QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Reglementari in transportul rutier de marfuri

REGLEMENTARI IN TRANSPORTUL RUTIER DE MARFURIPe masura dezvoltarii si modernizarii rutiere pe plan mondial si cresterea schimbrilor economice din diferite tari ale lumii, s-a simtit necesitatea construirii unei organizatii internationale a transporturilor rutiere care sa aiba in vedere promovarea transporturilor. In 1949, pe 23 martie a luat fiinta, la Geneva, Uniunea Internationala a Transportrilor Rutiere sau I.R.U. (International Road Transport Union). Organizatia I.R.U are drept scop promovarea si dezvoltarea transporturilor in interesul transportatorilor si al economiei.
Principalele directii in care actioneaza I.R.U. sunt

a) colaboreaza activ cu organizatii , organizatii guvernamentale precum sunt Coferinta Europeana a Ministrilor de Transport precum si Comunitatea Economica Europeana,

b) are in vedere promovarea transporturilor rutiere si eliminarea obstacolelor, adica reducerea formalitatiilor vamale,

c) actioneaza pentru cresterea numarului de autorizatii de transport pentru traficul international de marfuri,

d) organizatia este preocupata de taxele fiscale,

e) acorda atentie speciala reletiilor dintre membri sai si a angajatiilor,

f) isi informeaza membrii despre toate noutatiile care apar asupra transporturilor rutiere prin brosuri, publicatii. 

In transporturile de marfa trebuie sa mentionam contributia organizatei I.R.U. care are in vedere urmatoarele:

1) Conventia vamala referitoare la transportul international sub acoperirea carnetelor T.I.R.(Transportul International Rutier) acorda transportatorilor avantaje de ordin vamal, menite sa faciliteze transportul international de  marfuri. Romania a aderat la aceasta conventie in 1963. Autovehiculele care circula sub acoperirea carnetelor T.I.R. beneficeaza de eliberarea operatiunilor de deschidere in punctele vamale ale tarilor de tranzit pentru control vamal.

Carnetul T.I.R. scuteste transportatorii de depunerea unor garantii  vamale, pentru fiecare vehicul rutier se intocmeste un carnet care este valabil pentru o singura calatorie. Organele vamale realizeaza un control vamal autocamionului pentru a vedea daca ce este in camion corespunde cu ceea ce este trecut pe carnetul T.I.R. , dupa ce s-a facut constatarea transportatorului i se aplica un sigiliu T.I.R.

In Romania “ ROMTRANS” indeplineste rolul de Asociatie pentru aplicarea Conventiei T.I.R. atat pentru autocamioanelor romanesti cat si pentru cele straine care circula prin Romania sub acoperirea carnetelor T.I.R.

2) Conventia referitoare la contractul de transport international al marfurilor pe cale rutiera C.M.R.(contractul de transport international de marfuri pe cale rutiera) sa semnat la Geneva pe 19 mai 1956. Contractul de transport rutier de marfuri este reprezentat de scrisoarea de trasura C.M.R.  C.M.R.-ul se aplica oricarui transport international de marfa de vehicule, daca pentru un astfel de transport s-a incheiat un contract de transport de marfuri cu titlu oneros, daca locul de primire respectiv de eliberare, asa cum sunt indicate in contract, sunt situate in 2 tari diferite. Romania a aderat la aceasta conventie in 1972.3) Acordul european privind transportul marfurilor periculoase pe sosele (A.D.R.)

S-a format in anul 1955 pe 28 martie si a avut in vedere realizarea urmatoarelor obiective:

-coordonarea si schimburile de experienta cu intreprinderile si gruparile nationale aderente;

-publicitatea si coordonarea ei in vederea promovarii transporturilor transportului rutier de marfa perisabila;

-analizarea tarifelor si a conditiilor legate de transportul rutier eurpean cu vehicole cu temperaturi dirijate;

-elaborarea unor studii pe probleme legate de transportul rutier de marfa sub -temperatura dirijata;

-tarifele si conditiile de transport pentru marfuri perisabile;

4) Serviciul de asistenta mutuala internationala A.M.I. (Asitenta Mutuala Internationala) cuprinde o serie de avantaje:

- scutirea de orice fel de taxe si impozite;

- reducerea partiala a taxelor si impozitelor pentru un numar contingent de calatorii;

- necontingentarea numarului de curse si scutirea de orice fel de taxe si impozite;

Inlesnirile care le sunt acordate depind de regimul autorizatiilor de transport statutat in acord cu conventia respectiva.

Tara noastra, a aderat la aceste reglementarii in 1968. Cunoscand astfel rolul, atributiile si importanta I.R.U., se poate intelege astfel rolul, atributiile si importanta, U.N.T.R.R.(Uniunea Nationaa a Transportatorilor Rutieri Romani), mai este membra a I.R.U. si A.R.T.R.I. ( Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internatonale).

U.N.T.R.R.( Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri Romani ) este consultata de catre guvern in legatura cu noile reglenemtarii privind transportul auto.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }