QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Obiectivele sistemului de transport public de calatori

OBIECTIVELE SISTEMULUI DE TRANSPORT PUBLIC DE CALATORI

II.1. Tendinte si reducerea poluarii in transportul urban


Un sistem eficient de transport urban are urmatoarele scopuri:

asigurarea unei capacitati de transport suficiente; realizarea accesibilitatii; realizarea unui timp minim pe traseul origine-destinatie; siguranta realizarii prestatiei pe orice vreme; un confort acceptabil pentru pasager; efecte negative minime asupra linistii locuitorilor si mediului inconjurator.
Aceste scopuri trebuie realizate la un pret posibil de suportat de catre beneficiarii prestatiei de transport.
Principalul obiectiv al transportului urban de pasageri este servirea acestora la cel mai exigent nivel al cerintelor.
Prin transportul urban de pasageri se asigura reducerea timpului pierdut pentru deplasarea  in favoarea timpului destinat odihnei, destinderii, autoinstruirii, educatiei copiilor, preocuparilor politice sau de afaceri.
Obiectivul mentionat se poate realiza numai prin dezvoltarea  si modernizarea activitatilor de transport public, mai concret, se poate realiza prin: dotarea cu vehicule noi a organizatiilor de transport; retehnologizarea proceselor de intretinere si reparatii; achizitionarea si/sau producerea echipamentelor de dispecerizare si control automat al circulatiei; reducerea costurilor de exploatare; protectia mediului inconjurator.Transportul urban pe plan mondial


Pe plan mondial, in functie de nivelul de dezvoltare al oraselor, necesitatea de deplasare a locuitorilor a fost satisfacuta in mod diferit. In Europa de Vest, automobilul a cucerit piata serviciilor de transport urban in defavoarea transportului public, iar intensa utilizare a acestuia, a avut drept rezultat un trafic dificil, generator de stres, limitarea spatiului de parcare si miscare, cresterea poluarii etc.
Pentru ca activitatile sociale, economice si culturale sa se desfasoare eficient, iar calitatea mediului sa nu se inrautateasaca, este necesara impunerea transportului public in viata orasului, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de acesta. In orasele Europei de Est, pana in anii '90, transportul urban public detinea rolul principal in
ultimii ani, insa, transportul urban public din Europa de Est este concurat serios de deplasrea populatiei cu autoturisme personale. Datorita situatiei financiare precare, companiile (regiile) de transport nu-si pot permite aplicarea imediata a unor masuri radicale de revigorare. Adevarata redresare a companiilor (regiilor) est-europene de transport se va realiza pe baza unei strategii pe termen lung si va fi sustinuta fianciar de companiile (regiile) de transport, cu sprijinul autoritatilor locale. Politica adoptata fata de transportul public este o optiune pe termen lung. La elaborarea principiilor pentru un sistem integrat de transport, trebuie sa se aiba in vedere ca, rentabilitatea transportului public nu trebuie apreciata pe baza balantelor proprii de venituri si cheltuieli, ci, in functie de efectele utile pe care acesta le produce asupra vietii orasului. In orasele occidentale, rolul social al transportului urban de pasageri, rezulta din obiective bine definite, iar finantarea acestuia este o problema a intregii comunitati si nu numai a companiilor de transport sau autoritatilor locale.


Tendinte pe plan mondial


Pe plan mondial, din studiile efectuate in legatura cu utilizarea vehiculelor de transport public, se desprind urmatoarele tendinte: proiectarea si constructia de metrouri; proiectarea si constructia de sisteme extrastradale (de regula, subterane) pentru orase cu o populatie de peste un milion de locuitori si autobuze sau tramvaie rapide; utilizarea pe scara larga a autobuzelor; utilizarea troleibuzelor in zonele urbane mai putin aglomerate; utilizarea tramvaielor pe cale  proprie, separata de restul traficului in zonele periferice si semicentrale ale oraselor, cu trecerea in subteran in zonele centrale.
Peste tot in lume transportul public este prioritar, iar functionarea sa este recunoscuta drept o utilitate publica.

Se lucreaza intens la studierea si perfectionarea diverselor tipuri de vehicule si dispozitive pentru transportul urban.
Directiile principale in care se depun eforturi sunt urmatoarele: adaptabilitate sporita la conditii diferite de trafic; diminuarea tuturor tipurilor de noxe; crearea de noi tehnologii, eficiente sub aspect economic; sporirea confortului pasagerilor in timpul deplasarilor; sporirea vitezelor medii de deplasare, in vederea cresterii volumului de transport si a reducerii timpului de calatorie.


Transportul urban si poluarea


Poluarea mediului inconjurator consta in acele actiuni care pot produce ruperea echilibrului ecologic sau sa dauneze sanatatii, linistii si starii de confort ale oamenilor, ori sa provoace pagube economiei nationale, prin modificarea calitatii factorilor naturali sau creati prin activitatile umane.

Poluarea chimica prin gazele de ardere ale motoarelor si poluarea fonica produsa de vehicule influenteaza negativ calitatea vietii in orasele moderne.

Transporturile reprezinta una din sursele importante care influenteaza negativ calitatea mediului ambiant. Principalii factori nocivi, asociati procesului de transport si activitatilor auxiliare, legate de acestea, sunt: poluarea fonica (prin zgomot), poluarea aerului si a apelor.
Transportul prin natura sa este zgomotos, combaterea zgomotului putandu-se realiza pe doua cai principale, si anume: prin perfectionarea motoarelor si izolarea fonica a compartimentelor in care sunt montate acestea; prin imbunatatirea calitatii materialului rulant, precum si a suprafetelor de rulare, prin introducerea in constructia acestora a materialelor fonoabsorbante. Reducerea poluarii sonore se poate realiza si prin: scoaterea traficului in tranzit in afara perimetrului localitatii; separarea cartierelor de locuit, de strazi si de magistrale; restrictii cu privire la utilizarea claxonului etc.
Cel mai usor si cel mai direct mod de a actiona in problema poluarii aerului este interventia la nivelul producerii noxelor. Echiparea tuturor vehiculelor noi cu mecanisme de retinere a poluantilor, in momentul in care ei sunt produsi, va insemna si rezolvarea problemelor.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }