QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Organizarea serviciului la bordul navelorOrganizarea serviciului la bordul navelor


Ce sunt luate de acestea pentru buna desfasurare a expeditiei maritime si realizarea scopurilor ce si le propune aceasta.


A) Comandantul navei este conducatorul unic si seful legal al intregului personal existent la bord, deoarece, in navigatie, rada sau port, conducerea navei este unica motiv pentru care trebuie sa se supuna ordinelor date de acesta. In aceasta situatie personalul navigant trebuie sa se supuna dispozitiilor date. In caz de neexecutare sau cand executarea este defectuoasa va suporta consecintele. Daca ordinul dat de comandant ar conduce la un pericol, subalternul care primeste ordinul are obligatia sa atraga atentia asupra pericolelor la care supune nava, echipajul si marfa. In lipsa comandantului atributiile sunt executate de inlocuitorul sau. Transferul competentelor se va face prin inscrierea hotararii in jurnalul de bord. Preluarea conducerii navei fara drept constituie infractiune.
B) Consiliul de bord este un organ consultativ al comandantului navei pentru situatii deosebite. Este format din secundul navei, seful mecanic, seful statiei radio, medicul navei, inginerul tehnolog, ofiterul intendent, seful de echipaj, un marinar sau un motorist se intruneste cand este necesar sa fie luate hotarari importante. Discutiile se consemneaza intr-un proces verbal, comandantul fiind cel care va arata hotararea sa.


C) Pregatirea pentru plecarea in voiaj presupune o anumita activitate ce se desfasoara sub supravegherea comandantului si se refera la: existenta unei bune stari de navigabilitate, sa existe mijloace de salvare, de stins incendiu, materiale pentru asigurarea vitalitatii; semnale si luminile de navigatie sa functioneze conform regulamentului pentru prevenirea abordajelor; mijloace radio, optice si acustice, sa fie in buna stare de functionare; sa fie efectuata o buna aprovizionare cu combustibil, alimente, apa, medicamente, etc; sa existe acte valabile pentru nava si toate celelalte documente ce privesc personalul minim necesar si rolurile de echipaj, sa existe toate aparatele si hartile privind siguranta navigatiei.


D) Plecarea din port este o activitate ce trebuie foarte bine pregatirea. Echipajul navei este anuntat prin personalul de serviciu care are sarcina sa ridice la catarg pavilionul 'P' conform regulamentului international de semnale si prin avizierul navei.La ora stabilita tot personalul se afla la bord si se trece de la serviciul de garda la serviciul de cart pe mare echipajul efectueaza pregatirea navei pentru mare care consta in urmatoarele: se verifica motoarele, se intrerupe alimentarea cu energie de la mal, se amareaza obiectele de pe nava, se verifica instalatiile de ancorare si semnalizare, se verifica ambarcatiunile de salvare, se balasteaza nava; daca este cazul se sincronizeaza repetitoarele si se pornesc aparatele de navigatie. Terminarea pregatirii se inscrie in jurnal. Se ridica actele de la Capitania Portului, care se realizeaza prin predarea permisului de acostare si preluarea permisului de plecare. Urmeaza controlul de frontiera dupa care, sub ordinele comandantului, incep manevrele de iesire din port. Manevrele, de regula, se fac cu pilot la bord, timp in care nava are la catarg pavilionul ''H''. Comandantul semneaza buletinul de pilotaj si bonurile de prestatii ale remorcherelor, se debarca pilotul, dupa care personalul navigant trece la serviciul de cart.


E) Navigatia se efectueaza pe drumul stabilit si cu viteza convenabila, manevrele fiind facute de ofiterul de cart.

Nava naviga cu viteza scazuta in urmatoarele situati:

La intrarea si iesirea din porturi

La trecerea pe langa porturi fluviale

In apropierea locurilor pentru ambarcarea pilotului

In zone de pescuit si unde se fac lucrari hidorth.

In conditii de vizibilitate redusa

Cand se formeaza valuri ce pericliteaza malurile

In conditii meteo deosebite

In zone cu adancimi mici

In zone ordonate de autoritati

In zone pentru separarea traficului.


F) La intrarea si stationarea in port

1.Sosirea navei intr-un port este anuntata prin radiograma, adresata agentului si incarcatorului, in conformitate cu prevederile contractului

2. Intrarea este permisa e autoritati dupa obtinerea ''liberei practici''. Manevra de intrare este condusa de comandant, asistat de pilot, cu respectarea tuturor regulilor de navigatie si a celor impuse de autoritati.

3.La terminarea manevrei echipajul trece de la serviciul de cart, la serviciul de garda, ora fiind trecuta in jurnalul de bord.

4. In termen de l2 ore de la sosire, prin grija comandantului navei vor fi depuse la capitanie actele navei, cu ''interogatoriu de sosire'', capitania eliberand navei ''permisul de acostare''.

5. Echipajul poate cobora la uscat cu aprobarea comandantului, dupa obtinerea permisului de acostare.

6. Daca au inceput operatiunile de incarcare - descarcare, prezenta comandantului sau a secundului este obligatorie la bord, mai ales daca se impune o manipulare deosebita ori cand conditiile meteo pericliteaza siguranta navigatiei.

7. Reparatiile la aparatul propulsor sunt permise cu aprobarea capitaniei.

8. Personalul de serviciu va urmari manevrele navelor din zona, ajuta la executarea lor si chiar permite trecerea (paramelor) peste nava.

9. In caz de necesitate comandantul se va supune ordinelor capitanului de port, iar daca nu se afla la bord, manevrele vor fi executate de ofiterul de garda.

Sunt interzise urmatoarele operatiuni in port:

. Deratizarea, dezinfectia fara aprobare;

. Debalastarea, degazarea;

. Evacuarea, peste bord, a resturilor menajere;

. Lucrul cu flacara deschisa in zona petroliera;

. Fumatul in depozitele de marfa si pe timpul ambarcarii combustibilului;

. Curatarea sitelor si tirajului la caldari;

. Aprinderea substantelor inflamabile;

. Emiterea de semnale sonore si luminoase;

. Demontarea motoarelor;

. Scaldatul;

. Lasarea libera a animalelor;

. Introducerea ori scoaterea substantelor interzise;

. Cuplarea difuzoarelor la catarge


G) Stationarea la ancora

1. Locul de stationare la ancora trebuie ales in asa fel incat sa nu impiedice navigatia, uneori, el fiind indicat de autoritatile portuare ori port-control si sa aiba adancimea corespunzatoare care sa permita ancorarea.

2. Locul se marcheaza pe harta, se inscrie in jurnal si se raporteaza capitaniei.

3. Atunci cand nava se afla la ancora, la bord trebuie sa existe din echipaj si comandantul sau secundul navei pentru efectuarea eventualelor manevre in siguranta.

4.Pe timpul stationarii la ancora motoarele si celelalte instalatii trebuie sa se afle in stare de functionare pentru a nu fi surprinse de vremea rea.

5. Echipajul trebuie sa respecte ordinea interioara si legile statului care detine suveranitatea apelor teritoriale ori interioare.

6. Nu este permisa spalarea tancurilor, evacuarea re zidurilor si gunoaielor, manipularea marfurilor de la o nava la alta, ori legarea ambarcatiunilor.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }