QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Termenii comerciali utilizati
TERMENII COMERCIALI UTILIZATI. CONDITIILE DE LIVRARE UTILIZATECu mult timp inainte ca un transport international sa paraseasca unitatea si chiar inainte de semnarea unui contract sau de emiterea unui ordin de cumparare, trebuie luata cea mai importanta decizie a tranzactiei de cumparare: alegerea termenilor contractului de cumparare. Termenii asupra carora au cazut de acord cumparatorul si vanzatorul determina partea care isi asuma cheltuielile, responsabilitatile si riscurile asociate unei tranzactii internationale.

Camera Internationala de Comert cu sediul la Paris recomanda comerciantilor in mod hotarat alegerea unui termen INCOTERM, cel mai potrivit pentru modul principal de transport utilizat. Camera Internationala de Comert face distinctie si separa efectiv modurile traditionale de transport realizate pe lacuri, rauri si mari de cele care utilizeaza tehnologiile moderne, care prezinta avantajele containerizarii transportului aerian, rutier, feroviar si multimodal. In primul caz transportul se efectueaza, in general, cu nave si instalatii de manipulare conventionale, incarcatura ar trebui sa fie amarata si dezamarata la fiecare punct de transfer. In al doilea caz, marfurile containerizate ar putea utiliza diferite moduri de transport fara a fi nevoie sa fie amarate sau dezamarate la fiecare punct de transfer: operatii cu containere, operatiuni de incarcari-descarcari pe orizontala.
Din acest motiv termenii INCOTERMS pot fi grupati astfel:

sase termeni INCOTERMS folositi exclusiv in cazul efectuarii transportului maritim sau fluvial: FAS, FOB, CFR, CIF, DES si DEQ;

sase termeni folositi pentru orice combinatie de moduri de transport (inclusiv transportul multimodal): EXW, FCA, CPT, CIP, DDU, DDP si un termen pentru cazul efectuarii transporturilor terestre: FAS.


C.F.R. („Cost and Freight”) - Port de destinatie convenit – inseamna ca vanzatorul acopera navlul si costurile necesare pentru aducerea marfii in portul de destinatie convenit, dar riscul de pierdere sau deteriorare a marfii, precum si orice costuri suplimentare cauzate de evenimente care au avut loc dupa ce marfa a fost livrata la bordul navei se transfera de la vanzator la cumparator in momentul in care marfa trece de balustrada vasului in portul de incarcare. In cazul in care balustrada vasului nu prezinta relevanta, cum ar fi cazul traficului „roll-on/roll-off” sau containerizat, este cel mai potrivit sa se foloseasca termenul CPT.


C.I.F. („Cost, Insurance and Freight”) - Platit pana la portul de destinatie – inseamna ca vanzatorul are aceleasi obligatii ca in cazul termenului CFR, dar suplimentar, el trebuie sa efectueze asigurarea maritima care sa acopere riscul cumparatorului de pierdere sau deteriorare a marfii in timpul transportului maritim. Cumparatorul ia nota ca in cazul termenului CIF, vanzatorul este obligat sa obtina asigurarea pentru acoperire minima. In cazul in care balustrada vasului nu prezinta relevanta, cum ar fi cazul traficului „roll-on/roll-off” sau containerizat, este cel mai potrivit sa se foloseasca termenul CIP.


D.E.S. („Delivered Ex Ship”) – Livrat la bordul navei – inseamna ca vanzatorul si-a indeplinit obligatia de livrare a marfii in momentul in care a pus-o la dispozitia cumparatorului, la bordul navei, nevamuita pentru import, in portul de destinatie convenit. Vanzatorul suporta toate costurile si riscurile aferente marfii pana la aducerea acesteia in portul de destinatie convenit. Clauza DES poate fi utilizata numai in transportul maritim sau pe ape interioare, inclusiv pentru transportul multimodal, daca livrarea in final se va efectua la bordul navei in portul de destinatie convenit.


D.E.Q. („Delivered Ex Quay”) – Livrat pe cheu – inseamna ca vanzatorul si-a indeplinit obligatia de livrare in momentul in care a pus marfa la dispozitia cumparatorului, nevamuita la import, pe cheu in portul de destinatie convenit. Vanzatorul suporta toate costurile si riscurile aferente, pentru a aduce marfa in locul convenit, inclusiv costurile si riscurile de descarcare a acesteia pe cheu. Clauza DEQ poate fi utilizata numai in transportul maritim sau pe cai navigabile interioare, inclusiv pentru transportul multimodal, daca livrarea in final se va efectua pe cheu in portul de destinatie convenit.


F.A.S. („Free Alongside Ship”) – Franco de-a lungul navei – se intelege ca vanzatorul are obligatia sa livreze marfa in punctul convenit, prin plasarea acesteia pe cheu langa nava sau in barje aduse langa nava. Aceasta inseamna ca din acest moment toate costurile si riscurile de pierdere sau avariere a marfii se suporta de cumparator, care trebuie sa informeze vanzatorul din timp despre numele navei, portul si dana de incarcare si data la care marfa trebuie livrata, iar vanzatorul la randul sau, il va aviza in cel mai scurt timp pe cumparator despre livrarea marfii, pentru ca acesta sa poata asigura marfa impotriva riscurilor de pierdere si/sau deteriorare. Termenul FAS poate fi utilizat de catre comercianti numai pentru transportul maritim si fluvial.


F.O.B. („Free On Board”) – Franco pe bordul navei – inseamna ca vanzatorul si-a indeplinit obligatia de livrare a marfii in momentul in care aceasta a trecut balustrada navei in portul de incarcare convenit. Aceasta inseamna ca toate costurile si riscurile de pierdere sau avariere a marfii, din acest moment, se suporta de cumparator. Daca marfa va fi transportata cu o nava de linie, cheltuielile de incarcare si descarcare a marfii in/din nava sunt incluse de regula in „tariful de linie” achitat de cumparator. Clauza FOB poate fi folosita numai in transportul maritim si pe ape interioare.


C.P.T. („Carriage Paid To”) – Costurile achitate pana la – inseamna ca vanzatorul suporta costurile pentru transportul marfii la destinatia convenita, riscurile de pierdere sau de deteriorare a marfii, precum si orice alte cheltuieli suplimentare cauzate de evenimente care au avut loc dupa ce marfa a fost predata carausului. In cazul in care pentru transportul marfii se folosesc carausi succesivi, riscurile trec de la vanzator la cumparator in momentul in care marfa a fost predata primului caraus. Acest termen poate fi folosit pentru toate modurile de transport, inclusiv pentru transportul multimodal.
C.I.P. („Carriage and Insurance Paid to”) – costurile si asigurarea achitate pana la – inseamna ca vanzatorul are aceleasi obligatii ca la termenul CPT, dar suplimentar, el trebuie sa efectueze si asigurarea pentru acoperirea riscului de pierdere sau deteriorare a marfii in timpul transportului. Vanzatorul incheie contractul si plateste prima de asigurare. Termenul CIP implica obligatia vanzatorului de vamuire a marfii pentru export. Acest termen poate fi folosit pentru toate modurile de transport, inclusiv pentru transportul multimodal.


D.D.U. („Delivered Duty Unpaid”) – Livrare fara achitarea taxelor vamale – inseamna ca vanzatorul si-a indeplinit obligatia de livrare in momentul in care marfa a fost pusa la dispozitia cumparatorului, nedescarcata de pe mijlocul de transport si nevamuita la import, in locul de destinatie convenit. Vanzatorul suporta costurile si riscurile legate de aducerea marfii in locul convenit, precum si cheltuielile si riscurile in legatura cu indeplinirea formalitatilor vamale de export. Cumparatorul va suporta costurile suplimentare si riscurile ivite din cauza neindeplinirii la timp de catre el a operatiunilor de vamuire pentru import si de preluare a marfii. Acest termen poate fi utilizat in orice modalitate de transport.


D.D.P. („Delivered Duty Paid”) – Livrare cu achitarea taxelor vamale – inseamna ca vanzatorul si-a indeplinit obligatia de livrare a marfii catre cumparator in momentul in care a pus-o la dispozitie in locul de destinatie convenit, vamuita pentru import, dar nedescarcata de pe mijlocul de transport cu care a sosit. Vanzatorul trebuie sa suporte toate costurile si riscurile legate de aducerea marfii pana in locul de destinatie convenit, inclusiv orice drepturi vamale. Clauza se poate folosi indiferent de modalitatea de transport utilizata.


F.C.A. („Free Carrier”) – Franco caraus locul convenit – inseamna ca livreaza marfa vamuita pentru export transportatorului nominat de cumparator, la locul convenit. Astfel, daca livrarea are loc la sediul vanzatorului, acesta este raspunzator pentru efectuarea incarcarii, insa daca livrarea se va efectua intr-un alt loc, vanzatorul nu este raspunzator de descarcare. Aceasta clauza poate fi folosita indiferent de modalitatea de transport, inclusiv transportul multimodal.


E.X.W. („Ex Works”) – Franco uzina – inseamna ca vanzatorul si-a indeplinit obligatiile de livrare a marfii in momentul in care a plasat marfa, individualizata, la dispozitia cumparatorului, in locul convenit, nevamuita pentru export si neincarcata pe vreun mijloc de transport. Aceasta clauza prevede pentru vanzator obligatiile minime, cumparatorul trebuind sa suporte toate riscurile si costurile aferente marfii din momentul preluarii marfii la locul convenit (sediul vanzatorului). Cumparatorul suporta toate costurile si riscurile implicate in preluarea marfii, transportul si asigurarea acesteia, de la locul convenit cu vanzatorul pana la destinatia pe care o doreste.

loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }