QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul mehedinti

Judetul MEHEDINTI

Informatii generale


Asezare:  In partea de sud-vest a Romaniei, la iesirea Dunarii din defileu, pe sectorul lui interior.

Vecini:  La sud-est: Judetul Dolj, la nord-nord-est: Judetul Gorj, la vest: Judetul Caras-Severin, la sud: Dunarea, Iugoslavia si Bulgaria.
Suprafata:  4.933 km2 (respectiv 2,1% din teritoriul tarii).

Populatie:  327.000 locuitori.


Orase

Drobeta Turnu-Severin, resedinta de judet, cu 118.000 locuitori, pe stanga Dunarii, pe malul lacului de acumulare Portile de Fier I. Alte orase: Baia de Arama, Orsova, Strehaia, Vanju Mare.


Relieful

Este sub forma unui amfiteatru dispus in trei trepte distincte ce coboara de la nord-nord-vest la sud-sud-est. Astfel treapta montana, din vest si nordvest flancheaza Cerna si malul stang al Dunarii- Muntii Mehedinti (cu vf. lui Stan de 1.466 m, avand forme carstice), si din sud-est-Muntii Almaj (culmi domoale, impadurite). Aici este defileul Dunarii de la Cazane, cu inaltimi ce abia depasesc 50 m. Urmeaza treapta mijlocie, Podisul Mehedinti, in nord-vest, Podisul Getic (un culoar depresionar, Dealurile Motrului si campia inalta a Balacitei, intre 700 - 200 m) si in sud-est cea mai joasa treapta Campia Olteniei (Campia Blahnitei-cu terasele Dunarii si vaile largi ale Drincei si Blahnitei, cu altitudini intre 200 - 40 m) si Lunca Dunarii.


Clima

Este temperat continentala, mai blanda decat in restul tarii, resimtindu-se influentele submediteraneene, cu ierni mai umede si blande si toamne mai ploioase, precipitatiile fiind bogate, cu vanturi dinspre vest si nord-vest.


Cursurile de apa

Sunt dominate de Dunare si afluentii sai pe care ii colecteaza, Cerna, Topolnita, Blahnita, Drancea, iar extremitatea estica este drenata de Motru (cu afluentii Cosustea si Husnita), la randul sau, afluent al Jiului.


Obiective turistice


Pesteri

Pestera Topolnita (la 31 km nord de Drobeta Turnu-Severin, langa localitatea Ciresu), una dintre cele mai mari pesteri din Romania (peste 11 km exploatati). Galeriile sunt dispuse pe mai multe etaje, la intersectia carora se afla sali uriase. Contine numeroase lacuri si formatiuni carstice spectaculoase ce sporesc frumusetea pesterii. Este rezervatie speologica, declarata monument al naturii. Pestera lui Epuran (langa localitatea Jupanesti in podisul Mehedinti, putin la nord de Topolnita), cu numeroase sali de dimensiuni impunatoare si cu denumiri sugestive: „Sala Ursilor“, „Galeria Comorilor“, „Sala cavourilor“, „Galeria cu bazine“ (cu exceptionala „Feerie a apelor“). Pestera Gura Ponicovei (in zona lacului Portile de Fier I si a defileului de la Cazanele Mari), cu numeroase galerii largi, etajate, contine enorme blocuri de prabusire, resturi scheletice ale ursului de caverna, rezervatie speologica. Bulba (la 4 km sud-vest de Baia de Arama), formata dintr-o retea de galerii dispuse pe 3 niveluri, greu accesibila.


Chei si defilee

Defileul Dunarii de la Clisura Cazanelor - o succesiune de largiri si ingustari („clisuri“) determinate de alternanta rocilor. Din intregul defileu, zona Cazanelor este cea mai spectaculoasa. Aval de bazinetul Dubovei, pe o lungime de 3,6 km, se desfasoara Cazanele Mici (150 - 350 m latime), iar amonte-Cazanele Mari (3,8 km lungime si 200 - 350 m latime). Calcarele din zona Cazanelor Dunarii au favorizat dezvoltarea formelor de relief carstic: versantii abrupti, coline, numeroase pesteri (Ponicova, Veterani, Fluturilor).


Lacuri

Portile de Fier I, construit impreuna cu vecinii iugoslavi, format in spatele unui baraj de beton avand o inaltime maxima de 60 m, se extinde si in judetul Caras-Severin si chiar mai departe, pe teritoriul sarbesc. Portile de Fier II, lac de acumulare, in arealul comunei Gogosu, este construit tot in colaborare cu ex-Iugoslavia. Pe langa valoarea lor economica, aceste lacuri constituie si puncte de atractie turistica prin frumusetea peisajului de pe malurile lor.


Rezervatii si monumente ale naturiiPodul natural de la Ponoare, (la 5 km sud-vest de Baia de Arama), forma carstica unica la noi in tara, reprezentata de o uriasa bolta. Aceasta s-a format prin prabusirea peretilor unei pesteri de mari dimensiuni rezultand un peisaj inedit. Impreuna cu complexul carstic din jur (pesteri, vai) formeaza o interesanta rezervatie geologica. Padurea de liliac de la Ponoare, (la 4 km sud-vest de Baia de Arama), rezervatie botanica, reprezentand un unicat in Romania (datorita climatului umed si bland), aici avand loc anual manifestari folclorice. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Padurea Starmina de la Hinova, formata din plantatii de salcam ce cresc pe terenuri nisipoase, Izbucul Izverna.Vestigii istorice

Podul lui Traian de la Drobeta Turnu-Severin, construit peste Dunare, din ordinul imparatului Traian, de celebrul arhitect al antichitatii, Apollodor din Damasc. Este un pod de mari proportii care a inlesnit trecerea romanilor in vederea cuceririi Daciei. Astazi se observa doar piciorul de pe malul Dunarii. Ruinele castrului roman Drobeta de la Drobeta Turnu-Severin, langa Podul lui Traian, castru de mari dimensiuni ce avea rolul de a asigura dominatia si controlul romanilor la Dunare. Dateaza din sec. II - V, din vremea imparatilor Traian, Constantin si Justinian. Azi se mai vad urme ale camerelor de locuit, altarului, termelor, depozitelor. Alte vestigii istorice: Ruinele cetatii Severinului de la Drobeta Turnu-Severin, puternica cetate medievala, renumita in sec. XIII - XVI, Turnul lui Justinian („Turnul Theodorei“) de la Drobeta Turnu- Severin (sec.VI), azi doar ruine, Ruinele Cetatii romane Dierna de la Orsova.


Edificii religioase

Manastirea Gura Motrului din comuna Butoiesti, monument de arhitectura veche, intemeiata intre 1512 - 1521 de Harvat, logofat in vremea lui Neagoe Basarab. Biserica actuala a fost construita in 1653, in stil moldovenesc, de vornicul Preda Brancoveanu. In prezent gazduieste un muzeu cu obiecte religioase. Manastirea Strehaia, valoros monument istoric, ctitorie a lui Matei Basarab din 1645. Biserica a fost refacuta in 1690 de Constantin Brancoveanu. Detine picturi murale din sec. XVIII - XIX. A fost unul din punctele strategice ale miscarii din 1821. Manastirea Vodita de la Drobeta Turnu-Severin, in cartierul Varciorova, unul dintre cele mai vechi monumente de arta feudala romaneasca. Ctitorie a calugarului Nicodim (1364 - 1370), a fost ridicata cu cheltuiala lui Vladislav I, domn al Tarii Romanesti. In sec. XVIII a cazut in ruina. In 1990 a inceput refacerea ei dupa modelul celei initiale.


Edificii culturale

Muzeul regiunii „Portile de Fier“ de la Drobeta Turnu-Severin, cu sectii de istorie (peste 50.000 de exponate privind bogatul trecut al tinutului), etnografie, arta plastica, stiintele naturii (include si un interesant acvariu). Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneti, muzeu memorial dedicat vietii lui Tudor Vladimirescu, conducatorul miscarii revolutionare din 1821. In aceasta cula (casa intarita) au fost depozitate munitiile utilizate in timpul revolutiei.


Monumente si statui

Monumentul lui Traian din Drobeta Turnu- Severin, cinsteste memoria celui care a extins civilizatia romana la nordul Dunarii. Este realizat in 1906 de sculptorul D. Franassovici. Statuia lui Decebal din Drobeta Turnu-Severin, in amintirea viteazului dac, care a preferat sa se sinucida decat sa se predea cuceritorilor romani. Statuia lui Apollodor din Damasc din Drobeta Turnu-Severin, omagiaza pe celebrul arhitect care a trait intre 60 d.Hr - 125 d.Hr si a realizat una dintre cele mai mari constructii ale lumii antice.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }