QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul DOLJ

Judetul DOLJ


Informatii generale


Asezare In partea de sud-vest a Romaniei, la granita cu Bulgaria, pe cursul inferior al Jiului, scaldat la sud de apele Danubiului.

Vecini La vest: Judetul Mehedinti, la nord: Judetele Gorj si Valcea, la est: Oltul, la sud: Dunarea si Bulgaria.
Suprafata 7.414 km2 (respectiv 3,1 % din teritoriul tarii).

Populatie 756.000 locuitori.


Orase

Craiova, resedinta de judet, cu 310.000 locuitori, veche rascruce de drumuri si targ pentru schimbul produselor de munte cu cele de campie. Alte orase: Bailesti, Calafat, Filiasi, Segarcea.


Relieful

Se prezinta sub forma a doua zone distincte, in nord, inaltimile extremitatilor sudice ale Piemontului Getic (ultimele prelungiri), ce corespund Campiei piemontale a Balacitei, iar la vest, Campia Romana (Campia Olteniei), ce cade in trepte spre sud datorita terasarii Dunarii, si in sud, la extremitate, Lunca Dunarii (cea mai joasa treapta de relief), denivelata din loc in loc de sirurile de dune de nisip.


Clima

Este temperat continentala de campie, cu veri calde si ierni moderate, cu numar de zile fara inghet in jurul a 220 pe an, cu vanturi din sud-est, nord-vest, est-vest. Temperatura medie in ianuarie este de -20C iar in iulie 230C.


Cursuri de apa

Sunt reprezentate de Dunare in extremitatea sudica, cu afluentul Desnatui si Jiul, ce strabate de la nord la sud, cu afluentii Gilort, Motru, Argetoaia, Raznic - pe dreapta, Amaradia - pe stanga.


Obiective turistice


Rezervatii si monumente ale naturii

Padurea Ciumela de la Poiana Mare (la 5 km de Poiana Mare, pe DN Calafat - Bechet - Cernavoda), rezervatie forestiera reprezentand o veche padure de salcami, apreciata pentru continutul lemnos si dimensiunile arborilor (unice in Europa). Rezervatia ornitologica de la Ciupercenii (la sud de Calafat), un insemnat loc de cuibarit pentru multe specii de pasari, fiind singurul loc din lunca Dunarii care a ramas neindiguit. Rezervatia paleontologica Bucovat, in apropierea Craiovei unde se gaseste un vestit punct fosilifer. Rezervatia de bujori salbatici de la Plenita (la 59 km de Craiova), un unicat in peisajul Romaniei. Parcul Romanescu din Craiova, realizat intre 1900 - 1903 dupa planurile arhitectului francez E. Redont. Proiectul a obtinut medalia de aur la Expozitia de la Paris din 1900. Este unul dintre cele mai mari (90 ha) si frumoase parcuri din tara unde pot fi intalnite sere, un lac cu insule, un pod suspendat, colt zoologic, statui. Gradina Botanica din Craiova, cuprinde elemente floristice caracteristice Olteniei, o gradina italiana si o gradina chinezeasca. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Padurea Cosoveni (la 10 km vest de Craiova pe DN 6), este o zona de vanatoare de fazani si capriori, Padurea Radovan (la 30 km de Craiova pe DN 56), Padurea Braniste de stejar brumariu.


Vestigii istorice

Casa Baniei din Craiova, cea mai veche cladire din oras si una dintre cele mai vechi de acest gen din tara. A fost construita in 1699 din initiative domnitorului Constantin Brancoveanu. In prezent adaposteste Muzeul de Etnografie si Arta Populara. Casa Glogoveanu din Craiova, cladire din sec. XVIII care a apartinut boierilor Glogoveni, in care a locuit o perioada si Tudor Vladimirescu. Casa Jianu din Craiova, se presupune ca ar fi fost ridicata la sfarsitul sec. XVIII de familia Jianu. Fantana Popova din Craiova, construita de voievodul Matei Basarab (sec. XVII). Fantana Odobescu situata la bariera Severinului, pe DN 6, construita in 1774. Fantana Jianu din Craiova (1800). Traditia mentioneaza ca aici a poposit vestitul haiduc Iancu Jianu. Alte vestigii istorice: Cula Poenarilor de la Almaj (sec. XVIII), Casa Cotofenilor de la Cotofenii din Fata (1653), Ruinele Castrului roman de la Racari (sec I - III d.Hr.), Vestigii arheologice din Neolitic si Epoca bronzului la Cotofenii de Jos (din cultura Cotofeni).
Edificii religioase

Manastirea Bucovat (la 5 km vest de Craiova pe DN 55), interesant monument de arta medievala construit intre 1506 - 1512, cu refaceri ulterioare. Detine o cronica murala care este un unicat in ˚ara Romaneasca. Biserica Domneasca „Sf. Dumitru” din Craiova, cel mai vechi monument de arhitectura al Craiovei, ctitorie a lui Matei Basarab intre 1651 - 1652, pe locul uneia mai vechi, din sec. XV. Manastirea Sadova, ctitorita de boierii Craiovesti (sec. XV), refacuta de Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Manastirea Jitianu, in comuna suburbana Podari, monument din sec. XV, rezidit de Doamna Balasa in 1655. Alte edificii religioase: Manastirea Segarcea (sec. XVI), Biserica „Sf Ilie” din Craiova (1720), refacuta de Gh. Tattarescu, Biserica „Sf. Gheorghe Nou” din Craiova (1755), Biserica „Sfintii Imparati” din Craiova (1753), Biserica Madona Dudu din Craiova, construita in 1929 pe locul uneia mai vechi din 1758.


Edificii culturale

Muzeul de arta din Craiova, instalat in Palatul lui Dinu Mihail, constructie din 1867, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Operele expuse apartin unor renumiti pictori si scupltori romani si straini (Th. Aman, N. Grigorescu, Gh. Tattarescu, O. Bancila, {t. Luchian, I. Jalea, D. Paciurea). Un loc de seama il ocupa operele marelui maestru Constantin Brancusi (sapte scuplturi, printre care si celebrul „Sarut”). Muzeul Olteniei din Craiova, infiintat in 1915, dispune de valoroase exponate in cele trei sectii ale sale (istorie, etnografie si stiintele naturii).


Monumente si statui

Monumentul 1877 de la Calafat, aminteste de Razboiul de Independenta, de pe malul Dunarii (de langa Calafat), unde au fost trase primele salve de tun asupra Vidinului. Monumentul Cobuz de la Calafat, in cinstea eroilor Razboiului de independenta. Monumentul 1907 din Craiova, in Parcul Romanescu, in amintirea taranilor care s-au jerfit pentru o viata mai buna. Alte monumente si statui: Statuia lui Tudor Vladimirescu din Craiova, in memoria conducatorului Revolutiei de la 1821, Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Craiova.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }