QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul CLUJ

Judetul CLUJ

Informatii generale


Asezare: In partea nord-vestica a Romaniei, in centrul Transilvaniei, in bazinul Somesului Mic.

Vecini: La nord: Judetul Maramures, la nord-vest: Judetul Salaj, la est: Judetul Bistrita-Nasaud, la vest: Judetul Bihor, la sud: Judetul Alba.
Suprafata: 6.674 km2 (respectiv 2,8% din teritoriul tarii).

Populatie: 727.000 locuitori.


Orase

Cluj-Napoca, resedinta de judet, cu 330.000 locuitori, principal centru industrial si cultural al tarii, pe terasele Somesului Mic, cu un trecut glorios reflectat in vechile sale cladiri si strazi, dar si un prezent pe masura punctat de multe resurse recreative. Alte orase: Campia Turzii, Dej, Gherla, Huedin, Turda.


Relieful

Este predominant deluros (2/3 din suprafata totala), restul apartinand spatiului montan (in sudvest coboara in trepte aproape netede). Se afla la contactul a trei mari unitati naturale: Muntii Apuseni (reprezentati de masivele Gilau, Muntele Mare, Bihor, Vladeasa - cu vf. Vladeasa de 1.838 m, coborand la 227 m la iesirea Somesului din judet, Trascau-o portiune restransa), Podisul Somesan (in partea nordvestica a judetului cu dealuri mai inalte si impadurite), Campia Transilvaniei (denumire ce se refera la functia ei predominant cerealiera, dar si la prezenta dealurilor rotunjite cu pante domoale si altitudini de 500 m, in sud-vestul judetului).


Clima

Este continental moderata, ce se caracterizeaza prin veri racoroase si ierni mai putin aspre, existand doua sectoare climatice princiale: a zonei muntoase si a zonei deluroase, in functie de compartimentarea reliefului, cu precipitatii variabile si vanturi dominante din vest, nord-vest. Temperatura medie in ianuarie este de -2 - -80C iar in iulie de 12 - 230C.


Cursurile de apa

Apartin bazinului Somesului Mic, orientat spre sud-vest si nord-est, care colecteaza numerosi afluenti Somesul Cald, Somesul Rece, Nadas, Borsa, dar si bazinului Ariesului-partial, cu afluentii Iara, Hasdate.


Obiective turistice


Munti

Muntii Gilau (Muntele Mare), ocupa primul loc ca importanta si suprafata si sunt incadrati, la sud, de Valea Ariesului, iar la nord de cea a Somesului Mic. Caracteristica este remarcabila netezime a culmilor, care adesea apar sub forma unor adevarate campii, larg valurite si compartimentate de vai. Muntii Bihor, reprezentati de masivul Vladeasa (de 1.838 m), alcatuit predominant din roci vulcanice. Pietrele Albe din acesti munti (de 1.557 m, niste calcare) formeaza abrupturi spectaculoase, constituind o insula de alb in oceanul de padure (declarate rezervatie naturala). Pitorescul locurilor este completat de gospodariile risipite ale satelor ce urca pana aproape de culme.


Chei si defilee

Cheile Turzii (la 8 km de Turda), un splendid peisaj carstic. Raul Hasdate a taiat in calcare jurassice un maret culoar de peste 3 km lungime. Culoarul este strajuit de stanci abrupte, care se inalta pana la 350 m. si adapostesc cca 60 de pesteri. Aici se intalnesc numeroase specii de fluturi si cca 1.000 de specii de plante (cel mai mare numar din Romania, raportat la suprafata), unele dintre ele unice in lume. Datorita acestor bogatii Cheile Turzii formeaza o rezervatie complexa (geologica, floristica, faunistica, arheologica) si sunt declarate monumente ale naturii. Alte chei si defile: Cheile Turenilor, o rezervatie naturala, Cheile Somesului Cald care au aspecte salbatice, cuprind pesteri si formeaza canioane, Valea Draganului de peste 35 km lungime, Defileul Crisului Repede care incepe din localitatea Ciucea.
Lacuri

Lacul Legii, rezervatie faunistica langa satul Legii, un domeniu preferat al pasarilor de balta migratoare. Lacul Stiucii, rezervatie ornitologica, (la 4-5 km de Gherla), o „Delta in miniatura”. Lacul Geaca, rezervatie ornitologica, (la 3 km nord-est de Mociu), pe soseaua Cluj-Napoca - Reghin, cu specii rare de pasari. Alte lacuri: Lacul Fantanelor, pe cursul superior al Somesului Cald, antropic cu scop hidroenergetic, Lacul Floroiu (la 20 km de Valea Draganului), antropic cu scop hidroenergetic, Lacul Tatnita, lac antropic cu scop hidroenergetic, Turda, Cojocna, Ocna Dejului, Sic, lacuri antropo-saline, ce formeaza complexe lacustre.


Rezervatii si monumente ale naturii

Fanatele Clujului (la 3-4 km nord de Cluj- Napoca), rezervatie botanica unde se intalneste o lume vegetala stepica foarte complexa (specifica Asiei si Europei rasaritene). Suatu (la 26 km est de Cluj-Napoca), rezervatie botanica cu caracter de stepa.


Statiuni turistice

Belis Fantanele, statiune climaterica permanenta, (la 1.350 m altitudine, la 25 km de Huedin, pe DJ 161B de la Huedin). Lacul de acumulare ofera numeroase posibilitati de agrement. Amatorii de schi pot utiliza partiile naturale din apropiere (zapezile abundente se mentin pana primavara tarziu). Comuna Belis ofera posibilitati de cazare in ferme agroturistice. Baisoara (la 55 km de Cluj-Napoca), pe versantul estic al masivului Muntele Mare (la 1.385 m altitudine). Beneficiaza, in medie, de 171 zile cu zapada si este foarte solicitata de amatorii sporturilor de iarna. Se remarca posibilitatile de vanat si pescuit. Baile sarate de la Turda, statiune balneoclimaterica, (la 350 m altitudine si la 4 km de Turda si 30 km de Cluj-Napoca). Baile Baita, statiune balneoclimaterica (la 1 km de Gherla si 43 km de Cluj-Napoca). Baile Cojocna, statiune balneoclimaterica (la 20 km sud-est de Cluj-Napoca).


Vestigii istorice

Bastionul Croitorilor de la Cluj-Napoca, singurul bastion al vechii cetati care s-a pastrat integral, constructia actuala fiind o refacere din 1672. Cetatea Medievala de la Bologa, amintita documentar in 1322 si stapanita la sfarsitul sec. XIV de domnitorul Tarii Romanesti, Mircea cel Batran. Zidul de incinta are o lungime de peste 80 m si o inaltime intre 10 si 18 m. Alte vestigii istorice: Asezarea celtica Apahida (sec. III-II i.Hr.), Castrul roman Potaissa de la Turda, fosta garnizoana a Legiunii romane a V-a Macedonica, Castrul roman de la Dej (188 - 218), Castrul roman din Gilau, ridicat pentru apararea orasului roman Napoca, Cetatea medievala Dabaca, rol important in istoria Transilvaniei in sec. X - XIV, fosta resedinta de comitat si cetate regala, Castelul Banffy din Bontida (sec. XII), cu numeroase transformari ulterioare, important monument arhitectonic in stil baroc renascentist si neogotic, azi doar ruine, Castelul Wass de la Gilau (sec. XV - XVI), construit in stil renascentist, a fost loc de popas temporar al familiei lui Mihai Viteazul.


Edificii religioase

Biserica „Sfantu Mihail” din Cluj-Napoca, constructia ei a inceput in 1350, durand aproape doua secole. Este un impunator si valoros monument de arhitectura gotica ce detine remarcabile picturi interioare. Turnul, inalt de 80 m, a fost construit intre anii 1836 - 1862. Biserica Calvaria din Cluj-Napoca, amintita in documente in 1222, reconstruita in sec. XV - XVI, in 1437 aici intocmindu-se conventia intre taranii victoriosi la Bobalna si nobilimea feudala. Alte edificii religioase: Biserica reformata din Cluj-Napoca, ctitorie a regelui Matei Corvin din 1486, Catedrala ortodoxa din Cluj-Napoca (1921 - 1933), Biserica reformata din Turda, inaltata in 1400, turn inalt de 60 m, Biserica romano catolica din Turda (1498 - 1504), exemplar reprezentativ al artei feudale transilvanene din sec. XV - XVI, Biserica calvinista din Turda, important monument al arhitecturii gotice din tara noastra, inaltata in timpul lui Sigismund de Luxemburg (1387 - 1437), Biserica ortodoxa de la Feleacu, construita in stil gotic cu sprijinul domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare (1486 - 1488), Manastirea Nicula (la 8 km de Gherla), centru de realizare a icoanelor pe sticla (1552).
Edificii culturale

Palatul Banffy din Cluj-Napoca, ridicat intre 1774 - 1785, in stil baroc tarziu, a apartinut contelui Gheorghe Banffy. Are o fatada frumos decorata (sculptata), in prezent gazduind Muzeul de arta. Casa Matei Corvin, cea mai veche cladire cu etaj din Cluj-Napoca, unde s-a nascut, in 1443, Matei Corvin, care a devenit rege al Ungariei. Resedinta princiara din Turda (sec. XV), monument realizat in stil gotic. In prezent gazduieste Muzeul orasului. Muzeul etnografic al Transilvaniei din Cluj- Napoca, ofera o complexa imagine asupra culturii populare din aceasta regiune istorica. Sectia in aer liber (de pe Dealul Hoia) cuprinde 82 de constructii (complexe mestesugaresti, gospodarii taranesti, biserici din lemn). Muzeul de istorie al Transilvaniei din Cluj- Napoca (1859), cuprinde peste 150.000 de piese (printre care si obiecte apartinand civilizatiei dacice din Muntii Orastiei. Se remarca vasul cu inscriptia „Decebalus per Scorilo” („Decebal fiul lui Scorilo”). Casa memorialaOctavian Goga” de la Ciucea (la 180 km de Oradea), ridicata in memoria poetului satului transilvanean, omului politic (prim ministru intre cele doua razboaie mondiale). Gradina botanica din Cluj-Napoca, unul din punctele de mare atractie ale orasului si una dintre cele mai renumite din sud-estul Europei, infiintata in 1872. Cuprinde aproximativ 11.000 de specii de plante de pe toate continentele. Pantele exotice sunt gazduite in sere ce acopera 2.000 m2.


Monumente si statui

Monumentul Sfantu Gheorghe din Cluj-Napoca, impresionanta marturie a maiestriei artistice, cu care au uimit Europa sculptorii clujeni Marin si Gheorghe (in 1373). Este o copie a celebrei statui aflata la Praga (Palatul Hradciani). Statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca, opera de inalta tinuta artistica ce infatiseaza una dintre cele mai ilustre personalitati ale istoriei, Matei Corvin, rege al Ungariei (1458 - 1490), nascut la Cluj, fiul lui Ioan Corvin de Hunedoara. Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul din Cluj- Napoca, omagiu adus personalitatii voievodului care a realizat prima unire a tarilor romane. Monument pe locul uciderii lui Mihai Viteazul, pe campia de langa Turda unde si-a asezat tabara, in august 1601, voievodul unificator, aici cazand victima asasinatului miselesc pus la cale din ordinul generalului Basta. Monumentul de la Bobalna, pe locul unde a izbucnit rascoala taraneasca din 1437, important moment al luptei pentru libertatea sociala a taranilor din Transilvania. Alte monumente si statui: Statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca, in memoria acestui brav capitan al lui Mihai Viteazul, ucis la Cluj, Statuia lui Avram Iancu din Cluj-Napoca.


Etnografie

Satele din judetul Cluj pastreaza, nealterate de secole, traditii si obiceiuri de interesante. Cele mai renumite localitati in acest sens sunt: Izvorul Crisului (arta populara), Poieni (porti de lemn, costume), Calatele (case, costume), Rascruci (impletituri), Panticeu (cojocarit si pielarit).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }