QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Elaborarea standardelor de calitate ale transportului urban, in conformitate cu normele europene impuseELABORAREA  STANDARDELOR DE CALITATE ALE TRANSPORTULUI URBAN, IN CONFORMITATE CU NORMELE EUROPENE IMPUSEConceptul de transport durabil se refera la acel sistem complex de transport care trebuie sa satisfaca nevoile de mobilitate ale generatiilor actuale fara sa puna in pericol deplasarile generatiilor viitoare.

Pericolul pentru mobiliatea viitorului este reprezentat prin degradarea mediului, ineficienta consumurilor energetice si nu in ultimul rand prin scaderea nivelului de sanatate al populatiei.

Conceptul de transport integrat se refera la interdependenta dintre transport si utilizarea teritoriului precum si la aplicarea unui management unitar intr-un singur mediu de transport creat la nivelul unei anumite regiuni.In spiritul acestor concepte au fost adoptate "Cartea Verde" si "Cartea Alba" ale Uniunii Europene.

"Cartea Verde" al carui titlu complet este " Catre o strategie eurpoeana pentru securitatea aprovizionarii energetice" a fost adoptata la 29 noiembrie 2000 pe urmatoarele considerente:

Comunitatea Europeana consuma din ce in ce mai multa energie si, cum productia energetica proprie a devenit insuficienta, dependenta energetica externa este in continua crestere. Se estimeaza ca, daca nu se vor dopta masuri concrete legate de transport, sectorul casnic si furnizarea energiei electrice, care sunt majoritar tributarehidrocarburilor, in urmatorii 20 - 30 ani importul de energie al Uniunii Europene va creste cu cca. 50%. Aceste tendinte se vor accentua o data cu extinderea Uniunii Europene daca noii membri vor fi consumatori ineficienti de energie, deoarece cea mai mare parte a importurilor provine din Orientul Mijlociu si Rusia.

Directiile principale ale strategiei energetice pe termen lung sunt:

realizarea unui echilibru intre politica ofertei si cea a cererii prin actiuni focalizate mai ales in domeniul cererii;

orientarea cererii catre consumuri mai bine administrate si mai putin poluante prin promovarea unor masuri fiscale adecvate;

promovarea unor noi forme de energie;

Se recomanda promovarea transportului public avand in vedere ca in cazul transporturilor colective, consumurile energetice pe calator x km sunt de 4 - 5 ori mai mici comparativ cu transporturile individuale motorizate. Aceasta in conditiile in care afectarea mediului este mult mai redusa, iar siguranta in trafic creste de cel putin 10 ori, in cazul transporturilor colective.

Aceste concepte de transport durabil si de transport integrat se regasesc si in "Cartea Alba" a Uniunii Europene care prezinta obiectivele transporturilor pana in 2010. Astfel se urmareste protectia mediului prin dezvoltarea unui sistem durabil de transport. Dezvoltarea unui sistem de transport urban integrat de calitate prin promovarea transportului intermodal si cresterea eficientei transportului public. Se urmareste de asemenea respectarea principiului general al Uniunii Europene conform caruia utilizatorii si cei ce polueaza trebuie sa plateasca.

Directiile Generale de Transport si de Energie ale Uniunii Europene au adoptat Strategia de Transport Metropolitan care promoveaza conceptul de mobilitate viabila, cu urmatoarele principii:

Sistemul de transport trebuie sa satpsfaca nevoile de mobilitate atat pentru populatie cat si pentru marfuri;

Activitatile de orice tip: administrative, comerciale, personale nu trebuie sa fie afectate de intarzierile cauzate de trafic;

Transportul in comun si traficul in general trebuie sa functioneze de o maniera fiabila si previzibila;

Sistemele de transport nu trebuie sa afecteze mediul ambiant, care trebuie sa "se refaca" prin adoptarea unor standarde mai inalte in domeniul transporturilor;

Solutiile adoptate trebuie sa poata fi suportate din punct de vedere al costurilor directe si indirecte, de catre societate si sa satosfaca continuu, nevoile pe termen mediu si lung;

Procesul trebuie sa poata fi sustinut politic si sa se mentina din puct de vedere politic.  


In prezent, in Romania, pentru transportul urban de calatori, exista doua standarde, aprobate de Institutul Roman de Standardizare, privind parametrii tehnici si vocabularul folosit. Aceste doua sunt SR 13342/1996, pentru parametrii tehnici si respectiv SR 13326/1996, pentru vocabular.

Spre exemplu Asociatia Franceza de Standardizare, are definit pentru transportul public de calatori standardele privind calitatea serviciului, obiectivele si masurile, prin NF EN 13816/2002.

La nivelul Uniunii Europene exista indicatori de calitate care trebuie adaptati la nivel national prin elaborarea standardelor nationale de calitate integrate recomandarilor Uniunii Europene.

Pentru elaborarea Criteriilor de calitate in transportul urban de calatori, expertii francezi au contribuit prin norma europeana XP x 50 - 805. Acest document standardizat are ca principal obiectiv punerea in aplicare a calitatii in exploatare in domeniul transportului public.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }