QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul satu - mare

Judetul SATU - MARE

Informatii generale


Asezare:  In partea de nord-vest a Romaniei, in bazinul inferior al Somesului.

Vecini:  La nord: Ucraina, la vest: Ungaria, la est: Judetul Maramures, la sud-est: Judetul Salaj, la sud: Judetul Bihor.

Suprafata:  4.418 km2 (respectiv 1,4% din teritoriul tarii).

Populatie:  394.000 locuitori.


Orase

Satu Mare, resedinta de judet, cu 130.000 locuitori, unul din cele mai vechi orase din Transilvania. Alte orase: Carei, Negresti Oas. Tasnad.


Relieful

Este variat si are forma unui amfiteatru ce coboara din est spre vest, deosebindu-se doua trepte: campia (2/3 din suprafata totala, in vest este reprezentata de Campia Somesului, cu o suprafata joasa de 126 m, usor fragmentata de Somes, Tur, Crasna si Campia Nirului, mai inalta, pana la 160 m, acoperita cu dune de nisip), si zona inalta (in extremitatea nord-estica, reprezentata de muntii vulcanici Oas si Gutai, cu inaltimi de 1.200 m, care inchid Depresiunea Tara Oasului, de 827 m, completandu-se cu Culmea Codrului de 579 m si zona de piemont).


Clima

Este continental moderata si prezinta mici diferente intre campie si dealuri, cu precipitatii variabile si vanturi din directia sud-est si sud-vest.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de Tur, Somesul in cursul sau inferior si Crasna dreneaza de la est la vest.


Obiective turistice


Vestigii istorice

Castelul Karolyi din Carei, in 1492 exista aici o cetate inaltata de familia Karolyi, iar in 1794, pe locul ei se ridica un castel in stil baroc. In prezent, cladirea, situata in mijlocul unui parc, gazduieste un muzeu cu bogate colectii de stiintele naturii si arheologie. Sala de receptie, de mari dimensiuni, este ornamentata cu frumoase picturi si sculpturi. Castelul din Ardud, cu aspect de fortareata, ridicat in 1481, de voievodul Transilvaniei, Bartolomeu Dragffi, si reconstruit in sec. XVII. In prezent pastreaza doar un turn in stil neogotic. Castelul din Mediesu, construit in 1630, in stilul Renasterii, de nobilul Sigismund Lonyay, astazi doar ruine.

Edificii religioase

Biserica din lemn de la Corund, cea mai frumoasa din regiune, construita in 1723, are interiorul decorat cu pictura si arcuri de lemn, artistic ornamentate. Biserica reformata de la Acas, a unei foste manastiri benedictine, inaltata in sec. XII, in stil romanic, si reconstruit in 1732. Alte edificii religioase: Biserica de la Bixad, inaltata in 1695, de calugarul grec Isaia, iar cea actuala a fost ridicata in 1711, Biserica „cu lanturi“ din Satu Mare (1788 - 1807), Biserica gotica din Livada (1475), Biserica din lemn de la Stana (1820), bolta este acoperita cu picture, Biserica romano catolica din Beltiug (1482).


Edificii culturale

Muzeul Tarii Oasului de la Negresti Oas, poseda o frumoasa colectie de port osenesc, arta populara (tesaturi si cusaturi caracteristice), ceramica. Muzeul ceramicii din Vama, expune peste 500 de piese, unele cu o vechime de peste 300 de ani. Alte edificii culturale: Muzeul etografic svabesc de la Petresti.


Monumente si statui

Monumentul ostasilor romani din Carei, omagiu adus eroilor cazuti in lupta pentru eliberarea orasului de sub dominatia fascista, opera a unui colectiv de artisti condus de Vida Gheza.


Etnografie

Vizitatorii judetului Satu Mare sunt atrasi, in primul rand, de creatia populara din Oas, pastrata si azi in formele sale originale. In ritualul sarbatorilor osenilor, transmise din generatie in generatie, se rasfrang obiceiuri legate de preocuparile milenare (pastoritul: „Sambra oilor“). Se remarca portile sculptate (Halmeu), originalitatea gospodariilor, cioplitul lemnului (Camarzana, Certeze), pictura pe sticla si olaritul (Tur), toate de o inegalabila frumusete. De asemenea, Vama este o cunoscuta localitate prin produsele sale ceramice, care perpetueaza vechiul obicei dacic al olaritului. Culorile cu care se orneaza vasele sunt naturale, aidoma celor de acum 2.000 de ani.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }