QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul NEAMT

Judetul NEAMT

Informatii Generale


Asezare: In partea de nord-est a Romaniei, (partea central vestica a Moldovei), pe valea larga a Bistritei si pe valea Moldovei, pana la confluenta cu Siretul, strajuit de Ceahlau.

Vecini:  La nord-vest: Judetul Suceava, la est: Judetele Iasi si Vaslui, la sud: Judetul Bacau, la vest: Judetul Harghita.
Suprafata:  5.836 km2 (respectiv 2,5 % din teritoriul tarii).

Populatie:  584.000 locuitori.


Orase

Piatra Neamt, resedinta de judet, cu 128.000 locuitori, unul din cele mai frumoase orase ale Moldovei, pe terasele din stanga Bistritei, la confluenta a doua rauri: Cuejdi si Bistrita, la 345 m altitudine, inconjurat de culmile impadurite ale magurilor Cernegura, Cozla (de 850 m), Pietricica (de 532 m), Carloman (de 617 m), la rascruce de drumuri turistice. Se bucura de toate avantajele unei naturi unice,o clima temperat continentala, cu veri scurte, racoroase si placute, toamne lungi, senine si romantice, ierni blande, fara geruri mari si zapada din abundenta. Este un „mic paradis“ asemeni unei statiuni de vacanta, unde timpul pare sa se fi oprit in loc. De aici si numele de „Perla Moldovei“ atribuita pe drept. Cu arhitectura moderna a cladirilor, armonios integrata in peisajul natural. Un punct de plecare fie pentru rutele montane ce duc spre Durau, la poalele muntelui Ceahlau, supranumit „Olimpul Moldovei“, ori spre minunatele chei ale Bicazului, fie spre Targu Neamt, pe drumul manastirilor - locuri de meditatie unde timpul pare sa se fi oprit in loc).Orasul Piatra Neamt are istorie, inca de la mentiunea documentara din 1387 - 1392, cu numele de „Piatra lui Craciun“, dezvoltandu-se in special dupa ce Stefan cel Mare a ridicat aici curtea domneasca. Regiunea a fost locuita din cele mai vechi timpuri, descoperiri arheologice de o inestimabila valoare redand imaginea unei intense vieti neolitice cu un ridicat standard de viata si cu un rafinament artistic exceptional, care a dat nastere cu milenii in urma culturii Cucuteni. In sec. XV, Stefan cel Mare construieste Curtea Domneasca (Cetatea si Catedrala Sfantu Ioan cu celebra clopotnita, devenita in timp Turnul lui Stefan) - actualul centru istoric al orasului. Alte orase: Bicaz, Roman, Targu Neamt.


Relieful

Este variat si in mare parte accidentat, dispus in trepte de la vest la est, de la munti (ce ocupa mai mult de jumatate din suprafata judetului, in vest), reprezentati de Stanisoara (de 1.531 m), Bistrita (de 1.864 m), Ceahlau (cu vf. Ocolasu Mare de 1907 m -„Olimpul Moldovei“), Tarcau, Hasmas, compartimentati prin vai longitudinale), la dealurile subcarpatice(Subcarpatii Moldovei, in centru, ce inchid depresiunile subcarpatice Neamtului si Cracau Bistrita, dar si culmile de 900 m ale Dealului Plesului, alungite nord-sud), care se pierd in valea larga, cu caracter de culoar (largit prin terase bine dezvoltate, mai ales la confluenta cu raul Moldova) a Siretului, dincolo de care apar dealurile Podisului Barladului.


Clima

Are caracter continental, cu variatii mari in functie de treptele de relief, cu vanturi predominante din directia nord-vest si vest, iar pe valea Siretului de la nord si sud.


Cursurile de apa

Apartin Bistritei, ce dreneaza judetul, cu afluentii sai Bistricioara, Bicaz, Tarcau, Cracau, cursului inferior al Moldovei si unei parti din cursul mijlociu al Siretului la iesirea din judet.


Obiective Turistice


Munti

Masivul Ceahlau (la 40 km vest de Piatra Neamt), cel mai circulat masiv din Carpatii Orientali, denumit si „piatra nestemata a Moldovei“ (D. Cantemir), „urias cu fruntea-n soare“ (G. Cosbuc), „batranul rege al Carpatilor Moldovei“ (Al. Vlahuta). ceahlaul formeaza o entitate geografica bine individualizata si, desi are inaltimi moderate (Vf. Ocolasu Mare, de 1907 m), pe timp senin se vede de la departari enorme. Forma lui, de castel urias ruinat de vanturi,de ploi si ape, cheama irezistibil la drumetie. Este alcatuit din piramide si turnuri (Detunatele, Turnul Sihastrului), chei si cascade (Duruitoarea, Statuile, Bistra Mare). Pentru fiecare stanca (interesant modelata de natura) exista cate o frumoasa legenda: Dochia (fiica regelui dac Decebal), Turnul lui Butu si Ana (Butu - viteaz ostean al domitorului Alexandru cel Bun), Piatra Lacramata, Detunatele, Caciula Dorobantului, Panaghia. Spre aceste „extraordinare evenimente ale geologiei“ au fost deschise multe trasee pentru alpinisti. Dar si numeroase si usor accesibile poteci. In cadrul masivului s-a creat Parcul National Ceahlau ce include o rezervatie naturala complexa, cu numeroase raritati floristice (Polita cu crini), faunistice si geologice. Alti munti: Muntii Bistritei, Muntii Tarcau.
Chei, defilee si cascade

Defileul Bistritei aurii, taiat in rocile dure ale Muntilor Bistritei, apele sale navalnice se linistesc abia in lacul de acumulare Izvorul Muntelui. Cheile Bicazului (la 20 km de Bicaz), unul dintre cele mai impresionante monumente ale naturii de pe cuprinsul Romaniei. Cheile Duruitoarea in Masivul Ceahlau, (la 1.021m altitudine), formata pe Paraul Rupturii, cu o cadere de 25 m, ce isi anunta prezenta cu mult inainte de a fi vazuta, printr-un vuiet care infioara.
Lacuri

Lacul „Izvorul Muntelui“ de la Bicaz, (la 35 km de Piatra Neamt), lac de acumulare format pe Bistrita, in spatele unui baraj inalt de peste 120 m, un adevarat munte artificial. Cu o lungime de cca 35 km, „marea de sub Ceahlau“, constituie o atractiva zona de agrement. Se pot face plimbari cu vaporasul, se pot inchiria salupe.


Rezervatii si monumente ale naturii

„Codrii de arama“ (la 30 km de Piatra Neamt, 1 km nord de Manastirea Varatec), rezervatie forestiera alcatuita din goruni seculari. Impreuna cu „Padureade Argint“ (mesteceni seculari) din apropiere, au fost izvor de inspiratie pentru marele poet Mihai Eminescu: „De treci codrii de arama, / de departe vezi albind / s-auzi mandra glasuire / a padurii de argint“. Piatra Teiului, rezervatie geologica langa Poiana Teiului, la 65 km de Piatra Neamt, urias bloc de calcar format prin eroziune. Padurea Vanatorii Neamtului, rezervatie forestiera,la 3 km vest-nord de comuna Vanatori, codru secular de stejar, cu mare valoare peisagistica. Padurea Gosmanu, rezervatie forestiera din Muntii Tarcau, include molizi, brazi si fagi seculari, de dimensiuni impresionante. Rezervatii geologice la Cernegura, Pietricica, Cozla.


Statiuni

Durau (la 60 km nord-vest de Piatra Neamt, la 6 km de lacul Izvorul Muntelui), statiune climaterica si de odihna la poalele Masivului Ceahlau, langa localitatea cu acelasi nume, intr-o poiana insorita (la 780 -800 m altitudine). Climatul este sub alpin bland, tonic stimulator, cu aer curat si atmosfera bogata in ozon. Iarna zapezile sunt abundente, in perioada decembrie- aprilie stratul de zapada se mentine la o grosime de 50 cm. Exista numeroase posibilitati de practicare a sporturilor de iarna. In statiune s-a deschis o baza de tratament medical Ayurvedic care foloseste procedee naturiste. Exista numeroase posibilitati de drumetii (vezi Masivul Ceahlau si lacul Izvorul Muntelui). Caile de acces sunt: feroviare - garile Piatra Neamt sau Bicaz, apoi cu mijloace auto pana in statiune, rutiere - DN 15 de la Bacau sau de la Targu Mures, cu abatere la Bistricioara. Bicaz (la 28 km vest de Piatra Neamt), centru turistic situat intr-o pozitie pitoreasca, la poalele Masivului Ceahlau (la 430 m altitudine). Poate fi denumit si „portul Bicaz“, prin asezarea sa pe malul lacului Izvorul Muntelui „marea Bicazului“, de aici pornind cursele de agrement pe lac (vaporase, barci cu motor, salupe). Frumusetea locului si a muntelui se imbina in chipul cel mai fericit cu clima montana creand un loc de maxima atractie turistica.


Vestigii istorice

Cetatea Neamtului de la Targu Neamt, construita de Petru Musat (sfarsitul sec. XIV) pe un platou de unde se putea tine sub observatie toata Valea Moldovei. Pentru acele vremuri era o fortareata de neanvins. Impunatoarea cetate a intrat in cronici si legende, fiind atestata documentar inca din 1395. Epoca lui Stefan cel Mare a fost epoca de stralucire si glorie a cetatii, considerata a fi un adevarat cuib de soimi. Zidurile uriase pastreaza ecoul trecutului dramatic: ele au suferit asedii grele din partea sultanului Mohamend al II-lea (1476), a regelui polon Ioan Sobieski (1691). In prezent, intr-o incapere din interior a fost amenajat un mic muzeu. Ruinele Curtii Domnesti din Piatra Neamt, ridicata de Stefan cel Mare in 1491. Astazi se observa urmele zidurilor si pivnitelor, Biserica, precum si Turnul lui Stefan (construit in 1499, inalt de peste 20 m). Vestigiile Cetatii Dacice de la Batca Doamnei,langa Piatra Neamt, cu ziduri masive (cca. 3 m), se aseamana foarte mult cu cetatile dacice din Muntii Orastiei. Sanctuarul, locuintele ilustreaza inalta civilizatie a dacilor. A fost identificata cu marea asezare geto-daca Petodava, amintita de Ptolemeu in 106 i.Hr. Alte vestigii istorice: Palatul Cnejilor, langa comuna Ceahlau, la 76 km de Piatra Neamt, din sec.XVII, astazi doar ruine, Ruinele Cetatii Roman, intemeiata de Roman Voda Musat (1391 - 1394).
Edificii religioase

Manastirea Neamtului de la Vanatori Neamt, la 16 km de Targu Neamt, unul dintre cele mai valoroase ansambluri arhitectonice romanesti, cel mai important focar de cultura si arta al Moldovei medievale. Prima mentiune documentara este din 1407. Biserica manastirii este cea mai impunatoare constructie a lui Stefan cel Mare (1497). Aici functioneaza una dintre cele mai vechi biblioteci din tara (peste 600 de ani) precum si un muzeu ce ilustreaza intensa activitate culturala desfasurata de-a lungul secolelor. Manastirea Bistrita, (la 10 km de Piatra Neamt), ctitorita de Alexandru cel Bun (al carui mormant se afla aici) in 1402 si refacuta de Stefan cel Mare, care construieste turnul in 1498. Cladirea initiala nu se pastreaza, ci doar aceea cu care a inlocuit-o Alexandru Lapusneanu in 1554 (care a adus si pictori priceputi de la Venetia). Manastirea a jucat un important rol cultural, aici fiind redactat primul letopiset al Tarii Moldovei. Detine un valoros muzeu de arta feudala. Manastirea Agapia de la Varatec (la 32 km de Piatra Neamt), zidita intre 1642 - 1647 din initiativa hatmanului Gavril (fratele domnitorului Vasile Lupu). Refacerile ulterioare au schimbat infatisarea originala a bisericii. A fost pictata in 1858 de marele artist Nicolae Grigorescu cand acesta avea doar 20 de ani.M. Kogalniceanu spunea: „tablourile de la Agapia formeaza pentru Moldova o adevarata galerie de pictura, care va atrage intotdeauna admiratia romanilor si stima strainului cunoscator“. Manastirea Secu, (la 75 km de Piatra Neamt), ctitorita de marele vornic Nestor Ureche, in 1602. Impodobita in interior cu o arta deosebita, decoratia fatadelor poarta amprenta arhitecturii muntenesti. Muzeul manastirii cuprinde broderii, pastreaza numeroase manuscrise, tapiserii, covoare. Biserica „Sfantu Ion“ din Piatra Neamt, (1497 -1498), una dintre putinele din timpul lui Stefan cel Mare, care se pastreaza in forma originala. Biserica Episcopiei din Roman, inceputa in 1542 de Petru Rares si terminata in 1550 de fiul sau, Ilias Voda, pastreaza fresce din sec. XVI. Manastirea Pangarati, (la 15 km de Piatra Neamt), fondata in vremea lui Stefan cel Mare si reconstruita de Al. Lapusneanu in 1560. Manastirea Bisericani (la 15 km de Piatra Neamt),temeliile i-au fost puse de Stefan cel Mare in 1498, fiind terminata de Stefanita in 1517. Alte edificii religioase: Manastirea Tazlau, ctitoriea lui Stefan cel Mare din 1496 - 1497, Manastirea Durau, ctitorie din sec. XVII a unei fiice a domnitorului Vasile Lupu, cu pictura realizata de N. Tonitza, Biserica „Precista“ din Roman, construita intre 1568- 1569 de Ruxandra, sotia lui Alexandru Lapusneanu, Manastirea Horaita, la 12 km de Piatra Neamt, din 1725.
Edificii culturale

Casa memoriala „Ion Creanga“ de la Humulesti,(la 2 km de Targu Neamt), casa si locuri descrise atat de maiestrit de marele nostru povestitor (1837 -1889) in nemuritoarele „Amintiri din copilarie“: „Dragu-mi este satul nostru cu Ozana cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul, in care se oglindeste cu mahnire Cetatea Neamtului de atatea veacuri“. Casa memoriala „Calistrat Hogas“ din Piatra Neamt, pastreaza amintirea acestui scriitor, care a fost si un vestit excursionist, lasandu-ne pagini pline de farmec despre frumusetea peisajelor din acest colt de tara: „Eu cred ca padurile au suflet“. Casa memoriala „Mihail Sadoveanu“ de la Vanatori - Neamt, langa Manastirea Neamtului, unde marele scriitor a realizat multe din povestirile sale istorice. Muzeul memorial „Alexandru Vlahuta“ (1859 -1919), langa Manastirea Agapia. Complexul muzeal Judetean de la Piatra Neamt, detine exponate ce ofera vizitatorilor posibilitatea de a admira splendidele opere plastice precum „Hora de la Frumusica“, „Sborul Zeitelor“ si „Ganditorul de la Tarpesti“.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }