile dacice prezente in aproape toate zonele tarii fie sub forma cetatilor intarite (Costesti, Blidaru, Piatra Rosie), fie sub forma tezaurelor din aur (Stancesti, Cotnari, Cotofenesti); vestigiile daco-romane, reprezentate prin ruinele de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa Regia, dar si prin urmele castrelor de la Micia, Gilau, Potaissa, Moigrad, Bretcu, ca si prin resturile podului roman de la Drobeta construit de Apolodor din Damasc.

Vestigiile medievale: obiectivele cu caracter strategic, prezente sub forma cetatilor (Brasov, Sibiu, Sebes, Cluj, Tg. Mures, Sighisoara, Suceava, Tg. Neamt, Campulung, Curtea de Arges, Targoviste; din aceasta categorie o mentiune speciala se impune pentru Sighisoara, construita in secolele XII- XIII, ce a avut initial 14 tumuri, dintre care azi se mai pastreaza 9, cel mai cunoscut fiind Turnul cu ceas ce adaposteste Muzeul de Istorie al orasului; la Sighisoara se mai pot vizita casa lui Vlad Dracul si pasajul acoperit de acces in partea superioara a cetatii, iar importanta vestigiilor de aici au determinat includerea Sighisoarei in patrimoniul UNESCO. Tot in categoria edificiilor strategice fac parte cetatile taranesti din sudul Transilvaniei (Prejmer, Ghimbav, Rasnov, Calnic), castrele intarite (castelul Huniazilor, castelul Bran), complexele arhitectonice urbane, pastrate doar in putine cazuri, ca urmare a politicii de distrugere a statului comunist si care au inceput sa se edifice in perioada medievala, dar nu apartin numai ei, ele fiind definitivate si infrumusetate in perioada moderna; se mai pastreaza la Brasov, Sibiu, Sebes, Sighisoara, Medias, Bistrita, Cluj, unde sunt conservate areale intregi cu constructii de epoca, iar in mai mica masura la Iasi, Targoviste, Bucuresti;

Vestigii din perioada moderna: palatele si resedintele voievodale, nobiliare, realizate in secolele XVIII-XIX, care se impun prin stil, amploare, prin obiectele adapostite, dar si prin parcurile si gradinile lor. Intra in aceasta categorie: castelele de la Lazarea, Bontida, Ruginoasa, castelul Banfi din Cluj, Palatul Principilor din Alba lulia, palatul baroc din Oradea, casa Zapolya din Sebes, palatele domnesti de la Stoenesti, Potlogi, Mogosoaia, castelele Peles, Pelisor, Foisor, castelele cu functie de pavilioane de vanatoare de la Savarsin, Gurghiu, Lapusna.


Dintre edificiile religioase, foarte numeroase pe teritoriul Romaniei, unele foarte valoroase si incluse in patrimoniul umanitatii amintim:

Bisericile foarte vechi din Transilvania, influentate, in momentul constructiei, de stilul romanic, la care s-au adaugat ulterior influente autohtone. Reprezentativa este biserica din Densus, construita din material ce provine de la un castru roman si unica in privinta stilului arhitectomc, iar alaturi de ea mai pot fi mentionate bisericile din Cartisoara, considerata cea mai veche bazilica in stil romanic din Transilvania, Herina (Bistrita), catedrala romano-catolica din Alba lulia, din secolul al XII-lea, unde se afla mormantul lui lancu de Hunedoara, precum si uriasa orga cu 2.209 tuburi, instalata in a doua parte a secolului al XIX-lea.Catedralele in stil gotic, remarcabila fiind Biserica Neagra din Brasov, la care se adauga: biserica Sf. Mihail din Cluj, bisericile Sf. Bartolomeu si Sf. Nicolae din Brasov, biserici din Sibiu, Sighisoara, Tg. Mures, Miercurea Ciuc, Sumuleu.

Bisericile din Moldova si Tara Romaneasca, care se remarca prin influentele bizantine si prin pictura murala interioara sau exterioara. Remarcabile sunt: Bogdana din Radauti, ctitorie a Musatinilor, Mirauti, Sf. Dumitru, Zamca din Suceava, Trei Ierarhi, Golia, Cetatuia, Galata la Iasi, Radu Voda, Mihai Voda, Antim, Curtea Veche, Statopoleus din Bucuresti, Curtea de Arges, Targoviste, Craiova, etc.

Catedralele metropolitane din Cluj, Alba lulia, Oradea, Tg. Mures, Iasi si bineinteles Patriarhia Romana din Bucuresti.

Manastirile atrag un numar important de turisti, atat din tara cat si din strainatate. Cea mai reprezentativa concentrare de manastiri se gaseste in nordul Moldovei, au fost construite in secolele XV-XVI si se remarca mai ales prin picturile murale externe: Voronet, Humor, Vatra Moldovitei, Sucevita, Arbore, Putna, Dragomima. O alta regiune de concentrare a asezamintelor monastice este cea a Neamtului: Manastirea Neamt, cea mai veche din Moldova, construita in secolul al XIV-lea, in vremea lui Alexandru cel Bun, Agapia, pictata de N. Grigorescu, Varatic, Secu, construite in secolul al XVIII-lea. In zona Curburii se impun: Manastirea Casin, Soveja, Viforata, Cheia, Suzana, Sinaia. Dintre manastirile din Subcarpatii Getici amintim: Dealu, in apropiere de Targoviste, Curtea de Arges, unde se afla mormintele regilor Romaniei, Cozia, Horez, ctitoria lui Constantin Brancoveanu, unul dintre cele mai importante monumente de arta brancoveneasca din Romania, in sudul tarii se remarca manastirile din jurul Bucurestiului: Cernica, Pasarea, Snagov, Plumbuita, Caldarusani, iar in Transilvania foarte cunoscute sunt: Ramet (Alba), Nicula (Cluj), Sambata, ctitoria lui Constantin Brancoveanu, Rohia (Maramures).

Bisericile din lemn prezente cu precadere in Maramures: Vadu Izei, Rozavlea, Barsana, Sieu, Botiza, Ieud, Bogdan-Voda, Moisei, Surdesti.

Bisericile intarite sunt carateristice mai ales sudului Depresiunii Transilvaniei si sunt in general opera comunitatilor sasesti. Cele mai cunoscute sunt cele de la: Biertani, Bratei, Feldioara, Codlea, Harman.

In categoria obiectivelor culturale cu functii turistice se impun in primul rand muzeele, care sunt clasificate in urmatoarele categorii:

Muzeele de arta: cel mai important este Muzeul de arta al Romaniei din Bucuresti, initiat la jumatatea secolului al XIX-lea. Lui i se adauga Muzeul colectiilor din Bucuresti care reuneste colectii particulare foarte valoroase, Muzeul Bruckental din Sibiu, cu peste 1 milion de exponate, Muzeul de arta din Cluj-Napoca, cel din Iasi, etc.

Muzeele de istorie si arheologie: cel mai complet prin continut este Muzeul National de Istorie a Romaniei, la care se adauga Muzeul de Istorie si Arheologie din Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iasi, Muzeul de Istorie si Arheologie din Constanta, remarcabil prin sectiunea de istorie antica, etc.

Muzeele etnografice: cele mai cuprinzatoare fiind Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, la care se adauga Muzeul Tehnicii Populare din Sibiu, Muzeul Etnografic al Maramuresului din Sighetul Marmatiei, Muzeul Etnografic de la Lupsa, primul muzeu etnografic satesc din tara. Tot in aceasta categorie pot fi incluse muzeele dedicate unor ocupatii: Muzeul Ceasornicelor din Ploiesti, Muzeul Lingurilor de Lemn de la Gura Humorului, Muzeul Aurului din Brad, Muzeul Chihlimbarului din Colti, Buzau, etc.

Muzeele stiintifice atrag atentia unui numar mai redus de persoane, cu un anumit grad de pregatire. Pot fi amintite aici: Muzeul de Istorie Naturala ,,Grigore Antipa”, Muzeul de Antropologie, Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Acvariul ,,Ion Borcea” din Constanta.

Casele memoriale constituie, cu precadere, destinatia fluxurilor turistice interne, cele mai vizitate fiind: Casa Memoriala de la Ipotesti (M. Eminescu), Casa Memoriala de la Humulesti (I. Creanga), Casa Mihail Sadoveanu de la Iasi, devenita sediul sectiunii literare a Academiei Romane, Filiala Iasi, Casa Memoriala de la Hobita (C. Brancusi)

Bibliotecile, adesea situate in constructii de o mare importanta arhitectonica, dintre care se detaseaza: Biblioteca Nationala, Biblioteca Academiei, bibliotecile centrale universitare din Bucuresti, Iasi, Cluj.

Pe de o parte, ne referim la oferta de turism concretizata in productia de turism. Prin oferta de turism se intelege un ansamblu format din:

potentialul turistic;

servicii turistice;

personal turistic;

infrastructura turistica;

baza tehnico-materiala a turismului;

bunuri comercializate in unitatile de turism.

Pe de alta parte, vorbim despre cererea turistica, prin care se intelege totalitatea deplasarilor de la un loc de resedinta la un loc de destinatie, deplasari realizate fara scop lucrativ, intr-o perioada determinata de timp. Cererea turistica se materializeaza in consumul turistic, acesta fiind definit ca totalitatea cheltuielilor efectuate de un turist in vederea achizitionarii serviciilor turistice.

Locul in care acestea se intalnesc si se confrunta este cunoscut sub denumirea de piata turistica. Aici, ofertantii de pachete de servicii turistice vin in satisfacerea nevoilor consumatorilor de turism prin realizarea unor pachete de turism care sa raspunda la nevoile, cerintele si preferintele turistilor, urmand ca acestia sa le achizitioneze in vederea consumarii acestora.

Astfel, oferta cu cererea turistica, actioneaza impreuna in vederea atingerii scopului de a exista si mentine un turism durabil. Si, pentru aceasta, touroperatorii fac cercetari pe piata turistica pentru realizarea unor pachete de servicii turistice pornind de la urmarirea profilului consumatorilor de turism.


II.    Profilul clientului

Tour operatorii, pentru a realiza pachete turistice, trebuie sa identifice nevoile, asteptarile si exigentele consumatorilor de turism. Acestea sunt foarte diverse si pentru cunoasterea lor se pleaca de la identificarea motivatiei turstilor, ca prim pas in crearea de pachete turistice. Astfel, turistii achizitioneaza pachete turistice pentru:

odihna, recreere, petrecere placuta a timpului liber;

prevenirea unor boli sau mentinerea sanatatii;

cunoasterea unor obiective turistice;

participarea la actiuni sportive, culturale, de afaceri etc.

Urmatorul pas in realizarea acestor pachete este o segmentare a pietei turistice in functie de profilul turistului. Astfel, avem:

legat de criteriul economic, in functie de tipul de turist:

v    turisti la limita existentei;

v    turisti saraci, ale caror venituri depasesc pragul nevoilor de subzistenta;

v    turisti cu conditie economica medie;

v    turisti de lux, posesori de venituri mari.

in functie de zonele teritoriale in care sunt amplasate pietele de emisie turistica, se intalnesc:

v    turisti locali – care solicita servicii turistice din zona din incinta apropiere a resedintelor;

v    turisti nationali;

v    turisti straini.

in functie de nivelul de educatie:

v    liberi profesionisti;

v    agricultori;

v    muncitori;

v    populatia inactiva;

v    functionari;

v    cadre medii;

v    cadre superioare;

v    alte categorii.

in functie de categoria de varsta:

v    copii si adolescenti;

v    tineri;

v    adulti;

v    varsta a III-a.

in functie de personalitate:

v    conservatori;

v    deschisi la nou;

v    economi;

v    cheltuitori;

v    ezitanti;

v    hotarati.

Se pot identifica foarte multe criterii de segmentare a consumatorilor de turism, dar vor fi luate in calcul doar acelea care sunt reprezentative pentru segmentul de varsta care ne intereseaza.

Si inainte de a vorbi concret de profilul turistului elev – cel care va fi analizat in cele ce urmeaza, un alt pas de care trebuie sa tinem cont este acela referitor la cele 6 arii de dezvoltare ale turistului care se regasesc in tipul de pachet de turism pe care acesta l-a achizitionat. Aceste arii de dezvoltare sunt:

dezvoltarea fizica;

dezvoltarea intelectuala;

dezvoltarea sociala;

dezvoltarea spirituala;

dezvoltarea afectiva;

dezvoltarea de caracter.

Copiii de aceasta varsta au o nevoie foarte pronuntata de siguranta si protectie. Un mediu inconjurator sigur le permite sa treaca peste temerile lor, sa-si experimenteze competentele si totodata limitele, sa se dezvolte. Ei au nevoie de a gasi modele preponderent in afara familiei.

Ei isi cauta locul in grup si le place sa joace un rol in cadrul acestuia. Ei doresc sa se afirme alaturi de ceilalti, sa fie recunoscuti de acestia si sa fie luati in serios.

Descoperirea lumii, experimentarea ei reprezinta in acelasi timp nevoi importante. Incercand,

descoperind, colectionand, intreband, copilul capata astfel constiinta vietii.

Copiii au nevoie sa se miste, sa se exteriorizeze, sa se dezvolte, sa-si utilizeze corpul. In cadrul jocurilor, ei doresc sa se intreaca cu ceilalti si sa castige. Fortele lor nu sunt inca constante, astfel ei au adesea nevoie de scurte momente de odihna. Ei resimt nevoia de a-si incerca simturile: ei doresc sa vada, sa testeze, sa auda, sa guste, sa atinga, sa simta.

Copiii doresc sa fie in largul lor, sa fie fericiti. Ei cauta siguranta si armonie in familia lor, dar si in exterior.

Ca atare, preocuparea organizatorului de produse turistice pentru copii trebuie sa fie aceea de a crea cat mai multe activitati care sa raspunda la nevoile de miscare, cunoastere, odihna, recreere, de a se simti bine si a invata de mici sa lucreze in grup.

Astfel, s-a investit in a crea produse turistice, organizate de catre agentii de turism (touroperatori), care sa le ofere copiilor atat sansa de a vizita diferite obiective turistice, cat si de a petrece clipe deosebite desfasurate cu animatorul de grup.

In cele ce urmeaza, voi incerca sa conturez profilul copilului cu varste cuprinse intre 7 – 14 ani, consumator al produselor turistice descrise anterior:

Activi si plini de energie - Baietii si fetele, chiar daca au alergat si s-au jucat toata ziua, nu erau dispusi sa mearga la culcare inainte de ora 22.00, iar dimineata erau primii care se trezeau. Copiilor de aceasta varsta le plac jocurile care le permit sa testeze capacitatile corpului lor si sa se masoare cu ceilalti.


Ritm de crestere temperat - Ei nu cresc cu rapiditate in mod deosebit, nu mananca prea mult, nu se spala fara sa fie rugati, nu rezista tentatiei de a incerca un nou sport si nu le-ar trece niciodata prin cap ca ai putea fi obosit chiar in momentul in care ei pun la cale o noua aventura.


Curiozitate - La aceasta varsta, ei vin cu noi intrebari si cu noi raspunsuri. Surprizele, descoperirile si faptele noi si folositoare sunt o parte a vietii de zi cu zi. Ei sunt interesati de tot si se entuziasmeaza intotdeauna in fata unei noi descoperiri.


Pasiontti de natura - Copiii la aceasta varsta sunt pasionati de natura si de lumea din jurul lor, pe care le observa cu atentie. Ei incearca sa inteleaga “cum vine asta” si se lanseaza in colectionari; isi imagineaza, inventeaza tot felul de unelte si masinarii, incearca sa construiasca tot felul de lucruri si insista sa li se satisfaca curiozitatea.


Corectitudine - Ei isi vor apara punctul de vedere asupra a ceea ce li se pare ca este corect in legatura cu chestiuni concrete pe care le pot intelege. Ei nu vor uita ca s-a trisat in timpul unui joc sau ca s-a facut o distribuire nedreapta a ceva . si fiecare nedreptate va fi punctata cu insistenta de cel care s-a simtit nedreptatit. Totusi, putin cate putin, vor incepe sa tina cont de parerile si interesele celorlalti si vor invata ca nu se poate face totul numai dupa placul lor.


Mici responsabilitati - Vor incepe sa-si asume mici responsabilitati si sa le duca la capat, si chiar daca vor da gres de mai multe ori, vor invata putin cate putin ce inseamna a-ti lua o responsabilitate.


Identificare cu eroi sau persoane din anturajul lor Ei sunt in plina formare a personalitatii lor si de aceea se identifica cu eroi sau persoane care sunt produsul anturajului lor, imaginatiei sau dorintei lor. Copiii la aceasta varsta sunt increzatori si adesea plini de admiratie pentru responsabilii lor. Pentru aceasta, ei cauta sa-i domine pe cei mai mici, sa-i imite sau sa-i egaleze pe cei mai mari. Modul in care primesc parerea unui adult poate varia, cateodata va conta mai mult, altadata mai putin. Totusi, in general, interventia adulta poate influenta doar pasager emotiile si comportamentul lor. Interventia repetata va fi adesea necesara.


Stabilitate - Starea lor de spirit este in general stabila. Aceasta stabilitate este afectata doar de emotii sau conflicte puternice si, uneori, acestea dispar la fel de repede pe cat au aparut. Bucuria unui moment fericit, tristetea sau indignarea in fata unui esec, atractia pentru nou sau plictisul pentru rutina, sunt impartite cu familia si prietenii in mod natural si spontan.


Se adapteaza unor reguli si norme ale grupului - Desi copiii isi arata individualismul in multe moduri, sunt capabili sa se joace unii cu ceilalti si sa coexiste in cadrul unor reguli si norme care ordoneaza viata unui grup. Copiii iubesc grupul, pentru a fi recunoscuti, pentru a progresa, a compara cu ceilalti dorintele si actele lor. Putin cate putin, regulile si normele din cadrul grupului sunt acceptate, pe masura ce copiii invata sa le impuna cu ajutorul adultilor. Bineinteles, adultii trebuie sa fie pregatiti sa le respecte in orice moment.


Dumnezeu ca frate, prieten si parinte - Intotdeauna curiosi asupra ideii de Dumnezeu, pe parcursul acestei perioade copiii doresc sa stie mai multe despre El. Depinzand de familie, cultura, scoala si de mediul lor propriu, copiii vor intelege sa-L descopere si sa construiasca o relatie personala proprie cu El, ca prieten, frate care-i poate ajuta si ca parinte care-i protejeaza si pe care invata sa-L iubeasca. Asa cum ar face cu oricare alt prieten, ei vor dori sa afle de unde a venit, care este povestea Lui si ce gandeste El, si vor dori sa faca ceea ce El le cere. Daca ei ii vor cere, de asemenea diverse lucruri, ii vor multumi pentru ceea ce au primit si se vor gandi la El in momentele

deosebite.


III. ORGANIZARE SI FUNCTIONARE

Infiintarea agentiilor de turism in Romania implica parcurgerea urmatorilor pasi:

A.      Obtinerea licentei de catre agentia de turism: In conformitate cu prevederile H.G. nr. 238/2001, licentele de turism se elibereaza de catre Directia Generala de Autorizare si Control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism care asigura si evidenta licentelor eliberate, respectiv a celor suspendate sau anulate.

Documentatia necesara obtinerii licentei de turism este urmatoarea: (conform Ordinul Ministrului “Turismului” nr. 170/2001):

v          Cererea de eliberare a licentei de turism;

v          Certificatul de constatator de la Oficiul Registrului Comertului din care sa rezulte urmatoarele informatii: obiectul de activitate al societatii, structura actionariatului, datele de identificare a societatii;

v          Copie legalizata a brevetului de turism al persoanei care conduce agentia;

v          Copie de pe contractul de munca al persoanei ce detine brevetul de turism;

v          Dovada achitarii contravalorii prestatiei efectuate pentru eliberarea licentei.

Documentatia astfel intocmita se transmite reprezentantului teritorial al Directiei Generale de Autorizare si Control de Turism din cadrul Ministerului Turismului , care o verifica, solicitand eventuale completari. Termenul de solutionare a cererii este de 30 de zile si curge de la data inregistrarii documentatiei complete. Eliberarea licentei se face numai dupa verificarea la fata locului a indeplinirii criteriilor minime de catre Directia Generala de Autorizare si Control din cadrul Ministerului Turismului si consultarea cu reprezentantii din teritoriu ai asociatiei profesionale de profil.

Pentru inscrierea filialei unei agentii de turism se va intocmi urmatoarea documentatie:

v          Cerere;

v          Certificatul de constatator de la Oficiul Registrului Comertului privind sediul filialei;

v          Licenta de turism a agentiei de turism, in copie;

v          Brevetul de turism si contractul de turism, in copie, ale persoanei care conduce filiala din alta localitate decat agentia de turism si contractul de munca al persoanei care conduce filiala din aceeasi localitate cu agentia de turism;

v          Dovada achitarii contravalorii prestatiei efectuate.

Licenta de turism se suspenda de catre Ministerul Turismului , in cazul in care se constata nerespectarea uneia dintre situatiile prevazute la art. 8 din H.G. nr. 238/2001. Suspendarea se face pe o perioada de pana la un an. Licenta de turism este suspendata din oficiu pe perioada in care agentul economic nu are incheiata polita de asigurare pentru riscul de insolvabilitate a agentiei sau de faliment. In cazul in care, cu ocazia verificarilor efectuate in vederea avizarii licentei de turism, se constata ca nu mai sunt indeplinite conditiile care au stat la baza acordarii acesteia, licenta se suspenda pana la remedierea deficientelor.

B.      Brevetarea conducatorilor agentiilor de turism

v      In functie de nivelul si de complexitatea pregatirii profesionale si de indeplinirea criteriilor minime, se elibereaza brevete de turism pentru urmatoarele functii:

v      Manager in activitatea de turism;

v      Director de agentie de turism tour-operatoare;

v      Director de agentie de turism detailista;

v      Director de hotel;

v      Director de restaurant;

v      Cabanier.

v      In vederea obtinerii brevetului de turism, persoana in cauza trebuie sa prezinte urmatoarea documentatie:

v      Cerere;

v      Curriculum vitae cu precizarea expresa a pregatirii profesionale si a experientei profesionale insotit de declaratie pe propria raspundere ca datele sunt reale);

v      Copie dupa actul de identitate;

v      Copie de pe actele care atesta pregatirea profesionala;

v      Copii de pe documentele de atestare a perioadei lucrate in turism;

v      Atestat de limba straina de circulatie internationala;

v      Certificat de cazier judiciar;v      Dovada achitarii contravalorii prestatiei efectuate.

Brevetul de turism se retrage de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului in urmatoarele situatii:

v      Atunci cand nu mai sunt indeplinite criteriile care au stat la baza eliberarii acestuia;

v      Atunci cand, din motive imputabile titularului brevetului, acestuia ii este anulata licenta de turism sau ii este retras certificatul de clasificare a structurii de primire pe care acesta o conduce.

v      Conform hotararii nr. 238/2001 au intervenit noi precizari privind licentele si brevetele de turism, iar prin ordinul Ministrului Turismului nr. 170/2001 au fost aprobate normele metodologice privind criteriile si metodologia pentru eliberarea licentelor si brevetelor de turism.

C . Criteriile de acreditare IATA

Pentru ca o cerere de acreditare sa fie acceptata, exista anumite criterii ce trebuie respectate:

v      Sediul agentiei;

v      Securitatea sediului agentiei;

v      Seiful agentiei;

v      Documente necesare pentru acreditare;

v      Calificarea personalului;

v      Situatia financiara Criterii de performanta economico-financiara

v      Numele agentiei;

v      Standardul afacerii;

v      Management;

v      General Sales Agency GSA (Agent General de Vanzari)

Uniunea Europeana a initiat pentru prima data masuri in domeniul turismului o data cu Tratatul de la Maastricht (7 februarie 1992, articolul 3T). Ulterior, la reuniunea ministrilor turismului de la Atena din 15 aprilie 1994, a fost elaborata “Cartea Verde”. Dezvoltarea turismului a fost in prim planul sprijinului oferit de Comunitate, in perioada 1989-1993 si apoi 1994-1999, pentru reconversia economica si dezvoltarea rurala. In domeniul fiscalitatii, din 1993 au fost introduse tarife minime comune in statele membre pentru TVA (taxa minima standard de 15%) si impozit pe profit (tarif redus minim 5 %).


Structura organizatorica a agentiei “Blue Travel” este o expresie atat a resurselor umane, materiale, financiare si informationale incorporate, cat si a caracteristicilor mediului in care aceasta isi desfasoara activitatea.


1. Organigrama societatii va fi prezentata in cele ce urmeaza :
A. Departamentul de ticketing
B. Departamentul iesiri - outgoing :

misiuni economice

limbi straine

C. Departamentul de turism intern

D. Departamentul de sosiri (incoming)
E. Marketing si publicitate
F.
Departamentul financiar: - contabilitate
C.F.I
.
- administrativ


1. DEPARTAMENTUL DE BILETE “Blue Travel” este reprezentant si agent al tuturor liniilor aeriene care opereaza in Bucuresti. Agentia este racordata la cele doua sisteme internationale de profil, Amadeus si Worldspan, la cerere biletele de avion fiind insotite de eticheta de bagaj personalizata. Biletele comandate pot fi achitate prin numerar , prin cec, prin transfer bancar si cu ajutorul cartilor de credit.
Pentru clientii permanenti acorda reduceri de 5% din tariful pentru “business” si 4% pentru “economic”. Pe cursele TAROM se pot obtine anumite gratuitati. Pentru grupuri, agentia acorda tarife preferentiale.
Calatoriile aeriene se efectueaza in conformitate cu conditiile generale de transport ale pasagerilor si in baza instructiunilor mentionate pe biletul de avion, acestea fiind considerate conditii generale ale unui contract incheiat intre compania de zbor si pasager.
Programul de operare al companiilor de zbor poate fi modificat de transportator fara instiintarea agentilor sau pasagerilor.
Agentia “Blue Travel” obtine un comision de 9% din pretul de vanzare al biletului.
Departamentul de ticketing ofera
- informatii cu privire la orice ruta aeriana internationala ;
- gratuitati pe cursele TAROM;
- rezervari de locuri si emitere de bilete de avion pe orice ruta interna si internationala cu oricare dintre companiile aeriene care au activitate in tara noastra ;
- livrarea la sediul firmei a biletelor de avion solicitate insotite de etichete de bagaj personalizate si cartea de vizita personala.


2.DEPARTAMETUL DE IESIRI (OUTGOING)
Acest departament se ocupa cu deplasarile turistilor romani in afara granitelor, fie ca este vorba de deplasari individuale, fie ca este vorba de deplasari in grup.
Departamentul cuprinde trei subdepartamente
- misiuni economice organizate pentru conducerile a diverse intreprinderi publice sau private;
- limbi straine
- turism extern
Misiuni economice. Ofera rezervari de camere in hoteluri de 3 * in tara si strainatate. Desfasurand activitati in tara si strainatate, Printre clientii sai se numara: Camera de Comert Giurgiu, Companii Nationale si Locale, companii private locale.
Programele unor asemenea deplasari tin cont de agenda delegatiei, de intalnirile stabilite, agentia acordand asistenta pe toata durata misiunii.
In principal , in cadrul departamentului au loc doua mari activitati : organizarea misiunilor economice pentru deplasarile in strainatate si cea de-a doua, organizarea misiunilor economice pentru deplasarile in tara.
Dosarul unei misiuni economice externe cuprinde urmatoarele etape
1. cererea de oferta inaintata de organizatorul oficial ( ministere, ambasade, etc.);
2. efectuarea rezervarilor pe avion;
3. lansarea catre partenerul extern a programului deplasarii si cererea de informatii cu privire la preturile pentru cazare, masa gratuitati ;
4. intocmirea programului deplasarii;
5. expedierea programului deplasarii catre organizatorul oficial;
6. obtinerea acordului organizatorului oficial;
7. efectuarea rezervarilor de camere;
8. intocmirea rooming-list-ului;
9. identificarea persoanelor care nu au platit;
10. incheierea platilor;
11. primirea facturii de la partenerul extern.

Dosarul unei misiuni economice interne are urmatoarele faze:
1. Se intocmeste lista participantilor;
2. Se intocmeste un document cumulativ care cuprinde : numele persoanei, numele firmei, sediul, etc. ;
3. Se identifica dispozitiile de plata ale celor ce au platit;
4. Se centralizeaza faxurile primite sau transmise la participanti;
5. Se urmaresc persoanele care nu au platit;
6. Se intocmeste rooming-list-ul ;
7. Se incheie platile;
8. Se intocmesc mapele cu programul pentru fiecare participant;
9. Se inmaneaza mapele si facturile persoanei care insoteste grupul .

Departamentul outgoing - turism extern ofera:
- programe turistice pentru individuali si grupuri organizate;
- programe de weekend incluzand trei nopti cazare;
- tururi de orase si tururi de tari;
- excursii si pelerinaje in Israel;
- pachete turistice incluzand zboruri operate de curse charter in sezonul cald;
- rezervari de camere in hoteluri de 3,4, 5* ;
- transferuri aeroport-hotel-aeroport;
- sejururi in tot timpul anului la destinatii exotice;
- incheiere de asigurari medicale;
- asistenta in obtinerea vizei turistice;
- reduceri si gratuitati.

DEPARTAMENTUL TURISM INTERN Departamentul se ocupa cu deplasarea turistilor in interiorul tarii, creand fie pachete de servicii complete, fie servicii in functie de cerintele clientului, constand in cazare in hoteluri si vile, masa si transport, excursii si circuite turistice, sejururi de tratament balnear. Pentru cazare in hotelurile din Bucuresti si din tara, agentia ofera reduceri cuprinse intre 20-30% fata de tariful practicat la receptia hotelului, aceste reduceri obtinandu-se prin negocieri.
Contractele cu hotelurile se incheie cu ocazia targurilor si expozitiilor de turism prin achizitionarea unui contingent de camere.
Decomandarea serviciilor solicitate este posibil a se face fara penalizari daca se realizeaza cu 24 de ore inainte de data programata a sosirii sau a plecari .
Departamentul mai ofera programe speciale de Revelion, Paste, 1 Mai, organizeaza mese festive, banchete si aniversari.
Reducerile se acorda elevilor, pensionarilor si grupurilor , iar in zilele de vineri, sambata si duminica ofera o vizita gratis la Palatul Parlamentului.

DEPARTAMENTUL DE SOSIRI (INCOMING) Departamentul se ocupa cu vacantele turistilor straini in Romania in scopuri de placere si de afaceri; pentru acestea din urma oferind servicii de protocol. Clientii sunt contactati prin intermediul agentiilor partenere din tara turistului sau prin Biroul de Turism al Romaniei.
Departamentul se ocupa cu :
- cazarea in hoteluri din tara si din Bucuresti;
- programele de agrement;
- organizarea de excursii si circuite;
- asigurarea mesei;
- transferul aeroport-hotel-aeroport;
- transportul cu microbuzul acolo unde este cazul, altele.
Rezervarile se efectueaza in regim normal si in regim de urgenta, decomandarea serviciilor putandu-se realiza cu 24 de ore inainte de data sosirii, caz in care nu se iau penalizari, in caz contrar se percepe taxa pentru o noapte de cazare.
Agentia ofera tarife speciale si preferentiale in functie de marimea grupului, tara emitatoare si perioada de desfasurare a sejurului.
In ceea ce priveste detinatorii de carduri si cecuri de calatorie American Express , agentia “Blue Travel” presteaza urmatoarele servicii: incasari de urgenta pentru cecurile de calatorie in conformitate cu limitele si restrictiile stabilite de American Express, rambursari de cecuri de calatorie American Express pierdute, distruse sau furate in conformitate cu instructiunile American Express si remiterea platii unor conturi ce vor fi inaintate catre American Express.

5. DEPARTAMENTUL MARKETING SI PUBLICITATE Departamentul de marketing se ocupa cu crearea si lansarea unor programe operationale , unor produse si pachete turistice. Principala activitate a departamentului este crearea, promovarea si sustinerea imaginii agentiei “Blue Travel”. Printre atributiile departamentului se numara:
- gasirea de noi piete de desfacere interne in alte judete
- crearea si distributia produselor turistice;
- elaborarea strategiilor;
- promovarea imaginii agentiei “Blue Travel” ;
- promovarea produselor;
- promovarea marcii.
Publicitatea in cadrul agentiei a utilizat urmatoarele metode:
- publicitatea in zonele aglomerate ( panouri publicitare in statiile de autobuz);
- utilizarea tipariturilor ;
- participarea la targuri si manifestari interne si internationale de turism;
- mesajele telefonice si felicitarile aniversare;
- reclamele de pe stadion;
- participarea la diferite emisiuni televizate locale;
- acordarea de interviuri;

. DEPARTAMENTUL FINANCIAR Departamentul se ocupa cu asigurarea resurselor financiare necesare atingerii obiectivelor firmei precum si cu evidenta valorica a miscarii intregului sau patrimoniu.
Departamentul este alcatuit din trei subdepartamente: contabilitate, C.F.I. si administrativ.
Contabilitatea se ocupa cu inregistrarea si evidentierea valorica a resurselor financiare si materiale ale agentiei . Are ca atributii:
1. evidenta analitica si sintetica a produselor realizate;
2. intocmeste toate documentele necesare;
3. intocmeste bilantul contabil;
4. intocmeste situatia principalilor indicatori economico-financiari;
5. organizeaza , claseaza , indosariaza si pastreaza in arhiva toate documentele care stau la baza operatiunilor contabile.
Inregistrarea contabila a documentelor, a platilor si incasarilor se realizeaza cu ajutorul unui program informatic.
Printre documentele contabile utilizate se numara : facturi fiscale personalizate, chitante personalizate, ordine de plata, borderouri de incasari ,borderouri de vanzari , registre de casa, extrase de cont, chitante pentru cartile de credit, vouchere si B.O.T.-uri.
C.F.I. – se ocupa cu verificarea respectarii normelor legale cu privire la existenta, integritatea, utilizarea si pastrarea valorilor materiale si banesti cu care agentia e dotata. Are ca atributii:
- organizarea controlului financiar preventiv;
- executarea controlului;
- organizarea controlului financiar de fond;
- executarea controlului financiar de fond.
Este un serviciu pur tehnic si nu face interpretari cantitative.
Administrativ
Contribuie la buna desfasurare a activitatilor celorlalte departamente functionale prin specificul sau de back - office . Se ocupa de intretinerea imobilelor si a mobilierului, de paza si garaj, asigurarea dotarilor si intretinerea lor.
In subordinea lui isi desfasoara activitatea: electricieni, mecanici, instalatori, soferi , curieri care se ocupa cu renovarea, modernizarea si procurarea materialelor necesare.
Din anul 2007 agentia infiinteaza departamentul de personal care se afla in subordinea departamentului “contabilitate” . Acesta se ocupa cu asigurarea resurselor umane necesare, cu utilizarea, antrenarea si motivarea acestora. Ca activitati intalnim : previzionarea necesarului de personal, selectarea personalului, incadrarea , evaluarea si motivarea personalului, perfectionarea si promovarea personalului si protectia salariatilor.

Personalul agentiei de turism


Din punct de vedere al sectorului in care lucreaza, personalul din turism este ocupat in:

hotelarie, reprezentand la scara globala 40-50% din total

alimentatie, cu 30-40% din total

agentii de voiaj, circa 5%

administratia (nationala si locala) turismului 1-2%

alte sectoare ale industriei turistice (agrement, transport, utilitati sportive, culturale etc) 3-4%

Structura personalului unei agentii de turism este formata din:

personalul administrativ care indeplineste sarcini de gestiune generala (contabili, casieri) si este compus din: personal cu functii de conducere, personal ordinar, personal de ordine, personal de ingrijire;

personalul tehnic, format din: personal cu functii de conducere, personal destinat vanzarilor, personal de executie

Cerintele pentru un director tehnic turistic sunt: cunoasterea de limbi straine, experienta in activitate, capacitatea de a fi animator, capacitatea de a conduce personalul, capacitatea de a forma echipe cu vanzatorii si cu ceilalti executanti, de a realiza coeziunea.

Cerinte pentru personalul destinat vanzarilor:

cunoasterea in profunzime a serviciilor vandute

perfecta cunoastere a limbii vorbite de client

capacitatea de a inspira incredere si simpatie

prezenta si educatie ireprosabile

intelegere si toleranta in confruntarile cu clientii cei mai neavizati

spirit de initiativa si adaptare la cele mai insolite cerinte

capacitatea de intui imediat psihologia clientului

Agentul de turism si atributiile acestuia

Agentul de turism este persoana care in baza certificatului de calificare are capacitatea de a exercita activitati de oferire si vanzare a produselor turistice in agentia de turism.

Atributiile agentului de turism:

acorda informatiile si consultanta necesara pentru produsele turistice oferite spre vanzare (informatii orale sau sub forma de materiale de promovare: pliante, brosuri, fluturasi etc.);

ofera si vinde produse (programe) turistice, sub forma de pachete de servicii sau componente ale acestora (servicii izolate de cazare, masa, transport, tratament, asistenta ghid, inchiriere autoturisme, obtinere vize etc.);

incheie contractul de comercializare dintre agentie si turist, care are ca obiect cumpararea serviciilor turistice si conditiile de comercializare;

confirma rezervarea serviciilor contractate de turist;

intocmeste documente de calatorie, dupa caz: vouchere, BOT, bilete de excursie, polite de asigurare medicala, auto etc.;

rezerva bilete de avion (agent de ticketing)

incaseaza c/v serviciilor turistice comandate si confirmate, pe baza de chitanta si factura;

intocmeste, modifica sau anuleaza comenzile transmise furnizorilor de servicii (structuri de primire turistice cu functiuni de: cazare, alimentatie, transport, tratament, agrement);

tine legatura permanenta cu agentiile de turism TO, pentru vanzarea produselor turistice contractate cu acestea;

tine evidenta inscrierilor de turisti, pe feluri de produse (programe) si pe termene de operare;

instruieste ghizi de turism insotitori, referitor la programele turistice, pe care le deruleaza agentia in tara si in strainatate;

gestioneaza informatiile privind clientii (registrul clientilor, clienti fideli), prestatorii de servicii, firmele partenere, programele turistice etc.

Cerintele pentru personalul de executie (constituit din personalul care lucreaza in spatele ghiseului) constau intr-o buna cunoastere a limbilor straine si a serviciilor care se vand; adesea sunt chemati sa inlocuiasca si sa ajute personalul de vanzare.

Personalul specializat (sau de asistenta turistica) format din:

curieri – profesionisti care insotesc turistii in calatorii, punandu-le la dispozitie serviciile comandate cu anticipatie de catre agentie, pentru ca voiajul sa se desfasoare conform programului fixat, iar clientii sa nu aiba nici o preocupare vizand utilizarea mijloacelor de transport si pt. ca acestia sa se bucure de diversele bunuri si servicii in localitatile de tranzit sau de destinatie;

asistentele turistice sunt femei tinere care indeplinesc rolul de gazda perfecta pentru clientii din avioane, nave sau autobuze de linie, pe care-i ajuta sa petreaca o calatorie cat mai agreabila, furnizand informatii si adesea referiri explicative despre traseu;

ghizii turistici sunt profesionisti care se ocupa cu intampinarea turistilor in localitatile de destinatie pentru a-i insoti in vizitarea acestora.

interpretii sunt profesionisti care se ocupa cu intampinarea clientilor in localitatile de sosire sau de tranzit, punandu-se la dispozitia lor pentru a-i ajuta in diferite operatiuni ce trebuie efectuate pentru a a junge la locurile unde vor trebui sa utilizeze serviciile receptive sau alte mijloace de transport pentru a continua voiajul.


IV.  Realizarea produsului turistic

In primul rand trebuie sa facem precizarea ca, fiind vorba despre copii, iar acestia neavand venituri proprii si inca discernamant pentru a decide singuri in achizitionarea sau nu a unor produse turistice, pachetele de turism sunt cumparate de parintii acestora.

De asemenea, trebuie sa mentionam ca vom realiza analiza profilului elevilor-turisti intr-un context bine definit si anume acela de consumator al unui anumit tip de produs turistic: produse turistice, de tip cultural - religios.

Agentia de turism a tinut cont de nevoile si caracteristicile segmentului de turisti si a creat pachete turistice in zone cu un mare potential istoric si religios, dar care sa fie combinate si cu alte forme de turism, pentru a contribui nu numai la dezvoltarea multiculturala a elevilor dar mai ales de a li se oferi sansa de a-si cunoaste cat mai bine frumusetile naturale si antropice pe care tara lor le are precum si dezvoltarea simtului de independenta si aventura.

Turismul religios consta in pelerinajele credinciosilor la lacasurile de cult, considerate sfinte de diferite religii. In aceeasi masura, marile sarbatori de cult, hramurile manastirilor si bisericilor atrag, in perioada sarbatorilor religioase traditionale, un numar considerabil de pelerini.

Potentialul turistic pentru aceasta forma de turism in Romania este reprezentat de:

monumentele de cult care adapostesc ramasite pamantesti ale unor sfinti (mormantul Sfintei Paraschiva la Iasi) sau martiri (osemintele primilor patru martiri crestini romani de la manastirea Cocos din nordul Dobrogei);

sanctuarul dacic de la Sarmisegetuza Dacica din Muntii Orastiei;

bunuri cultural – religioase, cum ar fi manastirile din Bucovina cu biserici ai caror pereti sunt pictati la exterior, manastirile din Oltenia sau Moldova, bisericile fortificate din Transilvania, catedralele catolice (Sumuleu, Ditrau, Cluj Napoca, Brasov, etc);

destinatiile religioase unde au loc manifestari religioase, cum ar fi: sarbatorile legate de Craciun si sfarsitul anului in zona Maramures, cu dansurile populare, Bucovina, etc.

Concret, s-au ales ca zone destinate practicarii turismului cultural - religios pentru elevii din Giurgiu, un circuit turistic cu autocarul cu plecarea din Giurgiu si vizitarea celor mai importante obiective culturale si religioase din zona Banatului cu plecari in fiecare din cele 7 zile din Timisoara catre Arad – Buzias – Clisura Dunarii – Drobeta Turnu Severin - Lipova – Resita.

Inainte de crearea pachetelor turistice, agentia de turism a identificat potentialul zonei unde urmau sa se practice excursiile. De mentionat este ca, in jurul principalei forme de turism, turismul cultural - religios, se practica si alte forme de turism, pornindu-se de la premiza ca elevii se plictisesc repede si ca, pe langa acele vizite, au nevoie de timp liber, cand au posibilitatea de a-si consuma energia fie in drumetii, fie la locul de destinatie, unde sa se organizeze concursuri cat mai diverse si atractive pentru aceasta categorie de varsta. Astfel, pachetele turistice concepute sunt destinate si pentru turism montan (drumetie), turism cultural si bineinteles, turismul de petrecere placuta a timpului liber si recreere.

Pachetele turistice au fost pentru o saptamana, in perioada vacantei de vara, pentru elevii din diferite scoli din Giurgiu si includeau: cazarea, masa si transportul dus – intors din, respectiv in Giurgiu. Cazarea, in ambele situatii, se facea intr-o singura pensiune sau hotel, pe perioada de desfasurare etapizata a produsului turistic, ceea ce determina ca locul de amplasare a unitatii de cazare sa fie si punctul de plecare in diferitele excursii incluse in program.

Pret: 220 euro/ per persoana
Transport: autocar
Servicii incluse:

servicii ghid roman;

transport cu autocar 2** cu aer conditionat, taxe stradale si parcari;

 6 cazari cu mic dejun in hotel de , 3*** (se asigura camere cu 2 paturi si la cerere cu 1 sau 3 paturi).
Servicii neincluse: Pretul nu include biletele de intrare pt. vizitarea obiectivelor turistice (muzee, asezaminte de cult, etc.).


Descrierea ofertei:

Cetatile ( Castelul Huniazilor, cetatea medievala Marginea, cetatea Soimos, Castelul Misici), casele memoriale ( Traian Vuia), peisaje dunarene pe Clisura Dunarii, biserici (biserica catolica din Aradul nou, Biserica Evanghelica Luterana, Biserica ortodoxa Sarba), muzee ( muzeul etnografic al svabilor din Giarmata, Muzeul Banatului, Muzeul locomotivelor, Muzeul Satului Banatean)

ZIUA 1- Luni, ora 6.00, plecare – parcarea din centrul Pietei Giurgiu. Deplasare pe ruta Giurgiu – Caracal – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj – Timisoara – 552 km; Se va vizita in Timisoara Castelul Huniazilor, Palatul Dicasterial, Catedrala Mitropolitana, Muzeul Banatului, Muzeul Satului Banatean, Muzeul Episcopiei Romano – Catolice, Lupa Capitolina seara cei 40 de copii vor fi cazati la hotelul de trei stele Alexandra din Timisoara

ZIUA 2 – Marti, se va pleca spre Arad pentru a vizita obiectivele turistice de acolo iar la incheierea zilei se va innopta la hotelul de trei stele Crisana, copii vor vizita Biserica Catolica din Aradul Nou, Biserica Evanghelica Luterana, Catedrala Ortodoxa Romana, Biserica Ortodoxa Sarba Sf. Petru si Pavel, Palatul Administrativ, cladirea celui mai vechi teatru din Romania;

ZIUA 3 – Miercuri, se va pleca din Arad spre Buzias unde se vor vizita o serie de obiective turistice dupa care seara se va reveni in Timisoara urmand ca adoua zi sa se plece spre Lipova. In Buzias copii vor putea vizita: Casa Memoriala a lui Traian Vuia, cetatea medievala Marginea, muzeul etnografic al svabilor din Giarmata, Colonada acoperita, unica in Europa, construita in stil bizantin, in anul 1875, Parcul din oras cu arbori seculari, o adevarata oaza de liniste si relaxare, Izvorul Mihai si Izvorul Iosif, Aleea ionilor negativi, Muzeul Balnear primul muzeu de acest gen din Romania
Colectia de arta populara Iula Florea Troceanu ce cuprinde piese caracteristice artei populare banatene, Biserica Romano-Catolica;

ZIUA 4 – Joi, se va pleca din Timisoara catre Lipova pentru a se putea vizita acolo de catre copii Manastirea Sf Maria Radna, cetatea Soimos, Castelul Misici, Biserica Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului, Biserica Buna Vestire, precum si agrement pe malul raului Mures, seara autocarul se va intoarce in Timisoara la hotel;

ZIUA 5 – Vineri, se va pleca spre orasul Resita de unde se va reveni seara in Timisoara, in Resita se va putea vizita: ansamblul medieval de la Resita, Biserica tip Sala, Necropola Medievala, Vila Rosie, Podul peste Barzava, Muzeul Locomotivelor, Palatul Cultural, Biserica Evanghelica;

ZIUA 6 – Sambata, se va parasi orasul Timisoara si se va pleca catre Clisura Dunarii pentru a vizita peisajele unice existente in zona intre Cazanele Mari si Cazanele Mici si se va vizita manastirea Mraconia , se va observa statuia lui Decebal, Tabula Traiana si pestera Ponirova, la terminarea programului seara se va pleca spre Drobeta Turnu Severin unde se va innopta la hotelul Continental de 3 stele pentru ca in ultima zi sa se viziteze si obiectivele cultural turistice ale acestui oras iar dupa –masa sa se plece catre Giurgiu;

ZIUA 7 – Duminica, dupa micul dejun, se va pleca sa se viziteze in Drobeta: Castrul Roman, Muzeul Regiunii Portilor de Fier, Monumentul Eroilor, Palatul Cultural, Cetatea Severinului, Biserica Grecescu dupa care se va pleca spre casa.

Pret: 220 €, se achita  numai in LEI per persoana (curs BNR din ziua platii).              
Supliment single 90 €.
La inscriere se achita minim 300 lei.      
Grup minim 25
turisti.          
Excursia trebuie achitata integral cu cel putin 21 zile inaintea plecarii.


V.     Incheierea contractelor cu furnizorii de servicii turisticeCe este o agentie? Inainte de toate trebuie sa stiti ca o agentie de turism functioneaza ca o interfata intre dumneavoatra, clientul si furnizorii de servicii turistice care activeaza intr-o anumita zona, fie ea externa sau nu. Astfel, agentiile de turism incheie contracte cu anumite hoteluri, restaurante, operatori de servicii turistice de divertisment dintr-un anumit oras, contracte in baza carora serviciile sunt achizitionate la preturi mai mici decat pretul de receptie. Spre exemplu, o agentie de turim poate rezerva 50 de camere pe perioada Sarbatorilor de iarna, intr-un hotel din Predeal, in schimbul unei sume mai mici decat aceea practicata in mod obisnuit. Criteriul cantitativ este cel care reduce pretul. O agentie de turism, credibila, care isi respecta furnizorii si obligatiile fata de acestia va avea mereu un portofoliu generos de hoteluri, restaurante sau zboruri catre orice destinatie.

Astfel, printr-o suita de contracte cu furnizorii de servicii, agentiile de turism isi creaza un portofoliu de oferte. La pretul final se adauga un comision care revine intermediarului. Adica, agentiei care s-a ocupat cu contractarea hotelierilor, a transportatorilor (autocare, avioane etc) sau a diversilor furnizori de servicii turistice complementare. Ghizii, sau insotitorii de grup sunt in general angajatii agentiei de turism , si ei sunt platiti din acel comision aplicat la suma finala.
Contractul intre hotelier si agentia de turism


Obiectul contractului

Acest capitol trebuie sa mentioneze serviciile oferite spre comercializare agentiei de turism de catre prestator. Tot aici este bine sa fie precizate, in cazul in care acestea nu constituie subiectele unor capitole separate, natura relatiei intre parti in legatura cu comercializarea produsului turistic (intermediere sau contract de garantie), piata si modul de comercializare de catre agentia de turism contractanta.


Descrierea completa si exacta a serviciilor este foarte importanta.

Aceste informatii constituie baza documentarii sau de multe ori chiar singura sursa de documentare utilizata de agentul vanzator din agentia de turism in relatia sa cu publicul, cu efecte directe asupra posibilitatilor sau dorintei acestuia de a se implica in vanzarea produsului respectiv. De asemenea, aceleasi informatii sunt preluate, cateodata partial, in brosurile tiparite de agentiile organizatoare.

Continutul de informatii al prezentarii produsului trebuie sa fie permanent impletit cu cel de atractivitate. In prestatia hoteliera, clientul nu cauta, in principal satisfacerea nevoilor de adapost si hrana, ci o ambianta deosebita, in stare sa satisfaca o diversitate de motivatii. Multe dintre serviciile suplimentare ale hotelului satisfac astfel de motivatii (divertisment, ingrijire a sanatatii, practicare a sportului etc.).

Astfel in relatia contractuala dintre agentia de turism si cele 3 hoteluri de 3 stele din Timisoara , Arad si Drobeta Turnu Severin in care copii vor innopta de - a lungul circuitului turistic s-a pus baza in negociere pe obtinerea unui minimum de servicii care sa fie de real folos acestora mai ales in asigurarea confortului, si aici putem mentiona:

restaurant;

gradina;

terase;

incalzire;

aer conditionat;

room-service;

spalatorie;

internet wireless gratuit;

parcarea autocarului gratuita;

mic dejun in camera;

pranz la pachet.

Hotelurile in care copii vor innopta vor fi :

hotel Alexandra de trei stele din Timisoara;

hotel Crisana de trei stele din Arad;

hotel Continental de trei stele din Drobeta Turnu Severin.Durata contractului

Derularea contractelor in turism incepe, de obicei, la data semnarii lor de catre reprezentantii abilitati ai partilor. Durata contractului de turism poate fi precizata sau nu (contracte pentru actiuni izolate sau pentru care aceasta rezulta din precizarea obiectului contractului, a prestatiilor sau a datelor la care vor fi asigurate).

In cazul nostru durata contractuala va tine pe tot sezonul verii iar timpul de cazare al turistilor sa nu fie mai mare de 12 ore. Perioada optima de contractare este determinanta pentru succesul comercial si derularea contractului si se bazeaza pe experienta si informatiile acumulate. Stabilirea perioadei optime de contractare variaza in functie de produsul turistic ce se contracteaza, sezonalitatea si variatiile cererii in zona de desfacere, termenele uzuale de lansare a cataloagelor de turism ale agentiilor organizatoare, programarea expozitiilor, targurilor specializate. De aceea, contractarea spatiilor de cazare se face cu mult inainte de producerea, vanzarea si consumul produsului turistic. In practica, contractele pentru un sezon viitor se incheie in jurul terminarii sezonului similar imediat anterior, lasandu-se astfel timp suficient pentru pregatirile necesare mentionate mai sus.

Contingentul de cazare

Obiectul contractului este definit din punct de vedere cantitativ prin contingent.

Acesta poate fi exprimat prin:

numar de locuri (sau paturi);

numar de camere (pentru unitatile de cazare cu o structura diversa);

numar de camere si numar de locuri.

In cazul in care, in cadrul aceleiasi unitati de cazare, intre camere exista deosebiri importante de confort, dotare sau pozitie, determinandu-se si o tarifare separata, contingentul poate fi defalcat dupa aceste criterii (exp.: camere cu vedere la mare etc.).

In cazul contractului nostru se vor specifica la cei 40 de copii ce vor ocupa hotelul per serie numarul de camere combinat cu numarul de locuri , adica ar solicita un numar de 20 de camere cu 2 paturi sau pe structuri diferite 5 camere cu 3 paturi, 8 camere cu 2 paturi etc.

Perioada de contingent

Clauzele referitoare la contingent cuprind de obicei si intervalul de timp, perioada pentru care hotelierul il pune la dispozitia agentiei de turism, iar aceasta il poate utiliza pentru clientii sai. Perioada de punere la dispozitie poate lipsi din unele contracte (cand obiectul se refera la actiuni precise, clar delimitate in timp). Frecvent, perioada de punere la dispozitie a contingentului este impartita in subperioade sau sezoane, dupa diferite criterii, cel mai utilizat fiind cel al variatiei cererii si corespunzand unei variatii a tarifelor.

In cazul nostru intervalul de timp este pe toata durata verii, cat tine vacanta scolara iar ca subperioada sa negociat prima saptamana si ultima saptamana ale lunii.


Graficul de sosiri

Acesta este un mod uzual si ilustrativ de prezentare a perioadei de exploatare a contingentului si cuprinde in ordine cronologica datele de sosire a turistilor, in cazul comercializarii „pe serii”.

Seria este o durata predeterminata exprimata in zile a sejurului propus spre vanzare la agentia de turism. In general, ziua de incepere a unei serii trebuie sa coincida cu ziua terminarii celei precedente.

Neavand o mare continuitate in cazul nostru o serie nu va incepe cu alta serie ci se desfaoara la o cadenta de 2 circuite pe luna.Tarife

Caracteristica tarifelor in turism este diferentierea acestora, respectiv practicarea unor tarife diferite pentru acelasi produs. Astfel, acelasi produs va fi comercializat la tarife diferite, in functie de:

sezoanele turistice (extrasezon, sezon intermediar, sezon de varf);

cel care comanda si achita serviciile (intermediar: agentie de turism, societate pentru salariati etc.);

criterii socio-profesionale legate de consumatorul final (turist/om de afaceri, strain/autohton, copil/adult/student/pensionar);

volumul consumului (sejur lung/scurt, grup/individual, pachet de servicii/servicii separate);

momentul inscrierii sau platii.

Uzual, in contracte, tarifele sunt diferentiate:

pe sezoane, de obicei doua sau trei;

pentru turisti individuali si pentru grupuri, cu precizarea numarului minim de persoane care constituie un grup.

Negocierea cu hotelierii s-a facut pe grupuri de turisti pentru un numar minim de 25 de persoane per serie, s-a tinut cont de faptul ca desfasurarea acestor serii se va face in varf de sezon, fiind copii li se va face un discount din pretul final oferit de catre hotelier, si la acest lucru mai ajuta si faptul ca este vorba de un grup totul desfasurandu-se pe un sejur lung.


Garantia contractuala

Este o clauza specifica contractelor charter sau cu garantie.

Garantia este o suma pe care agentia se obliga sa o plateasca hotelului in schimbul punerii la dispozitie de catre acesta, in mod ferm, a unui contingent de locuri, predeterminat ca marime si in timp si indiferent daca utilizarea efectiva a acestuia este doar partiala.

Calculul garantiei foloseste elemente din clauzele anterioare ale contractului: durata, contingent, tarife. Astfel, formula de calcul utilizata curent este:

Garantia contractuala = nr. zile x nr. locuri x tarif/loc x coeficient (de garantare)

Platind garantia, agentia de turism isi asuma integral riscul comercializarii contingentului de locuri, toate clauzele contractuale trebuind sa fie gandite in acest context.


Clauze de acces la contingent

Prin contract, hotelierul acorda intermediarului un drept de folosinta asupra contingentului de locuri de cazare. Modul de obtinere a acestui drept de folosinta, utilizarea lui sau renuntarea la el fac obiectul unor clauze grupate in capitolul numit „Conditii de rezervare”. Capitolul cuprinde: modalitatile de rezervare si prevederile referitoare la decomandare sau anulare.

Rezervarea si opusul ei, decomandarea sunt tehnici proprii exploatarii si comercializarii serviciilor de cazare si care permit o mai buna gestionare a productiei hoteliere, caracterizata prin rigiditate, deci greu de adaptat la variatiile calitative si cantitative ale cererii. Timpul exprimat prin date, termene, intervale este numitorul comun al tuturor clauzelor de acces la contingent si care, datorita perisabilitatii deosebite a produsului turistic, amplifica dificultatile comercializarii unei productii rigide.

Clauza de plata

Acest capitol stabileste cine, cand, cum si in baza caror documente plateste serviciile ce fac obiectul contractului. In mod obisnuit, agentia de turism datoreaza prestatorului valoarea acestora. Exceptia o constituie unele contracte de comision in care clientul plateste direct hotelierului tariful brut al serviciilor rezervate prin agentia de turism; multe hoteluri lucreaza in acest sistem, platind periodic, de obicei la sfarsitul fiecarei luni, comisioanele aferente rezervarilor facute de acestia (se evita circuitul platilor bancare client-agentie-prestator, se aplica in cazul rezervarilor tardive).


Raspunderea contractuala

Acest capitol mentioneaza situatiile in care aceasta este antrenata si masurile reparatorii pe care partile si le datoreaza.

Principalele obligatii ale intermediarului de vanzare sunt cele legate de utilizarea contingentului, plata serviciilor, publicitatea produsului contractat. Masurile reparatorii sunt mentionate de obicei la capitolele contractuale respective.

Principalele obligatii ale prestatorului sunt legate de asigurarea accesului la contingent, de prestarea serviciilor contractate atat cantitativ, cat si calitativ, in concordanta cu prevederile contractuale.

In contractele de turism de la noi a fost evident un dezechilibru intre raspunderile intermediarului, mai numeroase si cu prevederi clare si raspunderile prestatorului, cuprinse cateodata intr-o singura fraza cu formulari generale.


  1. Contractul intre transportator si agentia de turism

CONDITII DE PARTICIPARE (SPECIFICE CALATORIILOR CU AUTOCARUL)

Trecerea frontierei :
Pentru excursiile efectuate in tarile, pentru care nu este necesara viza de intrare, turistii vor prezenta la imbarcare urmatoarele documente :
- pasaport valabil minim 6 luni , dupa data plecarii in excursie
- asigurarea medicala obligatorie
- sumele minime obligatorii conform Ordonantei de urgenta nr.144/2001,
- voucherul cu serviciile achitate si contractate
- in cazul minorilor- acordul parintilor - autentificat la notariat, eventual traducere legalizata
In cazul lipsei unuia din documentele mentionate , a depasirii timpului legal de sedere anual in spatiul Schengen existentei unor sanctiuni de ordin disciplinar (amenzi) sau infractional (condamnari penale) autoritatile vamale din tarile vizitate sau tranzitate pot refuza accesul persoanelor aflate in aceasta situatie. De asemeni ofiterul de politie de frontiera poate refuza accesul turistului daca considera ca scopul declarat al calatoriei nu coicide cu situatia reala. In acest caz cat si in cazul parasirii grupului din proprie initiativa responsabilitatea repatrierii cu suportarea integrala a cheltuielilor aferente revine exclusiv turistului. Nu se admit cereri de rambursare a seviciilor neutilizate. In varianta in care turistul paraseste grupul din proprie initiativa in timpul excursiei agentia isi rezerva dreptul ca pe cale legala sa recupereze ulterior eventualele daune provocate ca urmare a lipsei sale din grup(sanctiuni aplicate de politia de frontiera, autoritatile rutiere, etc).
Bagaje:
Fiecare participant la excursie are dreptul la 1-2 bagaje in greutate totala de max. 20 kg.
Ocuparea locurilor in autocar :
Se face in functie de data inscrierii in excursie si de locul provizoriu in autocar. Agentia isi rezerva dreptul de a opera unele modificari in repartizarea locurilor impuse de retragerea unor turisti sau schimbarea mijlocului de transport. Modificarea locului in mijlocul de transport nu constituie motiv de despagubire. Pentru autocarele de pina la 4* ultimele scaune nu sunt rabatabile.

Opriri pe traseu
Atat pe timpul deplasarii intre orase cat si pe timpul vizitelor inscrise in program vor fi efectuate opriri.Ghidul va comunica orele aproximative de oprire,locul de imbarcare/debarcare si durata fiecarei opriri. Turistii vor respecta cu strictete orele comunicate de conducatorul de grup pentru a evita incidentele neplacute (pierderea autocarului,deplasarea pe cont propriu pana la urmatoarea etapa,conflicte cu ceilalti pasageri).
Nu se pot acorda despagubiri sau restituiri pentru astfel de situatii.
Modificarea programului pe parcursul excursiei
In functie de durata de stationare in punctele de trecere a frontierei, absentei unor membrii ai grupului,greve spontane, aglomeratiilor produse in trafic, defectiuni survenite la mijlocul de transport, pot aparea modificari in programul excursiei.
Modificarea programului nu poate constitui motiv de a solicita despagubiri ghidului sau agentiei. 
In cazul aparitiei unor defectiuni la mijlocul de transport reprezentantul agentiei va sesiza imediat transportatorul,fie pentru remedierea acestora pe traseu fie, in cazul in care nu se pot remedia, inlocuirea acestora intr-un termen de 16 ore.
In cazul in care inlocuirea depaseste 16 ore agentia va asigura gratuit cazarea turistilor in acea noapte.
Comportament inadecvat
Turisti care pe parcursul calatoriei manifesta un comportament neadecvat (limbaj vulgar, acte de violenta, acte de vandalism) fata de personalul insotitor, furnizori locali sau fata de ceilalti membri ai grupului le va fi intrerupta calatoria unilateral prin decizia conducatorului de grup si a majoritatii membrilor grupului. Repatrierea in acest caz se va face cu liniile de autocar regulate iar serviciile neutilizate dupa momentul intreruperii calatoriei nu vor fi rambursate.VI Calculatia de pret pentru produsul turistic.


Calculul de pret pe elemente

Pret Bilet per persoana 220 €

a. Transport:

- (numarul de km (dus - intors) + marja de siguranta (10%)) x tarif/km (exp. extern: aprox 1 euro/km) = tarif total autocar

- combustibil, soferi, diurna soferi, taxe de drum incluse in tarif.

Ziua 1 - Giurgiu – Alexandria – Caracal – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj - Timisoara 552 km;

Ziua 2 – TimisoaraArad 53Km;

Ziua 3 - AradBuzias 175 km;

Ziua 4 TimisoaraGiamata – Pischia – Masloc – Zabreni - Lipova 60km;

Ziua 5 – Timisoara – Sag – Jebel – Voiteg – Gataia – Nauru – Berzovia – Bocsa – Resita 102 km;

Ziua 6 – Timisoara – Lugoj – Caransebes – Orsova 192 km;

Ziua 7 – OrsovaTurnu Severin 25 Km.

1159 km – 730 € (0,63 eurocenti/ KM)


b. Parcari:

- se achita de catre agentia de turism

200 €

c. Cazare + mic dejun (in general inclus in pretul de cazare):

- tariful de baza/zi/pers. x numar nopti = pret total cazare

22€ noapte per persoana x 6nopti = 132€

132€ X 40 persoane = 5280 €

d. Ghid + insotitor de grup (asistenta turistica):

- Ghid local: tarif/prestatie

- Ghid insotitor: diurna x numar zile = diurna totala

18€ X 6 zile = 108 €


e. Gratuitati (se achita de catre agentia de turism):

- cazare ghid - camera single

- cazare soferi - camera dubla


Cheltuieli 6318 € – Venituri – 9000 € = 3330€ profitVII Promovare si distribuire

POLITICA DE DISTRIBUTIE SI DE PROMOVARE

2.3.1 POLITICA DE DISTRIBUTIE
        Distributia, ca activitate ce tine de eficienta agentiei, este tratata cu atentie. Activitatea procesului de livrare a produselor si serviciilor turistice, se desfasoara in momentul contactului dintre agentie si client. Astfel, tot sistemul de distributie se reduce la formele de vanzare si modalitatile de plata.
Formele de vanzare cuprind un ansamblu de activitati prin care se asigura accesul clientului la prestatie. Cea mai importanta activitate este rezervarea, element ce declanseaza procesul de prestare. Rezervarea se poate face in scris, verbal, telefonic sau electronic, fiecare modalitate prezentand anumite avantaje si dezavantaje.
Agentia “Blue Travel” utilizeaza, ca sisteme de rezervari : Worldspan si Amadeus.
Agentia isi comercializeaza produsele direct catre turisti. Sistemul de rezervare a locurilor la agentie este organizat in doua moduri:
a. sistemul manual prin care se tine o legatura permanenta cu prestatorul de servicii ( hoteluri, restaurante, transportator) ;
b. sistemul partial computerizat prin care evidentele sunt tinute cu ajutorul computerului, legatura dintre agentie si prestator realizandu-se telefonic.
O alta forma de vanzare a produselor o reprezinta activitatile de intampinare a clientului si de dirijare a acestuia la locul prestatiei ( hotel, restaurant, manifestare). In acest scop agentia asigura transferul aeroport – hotel – aeroport , tururi de oras, deplasarea VIP-urilor cu microbuze speciale, utilizeaza ghizi proprii ai agentiei in cazul grupurilor organizate si itinerariilor. Firma nu utilizeaza agentii intermediare ;
Modalitati de plata
In cadrul acestei faze se ridica doua probleme : momentul platii si mijlocul de plata. In functie de solvabilitatea si increderea in client agentia accepta plata astfel:
- inaintea efectuarii prestatiei ;
- dupa efectuarea prestatiei ;
- combinat ( plata unui avans in momentul rezervarii si al diferentei, fie la inceputul prestatiei, fie la sfarsitul acesteia).
La agentie, modalitatile de plata sunt diferentiate in functie de bugetari si de persoane fizice sau juridice altele decat bugetari. Pentru bugetari, platile pot fi efectuate prin transfer bancar in contul agentiei deschis la Trezoreria Giurgiu. Pentru persoanele fizice sau juridice, altele decat bugetari, platile pot fi facute prin transfer bancar in contul deschis in lei si valuta la BCR.
Pentru plata biletelor de avion tarifele sunt exprimate in USD, orice modificare facuta de companiile aeriene urmand a fi comunicata beneficiarului in maxim 48 de ore de la primirea acesteia. Platile pentru cursele de avion efectuate cu companii straine si pentru cazarile in strainatate se efectueaza in Euro, USD sau in lei la cursul zilei. Pentru cursele de avion interne platile se efectueaza la cursul BNR in ziua facturarii .
In ceea ce priveste instrumentele de plata , agentia “Blue Travel” utilizeaza si primeste drept instrument de plata urmatoarele :
- cash-ul,
- cecurile de calatorie : Eurocec, Visa, International Money Order,
- cardurile :- American Express : Green Personel , Gold Card, Platinum Card si Centurion Card ;
- Visa ;
- Mastercard ;
- Diners Club ;
- Inercarte ;
- Cartea Albastra ;
- JCB Intl ;
- voucher-ul.


Optiuni strategice :

- Marirea numarului de canale de distributie de tipul producator – consumator. Acest lucru s-ar putea realiza prin deschiderea de noi birouri in sudul tarii;
- Utilizarea canalelor scurte cu un intermediar, acolo unde este imposibila utilizarea canalelor de distributie fara intermediar ; in orasele in care nu are deschise filiale sau birouri ;
- Imbunatatirea formelor de distributie in sensul oferirii unor vacante incentive, reduceri de tarife, oferirea de week –end –uri gratuite ( au ca scop mai buna promovare a imaginii agentiei).
Pe parcursul activitatii desfasurate , agentia a apelat la o strategie “push” , aceasta insemnand stimularea agentilor care ii vand produsele de a pune accentul pe promovarea si distributia acestora. Stimularea s-a realizat prin comisioane, prin oferirea de vacante incentive, prin promovari in functie. Cand conjunctura a cerut, agentia a utilizat si strategia “pull”. In concluzie s-ar putea mentiona faptul ca activitatea de distributie este importanta, insa agentia si-a organizat activitatea in general spre promovarea imaginii si a produselor sale, politica de promovare detinand in aceasta situatie o pozitie mai importanta in cadrul activitatii.

2.3.2. POLITICA DE PROMOVARE
In turism, marketingul extern apare mult mai clar conturat datorita distantei geografice care separa prestatorul de consumator, promovarea produselor turistice, referindu-se la caile de informare si convingere prin care clientela e determinata sa ia decizii de cumparare.
Are drept componente principale : promovarea vanzarilor, relatii publice, publicitatea , manifestarile promotionale, fortele de vanzare si utilizarea marcilor .
Avand in vedere ca in turism activitatea este caracterizata de sezonalitate, politica de promovare trebuie diferentiata pe sezon si extrasezon pentru a se realiza eficienta activitatii agentiei de turism. Diferentierea se realizeaza pornindu-se pe de o parte de la natura produsului turistic si destinatia lui, iar pe de alta parte de la caracteristicile pietei si implicit cererea existenta pe piata ( segmentele de clientela avute in vedere ).


COMPONENTELE POLITICII PROMOTIONALE
1.Publicitatea
In cadrul politicii promotionale efectuate de “Blue Travel” mesajul publicitar este nucleul activitatii de publicitate. Agentia utilizeaza mesaje care sa creeze o imagine favorabila atat agentiei cat si produselor sale.
Sloganul sub care agentia isi desfasoara campaniile de promovare este “Turistul e fericit cu Blue Travel ” .
Intre mediile majore de transmitere a mesajelor publicitare, agentia utilizeaza : presa, radioul, televiziunea, publicitatea exterioara si tipariturile si publicitatea directa.
In ceea ce priveste presa, agentia a optat pentru presa locala, tinand cont de pretul de vanzare al cotidianului, de momentul aparitiei si de categoria socio-profesionala careia i se adreseaza. Agentia a dat anunturi prin care promova produse turistice ca programele de Paste , Revelion, 1 Mai, excursii in strainatate.
Referitor la spoturile publicitare de la radio si TV , aceste s-au dovedit a fi un mijloc eficient mai degraba pentru popularizarea imaginii de ansamblu a agentiei decat pentru prezentarea ofertei turistice.
Publicitatea exterioara . cu privire la aceasta tehnica de promovare, “Blue Travel” a utilizat panourile instalate in locuri publice ( ex. intersectii, restaurante) , afisele lipite pe diferite suporturi (cladiri, in mijloacele de transport) . Tot in aceasta categorie intra si firma luminoasa amplasata deasupra agentiei, celelalte insemne ( sageti, inscrisuri ) care redau informatii despre agentie si care ii ajuta pe clienti in orientare fiind foarte utile pentru clientii noi .
In ceea ce priveste tipariturile , agentia a utilizat un buget consistent pentru tiparirea unor brosuri, pliante, agende si calendare. Tot cu scop de reclama a pus sigla firmei pe diverse obiecte de papetarie ca pixuri, stilouri, calendare, agende, oferite gratuit drept cadouri publicitare.
Sigla agentiei se mai afla pe spatele facturilor emise pentru efectuarea platilor dar si ca antet pe toate documentele contabile utilizate. Agentia a emis suporturi cartonate pentru biletele de avion in care este specificat clar numele agentiei, sigla si oferta pe scurt. Pe taloanele de inregistrare de la aeroport se afla sigla firmei “Blue Travel oferta, adresa si numerele de telefoane.
S-au editat “fluturasi” cu sigla, denumirea si adresa agentiei pentru o mai buna cunoastere a acesteia in randul publicului bucurestean .
A emis cataloage diferentiate din punct de vedere al ofertei:
- cataloage in care descrie oferta din tara cu vacantele oferite, circuitele, tururile de orase, atractiile naturale si antropice ;
- cataloage care descriu oferta pe extern. Aici sunt cuprinse sejururile oferite in strainatate , pelerinajele, vacante de instruire si educare, circuitele internationale, itinerariile din diferite tari, croazierele, safari ;
- cataloage in care este descrisa oferta pentru litoralul romanesc si strain ;
- cataloage in care prezinta oferta agentiei pentru statiuni montane din tara si strainatate.
Pliantele si brosurile editate le-a distribuit in general furnizorilor si partenerilor interni si externi cu scopul de a-si face cunoscuta oferta dar si pentru a creste popularitatea agentiei.
Publicitatea directa este o metoda practicata pe scara mica de catre agentie, constand in principal in distribuirea de “ mape cu oferta ” in care sunt descrise ofertele si facilitatile acordate. Aceste mape sunt expediate la sediile firmelor mari si in special clientilor fideli. Mapa mai cuprinde brosuri si prospecte care au rolul de a convinge clientii sa apeleze la serviciile agentiei. Tot ca forma a publicitatii directe au fost utilizate interviurile acordate presei scrise sau radiourilor.

2. Promovarea vanzarilor
in cadrul activitatii desfasurate de compartimentul marketing – publicitate din agentie, se remarca locul important pe care il ocupa promovarea vanzarilor in scopul stimularii cererii turistice prin masuri ce vizeaza sporirea posibilitatilor de achizitionare a produselor turistice.
In cadrul acestei metode agentia utilizeaza urmatoarele mijloace :
- reducerile de tarife;
- vanzarile grupate;
- promovarea la locul vanzarii;
- cadourile promotionale;
- reducerile de tarife .
Agentia poate utiliza acest mijloc in principal datorita contractelor incheiate cu prestatorii de servicii, contracte in urma carora obtine reduceri de tarife la cazare, transport, masa. In principal reducerile de preturi si tarife le practica pentru grupurile organizate si pentru sejururile de tratament.
Reducerile de tarife sunt acordate in primul rand in extrasezon persoanelor de varsta a treia si cu venituri mici. Acestea sunt acordate si in sezon cu scop publicitar.
Vanzarile grupate.
In aceasta categorie agentia include sejururile de tipul Inclusive Tour sau pachetele complete de servicii oferite la un pret inferior celui la care acestea ar putea fi obtinute daca s-ar cumpara fiecare serviciu in parte. Tot cu scop publicitar agentia practica oferirea de sejururi cu perioade fixe, acordand drept bonus pentru cumpararea sejurului respectiv, in mod gratuit o zi, doua in plus.

Publicitatea la locul vanzarii.
In acest caz agentia s-a ocupat de tiparirea unor pliante, afise, brosuri pe care le-a expus in sediul agentiei si in oficiile pe care le are deschise. Aceste materiale contin oferte de vacanta si sunt utilizate cu scopul de a-i convinge pe clienti si a-i orienta spre anumite destinatii publicitatea la locul vanzarii este utilizata mai ales cand au loc diferite manifestari culturale, sportive sau de alta natura, scopul principal fiind transformarea dorintei de cumparare in act de cumparare.
Cadourile promotionale.
Sunt oferite fie cu scopul fidelizarii clientele , fie cu ocazia conferintelor , simpozioanelor sau misiunilor economice organizate de agentie. Rolul principal este acela de a aminti clientilor de resursele si profesionalismul angajatilor, de a creste cota de popularitate si de a-si face cunoscuta oferta. Drept cadouri promotionale sunt oferite agendele, calendarele, stilourile, pixurile si alte elemente utile, toate purtand sigla agentiei. Drept cadouri promotionale se folosesc si vacantele incentive cu scopul de a antrena si motiva personalul agentiei . Telefoanele si felicitarile expediate cu ocazia sarbatori de iarna, de Paste, aniversari, au acelasi rol promotional.

3. Relatii publice
Potrivit specialistilor agentiei , contactul direct sau “ publicitatea de la om la om” este cea mai sigura cale de a te face cunoscut si remarcat. Ca prima activitate organizata de agentie in scopul consolidarii unor relatii s-a utilizat organizarea de banchete, mese festive, alte actiuni de protocol la care au participat diferite persoane influente : membrii ai firmelor de prestigiu din Judetul Giurgiu, parteneri cu care are incheiate contracte de colaborare.
Scopul principal a fost acela de a instaura un climat de incredere in agentie si de a obtine sprijinul necesar in demararea unor proiecte viitoare. Cu acelasi scop s-au acordat interviuri in presa si la radio, s-au organizat diferite seminarii, congrese si conferinte.
Preluarea grupurilor de la ambasada, de la aeroport si aducerea lor in oras, organizarea unor manifestari in cinstea lor reprezinta o alta forma a relatiilor publice.
4. Utilizarea marcilor
Produsele agentiei “Blue Travel” sunt destinate in special oamenilor de afaceri romani si straini. Atuurile de care dispune agentia si care stau la baza eficientei activitatii sale sunt : nivelul ridicat al calitatii produselor, satisfacerea prompta a celor mai ridicate exigente ale clientelei, profesionalismul si amabilitatea angajatilor, importanta si respectul acordat fiecarui client in parte.
Marca “Blue Travel” are rolul de a se impune pe piata locala prin politica sa de atragere si fidelizare a clientelei .
Inca de la infiintare, “Blue Travel” si-a creat o identitate proprie, un stil original si inedit pentru castigarea increderii clientilor si partenerilor.
Tot cu scopul cresterii notorietatii marcii, agentia colaboreaza cu alte marci de prestigiu , cum ar fi American Expres, companie multinationala recunoscuta.

5. Manifestarile promotionale

Cu ocazia organizarii targurilor si expozitiilor de turism “Blue Travel” isi face simtita prezenta . Principalele targuri la care agentia participa sunt : Targul National de Turism, organizat la Romexpo, Targul de turism pentru tineret.
Participarea la aceste targuri a oferit agentiei posibilitatea de a incheia contacte cu prestatorii de servicii interni si externi, posibilitatea de a obtine informatii cu privire la ofertele concurentilor si posibilitatea cultivarii imaginii agentiei in randul clientilor potentiali.
O alta modalitate inclusa in categoria manifestarilor promotionale este sponsorizarea. Agentia apeleaza la aceasta forma de promovare cu ocazii speciale , concursuri sportive, manifestari culturale si alte activitati de amploare.

6. Fortele de vanzare
In cadrul activitatii agentiei “Blue Travel” fortele de vanzare sunt reprezentate de personalul de contact care are rolul de a promova imaginea agentiei acest rol impletindu-se cu calitatea prestatiei efectuate.
In numeroase situatii variabilitatea serviciilor este determinata de prestatia personalului in cadrul careia clientii includ si latura promotionala .
Rolul promotional al personalului de contact poate fi sporit de amabilitate, tinuta vestimentara, profesionalism, modalitatea de a conversa si aspectul fizic.
Tot ca forta de vanzare agentia utilizeaza clientii care prin impresia lasata de modul de comportare al angajatilor si calitatea prestatiilor pot contribui la cresterea notorietatii agentiei si sporirea veniturilor.
In general rolul promotional al clientilor nu poate fi controlat de agentie, deoarece nu poate multumi pe toata lumea insa pana acum efectele pozitive inregistrate le-au devansat pe cele negative.

BIBLIOGRAFIE


Conf. univ. dr. Anca Cristea - Tehnologia activitatii de turism;

https://www.booking.com/index.ro.html?aid=309654;label=Hoteluri-ro-*OJsJ8_3LxGNI0oycEhmmgS4135969492;ws=&gclid=CMWvu9Ca5qECFYWUzAod1TyIJw

https://www.banattour.ro/destinatii.php

https://www.google.ro/search?hl=ro&rlz=1R2SKPB_enRO365&q=hoteluri+Timisoara&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai=

https://www.google.ro/search?hl=ro&rlz=1R2SKPB_enRO365&q=hoteluri+drobeta+turnu+severin&aq=0&aqi=g1&aql=&oq=hoteluri+Drobeta+&gs_rfai=Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }