QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente transporturi

Codul aerian al romaniei



CODUL AERIAN AL ROMANIEI

Principalul act normativ intem in ceea ce priveste aviatia civila si activitatea aeronautica in Romania este Codul aerian al Romaniei care a fost republicat in 26.01.2001 ale carui prevederi se aplica tuturor activitatilor aeronautice civile, precurm si tuturor persoanelor fizice sau juridice care desfasoara activitatile aeronautice civile respective in spatiul aerian national si pe teritoriul Romaniei. Romania are suveranitate deplina si exclusiva asupra spatiului aerian national, care face obiectul proprietatii publice.
Activitatea aeronautic civila pe teritoriul si in spatiul aerian national este reglementata prin Codul aerian, prin actele normative interne din domeniu, precum si in conformitate cu prevederile Conventiei privind aviatia civila internationala, semnata la Chicago, ale altor conventii si acorduri internationale la care Romania este parte.
Spatiul aerian national reprezinta coloana de aer situata deasupra teritoriului de suveranitate al Romaniei, pana la limita inferioara a spatiului extraatmosferic, in spatiul aerian national se desfaoara atat trafic aerian civil, cat si trafic aerian militar.
Spatiul aerian national cuprinde:
- spatiul de trafic aerian - portiunea din spatiul aerian national unde se permite activitatea aeronautica precum si terenurile destinate Decolarilor si aterizarilor indiferent de aprtenenta si de natura activitatii de zbor;
- zonele rezervate - portiunile din spatiul aerian national, destinate activitatilor aeronautice de coala, de sport aeronautic, de incercare si de omologare a aeronavelor, de natura utilitara si altele similare;
zonele reglementate - constituite din zone periculoase zone restrictionate sau zone interzise, precum si caile aeriene conditionale si zonele de activitate comuna la granita.
Sunt asimilate, din punct de vedere al navigatiei aeriene, cu spatiul aerian
National:



-spatiul aerian de deasupra zonei internationale a Marii Negre alocat de OACI in baza acordurilor de navigatie aeriana;
-spatiul aerian al altor tari stabilit prin acorduri si conventii internationale, cu delegarea permanenta sau pe termen limitat, in scopul asigurarii serviciilor de trafic aerian si numai pe durata delegarii.
In aeronautica civila functioneaza personal aeronautic civil, precum si alte categorii de personal. Personalul aeronautic civil cuprinde:
- personalul aeronautic civil navigant;
- personalul aeronautic civil nenavigant.
Personalul aeronautic civil trebuie sa fie titularul unui atestat, brevet sau certificat corespunzator. Personalul aeronautic civil navigant cuprinde:
a) personalul care constituie echipajul de conducere de la bordul aeronavelor civile: piloti. navigatori, mecanici si/sau ingineri de bord si operatori radionaviganti;
b) personalul tehnic sau auxillar de la bordul aeronavelor civile, caiiFICat pentru tipul sau categoria respectiva de aeronava civila., care, neparticipanad la conducerea acestora, exercita la bord servicii cu privire la pasageri, marfuri sau aparatura speciala a aeronavelor in zbor, activitati de control tehnic la sol si in zbor. In vederea constatarii starii de navigabilitate, precum si activitati de verificare in zbor a functionarii echipamentelor de protectie a navigatiei aeriene.
Orice alta persoana aflata la bordul unei aeronave civile este considerata pasager si nu are caiitatea de personal aeronautic civil navigant.
Personalul aeronautic civil nenavigant cuprinde personalul tehnic caiiFICat, care lucareaza direct la planimiscarea si pregatirea operationala a zborurilor, la proiectarea, construirea, controlul, omologarea, certimiscarea, pregatirea, exploatarea, intretinerea si repararea tehnicii aeronautice, precum si personalul care desfasoara activitati de control si diriJARe a zborurilor.
Echipajul aeronavei civile este constituit din personal cu calificare corespunzatoare, care desfasoara activitati la bord in conformitate cu reglementarile in vigoare. Echipajul se afla in subordinea comandantului de aeronava civila, care este desemnat de catre operatorul aerian pentru fiecare zbor. Functia de comandant de aeronava civila este indeplinita de pilotul comandant, caiificat pentru categoria, clasa si tipul aeronavei civile respective si avand licenta in termen de valabilitate. Caiitatea de comandant de aeronava civila incepe din momentul incredintarii misiunii si se pastreaza pana la terminarea acesteia.
Comandantul de aeronava civila raspunde de pregatirea si executarea in siguranta a fiecarui zbor si, in acest scop, el este obligat sa respecte reglementarile aeronautice si documentele tehnice in vigoare.
In timpul misiunii comandantul de aeronava civila raspunde fata de entitatea care i-a incredintat misiunea, de executarea ei in bune conditii, de stricta respectare a dispozitiilor Codului aerian privitoare la zboruri, si a reglementarilor de circulatie aeriana, de comportare si disciplina a echipajului in zbor si la sol, precum si de folosirea si pastrarea aeronavei civile in bune conditii de zbor.
In timpul zborului comandantul de aeronava civila nu poate sa ii delege responsabilitatile, daca insa comandantul de aeronava civila este impiedicat, din orice cauza, in cursul zborului sau la sol sa isi indeplineasca functia si, in lipsa desemnarii prealabile a unei alte persoane pentru a-i inlocui functia de comandant de aeronava civila va isi exercitata de ceilalti membri ai echipajului de conducere, in ordinea stabilita de reglementarile specifice in vigoare.
Comandantul unei aeronave civile aflate in zbor are jurisdictie asupra intregului personal aeronautic civil aflat la bord. Dispozitiile date de comandantul de aeronava civila in timpul zborului in scopul asigurarii sigurantei zborului, sunt obligatorii pentru toate persoanele aflate la bord. Comandantul de aeronava civila poate debarca orice membru al echipajului si orice pasager la o escaia intermedlara pentru motive determinate de siguranta zborului si de pastrarea ordinii in aeronava civila.
La sol comandantul de aeronava civila are obligatla sa intreprinda demersurile necesare in cazul unei retineri a aeronavei sale sau in cazul unor masuri similare luate cu privire la echipaj pasageri sau incarcatura.
Operatiunile aeriene civile care pot isi efectuate pe teritoriul Romaniei se clasifica astfel:
a) operatiuni de transport aerian public;
b) operatiuni de aviatie generala;
c) operatiuni de lucru aerian.
Operatiunile de transport aerian public
sunt transporturile de pasageri, bagaje, marfuri si pot fi executate pe baze comerciale de catre operatori aerieni care poseda certificat de operator aerian si licenta de transport aerian prin curse regulate sau neregulate
Operatiunile de aviatie generala cuprind transporturile aeriene in interes propriul si alte zboruri precum:
- zboruri in interes propriul;
- zboruri particulare;
- zboruri-scoala;
- zboruri sportive.
Operatiunile de lucru aerian sunt activitatile efectuate de operatorii aerieni pentru nevoile industriei, agriculturii, silviculturii, sanatatii publice si protectiei mediului, de cautare si salvare, cercetare stiintifica, fotografiere, monitorizare, publicitate, precum si in alte scopuri, pe baza autorizatiei si/sau licentei eliberate de Ministerul Transporturilor.
Activitatile aeronautice civile se efectueaza de catre personalul atestat in acest scop. Orice persoana care face devada absolvirii unui curs sau a unui program corespunzator de pregatire de specialitate aeronautica poate solicita atestarea ca personal aeronautic civil pentru acea specialitate.
Licentele sunt valabile pentru o perioada limitata; ele se reinnoiesc periodic, in urma veriFICarii aptitudinilor, in conformitate cu reglementarile stabilite in acest sens. Prelungirea valabilitatii, preschimbarea, suspendarea si retragerea documentelor de calificare ale intregului personal aeronautic civil din Romania sunt efectuate de Ministerul Transporturilor. Brevetele si licenele emise de alte state pot isi recunoscute sau validate in Romania, numai daca criteriile in baza carora au fost eliberate se situeaza cel putin la nivelul standardelor minime recomandate de OACI si sunt acceptate in reglementarile specifice romane. Examenele medicale ale candidatilor care solicita atestarea ca personal aeronautic civil pot isi efectuate numai de catre o institutie medicala autorizata in acest sens.
Referitor la sanctiunile prevazute in Codul aerian avem , printre altele, urmatoarele:
-efectuarea serviciului sub innuenta bauturilor alcoolice sau a altor substante interzise de autoritatea de reglementare se pedepsete cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda;
-efectuarea serviciului in stare de elorietate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani;
-exercitarea fara drept de catre orice persoana a atributiilor care revin echipajului unei aeronave civile se pedepseste cu inchisoare de la la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }